Rezultate investitii 2023
Am ajuns si la finalul anului 2023, care s-a dovedit foarte interesant pentru investitori.
Dupa un an 2022 in care atat piata de actiuni, cat si piata de titluri de stat au fost in bear market TOT ANUL, anul 2023 a adus cresteri moderate pe pietele de actiuni inca din ianuarie si un inceput de revenire si pe piata de titluri de stat la final de an.
Anul 2023 a fost un an cu cresteri bune, dar nu spectaculoase pe piata de actiuni, indicele SP500 avand un avans de aprox. 24% la final de an.
Avand in vedere ca anul 2022 a fost in bear market (scadere), ma asteptam ca 2023 sa aduca cresteri mai spectaculoase.
Piata de titluri de stat a fost cam tot anul 2023 intr-o scadere usoara. Abia la final de an pare ca a intrat pe un trend ascendent.
Chiar si asa, anul 2023 a fost foarte profitabil pentru investitorii care si-au facut bine treaba in 2022 🙂
Actiunile au crescut si au reintrat in Bull Market, lucru pe care l-am anticipat si despre care am scris pe 1 ianuarie 2023 in articolul meu anual cu planul de investitii pentru 2023.
Am nimerit chiar si perioada cand a reintrat in bull market 🙂 Scriam pe 1 ianuarie ca ma astept ca piata de actiuni sa iasa din Bear Market pana la jumatatea anului 2023:
sursa: https://stiintabanilor.ro/in-ce-investim-in-2023/
Se pare ca mi-a iesit si de data asta si am iesit oficial din bear market pe SP500 in iunie 2023 si indicele termina anul cu un avans de peste 24%.
Rezultatele investitiilor mele pentru perioada ianuarie-decembrie 2023 au fost foarte bune, desi ar fi putut sa fie si mai spectaculoase daca nu as fi investit atat de mult in titluri de stat Fidelis, care au adus randamente mult mai mici decat actiunile.
Rezultate BVB
Inchei anul cu o alocare de aprox. 50% pe actiuni pe BVB si 50% in titluri de stat FIDELIS.
Ponderea titlurilor de stat a fost si mai mare (pana la un maxim de 60%), insa s-a diminuat datorita cresterii cotatiilor actiunilor din ultimele 3 luni ale anului.
Mai am o singura obligatiune corporativa care este aproape de scadenta si care are o pondere mica in portofoliu.
La inceputul anului am fost destul de sceptic referitor la perspectivele de crestere a indicelui BET.
Acest lucru s-a schimbat dramatic odata cu anuntarea listarii iminente a Hidroelectrica.
La jumatatea anului 2023, a aparut si o prima schimbare de strategie si anume sesizarea unei oportunitati excelente de a cumpara actiunile mari de la BVB (cele doua banci si companiile producatoare de energie) inainte de IPO-ul Hidroelectrica.
Estimarea mea de la inceputul anului 2023 ca BET-ul o sa bata pasul pe loc a fost corecta timp de 6 luni, pana cand a aparut un eveniment care a catalizat totul: listarea Hidroelectrica realizata de Fondul Proprietatea.
Vedem mai jos cum BET-ul bate pasul pe loc 6 luni, pana cand se anunta mult asteptata (si amanata) listare a Hidroelectrica, prin vanzarea actiunilor detinute de Fondul Proprietatea prin Oferta publica de vanzare care urma sa atraga pe bursa sume enorme de bani.
Vedem si cum, inainte de listare, in iunie, BET-ul se corecteaza zile la rand, in conditiile in care investitorii vindeau actiuni ale celorlalte companii pentru a strange bani pentru Hidroelectrica.
Acea saptamana de corectii sustinute din saptamana premergatoare startului IPO Hidroelectrica a fost perioada in care am cumparat cu 2 maini actiuni la celelalte companii mari din indicele BET (cele doua banci si companiile producatoare de energie).
Ma bazam pe cantitatea mare de bani care va intra in piata din multiple surse: IPO Hidroelectrica, dividende FP si ma gandeam eu ca vor urma si dividende speciale de la Petrom si, mai devreme sau mai tarziu, si dividende de la banci (care nu au dat dividende in primavara din motive prudentiale).
Rezultatul se vede cu ochiul liber pe grafic. De la final de iunie si pana astazi, final de decembrie, indicele BET a crescut ca Fat Frumos.
De asemenea, am facut o curatare generala a portofoliului de companii neperformante, in special de pe piata AERO.
Aici am facut si eu greseli care m-au costat mult. Am crezut povesti frumoase si promisiuni frumoase pentru o serie de companii mai mici (in special de pe AERO) si, vazand ca nu se confirma, prin rezultate financiare mult mai slabe decat ma asteptam, am decis sa curat portofoliul de astfel de companii, pe cat posibil.
Am vandut in pierdere cateva simboluri, fara a ma mai uita in urma si fara regret. Am pastrat pe AERO doar ceea ce consider ca poate sa performeze bine pe viitor.
De asemenea, am investit constant in titlurile de stat Fidelis, atat in RON, cat si in EURO, profitand de dobanzile mari si neimpozabile.
Randamentul pentru anul 2023 pe BVB (cu o alocare de aprox. 50% actiuni si 50% titluri de stat) a fost de 17.57% in RON la Tradeville si 18.12% la Goldring.
Pe ambele portofolii am o alocare de aprox. 50% actiuni si 50% titluri de stat/ obligatiuni.
Mai jos, print screen din platforma celor doi brokeri pe care ii folosesc, Tradeville si Goldring:
Din datele de mai sus pot sa extrag:
Randamentul pe actiuni BVB: 27.6% in RON
Pe randamentul pentru titluri de stat Fidelis in RON il aproximez doar pe baza cuponului de dobanda la o medie de 7.5% in RON.
Randamentul pentru titluri de stat Fidelis in EURO: 9.1% in EURO (conform calculului aratat pe platforma Tradeville – fiind titluri de stat pe 5 ani, acestea au adus castig si din apreciere, si din dobanzi).
Rezultate portofoliu international
La 29 decembrie (ultima zi de tranzactionare a trimestrului), randamentul portofoliului meu principal pe international de la Interactive Brokers (actiuni si ETF-uri) a fost spectaculos, 🙂 +47% in EUR.
Rezultatul este cu atat mai spectaculos cu cat are si o portiune de aprox. 21% in ETF-uri pe titluri de stat. In rest, portofoliul este concentrat pe actiuni si ETF-uri de actiuni. A batut cu mult orice indice bursier (Vanguard Total World Stocks, MSCI World sau S&P500) care nu a obtinut nici macar jumatate din acest randament.
Rezultatul pozitiv vine in special din ce am construit anul trecut:
“In 2022 deja mi-am construit pozitii puternice pe cateva BIG Tech stocks din SUA (Google, Meta, Microsoft fiind cele mai mari pozitii).”
sursa: https://stiintabanilor.ro/in-ce-investim-in-2023/
Am securizat deja o parte din profit, vanzand partial din pozitiile pe BIG Tech si cumparand ETF-uri de titluri de stat din SUA.
Mai am doua portofolii mai mici pe international pe XTB, unul in EURO si unul in USD si, din pacate, din XTB nu stiu cum sa identific un castig YTD direct din platforma si trebuie sa imi calculez manual.
Portofoliul pe EURO are doar 2 ETF-uri: MSCI World si SP500 (stiu ca se suprapun mult, dar am un scop specific pentru care fac astfel).
Acest portofoliu are un randament de aprox. 20% in EURO, asa cum au si cele doua ETF-uri. Nu am facut decat buy and hold pe acest portofoliu.
Al doilea portofoliu de la XTB, cel in USD, abia anul acesta a fost alimentat cu sume mai serioase.
Are ca pondere principala ETF-uri pe titluri de stat din SUA + cateva actiuni high growth din SUA pe care am facut intrari tactice.
Pe acest portofoliu testez o strategie (pe care nu o stapanesc inca) prin care sa incarc titluri de stat, in principal, si intr-o pondere mai mica sa cumpar la corectii mari actiuni high growth.
Imobiliare
Totul merge struna. 🙂 Chiriile au crescut pentru o parte din proprietati, odata cu schimbarea chiriasilor.
Am finalizat amenajarea unei garsoniere care a si fost inchiriata la un pret pe care nici nu il visam anii trecuti. Chiriile chiar au crescut serios.
Garsoniera a fost contractata prin promisiune de cumparare in 2020 la un pret in jur de 41,000 de euro la gri. Achitata in decembrie 2022. In 2023 am investit aproximativ 15,000 de euro in amenajare de la gri la alb + in mobila si dotari, iar acum pretul de piata pentru o garsoniera similara, dotata si mobilata, este de 85,000 de euro. Profit de 29,000 de euro la o garsoniera + chirii lunare de acum inainte, inca vreo 80 de ani :))) Nu e rau.
Am luat in considerare doar aprecierea proprietatii amenajate anul acesta (a crescut in valoare pentru ca acum este la gata, amenajata, utilata, mobilata etc.) si pentru restul proprietatilor am considerat ca preturile au ramas pe loc.
Astfel, randamentul in EURO al portofoliului imobiliar este de +15,8% in EURO din chirii si apreciere.
Am inceput sa caut din nou oportunitati de achizitii apartamente noi in Bucuresti.
Sunt 3 mari factori care m-au atras sa ma uit din nou spre imobiliare:
1. preturile au stagnat in ultimul an sau chiar au scazut putin;
2. salariile au crescut, ajutate substantial si de inflatie;
3. chiriile au crescut destul de mult.
Acesti factori combinati au schimbat in sens pozitiv calculele legate de oportunitatea investitiei in apartamente.
De asemenea, am contractat un apartament la Mamaia Nord, cu vedere la mare, in prima linie spre plaja 🙂 , pe care il voi inchiria in regim hotelier. Constructia va fi gata cam in 2 ani.
Apartamentul a fost contractat de la Hubix, fondul infiintat de prietenii mei, Bogdan Dinu si Cristian Istratescu.
Obligatiunile corporative
Sunt investitii despre care am vorbit mult mai putin pentru ca, multe dintre cele pe care le detin (le-am detinut), nu sunt listate pe bursa si nu sunt accesibile oricui.
Eu sunt foarte selectiv si pentru mine au fost si sunt foarte profitabile. Totusi, nu le-as recomanda celor care nu stiu sa analizeze o investitie punctuala in detaliu (contabilitate, analiza financiara, intelegerea modelului de business etc.).
In acest moment mai am doar o emisiune de obligatiuni listata la BVB cu dobanda de 10% in RON.
Portofoliul de crypto
Conform strategiei, am fost HOLD pe crypto, adica nu am cumparat si nu am vandut in 2023.
Portofoliul este format in mare parte din BTC si ETH + 2 proiecte romanesti unde am valori mici.
Nu mi-am batut eu capul prea tare, dar randamentul in EURO pe 2023 este de 107% si crypto a ajuns sa ocupe 2% din portofoliu.
Concluzii
Anul 2023 se termina cu un RANDAMENT DE 25.4% in EURO.
Anii anteriori a fost: 2021 +82% in euro si 2022 +4.1% in EURO.
Alocarea detaliata a portofoliului la final de 2023 arata astfel:
Si la nivel de clase de active, high level, astfel:
Se apropie de alocarea mea TARGET: 30% actiuni, 30% imobiliare, 30% instrumente cu venit fix si 10% la liber (aici aloc in functie de oportunitati si pot fi instrumente alternative, actiuni sau orice altceva).
Remarc ca in anii 2022 si 2023 si-au adus roadele, cu adevarat, “caramizile” puse in piata imobiliara in 2020.
Remarc ca in anul 2023 si-au adus roadele, cu adevarat, “caramizile” puse in piata bursiera in 2022, cand eram in bear market.
Se pare ca e buna strategia aceasta de a planta astazi pentru a culege roadele anii viitori 🙂
Pe acelasi lucru il astept si de la ETF-urile pe US Long term bonds cumparate anul acesta pentrua aduce roade in anii 2024 si 2025 … dar mai multe despre acest lucru voi vorbi in articolul urmator: “In ce investim in 2024”.
Sunt foarte multumit de rezultatul obtinut pe intreg portofoliul, de 25.4% in EURO.
Sunt foarte multumit mai ales in contextul in care am fost foarte prudent si am avut un portofoliu foarte bine echilibrat.
La multi ani si sa ne revedem cu bine in 2024!
Valentin
PS. Pentru aprofundarea subiectului investitiilor la bursa iti recomand Cursul practic de investitii pasive – acopera toate tipurile de investitii (fonduri mutuale, ETF-uri, actiuni, obligatiuni, imobiliare, metale pretioase) – este ideal pentru cineva care vrea acum sa intre pentru prima oara in lumea investitiilor (update substantial in august 2023).
Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul StiintaBanilor.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul StiintaBanilor.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul StiintaBanilor.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.
Da un randament bun pe 2023 (pentru mine ca incepator, foarte bun). Am intrat si eu pe BVB la inceput de 2023, actiuni si titluri de stat unde am obtinut un randament anualizat de 23,97 la suta, dupa analiza celor de Tradeville, sunt multumit.
Am cumparat si cursul vostru 12 saptamani, nu am reusit sa va urmaresc toate prezentarile online si nici sa le revad, sper sa mai ramana accesibile. Nu pot sa ma pronunt momentan despre acesta, la final am sa iti trimit un feedback (nu am putut vizualiza prezentarile ajutoarelor voatre).
La final de 2023, cu tot respectul, va urez multa sanatate, vitalitate si o prezenta tot atat de benefica pentru noi incepatorii si nu numai (este inclus aici si Dan) si un calduros La Multi Ani!
P.S.
Astept cu neradare analiza pentru anul 2024
Multumim Sergiu!
Un an nou prosper si sanatos iti doresc si eu!
Lectiile din P12 iti raman in cont lifetime. Le poti urmari oricand.
Multumesc mult, Valentin, pentru cursurile si sfaturile tale profesioniste, care mi-au adus o noua motivatie in viata. Iti doresc toate cele bune, Dan C.
Multumesc la fel Dan!
Buna Valentin,
felicitari pentru articol si newsletter si toate activitatile de educatie financiar! Si nu in ultimul rand pentru randamentul obtinut!
Am intrat si eu pe BVB din iulie 2023 investiind lunar in replicarea indicelui BET prin ETF-ul de la TradeVille. Intentia este de investitie pe termen lung si mers cu piata.
Unde pot vedea in aplicatia brokerului Tradeville randamentul perioadei (6 luni 2023) si randamentul anualizat? Si cate dividende au fost reinvestite automat in indice?
Multumesc frumos si sper sa reusesc sa parcurg unul din cursurile tale de investitii.
Cu stima
Diana
Multumesc Diana. Pentru a vedea randamentul cauta tab-ul “performanta”
Este fascinant să observăm evoluția piețelor financiare și strategiile investitorilor în contextul anului 2023. Însă, întrebarea este cum vor continua să se desfășoare lucrurile în 2024, având în vedere schimbările și evenimentele semnificative care au avut loc în anul precedent? Care vor fi noile oportunități și provocări pe care le vor întâlni investitorii, și cum vor influența acestea deciziile lor de investiții în viitorul apropiat?
Am expus strategia pe 2024 in articolul https://stiintabanilor.ro/in-ce-investim-in-2024/
Este impresionant să vezi rezultatele investițiilor din anul 2023 și strategiile aplicate pentru a obține randamente pozitive în diverse clase de active. Care credeți că au fost cele mai eficiente strategii și de ce? Cum credeți că se vor desfășura perspectivele pentru investiții în anul 2024, având în vedere evoluția piețelor în anii precedenți și contextul economic actual?