vreau sa fac banii

Nu mai vreau sa fac banii cu carca!!!

“Nu mai vreau sa fac banii cu carca” – un mesaj primit acum cateva zile de la un cititor 🙂 pe care il pot intelege complet.

Bineinteles ca nu se refera doar la a lucra cu forta fizica, ci mai degraba a lucra activ (fizic sau intelectual, pentru bani) vs varianta in care ai venit pasiv care iti asigura cele necesare.

Am lucrat in studentie un total de 9 luni “cu carca” in alte tari prin programe studentesti – adica munca fizica. Mai exact, am lucrat si pe camp, in agricultura si intr-o fabrica, si intr-un restaurant. Stiu si aceste aspecte.

Am lucrat 11 ani ca si corporatist, deci stiu si acest aspect.

De 3 ani de zile lucrez si in rolul de antreprenor, facand o activitate din vocatie, deci cunosc si acest aspect.

Toate trei variantele mi-au adus si placeri, si neplaceri. Toate trei au produs bani buni (chiar si work and travel ca student – castigam in medie 2000 GBP pe luna in 2005-2006).

Dintre toate variantele, munca in corporatie mi-a adus cele mai putine beneficii personale, munca din vocatie cele mai multe beneficii, iar munca fizica mi-a adus o placere aparte, aceea de a iesi ceva concret din mainile mele si a avea o minte linistita, lipsita de griji.

Omul este facut sa munceasca si asta il da longevitate si sanatate fizica si mentala, insa, cu masura. Si in zilele acestea, cand dorintele si nevoile cresc parca exponential, cred ca multi dintre noi intrecem masura.

Aud de oameni care muncesc (cu placere sau nu) 60 de ore, 80 de ore pe saptamana si chiar mai mult. Si eu am astfel de momente. Cumva, simtindu-ma responsabil pentru comunitatea pe care am creat-o, ajung sa intind orele de munca peste puterile mele.

Ajungem efectiv sa muncim aproape tot timpul nostru productiv.

Cand sa mai avem timp de educatie, familie, prieteni, evolutie personala, gandit in tihna, somn pe saturate J?

Cum ramane cu veniturile pasive?

Sunt ele reale? Cat de pasive sunt? Cum le putem obtine?

Am observat ca sunt multe mituri care circula despre veniturile pasive:

  • Retelele MLM promoveaza activitatea lor ca fiind generatoare de venituri pasive – NU sunt, decat cu mici exceptii.
  • Se promoveaza ideea ca poti sa iti pornesti o afacere si apoi sa iesi total din management-ul ei, avand venituri pasive – exista cazuri, dar sunt foarte rare. Cei mai multi antreprenori pe care ii cunosc eu, in momentul in care au iesit din management-ul firmei, au experimentat pierderi masive de venituri.
  • Drepturi de autor – si eu, ca si autor de cursuri, pot sa am o opinie avizata – cu rare exceptii, nu sunt venituri pasive, ci au o anumita durata de viata. Dupa momentul de noutate, urmeaza un declin accentuat al veniturilor pasive pe care le genereaza.
  • Marketing afiliat – in general este un venit activ, desi poate avea si o componenta de venit pasiv.
  • Afaceri online – in 99% din cazuri sunt venituri foarte active si nu au nicio treaba cu venitul pasiv.

Venituri pasive reale

Singurele venituri pasive pe care le-am intalnit sub forma de regula si nu exceptie sunt:

  • Dividendele oferite de companiile listate la bursa;
  • Chiriile – desi mai necesita ceva mentenanta;
  • Dobanzile oferite de obligatiuni.

Doar aceste tipuri de venituri se dovedesc a avea in mod consistent capacitatea de a livra pasiv. Cu alte cuvinte, sunt singurele venituri care, in mod probabil, se vor mentine la acelasi nivel sau chiar vor creste, daca tu te retragi pe plaja timp de 3 ani si nu mai vrei sa auzi nimic de ele.

Restul, cel mai probabil, vor necesita mentenanta, munca activa sau chiar implicare masiva pentru a le mentine sau creste.

Indemn pentru viitor

Te indemn sa faci tot ce poti pentru a genera un venit activ cat mai mare, pentru a face o activitate din vocatie, pentru a construi ceva durabil, insa … in acelasi timp, te indemn sa incepi sa iti construiesti de pe acum surse de venit pasiv sustenabile.

Surse de venit pasiv pentru:

  • Cand vei dori sa te odihnesti, poate 6 luni, 1 an sau 2;
  • Cand vei dori sa te dedici unei activitati FARA ca banii sa mai conteze;
  • Cand vei dori sa lucrezi doar 4 ore pe zi sau 4 ore pe saptamana;
  • Cand vei dori sa simti ca banii lucreaza pentru tine in timp ce dormi.

Sunt multe iluzii care ti se vand referitor la veniturile pasive, atunci cand realitatea din jur iti arata foarte clar care este calea spre independenta financiara: venituri mari din munca activa, economisit o parte din ele si investit pentru venit pasiv din dividende, chirii, cupoane de dobanda (nu alea de la banca :).

Alte cazuri sunt doar exceptii.

Valentin

PS. Daca ti-a placut articolul si il gasesti util, te rugam sa il distribui si prietenilor tai.

Obtine Ebook-ul 12 Surse de venituri suplimentare:

cover2

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *