Randamentul investitiei in diverse clase de active
Daca ma urmaresti de ceva vreme stii ca nu sunt axat doar pe un singur tip de investii, ci investesc intr-o gama variata de instrumente.
Sunt diversificat pe mai multe clase de active, mai multe valute si mai multe arii geografice, tocmai pentru a administra mai bine riscurile.
Exista active care cresc in perioadele de boom economic, altele care cresc in perioadele mai tulburi, active care iti asigura randament mai mare, active care iti asigura stabilitate, active care iti asigura lichiditate, unele iti asigura cash flow, altele crestere de capital.
Orice investitor care se respecta are o anumita diversificare a investitiilor.
Mai jos, iti voi spune la ce fel de randamente te poti astepta investind in diverse clase de active:
Randamentul investitiei in titluri de stat
Considerate cele mai sigure investitii.
Cu cat tara emitenta este mai sigura, cu atat randamentul titlurilor de stat este mai mic.
In acest moment, dobanzile titlurilor de stat pentru tarile dezvoltate merg de la 1%-3% in EUR sau USD.
Dobanzile titlurilor de stat ale tarilor emergente (inclusiv Romania) sunt de 3-6% in EUR sau USD.
Randamentul investitiei in obligatiuni corporative
Variaza foarte mult in functie de gradul de risc.
Dobanzile variaza intre 2%-12%.
Randamentul investitiei in REIT-uri imobiliare
REIT-urile sunt un tip de fonduri de investitii care investesc in imobiliare.
Sunt REIT-uri care investesc preponderent in Mall-uri, cladiri de birouri, proprietati rezidentiale, aziluri de batrani si alte tipuri de proprietati imobiliare.
Platesc dividende care pot varia de la 3%-10% anual, in functie de mai multi factori.
Ca si comparatie, proprietatile fizice din Romania (la preturile actuale) asigura un 4-6% randament al chiriei pentru proprietatile rezidentiale si ceva mai mult, spre 8-9% pentru cele comerciale.
Randamentul investitiei in actiuni
Pentru mine, cel mai bun deal si cu cele mai mici batai de cap este acela de a-mi plasa banii in companii care deja performeaza cu succes de ceva vreme si au devenit, incet si sigur, masinarii de facut bani.
Daca te intrebi cat poti sa obtii in mod rezonabil din investitiile in actiuni, intr-o abordare pasiva (sa aloci foarte putin timp tranzactiilor), pot sa iti spun ca, pe baza istoricului in functie de pietele pe care investesti, poti obtine intre 8%-12% randament anualizat.
Am scris despre un astfel de exemplu aici.
Dezavantajul principal? Volatilitatea.
Mai exact, variatia zilnica a pretului si mai ales variatiile extreme (in plus sau in minus) in anumite perioade de timp. Daca vorbim de perioadele de boom, avem variatii pozitive de zeci de procente pe an iar in perioadele de criza avem variatii negative de zeci de procente pe an.
Aceste variatii au existat de cand s-au inventat bursele si vor mai exista si de acum incolo. Cu toate acestea, randamentul mediu anualizat a fost in intervalul de mai sus: 8-12% (in functie de piata de referinta).
Concluzie
Procentele sunt orientative. Depind foarte mult de perceptia generala asupra riscului, gradul de risc al emitentului si al pietei de unde provine, lichiditatea investitiei, momentul de achizitie.
Pot exista perioade in care aceste randamente pot fi mai mici sau mai mari.
De asemenea, sunt randamente pentru investitii preponderent pasive, in sensul in care necesita foarte putin timp de administrare, poate o ora pe luna.
In cazul in care aceste instrumente sunt administrate activ (bine!!!), randamentele bineinteles ca pot sa creasca.
Daca in schimb sunt administrate activ prost, vei pierde si banii, si timpul.
Acum, randamentele sunt importante (si sexy), dar nu sunt cele mai importante.
Cei mai importanti factori de castig in investitii sunt durata investitiei si capitalul investit.
Si factorul si mai important decat cele doua la un loc este CUNOASTEREA.
Riscul vine din ceea ce nu cunosti si riscul vine in primul si in primul rand de la investitor, nu de la investitia in sine.
Noi am pus CUNOASTERE cat 10 ani de experienta practica in cele doua cursuri de investitii pe care suntem pe cale sa le lansam:
Cursul de investitii active (care functioneaza)
Nu, nu promitem ca aceste cursuri iti vor schimba viata sau te vor imbogati pentru ca tu iti vei schimba viata si te vei imbogati, cand si daca vei dori asta.
Noi iti promitem ca iti vom livra educatie pe bune, cu tehnici si instrumente testate de noi si care au functionat pentru noi.
Comanda cursurile de investitii
Tu esti eroul drumului tau spre independenta financiara. Noi suntem aliatii tai, daca ceea ce avem noi de oferit ti se potriveste si te ajuta sa iti atingi scopurile.
Pe curand!
Valentin
PS. Inainte sa inchei, vreau sa punctez faptul ca tot ce am scris in acest articol reprezinta analize si opinii personale. In niciun caz nu sunt recomandari de investitii. Fiecare investitor este dator sa isi faca propriile analize si sa investeasca in cunostinta de cauza.
PPS. Daca ti-a placut articolul si il gasesti util, te rugam sa il distribui si prietenilor tai.
PPPS. Alatura-te comunitatii noastre StiintaBanilor pentru a te imbogati spiritual, mental si material.
Foarte util articol
Multumesc Paul!