Pragurile libertatii financiare
Definitia independentei financiare este destul de matematica: momentul in care veniturile tale pasive sunt egale cu nivelul cheltuielilor tale. In acel moment, practic, nu mai trebuie sa muncesti, decat daca iti doresti.
Totusi, pe mine nu ma satisface aceasta definitie. Pentru mine, independenta financiara este o stare: Endless perfect summer days – Zile perfecte, nesfarsite, de vara. 🙂
Nu imi apartine expresia, ci ii apartine lui Sam de la financialsamurai.com.
Sunt 2 elemente in aceasta definitie:
1. Zile perfecte de vara
Implica o munca de autocunoastere – ce inseamna pentru tine zile perfecte de vara?
Ce ai face in mod concret, pentru a transforma acele zile, in zile perfecte de vara?
Ia-ti cateva minute sa iti raspunzi la aceasta intrebare. Scrie raspunsul pe o hartie. Scrie si sterge si scrie din nou, pana cand ceea ce ai scris pe hartie iti da o senzatie de tremurat in tot corpul. Daca ceea ce ai scris nu te infioara de placere si bucurie, inseamna ca mai ai de sapat.
2. Nesfarsite
Abia aici intervin sumele … cum faci ca aceste zile perfecte de vara sa fie nesfarsite, sustenabile. Abia aici intervin backup-ul financiar, activele generatoare de venit pasiv, sursele multiple de venit.
Vezi cum emotionalul si rationalul se intrepatrund?
Emotionalul iti va da combustibilul, iar Rationalul iti va oferi calea. Ai nevoie de amandoua pentru a ajunge acolo unde iti doresti.
Asa cum orice calatorie incepe cu un singur pas, tot asa vei porni si tu pe calea independentei tale financiare: un pas si inca un pas si tot asa …
Vei avea nevoie de combustibil doar pentru primul pas. Odata ce ai facut primul pas, satisfactia atingerii primului pas iti va oferi combustibil pentru al doilea pas si tot asa … Tu doar FA PRIMUL PAS!
Pragurile libertatii financiare
Asa cum le-am gandit eu pentru mine, croite pe modul meu de a fi, personalitatea mea si preferintele mele. Tu le poti ajusta cum doresti.
La un nivel de baza, informatia presupune acumulare de cunostinte, insa la un nivel superior, presupune gandire, adica compilare de informatii, analiza, adaptare, testare. Te incurajez sa mergi un pas in fata si sa adaptezi informatia la cazul tau concret.
1. Sanatate financiara
Este primul nivel al iesirii din haosul financiar si baza pentru celelalte praguri.
Este foarte simplu! Este pragul la care veniturile tale depasesc in mod constant cheltuielile si incepi sa economisesti.
Daca timp de un an, in mod constant ai economisit, probabil ca obiceiul este deja format si poti sa consideri ca ai trecut de acest prag.
2. Fondul de siguranta
Un back-up financiar de 6-12 luni de cheltuieli pe care sa ii ai cash, in contul bancar, intr-un cont de economii sau alt instrument cu risc mic si cat mai stabil.
Aceasta suma este “GOLD” pentru tine … aur curat. De ce? Pentru ca iti ofera, macar temporar, libertatea de a lua o pauza de la munca. Poate pentru o urgenta, o perioada de sabbatical sau o perioada in care nu iti gasesti job.
3. Eliberarea de datorii
Un prim prag care te elibereaza de “cheltuiala pasiva”. Acest prim pas presupune si elibererea de chirie. Daca platesti chirie, inseamna ca inca nu ai depasit acest prag.
Ideal ar fi sa scapi si de un eventual credit ipotecar pentru locuinta personala, insa din motive rationale (de exemplu, dobanzi platite mai mici decat randamentele pe care le poti obtine investind banii respectivi), achitarea creditului ipotecar ar putea sa mai astepte.
In momentul in care ai securizat si permanentizat una dintre cele mai de baza si importante nevoi ale omului, adica nevoia de adapost si ai scapat de pierderile inutile de bani, cum ar fi creditele de consum sau chiar ipoteca … ai atins un prim pas al libertatii financiare.
Nivelul tau de stres legat de nevoia de a te adaposti undeva a disparut, poti sa mergi mai departe cu toata energia mentala.
Stiu … pot exista oameni care tehnic sunt independenti financiar si fara a detine o locuinta proprie, insa nivelul de venit pasiv necesar lor este mult mai mare. Un stres pe care eu personal nu vreau sa il am.
4. Nivelul de siguranta financiara
Pe langa back-up financiar de 6-12 luni de cheltuieli, nivelul de siguranta financiara apare in momentul in care iti creezi primele venituri pasive, iar acestea iti pot asigura un stil de viata minimalist (adapost, hrana, utilitati, transport, asigurari).
La acest nivel, ai siguranta (cat poate fi de sigur orice pe lumea asta) ca vei supravietui in orice situatie.
Este o etapa a frugalitatii, a descoperirii ca fericirea si implinirea nu costa multi bani.
5. Vocatia + Libertatea de miscare
In momentul in care ai scapat deja de “pierderile de bani” din datorii neproductive (inclusiv ipoteca) + ai un nivel minim de venit pasiv, ai de facut o alegere simpla:
Continui sa faci ceea ce faci astazi? Acest lucru poate sa presupuna un “9 to 6” job sau o activitate care te tine ocupat si blocat intr-un anumit loc toata ziua, SAU imi creez un “lifestyle business” – un business care sa se plieze pe stilul de viata pe care mi-l doresc.
De multe ori acest “lifestyle business” presupune ceva online sau o combinatie de online si offline, ceva ce nu te tine tintuit intr-un singur loc.
De exemplu, stiai ca pe o importanta etapa in organizarea Money Days 2019 am facut-o de la munte? Am avut laptopul cu mine si un telefon si da, am stat ore in sir pe laptop si pe telefon, avand privelistea Bucegilor in fata. 🙂
Practic, nu am fost in vacanta, ci mi-am mutat temporar locul de munca la munte. 🙂
La acest nivel traiesti atat libertatea pe care ti-o doresti (daca ti-ai facut munca de autocunoastere bine), cat si libertatea de a face ceva ce iti face placere, are sens pentru tine si iti ofera sentimentul de implinire.
6. Independenta financiara clasica
Pentru a ajunge aici, ai nevoie de un mindset de acumulare, nu de economisire.
Ce inseamna acest lucru?
In loc sa “economisesti bani”, tu acumulezi bani pentru a cumpara/ crea surse de venit pasiv, pana la nivelul la care aceste surse de venit pasiv iti asigura stilul de viata pe care il ai in acest moment.
Practic, nu este un upgrade de stil de viata, ci doar o pasivizare a veniturilor care te sustin.
In acest moment, daca iti doresti, poti sa te opresti din calatorie. Poti sa te dedici cat vrei activitatilor preferate, oricat de “nemonetizabile” ar fi acestea.
In comunitatea FIRE (Financial Free, Retire Early), atingi nivelul de independenta financiara atunci cand portofoliul tau de investitii atinge nivelul de 25 X cheltuielile tale anuale.
7. Libertatea financiara totala
Daca tintesti mai degraba un anumit stil de viata, mai inalt decat cel pe care il ai astazi, atunci poti sa mergi la ultima etapa: Libertatea financiara, nivel la care ai stilul de viata pe care il visezi, doar din venituri pasive.
Concluzie
Investesc pe pietele de capital din anul 2005. Anul 2012 a fost primul an in care am inceput sa tin un excel cu situatia activelor si pasivelor si veniturile pasive din investitii.
In fiecare an am avut o tinta ambitioasa de crestere a activului net. In unii ani am atins tinta, in alti ani nu am atins-o, insa stiind exact obiectivul de performanta pe care il am de atins in acel an, am facut tot ce am putut pentru a-l atinge.
Pragurile libertatii financiare iti vor oferi claritatea obiectivului de performanta urmator pe care sa il atingi.
Motivatia interioara, Ce inseamna pentru tine acel: “Endless perfect summer days”, iti va oferi combustibilul pentru a-ti atinge obiectivele.
Impreuna, motivatia + claritatea te vor face de neoprit.
Mult succes!
Valentin
PS. Daca ti-a placut articolul si il gasesti util, te rugam sa il distribui si prietenilor tai.
Exceptional material.Toate sunt de o reala valoare.
Multumim Valentin Nedelcu !
Intr-adevar, livbertatea financiara te face sa fii mai fericit si implinit.
Si, spre deosebire de ce crede lumea, vei fi la fel de productiv, poate chiar mai mult, dar facand lucruri care iti plac si unde iti dai interesul mult mai mult decat job-ul tau de la 9 la 5. 🙂
Foarte frumos articol!
Foarte frumos. Este visul oricarei persoane cu siguranta si procesul pana sa ajungi acolo te face un om mai bun din toate punctele de vedere. Sper ca si eu sa ajung in acel punct cat mai rapid!
Dupa calculele noastre ar trebui sa fim acolo in urmatorii 5 ani daca totul decurge bine.
Increderea cea mai mare o avem in piata imobiliara din toata Europa care credem ca va vedea un parcurs foarte bun in urmatorii 5 ani.
Super articol! Mulțumim Valentin!
Foarte faina noua interfata a blogului! Prietenoasa si curata. Bravo pentru schimbare!
multumim
Este logic ce spune,dar nu este decât o observație la care poate ajunge oricine si singur dacă se autoanalizează. Nu o consider însă un instrument prin care să atingi aceste obiective. De exemplu,autorul vorbind despre independența financiară totală îți spune ce trăiri ai nu cum ajungi la ea.
Este doar un articol, nu un tratat. Inainte sa ajungi intr-un loc trebuie sa stii ca acel loc exista.
Mai exista si un nivel la care tu nu mai lucrezi si nu mai faci nimic de mult, dar averea ta compusa din active creste in fiecare an!
Este deja enumerat. Este nivelul: libertate financiara
Sunt absolut uimit cât de mult rezonez cu ideile împărtășite de tine nu doar într-un singur articol ci în toate pe care le-am citit! Am avut din 1999 dorința de a economisi și de a începe sa investesc pe Bursa de la București insa banii pe care ii încasam din salariu de contabil la Ispat Sidex/Mittal Steel/Arcelor Mittal nu-mi erau de ajuns. Am plecat din acel job, am lăsat în urmă țara și începând din 2012 am putut în sfârșit sa ajung la nivelul la care sa pot economisi și începe aplicarea si implementarea strategiei mele de a deveni independent financiar! Nu am reușit sa acumulez mult dar nu mi-am pierdut nici încrederea și nici motivatia. Astăzi am ajuns la jumătatea drumului care poate părea ca avansează mai greu dar în paralel lucrez la nivelul eliberării de datorii (în sensul în care sunt in proces de a cumpăra o casă și a scăpa de chirie – rămân cu un mortgage pentru care însă plătesc o dobândă semnificativ mai mică decât randamentul investitiilor). Dupa ce acest proces va fi securizat imi voi concentra toată atenția asupra acumulării celei mai mari părți din veniturile mele care să-mi crească semnificativ portofoliul de investiții. Într-un orizont de 8 ani planific sa ajung independent financiar la nivelul la care nu doar nevoile mele sa fie asigurate ci care să-mi permită sa capitalizeze o parte importanta din venitul pasiv pe care îl voi obține!
Foarte frumos articolul si foarte frumos explicati toti pasii! De cand am descoperit acest concept de independenta financiara, mi s-a parut fascinant, iar apoi mi-am dat seama ca nu este ceva imposibil de atins.
Imi place ideea ca poti avea siguranta si multe optiuni.
Totusi, observ ca in toate articolele si discutiile pe tema asta se promoveaza ideea ca abia atunci cand esti independent financiar poti sa faci ce iti place. De ce nu am face ceea ce ne place si pana acolo? Eu personal ador job-ul meu si muncesc si de placere, nu doar pentru bani.
Multumesc. Bineinteles ca te poti bucura de activitatea ta si la job si cand esti pe cont propriu. Pun accent pe ideea de traire a vietii (inclusiv profesionale) conform propriilor valori.