Recenzie Drumul catre libertatea financiara – Bodo Schafer

drumul catre libertatea financiaraMa bucur ca am citit cartea Drumul catre libertatea financiara a lui Bodo Schafer. Este foarte bine structurata, clara, are multe elemente de motivatie, tehnici utile si elemente de mindset bine punctate.

Bodo Schafer a fost nominalizat de catre publicatia Bild ca fiind coachul financiar numarul 1 al Europei. Nu stiu daca acest lucru este real sau nu insa ce stiu este ca pe langa numerosii autori americani de carti de finante personale, un autor European este bine venit.

Multe elemente ale filosofiei lui Bodo Schafer sunt comune cu cele promovate pe site-ul stiintabanilor.ro (nu toate dar multe).

Mai jos un rezumat al principalelor idei din carte:

Principii de baza

Responsabilitatea asupra tuturor aspectelor vietii este primul pas si cel mai important pentru a porni pe drumul spre libertate financira. Nu controlezi toate evenimentele dar controlezi reactia ta la aceste evenimente.

Pentru un venit activ care sa te duca rapid spre libertate financiara ai nevoie sa faci bani din ceva ce iti place. Daca nu iti place, nu vei performa in acel domeniu.

Exemplul cu portocala – indiferent ce faci cu portocala: o strangi, o zdrobesti, o tai – va iesi din ea tot suc de portocale. La fel si noi – indiferent ce vine din exterior, va iesi la suprafata ceea ce avem in interior.

Succesul financiar este direct proportional cu increderea in sine.

Pentru a avea succes financiar trebuie sa iti asumi si riscuri. Daca nu ai incredere in tine nu iti iei riscurile de a profita de oportunitati.

Norocul este rezultatul multor ani de pregatire.

Mindset

Cei patru piloni ai dezvoltarii mindsetului financiar: cartile, jurnalul de succes personal, seminarele si modelele.

Schimbarile pentru succes financiar trebuie sa se faca la cele 5 niveluri: fapte, tehnici, dezvoltare personala, viziunea asupra lumii, perceptia asupra propriei persoane (cea mai importanta).

Convingerile despre bani nu sunt nici corecte nici grestite pentru ca realitatea este asa cum o vede observatorul. In loc sa impartim convingerile in gresite sau corecte ar trebui sa le impartim in convingeri care ne ajuta sau ne incurca in atingerea obiectivelor.

Metode de identificare a convingerilor nesuportive si inlocuirea lor cu unele suportive. Metoda propusa: masa cu mai multe picioare. Identificarea unei convingeri si a elementelor exterioare care o sustin. Taiem picioarele meselor care nu ne sustin si construim mese (convingeri) care ne sustin prin adugarea de picioare (validari exterioare ale convingerii nou create).

Datorii

Despre credite rele (cele de consum) si cum sa le inchidem si despre credite bune (cele de afaceri).

Venituri active

Un accent deosebit pe important pe veniturile active si metode de crestere a venitului activ. Un accent deosebit pe elementul de “Extindere” – cat de multi oameni impactezi si pe elementul de “Specializare si pozitonare” – cum sa vina clientii la tine, nu sa ii cauti tu.

Economisire

Despre economisire in toate formele ei: importanta, metode, reguli.

Regula 50/50 cand ai datorii – jumatate din surplus spre rambursea creditelor si jumatate spre economii/investitii.

Exemple concrete despre dobanda compusa.

Despre greselile clasei mijlocii.

Investitii

Despre cei care confunda speculatia cu investitiile si cat de importanta este diferenta. Cum adevarata bogatie se castiga prin investitii nu prin speculatii.

O idee care nu este originala, dar trebuie mentionata in orice carte de finante personale: “Un investitor face profit cand cumparare nu cand vinde”.

Despre active si pasive personale si cum sa le recunosti;

Invata sa diferentiezi – unele investitii te vor face bogat alte investitii te vor face sarac. Cine nu stie sa le diferentieze traieste foarte periculos’.

Diferentele dintre speculatie si investitie.

Sa fii un om strangator nu este suficient (desi este necesar). Doar un investitor face ca banii pusi deoparte sa sporeasca semnificativ.

Un investitor face profit atunci cand cumpara nu cand vinde. Un speculator face profit atunci cand vinde (daca piata ii este favorabila).

Un investitor castiga bani, un speculator poate sa sa obtina bani.

Speculatiile nu iti ofera bani regulat dar pot sa iti ofere bani punctual, bani care te pot imbogati.

A cumpara actiuni si fonduri de investitii sunt speculatii cu exceptia acelor actiuni care platesc dividende regulat.

In afara de actiuni platitoare de dividende mai sunt 2 tipuri de investitii clasice: imobiliarele si afacerile.

Dureaza pana sa inveti sa investesti abil. Pentru cei care prefera sa nu dedice atatea ore din timpul lor, o selectie buna de fonduri de investitii este singura solutie.

Diferenta plastica dintre un speculator si un investitor: cumperi gaina pentru a face oua (investitor) sau cumperi gaina pentru a o vinde mai scump (speculator).

Un bun investitor va si specula tocmai pentru a castiga mai mult.

Obligatiile noastre sunt intotdeauna investitiile altora (good point).

A-ti pune banii intr-un cont de economii este o cale de a “economisi inspre saracie” din cauza inflatiei.

Pe de alta parte bunurile tale tangibile (definite de Bodo Schafer ca fiind actiuni, fonduri de investitii si imobiliarele) vor beneficia de pe urma inflatiei. Inflatia este de partea ta.

Daca vrei libertate financiara trebuie sa alegi libertatea in detrimentul securitatii. Cu alte cuvinte trebuie sa iti asumi riscuri.

Nu juca pentru a nu pierde, joaca pentru a castiga.

Cel mai periculos este sa eviti complet riscurile. Inflatiea si taxele to vor face sa pierzi sigur.

Cel mai important principiu in investitii – diversificarea si alocarea investitiilor.

Un investitor adevarat intreprinde mai mult decat media. El nu sta doar sa astepte vremuri mai bune. Din acest motiv obtine randamente peste medie.

Planificare financiara

Despre planificarea financiara, protectia financiara, siguranta financiara si libertatea financiara si modul in care ar trebui sa abordezi investitiile la fiecare etapa.

Cele doua voci din capul nostru: ratatul financiar si inteligentul financiar. Pe cine ascultam?

Impozitele sunt cea mai mare cheltuiala din viata unu om. Incearca sa optimizezi.

O statistica foarte interesanta a milionarilor: 74% proprietari de afaceri; 10% manageri de top; 10% liber profesionisti; 5% agenti de vanzari; 1% altii.

Ne putem face o idee daca suntem pozitionati corect in atingerea statutului de milionar.

Coachi, mentori, experti, anturaj

Aspecte concrete despre oamenii pe care trebuie sa ii ai in jur pentru a avea succes financiar si cum trebuie sa ii alegi si sa ii tratezi.

Donatii

Explica foarte frumos principiul daruirii si de ce oamenii care doneaza 10% din venitul lor ajung sa acumuleze avere mai mare decat cei care isi pastreaza 100% din venit.

Concluzie Drumul catre libertatea financiara – Bodo Schafer

Elementele care mi-au placut cel mai mult:
  • o carte foarte bine structurata si usor de inteles;
  • partea de psihologie din prima parte a cartii – credinte, valori etc. – foarte buna;
  • parte de crestere a venitului activ;
  • citatele geniale si revelatoare din carte;
  • Diferentierea foarte clara dintre investitii medii (foarte bune de altfel) si investitii pentru a ajunge liber financiar in 7 ani (mult mai rapide);
  • Partea in care trateaza relatia cu reteaua de coachi, mentori si experti din jurul tau;
  • Explicatiile din partea de donatie.

Puncte minus: Putine elemente 100% originale si destul de subtire la partea de investitii concrete (un element comun pentru marea majoritatea cartilor de finante personale).

Per ansamblu, cartea lui Bodo Schafer – Drumul catre libertatea financiara a fost peste asteptarile mele.  O recomand din toata inima.

O poti comanda AICI.

Numai bine!

Valentin

PS. Daca ti-a placut articolul si il gasesti util, te rugam sa il distribui si prietenilor tai.

PPS. Alatura-te comunitatii noastre StiintaBanilor pentru a te imbogati spiritual, mental si material.

Obtine Ebook-ul 12 Surse de venituri suplimentare:

cover2

Similar Posts

4 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *