Mentalitate de razboinic

Mentalitate de razboinic (Warrior mentality)

Cu siguranta nu sunt singurul care a observat ca traim vremuri in care oamenii sunt din ce in ce mai slabi. Slabi din punct de vedere al caracterului, nu fizic 🙂 Fizic suntem ok (rata de obezitate creste linistita :))))

Aceasta observatie este recenta pentru mine; abia de cativa ani am inceput “sa vad” cu adevarat ceea ce se petrece in jurul meu. Inainte, eram pe pilot automat. Eram atat de pe pilot automat, incat de multe ori nici nu imi mai pot aminti sau imagina ce fel de rationamente faceam, daca faceam vreunul.

Mi-au ramas in minte vorbele Prof. dr. psihiatru Aurel Romila,  inițiatorul Centrului de Resocializare din incinta Spitalului „Alexandru Obregia” si unul dintre cei mai apreciati specialisti in domeniul psihiatriei din istoria Romaniei:

“Dacă socoți societatea ca o fracție, atunci o să observi la mijloc un strat subțire, care e al oamenilor normali. Crucea normalilor e că sunt foarte puțini, au devenit o minoritate fragilă, din care se tot desprind în sus și în jos. Cei de sub acest strat, de dedesubt, sunt depresivii. Aproape o treime din populație suferă într-o formă sau alta de depresie. Însă nu pentru ei mă îngrijorez eu, ci pentru cei de deasupra stratului fin al normalității, pentru psihopați, care au ocupat toate posturile-cheie în țară. De aia nu avem sănătate mentală în țara asta, că populația se împarte în mare mă­sură între opresori (psihopați) și oprimați (depre­sivi). Ăsta e un adevărat război social, dar cine recu­noaște?”

sursa

Atat persecutorii, cat si victimele sunt persoane slabe care aduc mai multe minusuri decat plusuri in societate.

De cele mai multe ori un persecutor este “imbracat in victima” si persecuta din pozitia de victima, iar o victima este un persecutor “undercover”, care va persecuta cu prima ocazie pe care o sesizeaza. Cei doi fac schimb de roluri deseori.

Majoritatea dintre noi avem tendinta de a ne victimiza sau de a ii opresa pe cei mai slabi dintre noi. Majoritatea nici nu suntem constienti de acest lucru.

Din acest motiv, patura de mijloc, de oameni echilibrati, puternici, autonomi, cei care sunt un PLUS PLUS pentru tot ce este in jurul lor, este atat de subtire.

RAZBOINICII

Eu ii numesc RAZBOINICI si atat.

Nu pentru ca viata lor ar fi un razboi, ci, dimpotriva, pentru ca sunt in afara razboiului social de care vorbeste Profesorul Aurel Romila. Razboiul lor este unul pasnic, plin de blandete, este un razboi PENTRU a scoate la lumina tot ce este mai frumos, bun si puternic din ei insisi si din cei din jur.

Ii recunosti usor pentru ca tot ce este in jurul lor infloreste, pe ce pun ei mana straluceste, iar odata atins de un astfel de om, vei simti chemarea inspre un alt mod de a-ti trai viata, o viata de tihna, pace si cultivare a unei vieti interioare bogate.

Razboinicii sunt o forta prin asumare, abilitatea de a vedea dincolo de evidente, tarie emotionala si abilitatea de a da un raspuns puternic si decisiv oricarei situatii.

Ii vei vedea rar, pentru ca stau intre ei, isi creeaza enclave, sunt putin interesati de “diamantele de sticla” ale societatii: notorietate, pozitii sociale, castigarea unor averi impresionante (de multe ori sunt foarte prosperi, insa nu ies in fata cu acest lucru).

DE CE AVEM NEVOIE DE EI?

Pentru a echilibra o lume care a devenit din ce in ce mai goala, saraca, slaba si nefericita.

Asa cum ne-a comunicat Arnon Barns – Lead Trainer la Millionaire Mind Intensive, tinut in Bucuresti pe 12-14 iulie 2019, avem nevoie de lideri puternici, cu intentii pozitive. Lideri slabi, avem destui. Psihopati in pozitii de putere avem destui. Oameni cu intentii pozitive, dar slabi, iar avem destui.

