Randamentul investitiei la BVB (Bursa de Valori Bucuresti)

Randamentul investitiei la BVBBursa de Valori Bucuresti este piata bursiera de referinta din Romania unde sunt listate aproximativ 90 de companii pe piata principala a bursei si alte cateva sute de emitenti pe piata secundara AeRo.

Cele mai mari si reprezentative companii sunt incluse in indicele BET care este si indicele de referinta al BVB. In acest moment indicele BET este compus din 15 companii listate.

BET TR – este indicele BET + dividendele platite de companiile din componenta indicelui. Din pacate a fost lansat abia in anul 2014.

Bun…. Gata cu teoria sa trecem la cifre.

Cat de profitabila este investitia la Bursa de Valori Bucuresti si mai important cat de profitabila este aceasta investitie in raport cu alte investitii similare.

Randamentul indicelui BET de la infiintare pana la zi

Indicele BET a fost lansat in septembrie 1997 si a pornit de la o valoare de 1000 de puncte.

La 31 decembrie 2018 indicele BET-TR (indicele BET care include si dividendele platite) are o valoare de 10,870 puncte.

BET 21 ani

Grafic: BET (fara dividende – BET TR are istoric doar din 2014) sursa: Tradeville 

Este important sa ne raportam la indicele BET TR, nu la indicele BET, pentru ca BET TR reflecta si randamentul oferit de dividendele platite.

Astfel, in ceva mai mult de 21 de ani, Bursa de Valori Bucuresti a multiplicat banii investitorilor de 11 ori. Acest lucru inseamna un randament de aprox 12% anualizat in RON.

Totusi, avand in vedere ca pana in 2013 nu exista indicele BET TR (adica BET plus dividende) ci doar BET (care nu lua in considerare dividendele platite) putem adauga lejer un 2% in plus la acest randament si sa consideram randamentul total pentru cei 21 de ani undeva la 14% pe an.

Imi cer scuze pentru inexactitate, insa nu exista date centralizate referitoare la randamentul dividendelor pentru indicele BET pentru perioada 1997-2013.

In concluzie, putem sa estimam destul de rezonabil un randament anualizat pentru indicele BET de 14% in RON pentru perioada 1997-2018.

Randamentul in RON nu este atat de relevant, avand in vedere ca au fost perioade in acest interval cu inflatie destul de mare. Este mai relevant randamentul in USD.

Curs USD/RON in septembrie 1997 era de 0.75 RON. Adica RON-ul de astazi era mai mare decat un USD :).

Astfel, in ceva mai mult de 21 de ani, USD s-a apreciat in fata RON de aproape 5.5 ori. Devalorizarea RON-ului fata de USD este de aprox. 8% pe an, in ultimii 21 de ani.

Astfel, randament anualizat BET in ultimii 21 de ani a fost de aprox. 14% in RON si se poate traduce intr-un randament de 14%-8% = 6% anualizat in USD.

Spre comparatie, randamentul indicelui SP500 (indicele de referinta al bursei din SUA) in perioada similara (cu tot cu dividende reinvestite) a fost de 6.3% anualizat in USD.

SP500 21 de ani

sursa: investing.com

Indicele SP500 este indicele de referinta al bursei din SUA si cuprinde… ati ghicit… 500 de companii.

Statistic, pe ultimii 21 de ani indicele SP500 a supraperformat fata de indicele BET cu aprox. 0.3% anual in USD.

Pentru a fi cinstiti insa, anii 1997-1999 au fost poate cei mai tulburi ani economici din istoria Romaniei post comunista. Au fost ani de jaf masiv, privatizari frauduloase, falimente si inflatie galopanta – ani ce ne-au dus la un acord cu FMI care ne-a salvat de la incapacitate de plata nationala.

Abia de prin anul 2000, Romania a inceput sa functioneze cat de cat ca o economie capitalista.

Surse:

Curs de schimb valutar

Curs de schimb valutar 2.

Istoric BET.

Istoric SP500.

