Modalitati prin care putem face bani din criptomonede

criptomonede

Criptmonedele se bucură de o popularitate din ce în ce mai mare și încă de anul trecut au intrat in atenția investitorilor dar și a oamenilor de rând, care nu au facut nici un fel de investiții până acum. Scopul criptomonedelor este de a facilita tranzacțiile monetare, oferindu-ne posibilitatea de a face transferuri, indiferent de sumă, de la un capăt la altul al pamântului în câteva minute, la comisioane în unele cazuri foate mici.

Deși acesta a fost scopul principal al criptomonedelor, acum acestea sunt folosite mai ales in scop de investiții si/sau speculații medite sa genereze castiguri. Exista mai multe metode de a face bani cu ajutorul criptomonedelor, iar in materialul ce urmează le-am detaliat pe fiecare în parte:

Minare

Prima monedă digitală, bitcoinul, a apărut în 2009, iar modalitatea de creare a monedelor noi este prin minare. Nu am să întru prea mult în detalii, însă minarea reprezintă de fapt rularea unor probleme complexe de matematică pe calculatoare foarte performante.



Până acum câțiva ani se puteau mina bitcoin și celelalte criptomonede cu ajutorul calculatorului personal, insă cu trecerea timpului, algoritmii au devenit din ce în ce mai complecsi iar recompensa primita (numarul de criptovalute minate) din ce in ce mai mica, astfel încât minarea cu ajutorul calculatorului personal nu mai este deloc profitabilă. Practic, valoarea energiei electrice consumate este mai mare decât câștigurile generate din minare.

Daca in cazul calculatoarelor personale, minarea nu mai este profitabila, datorita cresterii exponentiale din ultimul timp al preturilor criptomonedelor, inca se mai pot face afaceri profitabile si foarte profitabile in acest domeniu. Totusi, aici vorbim de o afacere in toata regula, cu echipamente speciale si la o scala mult mai mare decat prin folosirea unui PC.

Poti gasi aici un calculator online care estimează profitul din minare pe zi, ținând cont de hardware-ul disponibil și prețul energiei electrice. In plus fata de acest calcul, pentru a determina profitul potential, trebuie sa mai adaugi și valoarea investiției inițiale.

La nivel mondial există companii cu servere uriașe și aparatură de ultimă generație care minează criptomonede. Ele se folosesc de energie regenerabilă pentru a produce curent electric cât mai ieftin și deasemenea folosesc conditiile meteo locale pentru răcirea serverelor. Astfel de companii se numesc ferme de minare, iar una din cele mai mari se găsește în Islanda, iar alta la fel de mare urmează să se mute din China în Canada, tocmai pentru a se putea folosi de vremea rece, pe tot parcursul anului pentru a răci serverele mai eficient.

În 2017, odată cu creșterea popularității criptomonedelor, prețul plăcilor video care se folosesc pentru minare a crescut considerabil datorită cererii tot mai mare. Acesta este un alt motiv pentru care minarea devine neprofitabilă deoarece costul echipamentelor este foarte mare.

Un aspect important este faptul că avem nevoie de cunoștințe tehnice și de programare pentru a putea face bani din minare.

Investiții – pe termen lung

Modalitatea cea mai accesibilă și care necesită cele mai puține cunoștințe pentru a investi in criptomonede este cumpărarea lor și ținerea lor într-un portofel electronic (wallet) pe o perioada mai mai lunga de timp. Poti folosi un Software Wallet, cum este de exemplu Exodus (un software pe care il instalezi pe calculator) sau poti folosi un Hardware Wallet, cum este Nano Ledger.



Pana cand tinem criptomonedele? Până când acestea se apreciază considerabil si ne luam “take profit-ul sau dimpotriva, daca o iau in jos pana la nivel pe care ni l-am stabilit ca prag de “stop loss”.

Desi trendul general este pozitiv, este greu de spus care criptomonedă va performa mai bine în viitor.Desigur, vor exista și monede a căror valoare va scădea iar investiția inițială se va transforma în pierdere.

Diversificarea în mai multe monede este foarte importantă pentru a minimiza riscurile. Unele monede se vor aprecia mai mult, altele vor scadea, iar altele poate vor disparea cu totul. Cee ace conteaza însă, este ca la final, când tragem linie, investiția per ansamblu să fie pe profit.

Criptomonedele se pot cumpara de pe Binance, Bittrex sau alte platforme similar.

Pentru mai multe detalii practice, am scris un articol despre cum am investit eu în criptomonede.

Poti gasi aici un mini-ghid care detaliaza pasii concreti pe care ii ai de facut pentru achizitionarea si schimbarea criptovalutelor si aici.

Trading

Piața criptomonedelor este foarte volatilă. Se zice că o zi în piața de criptomonede e cât un an pe burse. Dacă avem o investiție pe termen lung vom vedea cum prețul crește poate chiar de 2-3 ori, urmând că în următoarea zi sau chiar în următoarele ore să scadă din nou.

Putem profita de aceste fluctuații cumpărând ieftin și vânzând mai scump. De exemplu, cumpărăm 1 bitcoin când prețul lui e 10.000$ iar când ajunge la 15.000$ îl vindem, așteptăm să scadă din nou și când prețul e 11.000$ cumpărăm din nou. In modul acesta avem 1 bitcoin si rămânem si cu 4.000$ profit, pe care putem sa il reînvestim.

Spre deosebire de bursă, unde acțiunile pot fi tranzacționate doar într-un anumit interval orar, pe piața criptomonedelor tranzacțiile pot fi făcute oricând, 24/7 365 de zile pe an. Anul acesta am ajuns acasă de la petrecerea de revelion, și la 3:30am am făcut 2 tranzatii pentru că prețul unei monede fluctuase favorabil.

În trading există 2 direcții complet diferite:

* Trading pe termen lung

Când cumpărăm o monedă și suntem dispuși să așteptăm poate și săptămâni sau luni până când prețul ajunge la o anumită valoare, vânzând mai apoi și cumpărând din nou când scade.

* Trading pe termen scurt sau day trading

Când cumpărăm și vindem repede doar pentru a profita de fluctuațiile foarte rapide. Unele tranzacții pot dura câteva minute, timp în care prețul poate crește cu 1-2% sau câțiva dolari. Putem face zeci de astel de tranzacții într-o singură zi.

De exemplu, dacă luăm 100 de monede care costă 1$ și le vindem când acestea valorează 1.02$, când prețul revine la 1$ cumpăram din nou dar 102 monede de data acesta, apoi le vindem din nou când crește prețul și tot așa. În acest fel, facand tranzactii pe termen scurt profitabile, profitul total poate fi mult mai mare. Atentie mare la fluctuatii, trazactionarea criptomonedelor este foarte riscanta.

Margin trading – long

Cine are nevoie de mai multă adrenalină în trading-ul pe criptomonede (daca este posibil asa ceva), poate încerca ceva mai hard core. Margin trading-ul este o adevărată nebunie. Matematic pe foaie poate genera câștiguri fabuloase. În practică însă e cu totul altceva. Trebuie să știm în ce ne băgăm și să fim siguri că înțelegem pe deplin cum funcționează.

Este ca o joacă cu focul, dacă îl stăpânim îl putem duce la un nivel de artă. Eu am tranzacționat în felul acesta avănd profituri generoase initial, dar în 2 weekenduri am pierdut 80% (citește aici întreaga poveste și lecțile pe care le-am învățat)

Ce înseamnă totuși margin trading: dacă avem 1 BTC, putem împrumuta 2,5 BTC, să-i tranzacționăm, practic putem să tranzacționăm de două ori și jumătate suma de care dispunem la momentul respectiv. Problema este că fiecare fluctuație e resimțită mult mai puternic.

Margin trading – short

Făcând margin trading, nu doar că putem să cumpăra de o valoare mai mare decât disponibilul contului, dar putem să facem si short trading (pariu pe scaderea valorii criptomonedei).

Exemplu short selling: Dacă de exemplu o criptomonedă crește foarte mult într-o perioadă scurtă de timp, de câteva minute/ore și noi ne așteptăm să intoarca trendul si sa scadă, o putem vinde, chiar dacă nu deținem acea monedă.

In continuare, pentru a închide poziția respective, va trebui să o cumpărăm înapoi. Dacă o cumpărăm la un preț mai mic decât am vândut, rămânem cu diferența de bani, dacă în schimb ea continuă să crească, pentru a închide poziția, va trebui să cumpărăm moneda respectivă înapoi la un preț mai mare decât cel la care am vândut-o inițial, rezultând o pierdere.

Lending (împrumut pentru cei care fac margin trading)

O altă modalitate de a castiga bani cu ajutorul criptomonedelor, este de a-i împrumuta pe cei care fac margin trading.

Luând exemplul de mai sus, dacă cineva are 1 BTC și vrea să facă margin trading, v-a trebui să împrumute de la altcineva 2.5 BTC. Desigur noi putem avea o fracțiune din această sumă și împrumutăm cât avem. Pentru acest împrumut se plătește o dobânda care variază în funcție de cererea și oferta de pe piață la momentul respectiv. Au fost perioade când s-au plătit 12% pe an, sau chiar 30% pe an.

Dobânda se plătește la zi, iar împrumuturile de regulă se fac pe câteva ore sau zile. Totul se face automat prin intermediul platformei. Nu știm cine împrumută de la noi, dar e sigur că ne primim înapoi banii împrumutați.

Riscul aici vine din faptul că trebuie să ținem suma respectivă în exchanger pentru o anumita perioada, iar dacă platforma are o problemă de securitate, bani noștri pot fi în pericol. Eu am făcut atât margin trading cât și lending pe Poloniex  și nu am avut nicio problema cu ei.

Concluzie investitii in criptomonede

Se pot face bani mulți prin intermediul criptomonedelor. Ele au devenit un trend și din ce în ce mai mulți oameni din întreaga lume sunt si vor fi interesați de aceste monede.

Trebuie totusi sa constientizam încă de la bun început că sunt investiți riscante care ne pot aduce pierderea întregii sume investite. Pericole multe, am să le dezbat într-un articol viitor, însă amintesc acum pe scurt 3 care îmi vin în minte:

  • să ne fure cineva toate monedele din portofelul electronic. Există hackeri specializați care ne pot lasă fără monede dacă nu avem grijă de ele
  • să pierdem cheia privată a portofelului electronic. E că și cum am pierde pinul de la banca dar din păcate acesta nu mai poate fi recuperat, iar banii nu mai pot fi accesați.
  • să dispară interesul pentru criptomonede sau să fie interzise de țări și de bănci, iar în felul acesta să nu mai avem cui să le vindem și nici cum să ne scoatem banii.

Am amintit de riscurile de mai sus, nu pentru a te speria, ci pentru a te face constient, de la început, care sunt riscurile. Vreau sa punctez faptul ca tot ce am scris in acest articol reprezinta opinii si analize personale. In niciun caz nu sunt recomandari de investitii. Fiecare investitor este dator sa isi faca propriile analize si sa investeasca in cunostinta de cauza.

Daca te gandesti serios sa investesti in criptomonede, iti recomand sa studiezi temeinic orice proiect in care vrei sa investesti. Un prim pas ar fi sa intelegi ce reprezinta tehnologia blockchain din spatele criptomonedelor. O carte excelenta care explica aceasta tehnologie este cartea lui Don Tapscott si Alex Tapscott Revolutia Blockchain.

Investiții inspirate și profitabile îți doresc!

(Guest Post) Răzvan Stan.

Sunt fondator al site-ului razvanstan.ro, îmi împart timpul între programare și investiții, atat pe criptomonede cât și pe bursă. Sunt pasionat de educație financiară iar pe blogul personal scriu despre experientele avute în investiții și lecțiile învățate.

PS. Tu ce ai vrea sa mai stii despre investitia in criptomonede?

PPS. Daca ti-a placut articolul nu uita sa dai like si share.

PPPS. Alatura-te comunitatii noastre StiintaBanilor pentru a te imbogati spiritual, mental si material.

Obtine Ebook-ul 12 Surse de venituri suplimentare:
cover2
 

Similar Posts

One Comment

  1. E foarte volatila piata. Pretul poate fluctua cu 10% intr o ora fara sa se intample ceva deoaebit. De exemplu voiam sa cumpar intr o dimineata, eram la metrou. Cand am coborat, dupa 30 minute, pretul urcase cu 15% … Eu am cumparat xrp cand era 0.25. Am vandut cand era 0.5 si am cumparat de jumatate din suma. Apoi a crescut constamt pana la 3.5 … si intr o saptamana a scazut la ~1.5.
    Confirm ca daca tb sa joci doar bani de care nu ai nevoie 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *