Rezultate investitii aprilie 2019
Luna aprile a fost inca o luna foarte buna din 2019, desi ceva mai temperata ca primele 3 luni ale anului. Din nou, mai toate clasele de active au avut un aport pozitiv in portofoliu si din nou am continuat sa administrez activ portofoliul Alfa, portofoliul de investitii active, continuand linia strategica stabilita la inceputul anului.
Linia strategica stabilita la inceputul anului
Pe finante personale:
- Crestrea veniturilor – in progress;
- Crearea de noi surse de venit – in progress;;
- Mentinerea nivelului de cheltuieli – ok;
- Migrarea de la RON spre EUR/USD – mostly done;
- Rambursare datorii – in progres;
Discutata la inceputul anului in acest webinar:
Pe investitii:
- Pregatire pentru cele doua scenarii posibile pentru anul 2019 (piata bear sau ascensiune spre varful Bull market dupa un an 2018 de pauza) – done;
- O alocare mai conservatoare – mostly done;
- Administrare mai activa a portofoliului Alfa – done and in progress.
Discutata la inceputul anului in planul de investitii 2019.
Portofoliul Alfa si Portofoliul Beta
Portofoliul Beta:
- Portofoliul de care nu prea ma ating, pe termen foarte lung;
- 70% din total Portofoliu;
- Profil de risc: moderat – conservator;
- Componenta: Titluri de stat, Obligatiuni high yield, Actiuni, Aur, Marfuri (mostly international + o parte local)
- Realocari/ Miscari pe portofoliu la 6 luni.
Portofoliul Alfa:
- Portofoliul administrat activ, pe termen scurt si mediu;
- 30% din Total Portofolu;
- Profil de risc: Absolute Return (poate avea 100% instrumente riscante sau 100% cash);
- Componenta: Obligatiuni high yield, Actiuni, Crypto, CFDs, Cash.
- Miscari tactice dese pe portofoliu (lunare).
Acesta combinatie functioneaza foarte bine pentru mine: Portofoliul Beta (moderat – conservator) imi ofera stabilitate si simtul progresului, lent, sigur, bun, iar Portofoliul Alfa (mai mic) imi ofera ocazia sa fac miscari tactice, mai riscante si sa profit de oportunitatile de moment dar in acelasi timp sa nu ma expun unor pierderi majore pe Portofoliul Total.
Managementul riscului este FOARTE IMORTANT PENTRU MINE.
Rezultate investitii aprilie 2019
Rezultat cumulat pe Portofoliul Alfa + Portofoliul Beta = 7.6% in 4 luni (ian-aprilie 2019).
Alocare pe clase de active: 19% actiuni/ 63% obligatiuni/ 4% alternative/ 13% cash/ 1% speculativ
Alocare valute: 20% RON/ 80% EUR&USD.
Miscari importante Portofoliul Alfa:
- Am continuat Vanzarile de obligatiuni small cap romanesti– pe langa cupoanele foarte generoase oferite (9% pe an) am prins si preturi de vanzare foarte bune, la 104-105% din valoare, mergand astfel la un profit anual de 13-14% pe an;
- Vanzari actiuni BVB. Aproape tot capitalul investit in decembrie 2018 (la OUG 114) a fost marcat ca profit in aprilie. Profit final – putin peste 16% in 4 luni. Mai am pe actiunile BVB doar holdings pe termen lung pe Portofoliul Beta.
- Vanzari ETFs actiuni internationale. La 20% profit in 4 luni, am inceput sa marchez o parte din profituri. Voi continua acest lucru si in mai.
- Cu banii din vanzarile de mai sus, am achitat o mare parte din creditul imobiliar pe care il am. La o doanda de 6% in lei, prin achitarea anticipata am obtinut practic un 6% randament, tax free si risk free. Inca putin si sunt debt free – This makes me very happy. 🙂
- La CFDs sunt cam pe zero si mi se pare ca imi pierd timpul 🙂 asa ca am scos majoritatea banilor de aici si imi voi folosi timpul si banii in alte scopuri mult mai lucrative.
- Bitcoin in sfarsit a inceput sa se miste, asa cum anticipam inca de la sfarsitul anului trecut (vezi Cursul de investitii active).
- Am crescut cash-ul din portofoliul Alfa, pentru oportunitati viitoare.
Pe principiul, vinde cand si cumparatorul mai are sansa sa faca bani – cam asta a fost mindsetul meu pe portofoliul Alfa in luna aprilie.
Concluzii Aprilie 2019
Dupa cum vezi, luna aprilie 2019 a fost pentru mine o luna de diminuare a riscurilor:
- Risc valutar – prin continuarea migratiei pe EUR/USD;
- Riscul cresterii dobanzilor – prin rambursari anticipate;
- Riscul unei corectii pe piata actiunilor – prin marcari de profituri;
Si de pregatire pentru noi oportunitati viitoare prin acumularea de cash, scaderea cheltuielilor pasive (dobanzi) si avansul veniturilor.
Despre avansul veniturilor vom discuta in alt articol. Ideea este ca in aceste 4 luni, nu prea mi-am luat zile libere si am bagat ca MIG-ul. Acest lucru s-a vazut in venituri insa incep sa resimt si oboseala. Dar imi place prea mult ceea ce fac 🙂 Ce sa fac cand luni seara, in loc sa ma uit la noul episode Game of Thrones (a carui fan infocat sunt), tot amanam momentul pentru ca lucram la niste chestii pentru StiintaBanilor.
Pentru luna mai, lucrurile s-au pus deja in miscare. Voi transforma niste “funny money” (bani de pe bursa) into bricks and walls. Ceva de suflet, pentru familie, ceva ce imi va supravietui. Voi reveni cu detalii.
Sunt implicat in multe proiecte si ma entuziasmeaza toate. Unele planteaza pentru luna viitoare, altele pentru peste 2 ani iar altele peste 5-10 ani. Ma simt ca un gradinar care isi tot bibileste gradina si nu vrea sa o lase. I just fucking love my work! 🙂
Numai bine iti doresc!
Valentin
PS. O parte a investitiilor mele internationale le fac prin brokerul XTB. Te incurajez sa iti deschizi si tu un cont demo si sa le testezi platforma.
PSS. Daca ti-a placut articolul si il gasesti util, te rugam sa il distribui si prietenilor tai.
Obtine GRATUIT Ebook-ul 12 Surse de venituri suplimentare:
Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul StiintaBanilor.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul StiintaBanilor.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul StiintaBanilor.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă. Produsele derivate tranzacționabile în marjă oferite de X-Trade Brokers DM S.A. sunt riscante. Pierderile pot depăși marja blocată.
Actiunile si obligatiunile corporative nu sunt active corelate? Adica nu ar trebui folosite impreuna?
Hihg yeald bonds si Actiunile sunt corelate, treasury binds si actiunile sunt invers corelate.
Din alocarea pe clase de active: 19% actiuni/ 63% obligatiuni/ 4% alternative/ 13% cash/ 1% speculativ
Cat % este in aur si marfuri?