Randamente indice BET perioada 2000-2018 (ultimii 19 ani)

Daca refacem calculele de mai sus, incepand cu ianuarie 2000, vom avea urmatoarea situatie:

Indicele BET incepe de la 448 puncte in ianuarie 2000 si ajunge la 31 decembrie 2018 la 10,870 (BET TR), adica o crestere de peste 24 de ori si un randament anualizat de 19.5%. La fel ca in cazul de mai sus, adaugam 2% anual pentru a acoperi eventualele dividende neincluse in indicele BET pana in 2013, si ajungem la 21.5% randament anual in RON.

Cursul USD/RON era de 1.8 in ianuarie 2000 si astazi este de 4.08 deci avem o crestere de 2.3 ori a USD fata de RON, adica o depreciere medie de 4.5% pe an a RON fata de USD.

Astfel, Randmentul BET in USD pentru perioada 2000-2018 (19 ani) a fost de aproximativ 21.5%-4.5% = 17% in USD.

Randamentul SP500 in perioada similara a fost de 4.6% in USD.

Avantaj BET cu un randament in USD de 12.4% pe an fata de SP500.

Excludem ceva mai mult de 2 ani dezastruosi pentru Romania, chiar la inceputul intervalului si calculele se schimba dramatic.

Randamente BET pentru perioada 2009-2018

Am facut un calcul si pentru perioada post criza ianuarie 2009 – decembrie 2018 (10 ani).

Randament BET TR de 16% in RON anual + 1% estimam anual pentru a compensa faptul ca in perioada 2009-2013 indicele BET TR nu exista (nu stim cat erau dividendele in acea perioada) ajungem la 17% anual in RON.

Dolarul s-a apreciat in medie fata de RON cu 3.8% anual in ultimii 10 ani.

Astfel, randament in USD al indicelui BET TR in perioada 2009-2018 a fost de 17%-3.8%= 13.2% anualizat in USD

Randamentul SP500 in perioda 2009-2018 a fost de 12.6% anualizat in USD.

Un avantaj minor pentru BET TR fata de SP500 de 0.8% pe an in USD.

Centralizare rezultate

 centralizare BET vs SP500

Cum explica teoria economica rezultatele de mai sus

In functie de gradul de risc, pietele bursiere se impart in trei mari categorii: piete de frontiere (un fel de vestul salbatic financiar), pietele emergente (in ascensiune) si pietele dezvoltate (SUA, Canada, zona EUR, Japonia, Elvetia etc.).

Cu cat gradul de risc este mai mare cu atat randamentele asteptate sunt mai mari.

Teoretic, o piata de frontier ar trebui sa aduca un randament mai mare decat o piata dezvoltata DAR cu mult mai multe emotii si incertitudini cat si cu riscul de nesustenabilitate. Adica, lucrurile pot sa mearga excelent pana apare ceva care sa darame tot. Astfel, investitorii pe pietele de frontier cauta sa isi scoata investitia cat mai repede.

Bursa din Romania este considerate o piata de frontiera.

Piata din SUA este o piata dezvoltata si considerata cea mai sigura bursa din lume.

Teoria economic ne spune ca o piata de frontiera ar trebui sa aduca randamente mai bune decat o piata dezvoltata dar cu un grad de incertitudine mult mai mare.

Romania are un grad de incertitudine destul de mare, in special din cauza factorului politic si legislativ dar si din cauze demografice.

Totusi, putem sa fim sigur ca datorita pozitiei geografice cat si datorita apartenentei la UE si NATO, suntem probabil dintre cele mai sigure piete din zona pietelor de frontier, cat si candidat pentru aderarea la urmatorul nivel: piata emergenta.

Concluzie comparatie BET TR vs SP500

Din 1997 si pana astazi, Romania a trecut si prin evenimente aproape catastrofale: aproape de incapacitate de plata la sfarsitul anilor 90, recesiune economic in 2008-2009 cat si prin evenimente pozitive: aderarea la NATO si EU.

Cu toate incertitudinile politice, demografice si perioade inflationiste, in USD, indicele BET (TR) a performat in medie mai bine decat SP500 in USD.

Nu spun ca acest lucru va continua si pe viitor, dar teoretic nu este exclus, ba chiar probabil.