DE CE ESTE NEVOIE CA TU SA DEVII UN RAZBOINIC?

Pentru ca este pacat sa iti irosesti talentele si aptitudinile naturale pe care le-ai primit din nastere, plus experientele de viata care te-au format ca om.

Chiar poti sa spui cu toata taria ca iti folosesti potentialul la maxim in locul in care te afli? Chiar poti sa spui ca te straduiesti sa scoti ce este mai bun din tine?

Esti un PLUS pentru lume sau un MINUS?

Ai putea sa fii un PLUS mai mare?

Vrei sa fii fericit, puternic, prosper, implinit?

Inca traiesti proponderent in frica? Sau in iubire?

Care este rostul existentei tale pe acest pamant?

Cat de conectat esti cu tine, cu cei din jur si cu LUMEA? Cat de prieten esti cu toate trei?

Armonie, Stabilitate, Forta interioara, Constienta, Vointa, Deschidere, Ascultare, Curaj, Asumare, Decizie, Pace, Iubire.

De acestea avem nevoie in lume. Din acest motiv avem nevoie ca tu sa devii un RAZBOINIC.

4 lucruri care te impiedica sa devii un RAZBOINIC

1. Aroganta/ Mandria/ Orgoliul

Cand sunt exagerate, cand iti ghideaza actiunile.

Un om care are o mandrie exagerata (mandrie in sens de orgoliu, suprapozitionare, aroganta) este ca un vampir. Isi cauta victime pentru a-i hrani orgoliul. Ii impresioneaza pe cei slabi, ii ia sub aripa sa, le ofera firimituri pentru a fi in schimb idolatrizat.

Nu vorbim de validare. ORICE om are nevoie sa fie validat.

Aici vorbim de pus pe un piedestal: “Sunt cel mai bun”, “Toti sunt prosti, in afara de mine”, “Daca nu te inchini mie/ nu adopti modul meu de gandire, esti un ratat”. Vorbim de tiranie, privire unidirectionata si pretentii de monarh inchipuit.

Arogantii sunt persecutori si victime in acelasi timp. Cu cat se suprapozitioneaza mai mult fata de unii, cu atat se pun mai carpe de sters pe jos pentru altii.

Aroganta este cel mai bun indiciu al lipsei de incredere in sine, lipsa pe care arogantul vrea sa o acopere prin aceasta atitudine.

2. Nu am incredere in mine

Eu simt ca mor atunci cand aud fraza asta: “Nu am incredere in mine” – mor!!!

Cum adica nu ai incredere in tine? Pai ce? Te-a pus cineva sa devii presedintele Americii?

Nu am incredere in mine este doar o scuza pe care o folosesc victimele.

In substrat sunt alte 2 cauze:

  • Mi-e lene – e de munca, un drum lung de chestii pe care trebuie sa le fac, frustrari peste care trebuie sa trec etc. Mai bine ma victimizez ca nu am incredere in mine.
  • Mi-e frica ca ma voi face de cacao daca nu reusesc – vai, ce va crede lumea despre mine? – nu mai pot sa fiu arogant si sa ma suprapozitionez fata de altii.

Cu totii simtim atat frica, cat si lene cand vrem sa facem ceva mai complex. Este normal. Unii dintre noi insa trecem atat peste frica, cat si peste lene si punem osul la treaba. Surpriza … dispare si NU AM INCREDERE IN MINE.

3. Orientarea inspre esec

Tot am auzit de la mari antreprenori sau “business guru” ideea ca “Este bine sa esuezi”, “Sfatul meu este sa esuezi cat mai mult”, “Esueaza, Esueaza, Esueaza si intr-o zi vei reusi”.

Inteleg ce vor sa spuna: Fii indraznet; incearca lucrui noi, mai complexe, nu trebuie sa iti iasa perfect din prima; nu iti fie frica sa esuezi; daca esuezi, inveti ce ai facut gresit si vei reusi data viitoare.

Bun!

Ce observ ca ajunge la cei mai multi:

  • Arunca-te cu capul inainte ca berbecul, fara sa iti faci temele, research-ul, pregatirea … este bine sa esuezi;
  • Iar am esuat, deci sunt pe drumul cel bun 1f642))))
  • Tinteste sa fii Elon Musk sau Oprah sau macar Tiriac … daca ajungi si tu un antreprenor care aduce acasa 15-20k EUR pe luna, esti vai steaua ta;
  • Ratiunea este pentru fraieri … emotia si motivatia sunt “the shit”;
  • Fa lucruri la care nu te pricepi … ce studii, acreditari, practica … alea sunt pentru fraieri.
  • Tocmai ai fost programat pentru “esec, esec, esec”.

Eu sunt un ciudat!

Mie nu imi place sa esuez si nici nu caut sa esuez.

Eu nu vreau sa fiu Elon Musk si nici Tony Robbins … Eu sunt Valentin Nedelcu.

In mintea mea NU EXISTA ESEC … Exista doar SUCCES!

Daca imi iese ceva, atunci am SUCCES;
Daca nu imi iese, inseamna ca nu am fost dispus sa platesc pretul (munca, invatare, efort, gandire, planificare etc)! Adica pretul a fost prea mare pentru reusita. Am luat o decizie inteleapta, deci a fost o decizie de SUCCES;

Daca platesc pretul si tot nu imi iese .. atunci a Higher Power m-a protejat de un “succes” otravit – deci este mai bine ca nu mi-a iesit – iar SUCCES;

Succesul este inevitabil pentru cei care sunt dispusi sa platesca pretul, au o intentie curata si smerenia de a accepta faptul cu rezultatul final al oricarei actiuni este decis de a Higher Power in beneficiul lor.

4. Amanarea la nesfarsit a deciziilor

Indoiala, sovaiala, daca nu imi iese, daca este o miscare gresita, daca trebuie sa merg la stanga in loc de dreapta …

Dragilor, realitatea este mobila, exista noduri decizionale multiple, drumul din fata noastra se arata pe masura ce parcurgem drumul. Nu avem cum sa le stim pe toate de la inceput.

Ce putem face, insa, este sa ne calculam miscarile cativa pasi in avans, sa planificam si sa adaptam planul pe parcurs, in momentul in care realitatea isi face si ea miscarile ei.

Exact ca un sahist, care isi calculeaza miscarile pe masura ce si adversarul isi face miscarile. Exista intotdeauna variabile si noi trebuie sa avem abilitatea de a RASPUNDE la aceste variabile, la fiecare etapa.

Daca vrei sa faci ceva, IA O DECIZIE, CALCULEAZA cat poti de bine primii pasi, ADAPTEAZA-TE pe parcurs, ANALIZEAZA, SCHIMBA daca este nevoie.

Indoiala vine tot din lene – ne este lene sa gandim atat de mult, ne este lene sa fim inconfortabili din cauza elementelor mobile care s-ar pune in miscare pe viitor.

Planificare + Dedicare + Creativitate = Succes in 99% din cazuri. Vezi unde “nu ai chef” sa pui osul la treaba dintre cele trei elemente si lamureste-te daca scopul tau chiar merita efortul sau poate nu merita si este doar un scop fals. Tu chiar iti doresti ceea ce pretinzi ca iti doresti?

Sau poate rolul de “victima” iti aduce mai multe beneficii decat un proiect care te-ar implini, ti-ar aduce libertate financiara, ti-ar face viata mai frumoasa etc.

DECIZIA este un act constient. Nu inseamna ca “mi-as dori sa…”, “mi-ar placea sa”, “poate voi reusi sa…”. DECIZIA inseamna ca voi face tot posibilul sa reusesc si nimic nu ma va opri din drum. Nu mai exista indoiala, nu mai exista “poate”, exista doar ACTIUNE.

Mentalitate de razboinic – constientizari

Un video in care exprim la cald, dupa Millionaire Mind Intensive, constientizarile legate de acest subiect:

Voi tot face astfel de video-uri de acum inainte, de fiecare data cand voi considera ca am ceva util de impartasit. Daca vrei sa fii notificat cand apare un video nou, te incurajez sa te abonezi la canalul meu de youtube.

Concluzie

Dragilor, lumea are nevoie de voi; are nevoie de voi puternici, hotarati si prosperi. Nu, nu trebuie sa schimbati lumea, trebuie doar sa va schimbati pe voi. In jurul vostru se vor forma enclave de RAZBOINICI, oameni echilibrati, frumosi si cu intentii pozitive. Ei vor fi lumea voastra.

Traiesc cu speranta si cu dorinta ca, intr-o zi, toate enclavele noastre de oameni frumosi, puternici, liberi si demni sa formeze o masa critica care va schimba lumea.

Pana atunci, eu imi iau angajamentul sa devin RAZBOINICUL DESAVARSIT care sunt menit sa devin.

Numai bine si tineti minte: SUNTETI O FORTA!

Valentin

PS. Daca ti-a placut articolul si il gasesti util, te rugam sa il distribui si prietenilor tai.

PPS. Alatura-te comunitatii noastre StiintaBanilor pentru a te imbogati spiritual, mental si material.

Similar Posts

5 Comments

  1. Intr-o sedinta de terapie de grup am avut ocazia si momentul magic sa aleg sa ma las de pozitia de victima. Oh, boy, nu a fost deloc-deloc usor. Si nu e usor nici acum, pentru ca am trait o viata cu modelul asta.

    Din pacate nu e ca si cum citesti un text inspirational si te lasi de neincrederea in sine. E un proces foarte lung, poate chiar de o viata intreaga. Spun asta pentru ca am sesizat in randurile tale o lipsa de empatie pentru cei care nu au incredere in sine. Ca si cum ai vrea sa ii impingi de la spate, numai ca lucrurile nu merg asa. 🙂

    In rest, dupa ce am depasit faza asta, mi-am luat portia de inspiratie si iti multumesc! Suntem o forta intr-adevar.
    Si eu cred asta. 🙂

    1. Buna Natalia, da, vreau sa ii imping de la spate 🙂 Sunt o persoana empatica si tu m-ai cunoscut in persoana si ai simtit asta, insa nu este rolul meu sa mangai pe cap. Nu aici. Pentru asta exista psihoterapie. Rolul meu este sa trezesc spiritul razboinic in oameni – acel spirit de “voi face tot ce tine de mine sa ies din tiparele care imi fac rau”. Eu vreau sa aprind o scanteie – restul nu mai tine de mine. Restul poate sa insemne psihoterapie, coaching, studiu, lucru individual, decizii, iesiri din zona de confort … ani de zile de constructie. Si este normal sa fie asa, nu? Viata nu este o scoala continua? Nu invatam cat traim?

      Eu am avut norocul (sau ghinionul) sa ma izbesc tare de viata. Am avut oameni care m-au mangaiat pe cap – m-a ajutat, insa in momentele cele mai grele, momentele in care a trebuit sa iau o DECIZIE, am ramas doar eu cu mine – acolo jos de tot, in clipele decisive, nu mai conteaza nici empatia, nici mangaiatul pe cap, nici cuvintele de incurajare, conteaza doar taria ta interioara …

      1. De acord ce zici, merci că mi-ai răspuns! Comentariul tău cred că a echilibrat tot articolul. Abia aștept să ne mai întâlnim și cu alte ocazii și să discutăm despre chestii din astea. Îmi place la nebunie:)

  2. Cheia e sa nu iei decizii in functie de emotii. Ai o zi mai proasta, te simti mai neincrezator, amani luarea unei decizii. De cate ori am decis asa, am gresit 🙂 Dar si asta e o reusita, am vazut ce nu functioneaza

  3. Salut!
    Iti multumesc Valentin pentru toate articolele minunate si perfect adevarate!
    Acest proces de care vorbesti tu este foarte bine venit fiecarui om care vrea sa-si schimbe viata.
    Eu am inceput acest proces in urma cu sapte ani si in prezent continui sa ma perfectionez . Este un proces complex care implica o analiza profunda a fiintei, cel putin pentru mine. Parerea mea este ca cei care aleg aceasta schimbare benefica, ar trebui sa inceapa pe etape si sa succeada toate straturile fiintei lor. Ce rezulta este Divin!
    Astept cu nerabdare urmatoarele articole!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *