Plan de investitii 2022

Plan de investitii in 2022

Un atat de lin si profitabil an ca anul 2021 nu stiu daca a mai fost de cand activez eu in investitii.

Au mers bine atat bursele internationale, bursa din Romania, imobiliarele, marfurile, cat si criptomonedele.

Asa cum era usor de anticipat, titlurile de stat, obligatiunile investment grade si tot ce a adus venit fix au mers prost, aducand randamente real negative. Cel mai slab activ pe 2021: cash-ul si depozitele bancare. Au adus randamente real negative fara vreo sansa sa aduca randamente real pozitive.

Daca 2021 a fost destul de usor de ghicit, anul 2022 este anul in care se poate intampla orice.

Cateva lucruri pe care le stim

  1. Indicii bursieri din SUA sunt la maxime istorice, iar cresterea lor a fost determinata in mare parte de companiile mari din tehnologie.
  2. In acelasi timp, in Europa si Pietele Emergente, sunt companii relativ ieftine, chiar subevaluate.
  3. Multe companii de tip Small Cap Growth s-au corectat in a doua parte a anului 2021. Aici vorbesc in special despre acele companii pe care s-a creat un Hype pe youtube/ internet.
  4. Inflatia isi arata coltii in toata lumea. Inflatia ajunge la peste 6% in SUA si este in crestere.
  5. Dobanzile sunt inca spre minime,dar cu perspective aproape certe de crestere.
  6. Cantitatile de bani injectati pe piete vor scadea in 2022. Titlurile de stat din SUA si tarile dezvoltate sunt foarte sus si au dobanzi infime.
  7. Apar variante noi de covid. Dar aceste noi variante, cum ar fi Omicron, par ca nu mai sperie pietele si economia.
  8. Dolarul American s-a apreciat semnificativ fata de EURO.
  9. Aurul si argintul au batut pasul pe loc in 2021. Ciudat, pentru o perioada de crestere economica si inflatie peste medie.
  10. Piata crypto a avut o evolutie pozitiva, dar foarte volatila. A fost o perioada atipica pentru piata crypto, cand nici nu a atins un varf in urma unei cresteri parabolice si nici nu a intrat in bear market.
  11. Economiile au crescut puternic dupa un an 2020 de scadere.
  12. Datoriile suverane au crescut accelerat.

Ce nu stim

  1. Daca pandemia va continuain acelasi ritm si in 2022. Pot aparea mutatii ale virusului sau alte probleme.
  2. Ce va face inflatia– daca va continua sa creasca, se va plafona sau, dupa un varf, va cobora spre niveluri decente de 2-3%.
  3. Daca economia va incetini – avand in vedere numeroasele probleme care o afecteaza: probleme de supply chain, preturile la energie, pandemia, criza fortei de munca in anumite sectoare etc.
  4. Ce consecinte vor aparea in urma indatorarii excesive a statelor.
  5. Ce vor face pietele financiare, indiferent de ce va face economia. Asa cum bursele pot creste cand economia este in recesiune, tot asa bursele pot stagna sau scadea cand avem crestere economica.

 

Avand in vedere cele de mai sus, in ce investim in 2022?

Mai jos voi detalia care este planul meu. Atentie, este planul meu si mi se potriveste mie, profilului meu de risc, experientei mele si contextului meu de viata. Tu il poti analiza si iti poti lua anumite idei, insa trebuie sa iti faci propriul plan, pe care sa ti-l asumi 100%.

In ce investim in 2022?

1. Actiuni BVB

Replicarea indicelui BET (primele 12 companii din indicele BET), cu achizitii constante lunare, va constitui si in 2022 strategia principala.

Doar ca eu nu voi replica si procentele allocate fiecarei actiuni in parte. Voi aloca procentele discretionar in functie de evaluari/ perspective.

Cineva care nu vrea sa se complice sau nu are experienta suficienta cred ca ar fi mai castigat daca ar replica pur si simplu BET-ul, cu procentele corespunzatoare.

Portofoliul meu pe BVB are in acest moment aproape 20% in AERO si inca un procent de 10% in companii de pe piata principala care nu sunt incluse in indicele BET.

Am asteptari mari de la companiile mai mici de pe BVB pe care le detin.

Aici insa trebuie sa am grija la selectie.

La o companie mai mica, este nevoie ca acea companie sa indeplineaasca cel putin aceste 4 criterii pentru a o lua in considerare:

1. Management impecabil ca reputatie/ seriozitate/ respectarea promisiunilor.

2. Rate de crestere trecute si estimate mari (zeci de procente).

3. Indicatorii de profitabilitate foarte buni inca din faza de crestere si aici ma refer atat la marja neta de profit, cat si la ratele de crestere.

4. Multiplicatori de pret decenti (pret in piata decent).

Bineinteles, sunt mult mai multe criterii, insa acestea 4 sunt Go or No Go pentru mine.

Imi propusesem sa mai reduc din ponderea investitiilor pe BVB si sa ma concentrez pe extern mai mult, insa multe companii de pe BVB mi se par atractive si evaluate corect.

Voi pastra un ritm de investitii la BVB constant, asa cum a fost si anul trecut.

Voi intra si in plasamente private, doar acolo unde vad potential, seriozitatea actionarilor principali si soliditate financiara.

Pe BVB voi face si investitii active, adica intrari si iesiri pe termen scurt sau mediu pe anumite actiuni. Fac acest lucru pentru ca am 17 ani de experienta pe BVB si am ajuns sa cunosc destul de bine piata. Altfel, nu m-as complica.

2. Titluri de stat Fidelis pe RON si EUR

Am lasat-o mai moale cu titlurile de stat in 2021.

Acum vad ca dobanzile sunt in crestere la titlurile de stat in RON. Le astept sa creasca si mai mult.

Pentru 2022, eu astept acel varf de inflatie si dobanzi pentru a cumpara.

Fac acest lucru pentru ca scenariul meu de baza pentru urmatorii 2 ani este acela in care vom avea un varf de inflatie prin 2022 si apoi coborarea inflatiei spre valori decente.

3. Obligatiuni corporative listate sau nelistate la BVB

In principiu, sunt ok cu ce detineri am acum. Sunt producatoare harnice de cashflow. Mi-au expirat cateva emisiuni de obligatiuni in 2021 si nu le-am mai reiinnoit.

Am vazut de asemenea ca noile emisiuni de obligatiuni corporative vin tot la dobanzi de 8-9% in Ron sau 7-8% in EURO, ca pe vremea cand inflatia era aproape zero.

Astfel, nu ma atrag si nu ma vor mai atrage in 2022 decat daca vine ceva foarte bun, cum ar fi dobanda semnificativ peste inflatie (dubla cel putin) si o companie solida emitenta.

4. Imobiliare – apartamente pentru inchiriere

Nu sunt prioritare in 2022. Nu planific sa mai cumpar apartamente noi in 2022, insa nici nu exclud.

Aici tine strict de preferinta mea si de strategia mea. Sunt bullish pe imobiliare, in special pe Bucuresti, insa sunt destul de expus si datorita achizitiilor din 2019, 2020, 2021 + constructia unei case in 2020 + actiuni la companii expuse pe imobiliare + locuinta proprie + + … prea multa expunere si prea putina disponibilitate din partea mea sa le gestionez.

In plus, am de bagat destul de multi bani in plata diferentei de pret pentru cele doua apartamente contractate in 2020 (luate in stadiul de proiect cu un avans consistent) + mobilarea lor.

Ideea este ca am prins acest val imobiliar si l-am calarit klumea. Il voi calari la greu cat timp va mai tine acest bull market.

5. Portofoliu de ETF-uri internationale

Portofoliul meu de ETF-uri a ajuns la o expunere de peste 90% pe actiuni in acest moment + gold. No Bonds.

Nu faceti ca mine. 🙂 Eu am ales sa nu mai am ETF-uri pe titluri de stat in 2021 si probabil la fel voi face si in 2022 pentru ca imi pastrez o perna importanta de cash pentru eventuale corectii.

Portofoliul este construit pe o strategie smart beta, adica pe o strategie care tinteste sa aduca un randament peste index + sa aiba un risc mai mic. In 2020 am batut indicele SP500, in 2021 am pierdut in fata indicelui SP500. Asta e. Vedem anul viitor.

In portofoliul meu de ETF-uri am 2 ETF-uri de la care astept performante peste SP500 in 2022: ETF-ul pe Pietele Emergente si ETF-ul pe actiuni Value.

Aici voi continua achizitiile lunare cu o suma fixa.

In plus, restul economiilor lunare vor fi stranse frumos in EUR si investite la corectii. Orice corectie de minimum 5% este eligibila. 🙂 Mai departe, daca o corectie continua, voi investi la fiecare 5% scadere. Cand raman fara bani (daca o ia in jos de tot), incep sa vand din ETF-urile de aur.

6. Investitiile in actiuni internationale

Pe langa ETF-uri, care reprezinta grosul investitiilor mele pe pietele internationale, inca din 2020 am inceput sa investesc si in actiuni individuale pe international (pe BVB fac acest lucru din 2005).

Pe masura ce evaluarile la nivel de indici au tot crescut, am fost tot mai tentat sa investesc in actiuni individuale care mi s-au parut subevaluate in raport cu fundamentele afacerii respective.

Ideea este ca atunci cand lumea spune ca bursele sunt SUS … exact in acel moment exista pe piata si actiuni care sunt evaluate corect sau chiar relativ subevaluate. Eu pe acestea mi le doresc in portofoliu long term.

De ce?

Foarte simplu. Cu cat pretul unei actiuni este mai sus, cu atat riscul de a se corecta violent este mai mare, chiar daca business-ul din spate este grozav.

Astfel, eu caut actiuni care sa fie si evaluate decent, dar sa aiba in spate si un business bun, solid financiar si care creste si are perspective de crestere.

7. Cash

In 2021 am strans ceva cash in EUR in vederea unor corectii mai mari sau in vederea unor oportunitati importante.

La fel voi face si in 2022, voi mai strange cash si il voi investi doar daca apar oportunitati bune.

Faptul ca voi pierde un pic din inflatie nu este o problema pentru ca am deja majoritatea portofoliului investit in active ofensive (actiuni, imobiliare si crypto), asa ca partea de cash reprezinta o protectie in caz de bear market.

8. Criptovalute

Am deja un portofoliu de BTC si ETH, plus alte cateva monede mai mici.

Acest portofoliu a rupt in 2021, avand o crestere de peste 500%.

Voi face DCA pe monedele mari, adica BTC si ETH, PLUS voi incerca lucruri noi pe crypto in 2022.

Voi aloca mai mult timp acestui domeniu si voi face si ceva speculatii pe crypto. Putinele mele incercari in 2021 au mers foarte bine. Sa vedem cum vor merge si in 2022.

Ideea este sa nu ma supraexpun. Deja am ajuns la vreo 6% din portofoliu si ma apropii de maximul pe care il tolerez pe active de tip X factor si anume 10%.

Daca vine un bear market pe crypto 🙂 am loc garla unde sa imi cresc expunerea pentru un eventual bull market urmator.

Daca ramanem intr-o piata sideway sau reintram pe bull market … acumulez ca melcul sau fac miscari rapide de in and out. 🙂

9. Lista de “cumparaturi”

Ce inseamna aceasta “lista de cumparaturi”?

In principiu, inseamna o lista de active care iti plac fundamental, dar care au un pret mult prea mare in acest moment.

Iti faci lista respectiva pentru momentul in care vine Black Friday pe pietele financiare, adica in momentele de panica in care se vinde tot la discount (si activele bune, si activele slabe).

Sunt inca in pregatirea acestei liste, insa iti pot da cateva exemple care cel mai probabil se vor regasi in lista: actiuni Google, Microsoft, ETF-ul Ishares Edge MSCI World Quality factor, BTC, un teren construibil in Bucuresti pentru un bloculet, aproape de un metrou etc.

 10. Investitiile in proiectul StiintaBanilor

Va fi prima mea prioritate in 2022. Sa investesc in dezvoltarea proiectului StiintaBanilor si sa pun umarul la cresterea nivelului de educatie financiara din Romania.

Am vorbit mai in detaliu despre ce planuri am pentru StiintaBanilor in 2022 aici.

11. Investitiile in propria educatie

Aici ma voi dezvolta si mai mult pe ariile importante pentru mine:

Investitii si finante personale – este dezvoltarea principala, avand in vedere cantitatea enorma de research pe care o fac pentru articole, postari, raspunsuri la intrebari, cursuri, conferinte etc. Am ceva carti de citit. De asemenea, voi apela la consultanti, mentori si instrumente de cercetare pentru acele arii pe care vreau sa le dezvolt.

Marketing – aici voi continua sa fac niste cursuri pentru a acoperi acele arii unde nu stau atat de bine. Am si ceva carti de citit, cumparate anul trecut. De asemenea, am contractat recent un coach care sa ma ajute sa imi cresc nivelul.

Productivitate – aici am de facut ceva schimbari personale. In primul rand, mai multa odihna. Am muncit mult prea mult in 2021. In rest, stiu ce am de facut si voi contracta si ajutoare. 🙂

Spiritualitate – am ramas un pic in urma aici. Simt ca este timpul sa dedic mai mult timp laturii spirituale a vietii mele.

Psihologie – voi continua sa lucrez cu un psiholog, saptamanal, pentru a ma imbunatati pe plan psihic cat de mult posibil. O consider tot o investitie in educatia mea. Imi educ mintea sa imi ofere perspective mai bune, sa rezolve mai repede si mai bine probleme, sa devina rezilienta la factorii de stres exteriori, sa fac alegeri de viata mai bune.

Calatorii – tot o investitie, desi mai mult in starea de bine decat in educatie. In 2021 am calatorit mult. In 2022 voi calatori si mai mult. 🙂

Concluzii

Vad aproape certa o corectie de 10-20% pe burse in 2022. Statitsic ar trebui sa apara. Mai mult de atat, nu stiu, nu sunt mama Omida.

Atat inflatia, cat si o posibila incetinire economica imi dau de gandit.

Parca este ca un sah mat. Risti daca investesti. Risti daca tii banii la banca. Risti daca iti pornesti un business. Risti daca ramai angajat.

Deci, voi dansa cu riscul si imi voi calcula miscarile.

Am in jur de 20% din portofoliu in cash. Restul sunt active in marea majoritate pe care le consider fairly priced. Doar piata din SUA imi da emotii din cauza evaluarilor foarte mari.

De asemenea, am decis sa continui inca vreun deceniu sa livrez la cel mai inalt nivel. Adica sa continui sa fiu activ, sa dezvolt proiectul StiintaBanilor.

Imi place mult prea mult ceea ce fac (obsesie, pasiune, vocatie … spuneti-i cum vreti) si, in plus, copiii mei inca sunt mici si mai au vreo 10 ani pana cand se duc la casele lor. Pana atunci, mi-ar fi greu sa ma mut unde as vrea eu, pe vreo insula exotica, unde sa stau toata ziua la pescuit, la taclale si sa imi scriu romanele “fantasy” pe care le am in minte. 🙂

Scopul pe 2022 este apropierea de echilibru in tot si in toate, atat in viata personala, cat si in cea profesionala.

Pe curand!

Valentin

PS. Saptamana viitoare vom avea o campanie de reduceri importante pentru cursurile nostre de educatie financiara.

Vezi lista cursurilor nostre si alege-le pe cele care te vor sprijini in a face din 2022 un AN FABULOS pentru tine.

Incepand cu 1 februarie, vom creste preturile pentru unele dintre cursurile noastre care au ramas la preturile din 2020, desi au fost actualizate recent.

Astfel, va fi ultima campanie de reduceri inainte de cresterile de preturi din februarie.

 

Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul StiintaBanilor.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul StiintaBanilor.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul StiintaBanilor.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.

Similar Posts

7 Comments

  1. Nu uita si de corp si sanatate. Sport, alimentatie sanatoasa etc. Face minuni pentru nivelul de energie, capacitatea de concentrare etc 😉

    Arata super planul pe 2022, sunt convins ca o sa-ti reuseasca.

  2. Foarte fain structurat planul tau si sunt total de acord cu reflectiile despre actiunile din US. Oare la noi, pe Aero, la ce actiuni te gandesti? Cu rate bune de crestere si profitabile. Eu m-as gandi la BNET si LIH, dar sunt curios ce vezi tu de interes 🙂

    1. Multumesc. Nu vreau sa mentionez nume specifice pe AERO pentru ca as influenta piata. Au lichiditate mica si sunt usor de influentat in sus sau in jos daca as posta public.

  3. “Pentru 2022, eu astept acel varf de inflatie si dobanzi pentru a cumpara.” – Incercati practic – to time the market. Cum va puteti da seama cand este acel moment…? Momentan doar s-a anuntat ca MF va imprumuta 18-20 miliarde RON pe primul trimestru.

  4. Salut! Eu investesc doar in SUA, sunt incepator. Cum studiezi actiunile companiilor din Romania? Urmaresti niste site.uri? Poti recomanda ceva? Eu investind in SUA, pot urmari niste site.uri sau aplicatii plus ca sunt tot felul de youtube.ri de unde pot culege niste idei. As dori sa investesc ceva bani si la noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *