regula de 4 scaled

Regula de 4% rata sigura de retragere in atingerea independentei financiare

Ajungi independent financiar cand portofoliul tau de investitii iti genereaza suficiente venituri pasive astfel incat sa iti acopere cheltuielile de trai.

In acest caz, te poti intreba care ar trebui sa fie valoarea portofoliului tau de investitii pentru a putea sa iti acoperi cheltuielile de trai, atat in vremuirile bune cat si in vremurile mai putin profitabile.

Aici intervine, regula de 4% safe withdraw rate (rata sigura de retragere) care spune in esenta ca ajungi independent financiar cand ajungi sa ai un portofoliu de 25 X cheltuielile anuale.

Adica daca ai cheltuieli anuale de 24,000 de euro (2000 de euro/ luna), atunci ai nevoie de un portofoliu de 600,000 de euro.

Astfel, la un randament de 4% X 600,000 de euro, ai un venit pasiv de 24,000 de euro pe an. Deci esti independent financiar.

Randamentul tintit pentru alocarea portofoliului tau, teoretic, ar trebui sa fie mult mai mare de 4%, astfel incat portofoliul tau sa tina pasul cu inflatia si taxele pe castig pe care le vei avea de platit.

Astfel, daca tintesi un 8% pe an (pentru un portofoliu de, sa zicem, 80% actiuni/ 20% obligatiuni), 4% este safe withraw rate (banii tai), iar ceilalti 4% ar trebui sa acopere inflatia si taxele.

Istoric, actiunile au adus (in SUA) undeva la 6.5-7% + inflatie si astfel, istoric vorbind, ai fi avut crestere reala a valorii in portofoliul tau.

Pana aici totul ar trebui sa fie clar. 🙂 doar ca si aici sunt multi care complica lucrurile pana cand nu mai intelegi nimic.

Contestarea regulii de 4%

Mai departe exista o literatura foarte bogata in care ni se explica cum ca acest 4% rata de retragere nu este atat de sigur pentru ca:

  1. Ori este prea mic si in realitate ai putea retrage mai mult;
  2. Ori este prea mare si in realitate ar trebui sa fie 3%;
  3. Ori pe nu stiu ce simulari in anumite perioade nu ar fi fost suficient;
  4. Ori ca …taxe, inflatie etc.

Aceste lucruri sunt evidente si totusi mult mai putin relevante decat am crede.
Mi se pare un prea mare consum de energie si timp in a explora toate scenariile posibile si imposibile pentru a demonta acest 4% rata de retragere.

4% rata sigura de retragere este o conventie, pana la urma, oricat de academica si simulata in trecut vrem noi sa o calculam.

Este o tinta fixa orientativa care nu iti ofera nicio garantie ca va fi suficienta/ mult prea mare pe viitor.

Nimeni nu stie viitorul.

Totusi, omul are nevoie de o tinta fixa pentru a progresa. Fara o tinta, aventura investitorului dornic de independenta financiara ar fi o ratacire. Nu ar sti unde trebuie sa ajunga.

Opinia mea legata de regula de 4%

Eu consider ca un portofoliu de 25 X cheltuielile anuale este arhisuficient pentru a fi independent financiar si a beneficia de optiunile si libertatea pe care ti le aduce acest statut, tinand cont de cateva aspecte:

  1. Daca ai muncit fiscalizat pana la 35-40-45 de ani (cand ajungi independent financiar) si ma gandesc ca ai avut venituri pe masura pentru a aduna atata capital, atunci oricum vei avea si o pensie de stat care va intra dupa 65 de ani care iti va suplimenta veniturile;
  2. Nu este obligatoriu sa lasi copiilor tai TOT portofoliul. Poti sa lasi 50% sau chiar mai putin si restul sa ii cheltui. Este mult mai important sa le lasi copiilor o educatie aleasa (atat academica, cat si in viata privata) decat sa le lasi totul de-a gata. Ba chiar eu cred ca nici nu este indicat sa le lasi copiilor o avere care sa ii puna in situatia in care sa nu mai fie nevoiti sa faca nimic din punct de vedere material.
  3. Daca te retragi de tanar (inca in anii productivi), atunci cu siguranta iti vei dori sa te dedici unei alte activitati vocationale. Multi pensionari tineri ajung sa isi faca business-uri vocationale sau sa se dedice unei profesii vocationale. In acest fel, oricum vei genera venituri suplimentare pe langa cele pasive. Nimeni nu poate sa ramana total neproductiv dupa ani sau zeci de ani de poductivitate ridicata.
  4. Statutul de FIRE inseamna si o scadere naturala a unor costuri specifice celor care au job-uri 9 to 6 (transport, haine, pranz la birou, costuri medicale, shopping impulsiv, vacanta in cele mai scumpe perioade etc.). Plus, la un moment dat, copiii vor creste si nu vor mai fi sustinuti financiar de tine.
  5. FIRE se potriveste celor care pot fi fericiti si cu bani multi, si cu bani mai putini, asa ca, intr-adevar, exista flexiblitate in cheltuieli. In perioadele mai slabe economic poti sa cheltuiesi mai putin. Daca aspiratiile si dorintele tale sunt de genul: sa cheltui zeci de mii de euro pe luna si sa traiesc ca un seic, atunci tinta pentru tine nu este FIRE, ci sa devii multi-multi milionar. Alta tinta, alte calcule, alt sistem de atingere.

Cam asa vad eu lucrurile. Este doar o opinie (asumata) si nu am pretentia de a fi considerata decat ca o opinie personala.

In final insa, pot sa iti spun ca statutul de independent financiar iti aduce satisfactii pe care altfel nu stiu cum ai putea sa le ai. Iti aduce autonomie, optiuni si libertate.

Nu ar trebui sa iti amani fericirea la nesfarsit.

Pe curand!
Valentin

PS. Suntem in vacanta, dar mai citim, mai ne si educam 🙂 In acest scop, in luna iulie, iti oferim cursul MoneySmart – Curs complet de educatie financiara la o reducere de 30%, 40% si 50% (in functie de pachetul ales). Cursul are 18 ore de continut video de educatie financiara de cel mai inalt nivel. Vei iesi din vara guru al finantelor personale dupa acest curs :)))

In plus, pachetul VIP (50% reducere) iti ofera accesul si la grupul nostru privat de Facebook TRUE FIRE unde poti pune intrebari si primi raspunsuri direct de la mine si Bogdan Dinu.

Poti sa il comanzi AICI.

Spor!

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *