Oportunitati de investitii in aceste vremuri grele

Oportunitati de investitii in aceste vremuri grele

Propun sa separam in aceasta discutie latura umanitara a tragediei din Ucrania de latura economica, care ne afecteaza pe noi toti.

Pe langa tragedia care se intampla chiar langa noi, la granite, razboiul dintre Rusia si Ucraina aduce si doua mari probleme economice:

  1. O presiune inflationista substantiala si suplimentara prin faptul ca doua mari producatoare de resurse naturale sunt intr-un conflict armat. Aici ma refer in primul rand la resursele energetice (petrol si gaze), dar si la marfurile alimentare si metalele industriale.
  2. Potentialul ca acest conflict sa escaladeze sau sa se prelungeasca mult si astfel sa afecteze si mai mult economia si stabilitatea, mai ales in Europa. In momentele de incertitudine si instabilitate, consumul scade, investitiile scad, totul scade. Aceste lucruri ne pot duce in recesiune economica.

In aceste situatii, avem o scadere generalizata pe pietele de actiuni si, in acelasi timp, o crestere accelerata a activelor de refugiu (metale pretioase, USD, treasury bonds), dar si a marfurilor (petrol, gaze, grau, metale industriale etc.).

Petrolul a crescut doar astazi cu +8%. Gazul natural cu 4%. Graul cu aproape 6% + cam toate metalele industriale au crescut bine astazi si tot cresc de ceva vreme.

Exista si riscul nationalizarii unor investitii straine in Rusia. Astfel, bancile europene cu expunere mare pe Rusia trec prin corectii de 30% sau mai mult in perioada asta.

Spuneam inca de la sfarsitul anului trecut ca ar trebui sa pastram niste bani cash pentru ce va fi in 2022.

Si despre corectiile de pana acum, din 2022, spuneam ca ar trebui privite temperat, fara a apela prea mult la rezerve.

Acum insa mie imi pare ca au inceput sa apara oportunitati destul de bune. Au inceput sa apara sau sunt pe cale sa apara. Adica, in niciun caz nu stiu cand se vor opri corectiile si, oricum, orice intrare fac, eu personal o fac in trepte.

Mai jos, o opinie personala, fara a fi o recomandare de niciun fel.

Oportunitatea vine, din punctul meu de vedere, din cateva directii.

Am ales cateva directii care sa nu presupuna nici riscuri foarte mari pentru ca sunt de parere ca in acest moment ar trebui sa ne mentinem prudenta.

1. Marfurile se scumpesc, dar actiunile se ieftinesc, chiar si cand vorbim de actiuni care … produc marfuri.

Aici vorbim de o oportunitate pe termen mediu, 1-2 ani, poate ceva mai mult.

Aici ma uit partial la producatorii de petrol si gaze naturale – partial din mai multe motive – unii producatori au investitii in Rusia si pot pierde bani (trebuie vazut de la caz la caz), productia de petrol din alte tari poate sa creasca si astfel sa tempereze pretul + este un domeniu care se poate taxa suplimentar destul de usor.

SNP si SNG vad ca sunt in usoara corectie, desi marfa pe care o vand ei se scumpeste pe zi ce trece. Ma gandesc ca un impact negativ il are si ocuparea Insulei Serpilor de catre Rusia, fapt ce aduce mai multa incertitudine asupra exploatarilor viitoare de gaze naturale din Marea Neagra.

Totusi, ati fost pe la o benzinarie astazi? Eu nu am fost, dar m-am uitat pe net la preturi. Ne apropiem de 8 lei la benzina.

Ma uit mai mult la producatorii de marfuri agricole si aici recunosc ca ma uit la cei de la BVB. Ei au si scazut odata cu piata. Deocamdata am pozitii destul de micute pe DN Agrar, Serban Grup si Agroland (aceasta pozitie este mai veche) + Norofert pe partea de fertilizatori. Niciuna dintre pozitii nu este foarte mare in portofoliul meu – voi cerceta mai in amanunt pe care dintre ele imi voi creste expunerea. In mod normal, producatorii de marfuri agricole ar trebui sa faca multi bani in perioada urmatoare, avand in vedere ca Rusia si Ucraina sunt mari producatoare de cereale.

2. Bancile europene

Si ma mai uit la banci din Europa – adica tot niste producatoare de marfa (adica banii) care se scumpeste prin cresterea dobanzilor si inflatie.

Bancile europene s-au ieftinit si unele dintre ele au caderi dramatice de zeci de procente pentru ca au expunere pe Rusia.

In mod normal, bancile europene se aflau pe trend ascendent, odata cu inflatia. Acest trend a fost brutal curmat din cauza situatiei din Rusia.

Dobanzile vor tot creste in viitorul apropiat si mediu si marile banci europene se tranzactioneaza la P/BV de 0.3-0.7 si P/E-uri de sub 10.

Mai sunt si platitoare de dividende generoase.

3. Tehnologie din US

Companiile de tehnologie s-au corectat pe linie pentru ca: 1. erau scumpe, 2. cresc dobanzile. NASDAQ100 a scazut de la ultimul maxim cu peste 15%.

Si, bineinteles, au fost cazuri de corectii mult mai severe, de la companiile de tehnologie fara profituri, acele high growth companies, unde scaderile au fost dramatice, de multe zeci de procente, pana la companii profitabile care au incetinit ritmul de crestere si iarasi s-au corectat niste zeci de procente. Aici ma refer la companii de genul Meta (FB) sau Netflix.

Si aici vad o oportunitate de intrat pe companii solide, super profitabile, care s-au corectat sau se vor corecta si mai mult.

Din nou, nu este de intrat cu suma mare odata, ci de inceput acumularea.

Posibil ca aceasta corectie sa fiu una mai de durata si sa avem un trend de scadere mai lung.

4. MSCI World sau SP500

Tarile dezvoltate si mai ales tarile dezvoltate din afara Europei sunt mult mai putin afectate de razboiul Rusia-Ucraina. Totusi actiunile lor au scazut si tot scad.

O strategie pasiva simpla ar fi acumularea pe un ETF ori MSCI World ori SP500.

Concluzie

Trebuie sa fim constienti ca suntem pe o piata descendenta si nu pare deloc sa fie o corectie de tip V (cu revenire fulger), asa cum au fost ultimele 2, din 2018 si 2020.

Asa ca orice acumulare in perioada asta ar trebui sa porneasca de la premisa ca orice cumperi tu azi are cea mai mare probabilitate ca zilele urmatoare sa ajunga si mai ieftin.

Si in al doilea rand, nu stii si nimeni nu stie cand va fi minimul. Nu incerca sa ghicesti minimul citind stiri si analize pentru ca sansele tale de a o nimeri este ca la loterie.

De asemenea, nu astepta ca lucrurile sa devina mai bune – cand vei afla tu ca lucrurile se amelioreaza, actiunile vor fi sarit deja de mult si vei fi pierdut oportunitatea.

Cu moderatie si intrari pe trepte, ai mari sanse sa castigi de pe urma acestor corectii, insa nu trebuie sa te grabesti.

Nu te concentra prea mult pe scenarii apocaliptice de genul “razboi nuclear” pentru ca in acel caz oricum nu mai conteaza ce faci cu banii. Si daca, printr-o minune, ai supravietui unui astfel de eveniment, nu cred ca vei avea ce face cu banii. 🙂

Parerea mea este ca in perioada asta este mai safe sa ne concentram investitiile inspre vest, acolo unde sunt mai ferite si mai performante. Acolo avem capitalism real. Stiu ca multi sunt tentati de speculatii pe companii rusesti. Eu nu sunt tentat pentru ca sunt investitor si nu speculator. Speculatiile nu sunt compatibile cu personalitatea mea. Mie imi place sa investesc in lucruri in care cred si sa le vad cum cresc sustenabil pe termen lung.

De asemenea, nici prea multa concentrare pe Romania in acest moment nu cred ca este ideala. Deznodamantul conflictului din Ucraina va avea efecte profunde, negative sau pozitive asupra activelor din Romania (mobiliare si imobiliare).

In final, vreau sa te intreb, tu ce oportunitati de investitii urmaresti in aceasta perioada?

Similar Posts

13 Comments

    1. in mod normal, cele vechi nu au cum sa o duca prea bine. Dobanzile sunt in crestere si astfel obligatiunile vechi ar trebui sa creaca. Cred ca urmatoarea emisiune de titluri de stat Fidelis va veni cu dobanzi mai mari.

  1. Ft bun articolul! Eu ma uit cu atentie la big tech, Amazon, FB, MSFT, Google, Apple. Sunt subevaluate la momentul acesta. Cred ca majoritatea banilor mei vor merge acolo, dar treptat si cu grija. Ce mi se mai pare interesant este Netflix (recent a scazut ft mult), Disney, dar si Salesforce. Cred ca Salesforce va deveni un gigant in urmatorii 10 ani.

  2. Foarte bun articolul, mulțumim! Eu sunt tentat de Banco BPM SPA, Deutsche bank, Societe generale și Unicredit SPA. Toate au scăzut dramatic datorita legăturilor și investițiilor strânse cu rusia. Le urmăresc de ceva timp și au scăderi si de 40%. Pare o investiție bună pe termen mediu și lung. Dvs. ce părere aveți?

  3. Am un mare respect pentru tine dacă Reușești sa te ții de tot ce scrii în articol.
    Din păcate viața pe bursa seamănă mult cu păcănelele. Sunt foarte putini care reușesc sa se tina departe de tentația de a câștiga foarte repede bani nemunciți. Și o spun din proprie experiența. Începi sa câștigi câțiva bănuți , începi sa crezi ca ești mai deștept ca ziua , și încet încet începi sa te joci in zone cu apetit de câștig mare dar cu riscuri pe măsura. Câteva săptămâni in urma tu sau Dan Sulica spuneați ceva de riscul de a te juca cu efectele de levier si trageati un semnal asupra faptului ca nu e pentru oricine si ca voi la experiența voastră nu ati face acest pas. Sunt un tip extrem de inteligent , mi-am construit un domeniu (sa nu ii spun imperiu ca e prea mult ) financiar destul de solid bazat in primul rând pe munca si prudenta ……mi-am construit si un portofoliu frumos pe bursa americană …..dar am fost luat de valul câștigurilor ușoare cu efect de levier si după niște câstiguri efemere a urmat o mare, mare gaura neagră in care ma scufundam orbește cu fiecare pierdere , in fiecare ora. Am pierdut foarte mulți bani , un mare trader mi-a închis poziții si la -88 deși ar fi trebuit sa o facă la -50 dar ceea ce m-a speriat cel mai tare a fost disperarea cu care cautai sa ajungi înapoi la suprafața. Pur si simplu apăsam tasta Adaugă bani fără sa gândesc , fără pic de rațional. Exact ca un jucător de păcănele.

    1. Dan – eu investesc pe bursa din anul 2005. Sunt deja 17 ani. Normal ca am incercat si instrumentele cu levier insa m-am limistat tot timpul la sume mici. Nu ma atrag in mod fundamental pentru ca fac multi bani si din investitii spot, in actiuni + celelalte domenii in care investesc: imobiliare, crypto (undeva la 5% din portofoliu) si obligatiuni. Nu ma atrag castigurile mari si rapode pentru ca am descoperit ca si cele decente dar adunate an dupa an te duc acolo unde nici nu ai visat. Ca un exemplu, anul trecut am avut +73% pe BVB. Anul asta sunt la un minus 3%. Nu am o problema in a avea si ceva periaoda de pierdere.

      1. Felicitări pentru doar -3 pe anul asta. Mare performanta. Ma voi înscrie și eu la curs. Dar voiam sa te intreb pentru BVB prin cine ar fi ok sa cumpăr???? Și cât este de sigur astăzi Revolut la capitolul acțiuni.

        1. fiecare are slabiciunile lui psihologice cand vorbim de investitii. Si eu am destule doar ca aceasta cu “profituri mari pe termen scurt” nu o am. Am castigat anul trecut vreo 35k de euro dintr-o investitite relativ mica intr-o cryptomoneda, aka. adica castig mare pe termen scurt fara prea mare efort si efectiv nu pot sa spun ca nu m-a bucurat dar nu m-a entuziasmat atat de tare. Alte castiguri din invetsitii mai mici dar muncite si gandite m-au bucurat mult mai mult. Motivul: ca au fost facute pe strategie si asumare constienta de riscuri. Eu sunt psihologic un constructor – asta ma ajuta in unele lucruri (de ex. ca nu imi asumi riscuri nasabuite si actionez tot timplu pornind de la statistici si date cat mai concrete) dar in alte aspecte ma incurca pentru ca refuz de multe ori sa profit de “easy money”.

        2. Si referitor la intrebarea ta, mie TRadeville mi se pare cel mai ok pentru BVB si revolut nu mi se pare ok decat pentru bani de joaca. Brokeri serosi pe international: XTB si Interactive Brokers. Eu pe cei doi ii folosesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *