Rezultate investitii 2017

Rezultate investitii 2017La inceput de 2017 scriam un articol in care vorbeam despre oportunitatile de investitii ale anului 2017.

Sincer, am avut ceva emotii cand mi-am expus pozitiile pe care mizam pentru anul 2017, avand in vedere ca la acea vreme lucrurile nu erau atat de roz ca astazi si vocile care anuntau eminenta aparitie a unei crize erau din ce in ce mai multe. Dar pana la urma am decis sa imi asum aceasta expunere publica asa cum mi-am asumat-o si in privat (prin banii pe care i-am pun acolo).

Cred ca pana la urma toata treaba asta cu investitiile este o mare lectie de asumare, la fel ca orice altceva in viata.

Dragilor, fie ca ne dorim sau nu, orice pas facem in viata reprezinta un risc mai mic sau mai mare. Cateodata pierdem, cateodata castigam, dar asta nu ne impiedica sa jucam jocul vietii, sa ne trezim in fiecare dimineata si sa tragem aer in piept, inca odata si inca odata, sa parasim siguranta caminului nostru si sa iesim afara sa infruntam lumea. RISCUL nu ne impiedica sa ne casatorim, sa facem copii, sa ne angajam, sa devenim antreprenori, sa ne incredem in oameni, sa facem sporturi mai mult sau mai putin extreme samd. Riscul este parte a unei vieti si ESTE PARTE A UNEI VIETI IMPLINITE.

Si investitiile se supun acelorasi reguli ale riscurilor si beneficiilor. Fara asumarea unui risc nu obtii beneficiile. Cateodata pierzi, cateodata castigi, dar indiferent ce se intampla, mergi mai departe din nou si din nou si din nou. Exact ca in viata.

Bineintes ca riscul poate fi diminuat cu mult prin strategii corecte, diversificare, educatie dar NU POATE FI ELIMINAT COMPLET.

Acum, cand anul 2017 s-a incheiat, putem sa facem un bilant complet pentru anul trecut. Din fericire, anul 2017 a fost un an foarte bun. Indicele principal al BVB – BET a avut o crestere de aprox. 10% in 2017, la care daca adaugam si dividendele, ajungem la aprox. 19%.

Poti vedea o descriere mult mai detaliata a fiecarui tip de investitii si schimbarilor de strategie din timpul anului in articolul Rezultete investitii 2017 – la 8 luni.

Acum voi face doar o actualizare a rezultatelor la 12 luni.

1. Investitii in cash si echivalent cash (instrumente cu venit fix)

Mai exact investitia in instrumente cu venit fix + oportunitati punctuale pe bursa de care am putut profita pentru ca aveam cash disponibil (IPOs si corectii temporare la bursa). Aici au fost si ceva pierderi, mai ales pe speculatiile pe banci, care nu au mers foarte bine.

In primele 12 luni, randamentul pentru aceasta clasa a fost de 4-5%.

2. Investitii in monopoluri de stat platitoare de dividende

Aici intra utilitatile listate la BVB: Transgaz, Electrica, Transelectrica si Conpet. Eu am investit doar in primele 2 la inceputul anului, iar pe parcurs am ramas doar cu Transgaz, cu un randament total de 50% la 12 luni.

Transgaz mi-a adus din crestere cotatie si dividende 51.5% (in realitate ceva mai mult datorita cumpararilor mai consistente din perioadele de corectie)

La Electrica am iesit pe parcurs, undeva la break even.

3. Investitii in actiuni de petrol si gaze

Clasa mea favorita si pe care am insistat cel mai mult in 2017, mizand pe aprecierea pretului petrolului cat mai ales pe o actualizare a valorii acestor actiuni in urma majorarilor pretului petrolului din 2016.

A fost o investitie, din punctul meu de vedere, cu un raport risk/ beneficiu asimetric (asymmetric investment). Adica pretul petrolului se apreciase deja destul de mult inca din 2016 dar pretul actiunilor Petrom si Romgaz erau inca aproape de minime.

Cred ca aceasta clasa de active nu si-a spus ultimul cuvant.

Rezultatul la 12 luni (crestere plus dividend), facand o medie intre cei doi emitenti este de 32% la 12 luni.

4. Investitii in Obligatiuni

Aici ma refer la investitia directa in obligatiuni, nu in fonduri de obligatiuni ca cele de la punctul 1. Am scris aici despre o astfel de investitie.

Randamentul a fost de peste 12% (cupoane + crestere valoare) la 12 luni.

5. Investitii in Aur

Desi a stagnat in ultimele luni, aurul a adus in anul 2017 un randament de peste 13% in dolari la 12 luni.

Voi miza si in 2018 pe aceasta investitie.

6. Start-up

Aici intra Proiectul StiintaBanilor care incepe sa prinda contur.

Investitie aici in 2018 a fost mai ales de timp: 65 de articole, 1 ebook gratuit, sute de ore de promovare si networking. Investitia de bani s-a dus mai ales in promovare.

Si rezultatele au fost pe masura:

–       Traficul din ultimele 2 luni a ajuns undeva in jur de 20,000 de unici pe luna;

–       O comunitate pe facebook si lista de email de peste 6,000 de persoane;

–       O pagina de facebook cu aprox. 2,400 de urmaritori (stiu, aici mai am mult de lucru);

–       Un workshop cu peste 30 de participant;

–       Un curs de investitii vandut in cateva zeci de exemplare;

–       Si aproape 100 de sedinte de coaching si consultanta.

Este doar un inceput, in 2018 sper ca acest proiect sa prinda contur si sa se apropie mai mult de ceea ce imi doresc: Cel mai important si calitativ proiect de educatie financiara din Romania.

7. Investitia in Educatie (dezvoltare profesionala si personala)

Ca de obicei, aici am alocat in jur de 10% din bugetul meu si in jur de 10% din timpul meu.

Ca strategie, in prima parte a anului am alocat multe resurse in a acumula abilitati, informatii, iar undeva de la jumatatea anului am alocat mai mult timp in implementare si stabilizare. Poti vedea in articolul Rezultate investitii 2017 – la 8 luni in ce am investit concret pentru educatia mea.

Acesta strategie este castigatoare pentru mine, de obicei, parcurg cele doua etape succesiv: 6-8 luni invatare sustinuta, 6-8 luni implementare sustinuta si tot asa… Bine asta nu inseaman ca atunci cand sunt in etapa de invatare nu aplic sau cand sunt in perioade de aplicare nu mai invat nimic, ci doar ca focusul meu este mai ales pe invatare sau implementare.

Concluzii

Anul 2017 a fost anul in care am muncit cel mai mult din viata mea. Sincer, nici nu credeam ca o persoana poate munci atat de mult, si cu atat mai putin eu. :))))))

Si rezultatele au fost pe masura. Este pentru prima oara in viata mea cand mi-am atins si chiar depasit obiectivele financiare (sunt destul de ambitios in setarea obiectivelor).

Dar beneficiul principal al anului 2017 a fost pe plan personal. Este anul in care am descoprit cat de frumos si eficient poti sa lucrezi cu propria minte din perspectiva tiparelor, profilelor psihologice, semnificatiilor pe care le dai lucrurilor. Am descoperit ca realitatea este relativa si tine doar de tine sa o transformi in ceva bun pentru tine sau sa ramai toata viata captiv in povestile pe care ti le-au spus altii, mi-am imbunatatit relatii cu persoane importante din viata mea, am renuntat la alte relatii care au ajuns la un capat de drum.

Anul 2018 se anunta cel putin la fel de incitant si plin de evenimente si il privesc cu foarte multa curiozitate, mai ales in ceea ce ma priveste pe mine. Oare ce voi mai descoperi? 🙂

Mi-am facut deja planul de investitii pe 2018, inca nu si planul de viata pe 2018. Cumva, viata este un pic mai complexa decat subiectul investitii. 🙂

Apropo de planuri de investitii pentru anul 2018, iti recomand Cursul nostru de investitii pentru anul 2018. In acest curs vei invata bazele investitiilor in actiuni, imobiliare, instrumente cu venit fix si aur + directii strategice pentru anul 2018.

Mult succes si un 2018 de vis!

Valentin

Inainte sa inchei, vreau sa punctez faptul ca tot ce am scris in acest articol reprezinta opinii si analize personale. In niciun caz nu sunt recomandari de investitii. Fiecare investitor este dator sa isi faca propriile analize si sa investeasca in cunostinta de cauza.

PS. Tu ce rezultate din investitii ai avut in 2018?

PPS. Daca ti-a placut articolul nu uita sa dai like si share.

PPPS. Alatura-te comunitatii noastre StiintaBanilor pentru a te imbogati spiritual, mental si material.

Obtine Ebook-ul 12 Surse de venituri suplimentare:

cover2

Similar Posts

5 Comments

  1. Felicitări pentru rezultatele ”cu plus” pe toată linia! Ești un exemplu incitant și molipsitor în același timp.
    O curiozitate personală (dacă mi-e permis?!): te mai lupți și cu ceva credite sau măcar carduri de credit
    descoperite? Eu abia aștept să lichidez capitolul ăsta, pentru a începe apoi să ma inspir din strategia ta.

    1. Ma bucur ca sunt molipsitor 🙂 Nu as spune ca ma lupt. Mai am un credit imobiliar pe care il tin deocamdata pentru ca nu vad sensul sa imi ingrop banii sa il rambursez, cata vreme pot genera profituri peste 4-5% cat am eu dobanda.

      1. Mie mi se pare putin stresant creditul. Plus ca anul acesta probabil o sa creasca roborul pana la 3+, nu pot spune ca situatia politica inspira siguranta … desi economia cumva creste :)))

      2. Ti-as propune sa faci o simulare pe scadentarul tau si sa vezi cata dobanda neplatita economisesti daca rambursezi anticipat 2.000 euro din principal si cu scurtarea perioadei (mentii rata actuala dar scurtezi perioada). Apoi calculeaza randamentul afacerii.
        Simplu: iei 2.000 euro ii duci in banca si nu mai scoti din buzunar “x” euro dobanzi pt urmatoarele y luni.
        Iti dau in scris ca nu scoti pe nici o piata (atat de usor) acel profit sigur si garantat (intre 20-30% daca nu si mai mult) pe cei 2.000 euro rambursati anticipat.
        Mai mult, scapi stres si iti creste confortul psihic fara rate la banca.

        BTW: Dobanda bancara 4-5% este doar daca duci creditul pana la maturare (20-25 de ani).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *