randamente anualizate 20 de ani 1

Randamente anualizate in ultimii 20 de ani pe diverse clase de investitii

Mi-a atras atentia un articol de pe financialsamirai.com unde sunt prezentate randamentele anualizate pe diverse clase de active pe ultimii 20 de ani, din 1999 pana in 2018.

Rezultatele sunt surprinzatoare:

randamente anualizate

REIT-urile (fonduri de investitii cu statut special care investesc in imobiliare) au adus cel mai mare randament + aurul + petrolul, urmate de SP500, indicele bursei din SUA.

Observatii:

  • Foarte interesant, active care performeaza bine de obicei in perioade de inflatie au performat excelent in ultimii 20% la o inflatie medie la USD de doar 2.2%.
  • REIT-urile au performat de 3 ori mai bine decat investitiile simple in case si apartamente. Deci in imobiliare, administrarea profesionista CONTEAZA ENORM.
  • SP500 – indicele bursei de actiuni din SUA a performat semnificativ mai bine decat EAFE (bursele pietelor dezvoltate, mai putin SUA), la un grad de risc similar.
  • SP500 + obligatiuni in orice combinatie: 100%/0%, 60%/40%, 40%/60%, 0%/100% – au adus randamente foarte apropiate. A meritat riscul de volatilitate al actiunilor?
  • Average investor sucks 🙂 Scoate sub inflatie. Este acel investitor individual care crede ca nimereste el cea mai buna actiune, urmatorul Facebook, stie el mai bine. Ar fi scos triplu randament daca statea cuminte in SP500.
  • Cam orice investitie pasiva ai fi facut in activele clasice, oricat de tampa 🙂 ar fi fost alocarea ta (de exemplu 40% SP500/ 60% Aggregate bonds) ai fi iesit dublu fata de inflatie.

Bine, cifrele sunt pe US pentru ca acolo avem istoric si aproape 50% din populatie investeste.

Unii vor spune ca nu sunt relevante pentru Romania.

Ce este relevant pentru Romania

In Romania, suntem pe locul 124 din 143 de tari din lume la educatie financiara (sub Pakistan si Ruwanda), conform unui studiu realizat de Standard & Poor’s Ratings.

Noi investim pentru profit in:

1. Pacanele si pariuri

cazinouri

2. Business-uri la care nu ne pricepem

fail antreprenoriat

3. Tunuri

 

cripto 2018

4. Depozite la banca

depozite ING

Concluzie

Prima concluzie este ca niciodata nu vom ajunge prosperi investind “romaneste” :))

A doua concluzie este ca daca ai fi investit in aproape orice combinatie de active serioase (care au valoare intrinseca) ai fi scos cel putin dubla fata de inflatie, in ultimii 20 de ani.

Si ultima concluzie este ca un investitor mediu (average investor), care nu stie ce face, se agita degeaba si nu scoate nici inflatia.

Din acest motiv imi plac mie investitiile pasive. Minim de efort si maximum de rezultat.

Si din acest motiv, m-am lecuit de investitii pe ponturi, popularitate si “feeling”, ca sa nu fiu un “average investor”.

Pe curand!

Valentin

PS. Daca ti-a placut articolul si il gasesti util, te rugam sa il distribui si prietenilor tai.

PPS. Alatura-te comunitatii noastre StiintaBanilor pentru a te imbogati spiritual, mental si material.

Obtine Ebook-ul 12 Surse de venituri suplimentare:

cover2

Similar Posts

15 Comments

  1. Am achizitionat si eu cele doua cursuri, abia astept sa vad ce contin.

    In ceea ce priveste average investor, asa este, investitiile pasive ne-au demonstrat ca acestea au performat mult mai bine in ultimii 20 de ani. Totusi, daca ar fi sa facem un forecast al evolutiilor viitoare, cand se preconizeaza un viitor nu la fel de profitabil pentru actiuni/bonds, considerati ca investitiile pasive vor continua sa ramana profitabile sau ca edge-ul se va diminua atat de mult (randamente mult prea mici, chiar 0 ajustate cu inflatia) iar average investor va deveni obligat sa-si creasca nivelul de educatie financiara pentru a fi capabil sa obtina randamente din investitii active?

    1. Victor, imi este clar ca banii incep sa se faca din ce in ce mai greu in investitii. Partial pentru ca activele nu mai ofera randamente atat de mari pentru ca sunt deja crescute, dobanzile sunt mici… Cred ca investitiile pasive vor continua sa scoata peste average investor mult timp de acum incolo insa cred si ca trebuie sa ne uitam si la noi moduri de a investi, sa ne concentram pe cashflow dar si pe ceea ce s-ar putea numi X-factor – investitii cu risc mare dar cu potential foarte mare.

      Cu siguranta va creste diferenta de randamente dintre cei care stiu sa faca investitii si cei care fac investitii dupa ureche.

      De asemena, mai cred ca viitorul trebuie sa ne gaseasca cu multe vaci de muls, nu cu mult lapte la purtator. Daca intelegi ce spun 🙂 Laptele se strica in timp, mai ales daca este cald, vaca traieste mult si bine si produce lapte in fiecare zi.

      1. Excelent articolul, informatie foarte utila, o privire realista a situatiei din Romania, concluzii care merita a fi luate in consideratie.
        Multumesc si felicitari si pentru cursuri! Imi sunt foarte utile si sincer ma simt norocoasa ca v-am intalnit, pe tine si pe Dan. Sunteti foarte buni in ceea ce faceti, se vede ca o faceti cu daruire catre oameni. Felicitari!

      2. Fara sa am experienta prea mare in investitii, dar cu experienta timpurilor prin care am trecut, sunt pe deplin de acord cu tine in ce priveste Educatia, X-Factorul si sunt ferm convinsa ca viitorul trebuie sa ne gaseasca cu solutii pentru orice fel de vreme.

  2. Hmmm… asa este, educatia financiara a majoritatii romanilor tinde spre 0. Totusi, ca sa fiu carcotas, poza aia cu crypto graveyard pare putin deplasata… Asa e, au scazut cu 80-90% in 2018, dar au crescut cu cat de la aparitie?

    1. Radu, ai dreptate insa ideea era ca toata lumea s-a inghesuit exact cand era trendul, pe crestere accelerata. Cand s-au calmat nu mai este nimeni interesat … cand poate exact acum este momentul de cumparare

  3. Salut!
    evolueaza constant si sigur calitatea informatiilor publicate de tine. Excelent articol, pe cat de scurt pe atat la obiect!
    @Radu – esti carcotas gratuit. Nu clasa de active (crypto) o condamna Vali ci comportamentul investitorului roman. Daca majoritatea investeau de la aparitie, asa cum spui tu, alta era treaba

  4. Multumesc de informati destul de utile! Intradevar suntem in urmă si de continuam in acest ritm nu vom ajunge departe!!!In Educatia financiara necesita mult accentuata!!
    Successe in investiții!!!!

  5. Investitiile in pariuri sunt chiar foarte profitable daca sti ce faci.Ma refer aici la matched betting (profitul vine din bonusurile oferite de casele de pariuri care sunt rulate cu ajutorul unui betting exchange) sau sure bets( atunci cand profiti de diferentele de cote a 2 case de pariuri pt a garanta un profit indiferent de rezultatul evenimentului sportiv)
    O zi buna!

  6. Multumim si de acest articol bine documentat si util.

    Stie cineva va rog daca exista REIT-uri cu acumulare, nu doar cu distribuire (pt usurinta fiscala)?
    Stiu de singurul din RO similar de la OTP cu distribuire trimestriala, insa costul cu contul necesar este cam mare. Din strainatate, prin XTB eventual…?

    Multumim si spor la toate bune.

  7. Tind sa cred că performanța activelor e diferită de la deceniu la deceniu. Posibil pe viitor sa se schimbe clasamentul randamentului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *