bear

Rezultate investitii 2022

Iata ca am ajuns si la finalul anului 2022 care a fost dezamagitor pentru investitori aproape pe toate planurile.

A fost unul dintre putinii ani din istorie in care atat piata de actiuni, cat si piata de titluri de stat au fost in bear market TOT ANUL. Adica de la 1 ianuarie si pana la final. :))))

Dupa un an de exceptie 2021, in care am avut un randament pe intreg portofoliul de investitii de 82% in EURO, ma asteptam la un an prost in 2022.

Chiar am scris la inceput de ianuarie, in articolul meu anual cu planul de investitii pentru 2022, ca ma astept ca piata de actiuni sa scada cu 10-20% in 2022:

previziune 2022

sursa: https://stiintabanilor.ro/plan-de-investitii-in-2022/

Se pare ca mi-a iesit si ne incadram in acest interval. SP500 a terminat anul cu -19.4%.
Totusi, rezultatele investitiilor mele pentru perioada ianuarie-decembrie 2022 nu au fost atat de rele tocmai datorita diversificarii.

Rezultate BVB

Inchei anul cu alocare de aprox. 55% pe actiuni pe BVB si 45% in titluri de stat FIDELIS.

Toate obligatiunile corporative listate la BVB au fost vandute inca din 2021, cu o singura exceptie. Am anticipat corect ca in acest an NU prea a avut sens sa investesti in obligatiuni corporative. Dovada au fost si problemele care au fost pentru 2 emisiuni de obligatiuni de pe BVB (Vivre si Nemo).

Profiturile importante de pe AERO au fost marcate in 2021. Am intrat in 2022 cu pozitii destul de mici pe AERO (undeva pe la 20% din portofoliu) si doar in acele actiuni in care cred pe termen mediu si lung. Am evitat aproape toate bombele de pe Aero. 🙂

Totusi, toate actiunile de pe AERO s-au corecatat puternic in 2022, cu zeci de procente, chiar si cele care au livrat rezultate bune si au perspective excelente si au ajuns sa cantareasca destul de mult in jos pentru performanta totala a portofoliului de pe BVB.

Am intrat in 2022 cu o alocare de aproape 90% in actiuni si 10% in titluri de stat.

Am cumparat actiuni energetice in prima parte a anului 2022.

Apoi, in a doua parte a anului, am cumparat aproape exclusiv titluri de stat, profitand de yielduri (dobanzi) de 8% sau peste la RON. Asa am ajuns la o alocare spectaculoasa de 45% in titluri de stat.

Am beneficiat si de dividende generoase anul acesta de la BVB, pe care le-am reinvestit in special in titluri de stat. Cu adevarat au fost generoase. 🙂

Strategia a fost buna, insa a cantarit destul de mult pe partea negativa ca am avut cateva actiuni pe AERO care au scazut cu niste zeci de procente si astfel:

Randamentul pentru anul 2022 pe BVB (mixt actiuni si titluri de stat) a fost de -5% in RON/EURO (si in EURO, pentru ca euro a ramas aprox. la aceeasi cotatie vs RON ca la inceput de an).

Mai jos, print screen din platforma celor doi brokeri pe care ii folosesc, Tradeville si Goldring:

BVB Tradeville

BVB Goldring

Rezultate portofoliu international

Aici am deviat de la strategia mea preponderenta de a investi in ETF-uri si m-am expus puternic in sectorul de tehnologie pe actiuni individuale.

Recunosc ca m-am grabit putin 🙂 si asta se vede puternic in rezultatul obtinut.

Este ceva specific mie, oricum, acela de a fi contrarian si a intra pe anumite pozitii inainte de a se reversa trendul.

Scopul meu este sa acumulez aceste actiuni de tehnologie pe termen mediu si lung (+5 ani), ideal la preturi cat mai decente.

Totusi, nu am avut de gand sa astept o reversare a trendului pentru a cumpara pentru ca … chiar imi doresc aceste companii in portofoliu.

Cele mai mari pozitii dintre actiunile individuale de tehnologie sunt Google, Meta Platforms si Microsoft, dar mai sunt si altele.

Rezultatul total pe bursele internationale, pe 2022, pe cele doua platforme pe care le folosesc: Interactive Brokers si XTB este de -23,6% in EURO.

IB international

XTB international
Aici mi-am asumat ceva durere in 2022 pentru un beneficiu mai mare in 2023 si anii care urmeaza.

Sa vedem daca imi iese treaba. 🙂

Imobiliare

Am cumparat imobiliare in 2019, 2020 si la inceput de 2021. Sunt foarte multumit de aceste decizii, avand in vedere cum au crescut preturile imobiliarelor in acesti ani.

Un lucru smart pe care l-am facut in 2020, in plina pandemie, a fost sa contractez in faza de proiect 2 apartamente care mi-au fost livrate in 2022.

Aceste apartamente au fost contractate in punctul minim al preturilor din 2020 (in august) si au avut evolutii spectaculoase ale pretului atat datorita faptului ca au fost contractate cu 2 ani in avans, la un discount fata de pretul momentului respectiv (pentru ca am platit un avans mare), cat si a evolutiei spectaculoase a preturilor apartamentelor noi in ultimii 2 ani si jumatate.

Unul dintre ele este deja pus in “productie” si are un randament brut al chiriei spectaculos (7,5% brut) pe care nu l-am visat vreodata.

Ideea este ca, pe langa aprecierea in valoare a apartamentelor deja detinute, pe langa chiriile colectate, mi-au venit si cele doua apartamente contractate in 2020 si care au astazi preturi la ani lumina fata de ce am contractat eu in 2020.

Astfel, randamentul in EURO al portofoliului imobiliar este de +32,8% in EURO.

Ca sa fiu cinstit, acest randament este meritul si al aprecierilor preturilor imobiliarelor in 2020 si 2021, insa, doar acum, cand am finalizat actele pentru cele doua apartamente contractate in 2020, este corect sa le cuantific la pretul de piata.

Stiu ca suna spactaculos. :)) Am facut calculele de mai multe ori pentru ca nici mie nu imi venea sa cred. Am fost conservator in evaluare. In realitate, eu nu as vinde niciodata proprietatile pe care le detin la preturi atat de mici cum sunt cele la care le-am evaluat … poate doar cu o exceptie :)), singurul apartament vechi pe care il detin. Acolo ma mai gandesc.

Obligatiunile corporative

Sunt investitii despre care am vorbit mult mai putin pentru ca, multe dintre cele pe care le detin (le-am detinut), nu sunt listate pe bursa si nu sunt accesibile oricui.

Eu sunt foarte selectiv si pentru mine au fost si sunt foarte profitabile. Totusi, nu le-as recomanda celor care nu stiu sa analizeze o investitie punctuala in detaliu (contabilitate, analiza financiara, intelegerea modelului de business etc.).

Toate obligatiunile pe care le mai detin (cu o exceptie) sunt nelistate (o parte au fost deja rambursate si incasate de mine) si sunt in EUR.

Am si o emisiune de obligatiuni in RON la 10%.

Nefiind listate, nici nu s-au depreciat in valoare anul acesta, la fel ca cele listate.

Sunt excelente surse de venit pasiv pentru mine si au un randament mediu anual de un pic peste 9% in EUR.

Portofoliul de crypto

Dezastru total :)). Am pierdut 79,4% din valoarea portofoliului de crypto. Avand, totusi, o alocare mica (1% din portofoliu), nu ma dereanjeaza foarte mult.

BTC si ETH nu s-au depreciat atat de mult, insa ceea ce mi-a crescut in 2021 cu sute de procente (in 2021 am avut un randament total la crypto de 571% in EURO) s-a evaporat.

Oricum, la 1% din portofoliu, nici nu prea imi bat capul.

AUR

Sunt pe plus in EURO cu +5,8%. Ma asteptam la mai mult din partea aurului in 2022, dar asta a fost tot. 🙂

Cash

In sfarsit pot sa pun si cash-ul la active generatoare de venit, odata cu cresterea dobanzilor.

Am tot miscat cash-ul prin tot felul de depozite. Nu am calculat exact, dar o sa pun un randament de +5% in RON/ EURO (depozitele au fost in RON, dar EUR/RON a fost stabil tot anul).

Toate depozitele au fost doar in RON. Mi s-a parut smart ca in 2022 sa profit de dobanzile mari la RON si EURO/USD sa ii investesc in actiuni.

Concluzii

Dupa un an 2021 de exceptie (+82% in euro), anul 2022 a fost un pic peste break even, adica un mic plus, pe total portofoliu de +4.1% in EURO.

Alocarea detaliata a portofoliului la final de 2022 arata astfel:

Alocare portofoliu detaliat 2022

Si la nivel de clase de active, high level, astfel:

Alocare portofoliu high level 2022

Se apropie de alocarea mea TARGET: 30% actiuni, 30% imobiliare, 30% instrumente cu venit fix si 10% altele (aici aloc in functie de oportunitati si pot fi instrumente alternative, actiuni sau orice altceva).

Remarc evaluarile mici pentru multe actiuni BVB din indicele BET.

Remarc si corectiile masive pentru actiunile growth din US.

Remarc ca abia anul acesta si-au adus roadele, cu adevarat, “caramizile” puse in piata imobiliara in 2020.

Acelasi lucru il astept si de la actiunile de tehnologie din US. Caramizi puse in 2022 si probabil si in 2023 care vor aduce roade bogate in 2024 si dupa … dar mai multe despre acest lucru voi vorbi in articolul urmator: “In ce investim in 2023”.

Cam atat s-a putut in 2022. Eu sunt multumit.

Voua cum v-a mers?

La multi ani si sa ne revedem cu bine in 2023!
Valentin

Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul StiintaBanilor.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul StiintaBanilor.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul StiintaBanilor.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.

Similar Posts

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *