liber financiar

Noua paradigma a libertatii financiare

Pe masura ce acumulez din ce in ce mai multa experienta, incep sa rezonez din ce in ce mai putin cu vechile concepte si teorii legate de independenta financiara/ libertate financiara SI MAI ALES cu notiunile legate de bogatie/ avere.

Nu in sensul in care nu ar fi corecte sau nu ar avea sens, ci in sensul in care mi se par incomplete si chiar nocive pe alocuri.

Cum asa?

De exemplu, imi este din ce in ce mai greu sa rezonez cu obiective de genul un Ferrari, o casa cu enspe etaje, un business care sa revolutioneze lumea sau sa apar in top FORBES, pe marile scene ale lumii etc.

Toate aceste obiective mi se par izvorate din ego, false si care nu aduc nici bogatie reala si nici implinire reala. Sunt doar himere menite sa iti iroseasca viata. EXACT! Distrageri de la adevaratele obiective si scopuri care te-ar imbogati si te-ar implini.

De ce banii nu sunt suficienti pentru a deveni liber financiar

Definitia clasica a libertatii financiare ar fi X milioane de EUR, care sa imi asigure X venit pasiv, din care sa traiesc stilul de viata pe care mi-l doresc, fara sa mai fiu nevoit sa muncesc.

Nu este gresit!

Dar este incomplet!

De ce?

Pentru ca implica ideea ca libertatea (in sens general si in sens financiar in particular) poate fi cumparata (doar) cu bani.

Acest lucru este fals!

De ce?

Pentru ca oricati bani ai avea pe mana, poti fi foarte departe de libertate financiara din diverse motive:

  1. Un stil de viata inflationist: inca un Ferrari, inca o casa la malul marii, inca un ceas de mare fite etc.
  2. Sa fii captiv al propriei lacomii: inca un million, inca un an de acumulat, inca un prag financiar de atins etc. pana cand esti atat de uzat de munca, incat nu se mai inteleg cu tine decat medicii psihiatri.
  3. Nu stii ce vrei si ce este important pentru tine: Sa am bani, sa fac ce cu ei?, daca eu habar nu am, in mod real, ce ma implineste, ce imi produce bucurie pe termen lung … Aaaa, pentru inca un Ferrari, o vacanta exotica … living the dream … think big … bullshit.

Si acestea sunt doar cateva cazuri. Sunt sigur ca fiecare dintre voi cunoasteti persoane care au bani suficienti pentru a fi liberi financiar, insa numai liberi nu sunt.

De ce ai nevoie pentru a deveni liber financiar

  1. Active/ Surse de venit pasiv – logic (dar nu suficient);
  2. Sa stii ce vrei!!!! NU ce ti se pare ca vrei, NU ce ti se spune ca ar trebui sa vrei, NU ce ti-ai desenat pe vision board ca ai vrea …
  3. Inteligenta emotionala – adica acea abilitate de a nu fi labil emotional :))) Daca furia, frica, tristetea, ranchiuna si alte asemenea inca preiau controlul asupra ta destul de des, inseamna ca mai ai de lucru. Daca nu ai inteligenta emotionala, ai toata sansele sa construiesti ceva si pe urma sa distrugi singur ce ai construit;
  4. Inteligenta sociala – sa stii sa formezi relatii, sa le intretii, sa fii o persoana in preajma careia ar vrea sa stea macar cainele tau de companie 🙂 Altfel, libertatea ta financiara va fi foarte singuratica si cel mai probabil ca nu te vei bucura de ea;
  5. Sa iti diminuezi ego-ul – daca vrei sa fii tot timpul cel mai mare si mai tare (aka. sa fii mai smecher decat vecinul), vei ramane captiv in cursa sobolanului – vei dori tot timpul mai mult si mai mult si vei amana la nesfarsit momentul retragerii;
  6. Un scop central: Ceva care sa implice ca libertatea financiara nu este un capat de drum, ci doar o etapa a drumului. Altfel, vei avea tendinta sa continui sa te concentrezi pe facut bani, pentru ca nu vei avea un alt scop mai important decat acesta.

Concluzii

Calatoria spre libertate financiara nu trebuie sa fie numai despre bani/ cifre/ tehnicalitati, ci trebuie sa fie o parte a calatoriei numite viata.

Banii sunt doar o parte din ecuatie si noi asta facem prin proiectul StiintaBanilor – invatam sa facem bani – da, sunt importanti, insa eu cred cu tarie si va indemn sa cresteti odata cu banii pe care ii aveti in cont sau, mai bine, sa cresteti mai mult si mai repede decat banii pe care ii aveti in cont.

Sa fii liber este o stare mentala, o stare de spirit – este un derivat al mentalitatii de autodeterminare si introspectie profunda.

Am avut vacante la hoteluri de 5 stele, am mancat la restaurante de lux, am baut bauturi fine vechi de zeci de ani, dar nimic nu s-a comparat cu rasaritul de soare la care am asistat zilele trecute, alaturi de iubita mea, pe o plaja putin populata din Romania, din cortul meu, savurand o cafea instant si un pumn de fructe uscate la micul dejun.

Acum, uitandu-ma in urma, la cat de plin de mine eram inainte si cate dorinte desarte aveam, stiu ca nu intelegeam nimic. Acum inteleg ceva mai mult.

Pe curand!

Valentin

PS. Daca ti-a placut articolul si il gasesti util, te rugam sa il distribui si prietenilor tai.

PPS. Alatura-te comunitatii noastre StiintaBanilor pentru a te imbogati spiritual, mental si material.

Obtine Ebook-ul 12 Surse de venituri suplimentare:
cover2

Similar Posts

9 Comments

    1. Exact asa este! Sa descoperi ceea ce te face pe tine fericit, sa-ti traiesti viata dupa proprile tale valori, si nu cum spun sau cred altii. Sa intelegi ce este important pentru tine si sa faci tot ce poti sa ai viata pe care ti-o doresti.

  1. Banii sunt o fericire exterioara ca si altele, insa fericirea interioara e cea la care ajungi cel mai greu. Nu ai cum sa faci si bani si sa fii fericit daca exista conflict interior. Dar nu cred ca ajungi la aceasta concluzie decat in momentul in care chiar ai acei bani. Pana atunci, lipsa educatiei ne face sa alergam dupa fata morgana. Una e sa faci bani din vocatie si una e sa faci bani ptr ca ai educatia tehnica necesara.
    Exista bani veniti din interior si din exterior. Se pare ca cei din exterior sunt efemeri . „Cât de greu vor intra bogaţii în împărăţia lui Dumnezeu! tocmai la paradigma asta se refera.

  2. Total de acord cu tine! Rasaritul e acelasi indiferent daca il privesti dintr-un hotel de 5 stele sau dintr-un cort. Depinde doar de noi sa transformam cortul in cea mai placuta camera de hotel. Am ajuns la aceeasi concluzie ca si tine ca ceea ce te face fericit nu presupune neaparat un pret pe masura.

  3. Sunt de acord cu tine: nu-mi trebuie Ferrari… eu prefer Lamborghini 🙂

    Lasand la o parte gluma, daca pentru tine libertatea financiara este sa poti sa-ti permiti sa ai 12 Ferrari in garaj… aceea e libertatea financiara. Dar daca pe tine te multumeste un apus de soare si fructe uscate… iarasi e ok. Fiecare dintre noi are o viziune despre libertatea financiara si un pret atasat la aceasta viziune.
    Fiecare trebuie lasat sa-si defineasca libertatea cum crede el, iar daca asta inseamna miliarde, treaba lui. Cu siguranta are dreptate si el, si tu, cu fructele tale uscate 🙂 (si mie imi plac fructele uscate!)

  4. Citesc articolele de la inceputul blogului si se simte evolutia personala din ce in ce mai proeminenta in fiecare articol. Felicitari!
    “As vrea sa ajunga milionari cat mai multi oamenii ca sa vada ca nu acesta este scopul.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *