millionare next dor

Milionarul de lângă noi de Thomas Stanley si William Danko

Urmatoarea carte din care Sorin Scortan, membru al comunitatii StiintaBanilor, a extras niste idei este “Milionarul de lângă noi” (1996) de Thomas Stanley si William Danko. In aceasta carte sunt prezentati factorii cheie care explica de ce se imbogatesc anumiti oameni intr-o singura generatie si de ce alti oameni, chiar si dintre cei cu venituri mari, nu au reusit sa stranga nici macar o suma de bani modesta, totul fiind bazat pe studii statistice si cercetari ale autorilor.

Observatie: Toate statisticile se refera la situatia din America anilor ’90, dar principiile si concluziile sunt valabile si astazi, inclusiv in Romania.

 • Averea neta este definita ca valoarea neta a activelor cuiva, minus pasivele (imprumuturi si datorii asimilate).
 • Inmulteste varsta cu venitul brut anual al gospodariei, din toate sursele, cu exceptia mostenirilor. Imparte la zece. Numarul obtinut, mai putin orice suma de bani mostenita, ar trebui sa fie averea neta.
 • Exemplu: varsta 40 de ani, venit anual gospodarie = 15000 euro. Averea neta ar trebui sa fie 40 x 15000 / 10 = 60000 euro;
 • Cele 7 caracteristici ale oamenilor instariti:
 1. Traiesc mult sub posibilitatile lor reale;
 2. Isi aloca in mod eficient timpul, energia si banii, astfel incat sa acumuleze si mai multa avere;
 3. Sunt de parere ca independenta financiara este mult mai importanta decat afisarea orientativa a statutului economic;
 4. Parintii lor nu le-au oferit ajutor financar;
 5. La maturitate, copiii lor se descurca singuri din punct de vedere financiar;
 6. Se pricep foarte bine sa identifice oportunitati de piata;
 7. Isi aleg profesia potrivita.
 • Averea nu este acelasi lucru cu veniturile. Daca ai castigat bine in fiecare an, dar ai cheltuit totul, nu ai cum sa te imbogatesti. Insa ai un nivel de trai ridicat. Averea este ceea ce acumulezi, nu ceea ce cheltuiesti.
 • Acumularea averii are mai degraba legatura cu rezultatele unui stil de viata caracterizat de munca, perseverenta, planificare si, cel mai important, autodisciplina;
 • Multi dintre cei care traiesc in locuinte scumpe si conduc masini de lux nu sunt de fapt foarte bogati. O mare parte din cei cu adevarat instariti nici macar nu locuiesc in cartiere bine pozitionate.
 • O gospodarie medie din America are o avere neta de sub 15000 dolari (fara sa luam in calcul valoarea locuintei). De cele mai multe ori, o gospodarie obisnuita nu are niciun fel de active financiare, cum ar fi investitii in actiuni sau obligatiuni.
 • Cat de mult ar putea supravietui o gospodarie americana obisnuita din punct de vedere economic, daca nu ar mai primi salariul lunar de la angajator? Probabil ca o luna sau doua, in cele mai multe cazuri. Fara beneficiile asigurate de Asistenta Sociala, aproape o jumatate dintre americanii de peste 65 de ani ar trai in saracie.
 • O persoana instarita este un om de afaceri care a locuit toata viata lui de adult in acelasi oras. Aceasta persoana detine o mica fabrica, niste magazine sau o companie de servicii. S-a casatorit o singura data si a ramas in acea casnicie. Locuieste in acelasi cartier cu persoane care detin doar o mica parte din averea lui. Economiseste in mod constant bani si ii investeste. Si-a construit averea prin propriile puteri. 80% dintre milionarii din America sunt prima generatie din familia lor care au facut avere.
 • Cei mai bogati oameni din America sunt fie proprietari de firme, fie angajati platiti in functie de efort si performanta, nu de timpul petrecut la serviciu.
 • Pentru a te imbogati ai nevoie de disciplina, de munca asidua si de sacrificii. Chiar iti doresti sa ajungi sa fii independent din punct de vedere financiar? Sunteti, tu si familia ta, dispusi sa va schimbati stilul de viata astfel incat sa va indepliniti acest scop? Cei mai multi vor ajunge la concluzia ca nu.
 • Majoritatea milionarilor americani nu ar da niciodata mii de dolari pe un ceas si nu au un automobil din ultimul an. Nu au imbracaminte scumpa si conduc masini fabricate in America, putini conduc ultimul model de automobile.
 • O gospodarie obisnuita de milionar (mediana) are o avere neta de 1,6 milioane de dolari. Ei traiesc cu mai putin de 7% din averea pe care o detin.
 • Cei mai multi dintre milionari (97%) detin o locuinta. Traiesc in case evaluate in medie la 320.000 dolari. Jumatate dintre ei ocupa aceeasi locuinta de peste 20 de ani.
 • Cele mai multe dintre sotii planifica foarte meticulos bugetul gospodariei.
 • Ei pun deoparte bani pentru “zile negre”. Au acumulat suficienta avere incat sa poata trai fara sa munceasca timp de peste 10 ani.
 • Oamenii bogati au studii de specialitate. Peste 80% au absolvit facultatea. Multi au studii postuniversitare, 18% au master, 8% diplome in Drept, 6% diplome in Medicina si 6% au doctoratul.
 • Sunt de parere ca educatia este extrem de importanta pentru ei, pentru copii si pentru nepoti. Cheltuiesc destul de mult pentru educatia copiilor lor.
 • Investesc anual aproape 20% din venitul gospodariei. Peste 80% au cont la un broker, insa, in general, iau singuri deciziile referitoare la investitii.
 • Detin aproape 20% din averea gospodariei in titluri de valoare, de exemplu actiuni tranzactionate la bursa sau fonduri mutuale. Insa doar foarte rar vand. Au bani investiti si in fonduri de pensii. In medie, 21% din averea gospodariei intra in companiile lor private.
 • Multi dintre cei care afiseaza un stil de viata in care este dominant un consum ridicat nu au investitii foarte mari, nu au active a caror valoare sa creasca, care sa produca venituri, actiuni la companii, obligatiuni, companii sau imobiliare.
 • Doar 3,5 milioane (3,5%) din cele 100 de milioane de gospodarii din America sunt considerate bogate. Cu cat este mai mare venitul cuiva, cu atat ar trebui sa fie mai mare si averea neta a respectivei persoane (presupunand ca lucreaza si nu este la pensie). Peste 90% din cei 3,5 milioane de milionari din America au o avere neta cuprinsa intre 1 si 10 milioane dolari, in timp ce o gospodarie obisnuita are o avere totala neta, inclusiv capitalul casei, de doar 36000 dolari.
 • Venitul este corelat in masura foarte mare cu averea neta. Peste 2/3 dintre milionarii americani au venituri anuale per gospodarie de peste 100000 dolari.
 • Care sunt cele trei cuvinte care ii descriu pe cei bogati? Cumpatare, cumpatare, cumpatare. Cei mai multi oameni care au construit averi in America sunt cumpatati, muncesc din greu si nu isi afiseaza ca atare reusita financiara.
 • Cumpatarea este definitorie in acumularea averii. Cu toate acestea, in presa scrisa si la televiziune sunt promovati foarte mult cei care cheltuiesc excesiv. De multe ori tinerii sunt indoctrinati, fiindu-le indusa ideea ce “cei care au bani cheltuiesc excesiv” si ca “daca nu arati ca ai bani, inseamna ca nu ii ai”. Tinerii sunt invatati de mass-media ca achizitionarea articolelor scumpe este un comportament normal al celor instariti, dar si ca cheltuirea excesiva a banilor este principala recompensa a celor bogati.
 • Faptul ca aloci timp si bani incercand sa pari superior are de cele mai multe ori un rezultat previzibil: realizari financiare inferioare.
 • Cei mai multi nu ajung bogati intr-o singura generatie daca sunt casatoriti cu persoane care risipesc banii. Un cuplu nu poate acumula avere daca unul dintre membri consuma excesiv. Putini oameni pot sustine simultan un stil de viata costisitor si sa mai stranga si bani.
 • Un milionar obisnuit a achitat maximum 24800 dolari pentru ultimul automobil cumparat, iar 30% dintre ei platesc maximum 19500 dolari pe un automobil, in majoritatea cazurilor cumparat la mana a doua, in timp ce cumparatorii obisnuiti de automobile platesc cel putin 30% din averea lor neta pentru aceste achizitii.
 • Milionarii au ajuns bogati fiindca si-au bugetat si si-au controlat cheltuielile si si-au mentinut statutul exact in acelasi fel. Isi planifica in fiecare an cheltuielile de consum pe categorii: mancare, imbracaminte, utilitati, vacante.
 • Oamenii instariti sunt constienti ca planificarea, bugetarea si cumpatarea reprezinta conditii esentiale ale construirii averii, chiar si pentru cei care obtin venituri foarte mari.
 • Planificarea si controlul consumului reprezinta factorii cheie care stau la baza acumularii averii. Sa conduci o gospodarie fara sa ai un buget este ca si cum ai face o afacere fara sa ai un plan, fara sa iti fi stabilit niste scopuri si fara nicio directie.
 • Oamenii independenti financiar se pricep sa isi vizualizeze viitoarele beneficii ale definirii scopurilor si sunt mai fericiti decat cei din aceeasi categorie de varsta si venituri, care nu au o siguranta financiara.
 • Multi dintre cei care castiga foarte bine, dar care au avere neta foarte mica, traiesc de la un salariu la altul, temandu-se permanent de o eventuala criza economica.
 • Milionarii tipici au un venit anual total de mai putin de 7% din averea pe care o detin, ceea ce inseamna ca mai putin de 7% din avere este supusa impozitarii.
 • Daca nu esti bogat, dar ti-ai propus sa devii la un moment dat, nu achizitiona niciodata o locuinta pentru care sa platesti un credit de peste doua ori mai mare decat venitul realizat anual la tine in gospodarie.
 • Acumulatorii prestigiosi de avere petrec lunar de doua ori mai multe ore pentru a-si planifica investitiile financiare decat o fac sub-acumulatorii de avere.
 • Cu cat cineva incepe sa-si investeasca mai devreme veniturile, cu atat este mai mare oportunitatea de a acumula avere.
 • Tu stii exact cat a cheltuit familia ta in ultimul an pentru fiecare categorie de servicii si produse? Daca nu detii aceste informatii, este foarte greu sa iti controlezi cheltuielile. Iar daca nu iti controlezi cheltuielile, este putin probabil sa strangi avere. Un punct de plecare ar fi sa incepi sa iti inregistrezi fiecare cheltuiala pe care familia ta o face lunar.
 • Cei care aloca mult timp achizitionarii unor produse de lux (ex. automobile si imbracaminte) aloca putin timp planificarii propriului viitor financiar.
 • Copiii celor care au trait sub posibilitatile lor reale au sanse mult mai mari sa fie mai disciplinati din punct de vedere economic si la maturitate sa se poata descurca singuri.
 • Acumulatorii prestigiosi de avere au tendinta sa investeasca un procent mai mare din avere in companii private pe care sa le controleze, in proprietati imobiliare, in titluri de valoare tranzactionate public si in planuri de pensii si anuitati care ii pot scuti de o parte din impozite. Cei care acumuleaza avere sub asteptari au o mare parte din bani bagata in automobile sau in alte active a caror valoare are tendinta sa se deprecieze.
 • Acumulatorii de avere iau singuri deciziile de investitii. Aloca timp si energie pentru a studia oportunitatile de investitii. Apeleaza si la consilieri financiari, insa in cele din urma decizia de a investi o iau singuri.
 • In general, cu cat copiii adulti primesc mai multi bani sub forma de ajutor, cu atat mai putini bani reusesc sa stranga, in timp ce aceia care primesc mai putin strang o avere mai mare.
 • Cadourile in bani pentru copii destinate consumului afecteaza initiativa si productivitatea acestora, ajungandu-se la formarea unor obiceiuri, care trebuie extinse apoi si acordate pentru toata viata. Cei care beneficiaza de cadouri in bani au o avere neta mult mai mica decat cei care nu primesc asa ceva.
 • Cei care primesc sprijin financiar nu fac niciodata distinctie intre averea lor si cea a parintilor care ii ajuta. Sunt mult mai dependenti de credite si investesc mult mai putin decat cei care nu beneficiaza de ajutor.
 • Persoanele instarite pun mare pret pe educatia de calitate, le creeaza copiilor un mediu in care se pune mare pret pe gandirea independenta, in care sa aprecieze realizarile individuale si in care sa recompenseze responsabilitatea si leadershipul. Invata-ti copilul sa traiasca pe picioarele lui. Curajul poate fi dezvoltat. Nu poate fi insa alimentat intr-un mediu in care sunt eliminate toate riscurile, dificultatile si pericolele.
 • Multi parinti sunt de parere ca averea lor ii va transforma in mod automat pe copiii lor in niste adulti productivi din punct de vedere financiar. Se inseala insa. Disciplina si initiativa nu pot fi achizitionate asemenea automobilelor sau hainelor asezate frumos pe rafturile magazinelor.
 • Daca esti bogat si vrei ca propriii tai copii sa fie niste adulti fericiti si independenti, nu pune un accent atat de mare pe subiectul primirii banilor.
 • Cei care lucreaza pe cont propriu au sanse de 4 ori mai mari sa ajunga milionari decat cei care lucreaza pentru altii.
 • Ce inseamna riscul? Sa ai o singura sursa de venit. Angajatii sunt supusi riscului, fiindca au o singura sursa de venit.
 • Celor mai de succes oameni de afaceri le place ceea ce fac si se mandresc cu faptul ca au reusit singuri.
 • Oamenii de succes sunt de parere ca independenta financiara este mult mai importanta decat afisarea statutului social. Parintii chibzuiti si disciplinati transmit aceste valori si copiilor, spunandu-le inclusiv cat de valoroasa este independenta financiara.

Poti comanda carte AICI.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.