Cea mai mare ingrijorare pe care o am pe viitor pentru Romania este legata de demografie. Pur si simplu populatie imbatraneste, tinerii emigreaza iar cei care raman nu mai fac copii. Ma astept ca aceasta problema sa explodeze in 10-15 ani si inca nu vad o posibila rezolvare.

Din acest motiv, eu personal investesc preponderent pe international si secundar in Romania.

BVB nu este de ignorat

Chiar si in cel mai rau dintre cele 3 perioade de mai sus, BVB tot a livrat un 6% in USD anual. In celelalte perioade a livrat 17% si 13% anual in USD.

BVB este o varinata mult mai buna decat banii tinuti la banca. Daca faceti un calcul, probabil ca banii tinuti la banca in ultimii 10 ani v-au adus un randament negativ in USD.

Daca ar fi sa aleg intre BET si SP500, as spune si unul si celalat, cu un procent mai mare pe SP500, in special datorita tolerantei mele la risc mai scazute.

Apropo, spre comparatie, indicele MSCI Emrging Markets a avut in ultimii 30 de ani un randament annual de 10.5% fata de SP500 9.4%. Diferentele reprezinta gradul de risc. Piata din Romania este inferioara pietelor emergente, deci in mod nomal ar trebui sa performeze peste pietele emergente.

Cum investesc efectiv in BET

Aici ai doua varinate:

  1. Varianta pentru bani mai putini – adica un capital initial de sub 10,000 RON – Certinvest BET

Este un fond de investitii care replica automat indicele BET.

In acest fond se pot investi sume si de 150-200 de lei pe luna.

Si inca un aspect important, incepand din decembrie 2018, Certinvest a inceput o campanie prin care si-au redus semnificativ comisionul de administrare (promotie valabila timp de 13 luni) pentru fondurile de indici.

Din tot ce am studiat eu pana acum, este cel mai ieftin fond de investitii in actiuni de pe piata romaneasca (momentan au 0.5% pe an comision de administrare – atentie va creste gradual pana la finalul perioadei promotionale).

Puteti vedea aici o evoluatie a fondului Certinvest BET in ultimii ani.

  1. Pentru un capital initial de peste 10,000 RON – direct replicarea indicelui BET pe bursa.

Practic, iti faci un cont la un broker autorizat si cumperi primele 6-7 companii din indicele BET, in proportiile de mai jos (rotunjite pentru a avea 100%). Vei replic indicele BET in proportie de 85-90%.

replicare BET

Pe BVB eu investesc prin brokerul Tradeville care este cel mai mare broker de retail din Romania. Eu personal am folost 3 brokeri diferiti in ultimii 14 ani si pana la urma am ramas la Tradeville.

Va puteti face un cont demo aici pentru a testa.

Concluzie

Singurul raspuns corect la intrebarea In ce este mai bine sa investesc, in indicele BET sau SP500 este DEPINDE – de toleranta la risc, centrul intereselor vitale, planuri de viitor, capital, propria perceptie etc.

In trecut ambele variante s-au dovedit profitabile (in USD) si ambele au livrat substantial peste inflatie (inflatia medie in SUA in ultimii 20-30 de ani a fost in jur de 2%-2.5%).

Istoric, SP500 a livrat in jur de 6.5-7% peste inflatie in USD.

Important este sa stai in piata, in perioadele bune si mai putin bune. Ai vazut ce insemna 1-2 ani prosti sau 1-2 ani buni – diferente de randament de la simplu la dubla pe o perioade de zeci de ani.

Investitiile la bursa sunt riscante indiferent de continent, zona, tara. Viata este un risc, din momentul in care te-ai nascut, pana in momentul in care mori, din cauze naturale sau mai putin naturale.

Nu poti evita riscul. Daca stai pe bara pierzi sigur, daca intri in lupta ai o sansa buna sa castigi, sau cel putin asta ne invata istoria.

Intrebarea este TU vei sta pe bara pierzatorilor sau vei intra in arena leilor (sau dolarilor :)) unde vei pierde sau vei castig pe mana ta, dar cu zambetul pe buze. 🙂

Si nici nu trebuie sa te lupti cu leii (sau dolarii) foarte tare – investeti lunar o suma de bani si o pui la treaba si nici nu trebuie sa te mai uiti la ei mai des decat o data pe an.

Pe curand!

Valentin

PS. Inainte sa inchei, vreau sa punctez faptul ca tot ce am scris in acest articol reprezinta opinii si analize personale. Performantele istorice nu garanteaza performantele viitoare. In niciun caz nu sunt recomandari de investitii. Fiecare investitor este dator sa isi faca propriile analize si sa investeasca in cunostinta de cauza.

PPS. Daca ti-a placut articolul si il gasesti util, te rugam sa il distribui si prietenilor tai.

Similar Posts

19 Comments

  1. Mulțumim pentru articol, dealtfel pentru tot site-ul, informații relevante și prețioase, felicitări.

    Estimativ, care sunt “cheltuielile” la încasarea cuponului unui ETF pe obligațiuni (Dist) tranzacționat prin XTB. Mă refer la comisioane sau alte plăți. Acestea nu sunt mai mari decât cuponul în sine?

    ETF pe obligatiuni (Acc) sunt doar 2 – (iShares J.P. Morgan USD EM Bond UCITS ETF – în USD sau EUR)

    ETF pe aur sau argint există la XTB?

    Mulțumesc

    1. Salut! Am si eu deasemenea o intrebare legata tot de cuponul unui ETF pe obligațiuni (Dist): sa zicem ca cumpar un ETF pe US Treasury Bonds.
      Se plateste impozit in Romania pentru couponul oferit de un astfel de ETF, tinand cont ca nici in USA si nici in Romania nu se plateste impozit pentru titlurile de stat?
      Si daca da, cat este acest impozit? 5% ca la dividende oferite de un ETF pe actiuni (Dist) sau tot 10%?
      Multumesc mult!

  2. Interesant articol. O singura remarca as avea vis-a-vis de recomandarea ta a fondului CertInvest. Din curiozitate, si avand in minte exemplele anilor ’90, am cautat informatii despre acest fond. As dori sa subliniez ca sunt articole cel putin interesante referitoare la acest fond de investitii, cat si despre dl. Eugen Voicu, istoria acestuia si sferele de influenta din care face parte. Inteleg si apreciez demersul dvs de a educa financiar un popor aflat inca pe treptele inferioare ale capitalismului, dar consider ca cititorii/potentialii investitori ar trebui sa-si faca lectiile singuri, cautaund informatii despre produsele carora le faci reclama (aici specific CertInvest).

    1. Cu siguranta, fiecare investitor trebuie sa isi faca propria analiza si sa decida in cunostinta de cauza. Eu lucrez cu ei de vreo 10 ani si sunt multumit de serviciile lor. Bineinteles, aceasta este experienta mea cu acest SAI, deci nu pot generaliza pentru ceilalti investitori.

  3. Salut! Multumesc pentru articole! Dupa indelungi cautari (si pierderi cauzate de FOMO cu investitii in crypto), ma bucur ca am gasit in sfarsit pareri argumentate despre investitii atat in piete romanesti, cat si internationale.

  4. Sunt curios care e rationamentul pentru care ai ales sa lucrezi cu CertInvest. Lipsa de alternative. Comisionul maxim lunar de administrare e 0.15% pe luna, deci 1,8% anual, din randament. Pierzi, castigi, ei acest 1.8% si-l baga in buzunar. Gresesc?

  5. Mie mi se pare oarecum irelevant randamentul mediu anual al unui instrument.
    Daca investesti 50k si in primii 5 ani ai +10% in fiecare an, iar in ultimul an ai o scadere de 50%, randamentul mediu e 0%.
    Adica teoretic ti-ai fi pastrat banii. Doar ca in realitate ai cu 10k mai putin. Fara sa mai punem la socoteala alte comisioane sau costuri.
    Imi scapa mie ceva?

      1. Nu ai calculat bine….intr-adevar ai avea cu 10k mai putin, dar randamentul mediu anual ar fi radical de ordinul 6(adica 6 ani) din 40000/50000 = 0.964 (adica 96.4% ….adica randament negativ 3.6% pe an)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *