rezultate investitii 2020

Rezultate investitii 2020

Publicam anul trecut, pe 30 decembrie 2019, articolul referitor la rezultatele investitiilor din 2019 si incheiam articolul cu aceasta fraza: “Am inceput sa adun cash. Imi plac pietele de actiuni, nu imi plac preturile actiunilor. Cred ca vor fi momente bune de cumparare in viitor.”

In ultima parte a anului 2019 mi-am tot marcat din profituri, atat pe actiuni, cat si pe bonds, planificand sa reintru in anul 2020 pe actiuni si pe imobiliare.

De asemenea, am renuntat la alocarea All Weather a lui Ray Dalio pentru ca, pentru mine,  titlurile de stat din tarile dezvoltate nu mai prezinta un raport risk/ reward ok si nu mai are sens sa mentin o pozitie mare in portofoliu pe astfel de titluri de stat.

Se pare ca miscarea a fost castigatoare, cel putin pe actiuni, luna martie fiind luna de super reduceri pe actiuni, atat pe international, cat si pe BVB.

Ma asteptam la un an 2020 slab, cam cum a fost 2018; in realitate, pentru mine, cel putin, a fost un an care mi-a depasit asteptarile.

Voi specifica randamentele obtinute in RON, EUR si USD, motivul fiind ca diferentele de curs valutar sunt semnificative. Nu, nu RON-ul a fost cel afectat … culmea este ca s-a tinut exemplar de bine, ci USD-ul a fost cel care s-a devalorizat foarte mult.

Mai exact:

USD a scazut fata de EUR cu peste 9%

USD a scazut fata de RON cu peste 7%

RON s-a depreciat fata de EUR cu aprox. 2.5% (in media ultimilor ani de 2%).

Peste 70% din portofoliu este expus pe EUR si USD (in special EUR).

De asemenea, am exclus din portofoliu fondul de urgenta (care a tinut pasul cu inflatia cu un mic plus, undeva la +4% in RON, pe EUR titluri fidelis cu 2% si pe USD depozit la 1%).

Rezultate BVB

Aici am un portofoliu preponderent format din actiuni si ceva obligatiuni corporative si titluri de stat Fidelis. Titlurile de stat in RON le tin pentru a avea perna de cash in cazul in care apar oportunitati. Totusi, le-am luat in considerare in rezultatul total pe BVB.

La 31 decembrie, randamentul pe BVB a fost de +15.9% in RON vs evolutia indicelui BET TR pe 2020, care a fost de aprox. +3.3%. Destul de bine, nu?

Randament in EUR 13.4%

Randament in USD 23%

Evolutia pozitiva, peste indicele de referinta, s-a datorat achizitiilor suplimentare consistente din luna martie (in plina panica) si a investitiilor active pe parcursul anului. Au ajutat si achizitiile suplimentare destul de importante din vara care au crescut frumos in ultimele luni ale anului.

Baza portofoliului insa a ramas pasiva – replicarea indicelui BET.

Rezultate pe pietele internationale

La 31 decembrie, randamentul portofoliului meu de ETF-uri pe pietele internationale a fost +12.2% in EUR sau 21.2% in USD.

Portofoliul este mixt, preponderent actiuni + aur si emerging market bonds. A batut SP500, care a obtinut +17% in USD.

Strategia folosita a fost de cumparari constante, luna de luna + intrari suplimentare la corectii de minimum 5%. Au fost intrari suplimentare consistente in martie + intrari suplimentare mai mici in septembrie si octombrie la corectii de peste 5%.

Dupa cum se vede, am renuntat la ETF-uri pe titluri de stat din tarile dezvoltate din cauza faptului ca dobanzile sunt foarte jos si riscurile de depreciere pe termen lung sunt mai mari decat beneficiul pe care mi le-ar aduce astfel de ETF-uri.

Am inlocuit “protectia” pe care mi-ar fi adus-o titlurile de stat din tarile dezvoltate cu faptul ca am un cashflow foarte bun si detineri destul de importante de aur si titluri de stat Fidelis. De asemenea, am constant emisiuni de obligatiuni care expira (sunt rambursate ajungand la scadenta).

Am decis in martie sa merg mai ofensiv pe portofoliu (fara ETF-uri de titluri de stat din tarile dezvoltate) si, in paralel, sa reincep sa adun cash pe langa portofoliu. In caz de corectii, voi cumpara in trepte pe corectie (la fel ca si in martie, septembrie, octombrie etc.).

Cat timp corectiile nu apar, continui sa acumulez lunar o anumita suma doar pe actiuni si, in paralel, economisesc o suma in cash, pentru a o folosi in caz de corectii.

Imobiliare

In perioada de pandemie am pierdut chiriasul la garsoniera luata in noiembrie anul trecut. Cu aceasta ocazie, m-am apucat sa o renovez. In vara a fost finalizata renovarea si utilarea si inchiriata pe termen lung la un randament de ceva mai mult de 6% net.

Am adus un super plus de valoare garsonierei prin renovare. Renovarea, remobilarea si utilarea au fost super ieftine. Cred ca am batut recordul mondial. ☺ Am prins exact perioada in care nu se mai faceau lucrari, deci super ieftineala la mana de lucru, super discount-uri la materiale si mobila/ electrocasnice.

In plus, culmea, preturile zonei unde am eu garsoniera au crescut.

Pe de alta parte, am avut cateva luni neocupate ceea ce m-a facut sa pierd din randament.

Am considerat foarte conservator un CAGR total de 12% in EUR net – crestere de valoare, plus chirii.

In RON ar fi 14.5%

In USD ar fi 21%

In plus, am platit si avansul pentru 2 apartamente noi (1 camera si 2 camere). Primul va fi gata anul viitor, celalalt va fi gata in 2022.

V-am spus ca sunt bullish pentru  piata imobiliara din Bucuresti (si din marile orase din Romania). Eu ce spun, si fac. ☺

Obligatiunile corporative nelistate

Sunt investitii despre care am vorbit mult mai putin pentru ca, nefiind listate pe o bursa, nu sunt accesibile oricui.

Eu sunt foarte selectiv si pentru mine au fost si sunt foarte profitabile. Totusi, nu le-as recomanda celor care nu stiu sa analizeze o investitie punctuala in detaliu (contabilitate, analiza financiara, intelegerea modelului de business etc.).

Aproape toate obligatiunile pe care le mai detin (o parte au fost deja rambursate si incasate de mine) sunt in EUR.

Anul acesta am obtinut performanta de a obtine total pasiv un randament de 9.2% in EUR sau 11.7% in RON sau 18.2% in USD.

Portofoliul de criptovalute

Ca si timp investit in 2020, au fost cele mai eficiente ☺ Timp investit aproape zero, portofoliul avand doar BTC si ETH cumparate de-a lungul timpului, in special in 2019.

Randamentul pe 2020 este spectaculos +447% in USD sau 438% in EUR.

Investitiile mele in cripto sunt investitiile X factor – adica cele de genul ori la bal, ori la spital.

Anul acesta au functionat exact conform destinatiei lor – catalizator al restului portofoliului.

Rezultate investitii 2020 pe intregul portofoliu

Randamentul total pe intreg portofoliul, facand o medie ponderata, a fost de:

26.2% in RON

23.7% in EUR

32.9% in USD.

portofoliu rezulatte 2020

Concluzii

Anul in care am decis sa devin mai ofensiv in investitii a fost si anul in care am obtinut rezultate foarte bune in investitii, fara a ridica nivelul de risc decat marginal.

In continuare am un portofoliu bine diversificat si nu sunt supraexpus pe nicio clasa de active.

Pentru mine, in continuare, gestionarea riscului este mai importanta decat randamentul.

Pentru 2021 o voi lasa mai moale cu imobiliarele pentru ca am investit destul in 2019 si 2020. Trebuie sa vina ceva foarte tentant sa mai intru pe imobiliare. Nu pentru ca nu vad potentialul, dar pur si simpu cred ca pot obtine rezultate mai bune pe actiuni cu mai putin timp imvestit. Pentru mine timpul a ajuns important si vreau sa il eficientizez la maximum.

Pe actiuni voi continua investitiile lunare. In paralel, voi strange cash pentru corectii pentru ca sunt sigur ca vor mai fi si in 2020. Probabil mai mici dar vor fi.

Cred ca in urmatorii ani tot actiunile vor aduce rezultatele cele mai bune in pofida unor corectii temporare. Pur si simplu, cata vreme dobanzile sunt la genunchiul broastei, actiunile nu au concurenta.

Ma voi orienta, pe langa indici bursieri, spre actiuni/ industrii subevaluate (da, sunt multe subevaluate, nu piata de actiuni supraevaluata, doar unele actiuni gen Tesla sunt superumflate … altele sunt evaluate fair sau chiar subevaluate).

O voi lasa mai moale cu obligatiunile corporative. Motivul fiind ca ma astept ca, la un moment dat, sa creasca inflatia si acest lucru ar defavoriza obligatiunile.

Pe aur si cripto sunt hold.

Cum va fi anul 2021? Am un feeling pozitiv, dar asta ma ingrijoreaza. Este prea mult optimism in piata. Voi alege calea de mijloc, anul 2021 va fi neutru pentru mine. Inca nu ma pot pronunta. Voi vedea pe parcurs. Oricum partea de investitii pasive va merge inainte.

In final, stiu ca anul 2020 a fost dificil pentru foarte multi dintre noi. A venit si cu probleme, dar si cu oportunitati.

Pentru noi investitorii a fost un an pe cat de dificil personal pe atat de profitabil financiar. Si asa cred ca si functioneaza lucrurile. Cand este prea multa liniste, optimism, nu se intrevede nimic rau atunci investitiile aduc rezultate slabe sau chiar pierderi. Pe de alta parte cand lumea pare ca se prabuseste si suntem supusi presiunii din toate partile, economic, psihologic, fizic etc. abia atunci se pot obtine rezultate foarte bune.

Investitorul este o persoana aparte, cu un mindset diferit de majoritatea. Este rezilient la stres si presiune fiind obisnuit cu ele. El traieste tot timpul in viitor si isi gandeste miscarile in avans, exact ca la sah si … este tot timpul dispus sa riste pentru ceea ce crede si de asemenea sa accepte ca se poate si insela.

Un investitor nu are certitudini are doar posibilitati si probabilitati. Este smerit din fire sau daca nu ii sta in fire sa fie smerit il va smeri piata.

Sper ca anul 2021 sa fie mai linistit financiar si cu mult mai multa libertate personala.

Pe curand!

Valentin

Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul StiintaBanilor.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul StiintaBanilor.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul StiintaBanilor.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.

Similar Posts

24 Comments

 1. Acum facand abstractie de preturi, ilichiditate, concentrare etc, eu pur si simplu nu pot concepe achizitiile imobiliare in plina pandemie. Ultimul meu gand ar fi sa ies din casa, sa interactionez cu chiriasi pentru a gestiona proprietatea. Cred ca nici daca mi-ar oferi 20% CAGR nu m-as expune riscului de a ma imbolnavi doar pentru a face mai multi bani.

 2. “V-am spus ca sunt bullish pentru piata imobiliara din Bucuresti (si din marile orase din Romania)”. Care ar fi principalele motive?

 3. “Pe actiuni voi continua investitiile lunare. In paralel, voi strange cash pentru corectii ” cam ce procente aloci pt investie vs cash? Mersi

 4. Felicitări pt rezultate overall, însă unele calcule ma intriga teribil, cum ar fi acel CAGR de ~20% în imobiliare. În primul rand jumătate de an înțeleg ca nu s-a încasat nicio chirie iar diferența de la 6% randament teoretic anual al chiriei la totalul de 20%, ce ar reprezenta probabil procentul de apreciere a prețului de piață, trebuie privit ca un element ocazional si nu trebuie în niciun caz extrapolate aceste aprecieri pt anii următori, ca nu știe nimeni ce va fi. În opinia mea nu prea mai ai cum sa sari de 6-7-8- maxim 9% cu randamentul în imobiliare (dacă închiriezi clasic o garsoniera sau apartament, cel puțin în București). Desigur dacă primești imobilul ca donație, randamentul poate fi infinit :). Un CAGR corect s-ar calcula doar din momentul achiziei și pana când vinzi acel imobil (pentru a ști și evoluția efectiva a prețului nu doar chiriile efectiv încasate) altfel sunt pure estimări. Nu vreau deloc sa stirbesc din realizările lui Valentin, ci doar sa încerc sa clarific un detaliu. Un an cât mai bun și profitabil tuturor (investitorilor) !

  1. Suuper mesaj, echilibrat … ! Bravos ! Totusi,, trebuie sa speram la mai bine, cum bine ne indeamna si Valentin deseori, nu ? La Multi Ani tuturor (investitori, sau nu 🙂 !

 5. “Strategia folosita a fost de cumparari constante, luna de luna + intrari suplimentare la corectii de minimum 5%.” -> La ce se refera aceste corectii? Ca in cazul Medlife cand o actiune a scazut de la 60 la 12 RON?

 6. Băi băieţei și fetițe, plătiți fiecare câte €100 pe o ședință de consiliere și veți afla răspunsurile la toate întrebările voastre.
  Situația e win-win:
  – voi vă sporiți cunoștințele financiare
  – Valentin își sporește venitul activ facând rost de cash pentru viitoarele corecții bursiere

  P.S. Bine, la voi e și un picuț de loose pe moment: până transformați voi cunoștințele financiare dobândite în cold hard cash, rămâneți cu suta dată

  1. Iza, s-au terminat vremurile cand facem coaching pe 100 EUR. Foarte rar s-a intampat ca cineva sa nu iasa pe profit masiv vs cei 100 EUR platiti pentru o sedinta cu mine.

 7. Valentine draga , ai niste texte , sa-ti traiasca ! Dupa ce asa zise cresteri in procente ale averii tale raportezi , ar trebui sa fii numai in Maldive , nu sa te scremi aici dupa clienti …

  1. Razvane, dragule, am copii care mai merg si pe la scoala si au nevoie de mine aici, nu sa hoinaresc prin insule exotice. Pe logica asta fratii Dedeman ar trebui sa fie numai pe Marte, Pluto … ceva ca sa pastram proportiile. Eu sunt foarte satisfacut de viata mea de aici din Romania, nu am nevoie sa traiesc in Maldive sa ma simt implinit. Proiectul StiintaBanilor este misiunea mea, deci traiesc si fac ceea ce sunt menit sa fac. Tie ce-ti veni sa comentezi pe aici si sa ma iei cu “dragule” … Eu cred ca pierzi vremea pe aici. Nu prea ti-ai dat seama care e faza cu viata … inca visezi cai verzi pe pereti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *