Pragurile libertatii financiare

pragurile independentei financiare

Definitia independentei financiare este destul de matematica: momentul in care veniturile tale pasive sunt egale cu nivelul cheltuielilor tale. In acel moment, practic, nu mai trebuie sa muncesti, decat daca iti doresti.

Totusi, pe mine nu ma satisface aceasta definitie. Pentru mine, independenta financiara este o stare: Endless perfect summer days – Zile perfecte, nesfarsite, de vara. 🙂

Nu imi apartine expresia, ci ii apartine lui Sam de la financialsamurai.com.

Sunt 2 elemente in aceasta definitie:

1. Zile perfecte de vara

Implica o munca de autocunoastere – ce inseamna pentru tine zile perfecte de vara?

Ce ai face in mod concret, pentru a transforma acele zile, in zile perfecte de vara?

Ia-ti cateva minute sa iti raspunzi la aceasta intrebare. Scrie raspunsul pe o hartie. Scrie si sterge si scrie din nou, pana cand ceea ce ai scris pe hartie iti da o senzatie de tremurat in tot corpul. Daca ceea ce ai scris nu te infioara de placere si bucurie, inseamna ca mai ai de sapat.

2. Nesfarsite

Abia aici intervin sumele … cum faci ca aceste zile perfecte de vara sa fie nesfarsite, sustenabile. Abia aici intervin backup-ul financiar, activele generatoare de venit pasiv, sursele multiple de venit.

Vezi cum emotionalul si rationalul se intrepatrund?

Emotionalul iti va da combustibilul, iar Rationalul iti va oferi calea. Ai nevoie de amandoua pentru a ajunge acolo unde iti doresti.

Asa cum orice calatorie incepe cu un singur pas, tot asa vei porni si tu pe calea independentei tale financiare: un pas si inca un pas si tot asa …

Vei avea nevoie de combustibil doar pentru primul pas. Odata ce ai facut primul pas, satisfactia atingerii primului pas iti va oferi combustibil pentru al doilea pas si tot asa … Tu doar FA PRIMUL PAS!

Pragurile libertatii financiare

Asa cum le-am gandit eu pentru mine, croite pe modul meu de a fi, personalitatea mea si preferintele mele. Tu le poti ajusta cum doresti.

La un nivel de baza, informatia presupune acumulare de cunostinte, insa la un nivel superior, presupune gandire, adica compilare de informatii, analiza, adaptare, testare. Te incurajez sa mergi un pas in fata si sa adaptezi informatia la cazul tau concret.

1. Sanatate financiara

Este primul nivel al iesirii din haosul financiar si baza pentru celelalte praguri.

Este foarte simplu! Este pragul la care veniturile tale depasesc in mod constant cheltuielile si incepi sa economisesti.

Daca timp de un an, in mod constant ai economisit, probabil ca obiceiul este deja format si poti sa consideri ca ai trecut de acest prag.

2. Fondul de siguranta

Un back-up financiar de 6-12 luni de cheltuieli pe care sa ii ai cash, in contul bancar, intr-un cont de economii sau alt instrument cu risc mic si cat mai stabil.

Aceasta suma este “GOLD” pentru tine … aur curat. De ce? Pentru ca iti ofera, macar temporar, libertatea de a lua o pauza de la munca. Poate pentru o urgenta, o perioada de sabbatical sau o perioada in care nu iti gasesti job.

3. Eliberarea de datorii

Un prim prag care te elibereaza de “cheltuiala pasiva”. Acest prim pas presupune si elibererea de chirie. Daca platesti chirie, inseamna ca inca nu ai depasit acest prag.

Ideal ar fi sa scapi si de un eventual credit ipotecar pentru locuinta personala, insa din motive rationale (de exemplu, dobanzi platite mai mici decat randamentele pe care le poti obtine investind banii respectivi), achitarea creditului ipotecar ar putea sa mai astepte.

In momentul in care ai securizat si permanentizat una dintre cele mai de baza si importante nevoi ale omului, adica nevoia de adapost si ai scapat de pierderile inutile de bani, cum ar fi creditele de consum sau chiar ipoteca … ai atins un prim pas al libertatii financiare.

Nivelul tau de stres legat de nevoia de a te adaposti undeva a disparut, poti sa mergi mai departe cu toata energia mentala.

Stiu … pot exista oameni care tehnic sunt independenti financiar si fara a detine o locuinta proprie, insa nivelul de venit pasiv necesar lor este mult mai mare. Un stres pe care eu personal nu vreau sa il am.

4. Nivelul de siguranta financiara

Pe langa back-up financiar de 6-12 luni de cheltuieli, nivelul de siguranta financiara apare in momentul in care iti creezi primele venituri pasive, iar acestea iti pot asigura un stil de viata minimalist (adapost, hrana, utilitati, transport, asigurari).

La acest nivel, ai siguranta (cat poate fi de sigur orice pe lumea asta) ca vei supravietui in orice situatie.

Este o etapa a frugalitatii, a descoperirii ca fericirea si implinirea nu costa multi bani.

5. Vocatia + Libertatea de miscare

In momentul in care ai scapat deja de “pierderile de bani” din datorii neproductive (inclusiv ipoteca) + ai un nivel minim de venit pasiv, ai de facut o alegere simpla:

Continui sa faci ceea ce faci astazi? Acest lucru poate sa presupuna un “9 to 6” job sau o activitate care te tine ocupat si blocat intr-un anumit loc toata ziua, SAU imi creez un “lifestyle business” – un business care sa se plieze pe stilul de viata pe care mi-l doresc.

De multe ori acest “lifestyle business” presupune ceva online sau o combinatie de online si offline, ceva ce nu te tine tintuit intr-un singur loc.

De exemplu, stiai ca pe o importanta etapa in organizarea Money Days 2019 am facut-o de la munte? Am avut laptopul cu mine si un telefon si da, am stat ore in sir pe laptop si pe telefon, avand privelistea Bucegilor in fata. 🙂

Practic, nu am fost in vacanta, ci mi-am mutat temporar locul de munca la munte. 🙂

La acest nivel traiesti atat libertatea pe care ti-o doresti (daca ti-ai facut munca de autocunoastere bine), cat si libertatea de a face ceva ce iti face placere, are sens pentru tine si iti ofera sentimentul de implinire.

6. Independenta financiara clasica

Pentru a ajunge aici, ai nevoie de un mindset de acumulare, nu de economisire.

Ce inseamna acest lucru?

In loc sa “economisesti bani”, tu acumulezi bani pentru a cumpara/ crea surse de venit pasiv, pana la nivelul la care aceste surse de venit pasiv iti asigura stilul de viata pe care il ai in acest moment.

Practic, nu este un upgrade de stil de viata, ci doar o pasivizare a veniturilor care te sustin.

In acest moment, daca iti doresti, poti sa te opresti din calatorie. Poti sa te dedici cat vrei activitatilor preferate, oricat de “nemonetizabile” ar fi acestea.

In comunitatea FIRE (Financial Free, Retire Early), atingi nivelul de independenta financiara atunci cand portofoliul tau de investitii atinge nivelul de 25 X cheltuielile tale anuale.

7. Libertatea financiara totala

Daca tintesti mai degraba un anumit stil de viata, mai inalt decat cel pe care il ai astazi, atunci poti sa mergi la ultima etapa: Libertatea financiara, nivel la care ai stilul de viata pe care il visezi, doar din venituri pasive.

Concluzie

Investesc pe pietele de capital din anul 2005. Anul 2012 a fost primul an in care am inceput sa tin un excel cu situatia activelor si pasivelor si veniturile pasive din investitii.

In fiecare an am avut o tinta ambitioasa de crestere a activului net. In unii ani am atins tinta, in alti ani nu am atins-o, insa stiind exact obiectivul de performanta pe care il am de atins in acel an, am facut tot ce am putut pentru a-l atinge.

Pragurile libertatii financiare iti vor oferi claritatea obiectivului de performanta urmator pe care sa il atingi.

Motivatia interioara, Ce inseamna pentru tine acel: “Endless perfect summer days”, iti va oferi combustibilul pentru a-ti atinge obiectivele.

Impreuna, motivatia + claritatea te vor face de neoprit.

Mult succes!

Valentin

PS. Am deschis recent inscrierile la editia a 5 a a Programului de 12 saptamani: Succes in finante personale si investitii pasive, singurul program educational din Romania in care inveti de la  A la Z: cum sa iti creezi un portofoliu de investitii care are toate sansele sa iti aduca libertatea financiara.

PSS. Daca ti-a placut articolul si il gasesti util, te rugam sa il distribui si prietenilor tai.

Obtine Ebook-ul 12 Surse de venituri suplimentare:

Un comentariu la „Pragurile libertatii financiare”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *