Pericolul nevăzut pentru banii tai
|

Pericolul nevăzut pentru banii tai

Banii câștigați astăzi și cheltuiți mâine te fac să alergi non-stop în cursa șobolanului. Practic ești tot timpul sub cronometru. Timpul trece, nevoile sunt continue, așa că și necesitatea ca tu să produci bani este continuă.

Nu știu cum ești tu, însă mie nu îmi place să funcționez după cronometru. Deși sunt foarte pasionat de activitatea mea și sunt unul dintre privilegiații care fac bani dintr-o activitate vocațională, tot am o preferință puternică să nu fiu condus de cronometru. 🙂

Așa cum sunt eu, sunt mulți. Din acest motiv s-a născut ideea de economisire, adică ideea de a păstra o parte a fructelor culese astăzi pentru a fi mâncate mâine sau poimâine.

Next level este atunci când banii economisiți astăzi ajung să se înmulțească fără munca ta activă și să îți asigure nevoile pentru ziua de mâine. La acest nivel, ai scăpat pentru totdeauna de dictatura cronometrului.

Evident, astăzi nu mai muncim pentru fructe și nu mai stocăm fructe pentru că au apărut banii.

Banii au două roluri esențiale: 1. facilitarea schimburilor comerciale (au înlocuit trocul) si 2. acumularea bogăției.

Dacă atunci când vorbim de rolul numărul 1. “facilitarea schimburilor comerciale”, rolul banilor este indiscutabil, rolul numărul 2, cel de acumulare a bogăției, este poate cea mai mare iluzie economică din toate timpurile.

In primul rând ar trebui să înțelegem ce sunt, de fapt, banii.

Valoare vs Bani

Valorea = bunuri și servicii + hard money (aur).

Banii = USD, EUR, JPY și alte valute mult mai puțin importante.

Banii în sine nu au nicio valoare. Sunt doar o convenție prin care societatea schimbă X dolari sau euro sau orice altă valută pentru o anumită valoare (bunuri și servicii).

Pentru a obține bani, tu vinzi “valoare/ utilitate”, adică îți vinzi serviciile (munca, cunoștințele, sistemele) sau bunurile produse de tine. În schimbul acestei valori primești bani (USD, EUR, RON etc.) AVÂND ÎNCREDERE că îi vei schimba în viitor în valoare (bunuri și servicii).

De ce “Cash is Trash”?

Dacă printezi banii în mod excesiv, mai mulți decât Valoarea care există pe piață (PIB – produs intern brut, adică bunurile și serviciile care sunt produse de economie), atunci societatea începe să ceară mai mulți bani pentru valoare.

Acest fenomen se numește inflație.

De aici vine expresia “Cash is Trash” (banii sunt gunoi), pentru că banii în sine nu au valoare intrinsecă sau utilitate directă.

Valoarea se află în bunuri și servicii, adică în afaceri (acțiuni), imobiliare si mărfuri.

A stoca bani în vederea folosirii lor ulterioare ca schimb pentru valoare reală (bunuri și servicii) este un pariu că cei care dețin valoarea reală vor fi dișpusi pe viitor să ți-o ofere pentru convențiile numite bani.

De asemenea, din cauza inflației, este aproape sigur că iți vor cere mai mulți bani (convenții) pentru aceeași valoare reală oferită de tine în trecut pentru a procura acei bani.

Cum? Simplu. Azi oferi un serviciu pentru 100 de EUR, pe acei EUR îi stochezi și peste un an, când vei dori să cumperi tu acel serviciu, îți vor fi ceruți 102 EUR sau chiar mai mult.

De ce “Cash is King”?

Cash is King (cash este regele) doar în anumite perioade când aceștia nu mai circulă și devin rari. De ce nu mai circulă: nu mai sunt cheltuiți (nu mai există consum), se evaporă la spargerea unor bule (de exemplu, bula creditelor) etc.

Crizele sunt determinate în special de faptul că banii nu mai circulă. Degeaba există (stocați) dacă nu mai circulă. Astfel, dacă banii nu mai circulă, se diminuează și valoarea din economie (bunurile și serviciile nu mai sunt consumate) și scade PIB-ul (Produsul intern brut).

Partea bună este că banii pot fi injectați în economie (printare) pentru a o reporni.

Partea proastă este că dacă sunt printați în exces, ajung să se devalorizeze (inflație).

Când devalorizarea unei monede ajunge excesivă, acea monedă pierde încrederea societății și ajunge să fie înlocuită cu alta.

Când Cash is king și când Cash is trash

În realitate, este foarte greu să faci un timing bun între perioadele când cash is king și cash is trash.

Perioadele de cash is king sunt scurte, perioadele de cash is trash sunt mult mai extinse.

Astfel, este necesar tot timpul să le deții pe ambele: preponderent valoare (active care produc bunuri și servicii), dar și cash pentru perioadele când cash is king.

Dacă deții doar cash – pierzi sigur pe termen lung pentru că de fapt nu deții valoare, ci “convenția” că x monede vor cumpăra valoare.

Dacă deții doar valoare (active), ești sub riscul insolvenței când banii nu mai circulă în economie și Cash devine King.

Cash sunt hedging (protecție) împotriva insolvenței personale.

Cash sunt valoroși atunci când nu mai circulă în economie.

De ce?

Simplu.

Poți să fii plin de active (valoare) și din cauza faptului că banii nu mai circulă (nu mai există consum) să ajungi la insolvență, adică să rămâi fără bani pentru nevoile esențiale.

În acel moment, ești dispus să schimbi valoarea reală (imobiliare, acțiuni, mărfuri) pentru sume mult mai mici de bani, doar pentru a nu ajunge insolvent.

Cheia este ca tu să ramâi solvabil și să cumperi active atunci când banii sunt rari și nu mai circulă.

Vezi, există un dans permanent între cash is king și cash is trash.

Prioritatea numărul 1 este ca tu să rămâi solvabil.

Prioritatea numărul 2 este ca pe termen lung să stochezi valoare (active).

Cum rămâi solvabil?

  1. Fond de siguranță în valute (USD, EUR, RON etc.) care să îți acopere nevoile de cash pentru 6 luni sau un an de zile . Acesti bani nu trebuie sa stea la saltea sau in conturi curente ci merita investiti si ei smart, in instrumente sigure cu venit fix si usor accesibile;
  2. Să incluzi în portofoliul tău de investiții și o instrumente cu venit fix si risc redus (titluri de stat cu YTM bune, obligatiuni corporative bine alese,  depozite cu dobanzi mai mari etc.);
  3. Să continui să produci cash (să vinzi bunuri și servicii) și în timp de criză, când banii devin rari.

Cum stochezi valoare?

Valoarea (activele) sunt locul unde îți acumulezi averea (putere de cumpărare pe viitor).

Ca non investitor ești perdant în mod continuu pentru că deții foarte puțină valoare. Eventual deții ceva economii în valute (convenții) și putere de muncă.

Ca investitor vei câștiga pe termen lung prin faptul că acumulezi Valoare (active), DAR trebuie să îți asumi că vor fi și perioade când vei pierde pe termen scurt (1-2-3 ani) tocmai din cauza acestui balans între Bani și Valoare.

Ideal este să schimbi banii (convențiile) pentru valoare reală (active generatoare de bunuri și servicii) când banii nu circulă, adică într-o recesiune/ criză.

Dar ideal nu este și real pentru că, deși sună bine în teorie, momentele ideale de cumpărare și vânzare a activelor sunt imposibil de identificat.

Cu toate acestea, pe termen lung este cert că banii se vor devaloriza în raport cu activele.

Situația actuală

Având în vedere că s-au printat bani într-un ritm nemaiîntâlnit in timpul pandemiei  experimentam un mediu economic inflationist de aproape 2 ani.

Perioada aceasta inflationista a venit fix ca in teorie, cand s-a creat un dezechilibru major intre masa monetare (crescuta masiv in pandemie) si volumul bunurilor si serviciilor livrate de economie.

Actiunile, imobiliarele si alte active reale din economie, desi au avut oscilatii de pret, si-au revenit si sunt sanse bune sa tot creasca in valoare.

Pe de alta parte, monedele aflate in exces, nu isi vor mai reveni niciodata la vechea valoarea ci vor continua sa se devalorizeze prin inflatie (mai mica sau mai mare).

Acesta este diferenta majore dintre bani si valoare reala.

Revelator este graficul de mai jos care ne arata ce plus de putere de cumparare am fi avut daca investeam 1 dolar in anul 1900 in: Depozite (Cash), titluri de stat (bonds) si actiuni (equity).

long term inflation adjusted 1 dolar

Sursa: https://am.jpmorgan.com/de/en/asset-management/institutional/insights/market-insights/guide-to-the-markets/

Ei bine, 1 dolar “investit” in depozite din 1900 si pana astazi ar fi rezultat in 2 dolari, in termini reali (dupa scaderea inflatiei)

In aceeasi perioada, 1 dolar investit in actiuni ar fi rezultat in 2600 de dolari, in termini reali (dupa scaderea inflatiei).

Concluzie

Concluzia cu care vreau să rămâi este aceea că este mai mult decât evident că pe termen lung stocarea averii se face prin acumularea de active (acțiuni, imobiliare, mărfuri). Nu vei ajunge niciodata sa produci randamente reale decente nici daca stai 100 de ani cu banii la banca.

In acelasi timp este important să rămâi solvabil pe termen scurt, adică să deții suficient cash pentru a trece cu bine prin momentele de criză.

De asemenea, este important sa detii si alte instrumente cu venit fix care sa iti ofere “munitie” pentru a cumpara actiuni/ imobiliare in perioadele de corectii puternice.

Ca de obicei, o abordare echilibrată aduce cele mai bune rezultate.

Pe curând!

Valentin

PS. Pentru aprofundarea subiectului investitiilor la bursa iti recomand Cursul practic de investitii pasive – acopera toate tipurile de investitii (fonduri mutuale, ETF-uri, actiuni, obligatiuni, imobiliare, metale pretioase) – este ideal pentru cineva care vrea acum sa intre pentru prima oara in lumea investitiilor. (update substantial in august 2023).

Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul StiintaBanilor.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul StiintaBanilor.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul StiintaBanilor.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă. Produsele derivate tranzacționabile în marjă oferite de X-Trade Brokers DM S.A. sunt riscante. Pierderile pot depăși marja blocată.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *