Rezultate investitii in 2019
Anul 2019 a fost exceptional din punct de vedere al investitiilor. Practic, aproape orice clasa de active a crescut substantial.
Culmea este ca foarte multi experti anuntau o mare criza in anii 2018-2019. Se pare ca nu au nimerit-o de data asta, poate in 2020, sau 2021 sau 2022 – o vor nimeri ei odata.
Rezultate investitii in 2019
Rezultat cumulat Portofoliu = 18.2% randament in RON la final de an 2019.
Peste 80% din portofoliu este investit in EUR/USD.
Miscari importante Portofoliu:
- Niste speculatii nereusite pe CFDs care mi-au mancat o mare parte din profitul acestui an 🙂
- Miscari nesemnificative pe BVB pe actiuni si obligatiuni corporative;
- Am incasat prima chirie pentru garsoniera achizitionata in noiembrie;
Concluziile anului 2019
Ray Dalio pe pietele financiare
Am folosit o alocare asemanatoare cu a lui Ray Dalio pe pietele internationale: 30% actiuni, 60% titluri de stat, 10% aur (alocare este simplificata fata de Ray Dalio).
Anul 2019 a fost foarte bun pe pietele de actiuni, BVB marcand o crestere de peste 40% iar pietele internationale dezvoltate o crestere de aproape 30%.
In acelasi timp atat titlurile de stat din SUA cat si aurul au inregistrat cresteri importante. Aurul a crescut cu peste 16% in USD iar titlurile de stat din SUA, in functie de scadenta, au avut cresteri de la cateva procente la peste 15% (cele cu scadente de peste 20 ani).
Practic, o alocare Ray Dalio mi-a adus profit pe toate componentele portofoliului. Ceea ce ma bucura pe de-o parte dar ma si ingrijoreaza.
Acest lucru m-a facut sa marchez profiturile pe ETF-urile de titluri de stat si pe o parte din detinearea de ETFs pe actiuni si sa redirectionez banii spre imobiliare, unde controlul meu este mult mai mare, asa cum explic in sectiunea de mai jos.
BVB – cele mai mari companii din BET sunt pe hold si achizitii constante pe termen lung. Nu mi se par supraevaluate si sunt dispus sa suport riscul de volatilitate.
Singura explicatie logica pentru o crestere in tandem a pietelor de actiuni, titluri de stat si aur in acelasi timp este un influx masiv de bani in economie.
O alta explicatie logica este aceea ca anul 2018 a fost slab atat pe actiuni, pe aur cat si pe titluri de stat.
Revenirea pe toate cele trei clase de active a fost si o miscare tactica.
Astfel, pentru anul 2020 ma astept ca atat actiunile cat si titlurile de stat sa evolueze mult mai slab, poate chiar negativ.
Pentru aur, cat si celelalte metale pretioase (argint, platina) ma astept ca anul 2020 sa fie un an bun. Metalelel pretioase par ca abia acum intra pe un bull market dupa ani de zile de stagnare.
Obligatiuni corporative romanesti
Obligatiunile corporative din Romania in RON si in EUR au adus profituri constante si fara prea mari emotii. In a doua parte a anului m-am orientat mai ales pe obligatiunile in EUR si le-am vandut pe cele in RON.
Aici vreau sa mentionez ca sunt foarte atent la selectarea acestor obligatiuni corporative, am multe obligatiuni nelistate si de multe ori fac trading activ cu cele listate.
De asemenea, au in general termene scurte de 1-2 ani.
La obligatiuni corporative cel mai mare risc este cel de insolventa. In general cam toate business-urile merg bine in periodele de crestere economica, abia in perioadele de recesiune, cand se opreste robinetul banilor, atunci pot avea probleme.
Nu ma astept sa se opreasca robinetul banilor cel putin pana in noiembrie 2020 cand au loc alegerile prezidentiale din SUA. Si nici atunci nu cred ca s-ar putea intampla peste noapte.
Astfel, pentru termene pe urmatorii 1-2 ani, raportul risk/ reward pentru mine este favorabil pentru obligatiunile corporative.
Cu alte cuvinte stiu ce fac.
Nu recomand nimanui sa se investeasca in aceste obligatiuni fara a analiza foarte bine implicatiile.
Imobiliare
De asemenea, am alocat sume importante spre imobiliare: constructia unei case care este aproape finalizata, achizitia unei garsoniere si achitarea unei parti importante a unui credit ipotecar.
Achizitia garsonierei a fost realizata la un discount de 10% fata de pretul pietei si a fost inchiriata din prima zi, fara nicio investite aditionala, la un randament net de putin peste 6%. Garsoniera se afla la o distanta de 1 min de metrou, in stare destul de buna. Se inchiriaza instant.
In vara, voi renova garsoniera si ii voi ridica randamentul net la 7-8%.
Constructia unei case pe un teren pe care il aveam deja, avand de partea mea abilitatile unui diriginte de santier foarte, foarte priceput (tatal meu) iar mi-a adus un activ in margin of safty de 20-30%. Acest activ va rezista in timp minim 300 de ani 🙂
Rambursarea unei parti importante dintr-un credit ipotecar mi-a adus un 5.8% tax free, risk free.
Sunt bull pe piata imobiliara pe Bucuresti pentru urmatorii 10 ani, desi nu exclud sa mai apara si mici corectii in viitorul apropiat.
De asemenea, am ajuns sa inteleg ca imi plac mult mai mult investitiile financiare. Pentru mine sunt mai profitabile si necesita mult mai putin timp.
The way forward
Consider ca sunt deja expus suficient pe Romania prin faptul ca am deja ceva imobiliare aici, business-ul meu este locat in Romania si am investitii financiare substantiale in Romania.
The way forward pentru mine este pe international.
Ramane de analizat pe ce alocare din moment ce profilul meu si circustantele mele personale s-au schimbat destul de mult in ultimii 2 ani.
Am inceput sa adun cash. Imi plac pietele de actiuni, nu imi plac preturile actiunilor. Cred ca vor fi momente bune de cumparare in viitor.
A fost un an bun in 2019, 2020 pe miscarea tactica fireasca ar putea fi mult mai slab. Imi asum acest lucru si chiar il astept cu entuziasm.
A fost un an excelent pe investitii si sunt foarte multumit de randamentul de peste 18% in RON obtinut anula acesta. Clar ca as fi putut mai mult daca as fi fost robot 🙂 Nu sunt. Mertiul meu principal a fost ca am fost pe piete, nu am fost spectator.
Imi asum toate deciziile luate pe investitii si privesc cu optimism spre viitor.
Simt ca sunt mult mai bine echipat mental, financiar si logistic pentru orice ar veni in viitor.
Mult succes!
Valentin
PS. Daca ti-a placut articolul si il gasesti util, te rugam sa il distribui si prietenilor tai.
Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul StiintaBanilor.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul StiintaBanilor.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul StiintaBanilor.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.
Ce zici despre aceasta strategie cu obligatiuni corp RO: Cumperi 10 obligatiuni diferite (10 firme). Chiar daca unul intra in insolventa, pierderea nu va fi mare.
Cum analizezi aceste firme? La ce te uiti?
Este o strategie buna de diversificare. Analiza frmelor este destul de complexa: te uiti in primul rand la capacitatea busiessului de a rambursa, la modelul de business, profitabilitate, motivul pentru care are nevoie de finantare, cine sunt actionarii, ce istoric au acesti actionari, ce active detine firma etc.
Poate intr-o zi faci un curs despre analiza detaliata a unui emitent de obligatiuni, cu exemple concrete … eu unul as fi interesat.
In cursul de investitii pasive si active l-am invitat pe Cosmin Mizof (adminstrator risc Certinvest) sa ne arate cum se analizeaza o emisiune de obligatiuni corporative. Are o sectiune intreaga in curs:
https://stiintabanilor.ro/cursuri/curs-investitii-pasive-active/?ref=3
Felicitari pentru un an foarte bun si pentru achizitionarea garsonierei. Iti doresc un an asa cum ti-l doresti si tu!
multumesc mult Ioana!
Salutare Valentin! Felicitări pentru investiții, sumarul pe anul 2019, perspective 2020. Am văzut ca ai marcat profitul pe o serie de etf uri și apoi ai direcționat banii in imobiliare. As dori sa fac același lucru, dar nu știu care sunt taxele și care ar fi varianta optimizată din punct de vedere al plății acestora. Dacă am investit 1000 euro la început de 2019 in etf cu acumulare și vând acum 1280 euro, taxele ce vor fi plătite sunt de 10% pe 280 euro?
Mulțumesc
Corect! 10% pe castig.
Multumesc pentru informatiile valoroase pe care ni le impartasesti. La multi ani si la multi bani!
multumesc.
La multi ani!
Hello. Sunt curioasa cum vei proceda ca sa renovezi garsoniera daca are deja chiriasi? Sau stii ca vor sta doar pana in vara? Mi se pare ideal sa renovezi cu chiriasi deja in imobil dar destul de putini accepta deranjul si si mai putini accepta sa plateasca apoi in plus 😀
Apoi legat de amortizarea investitiei in renovare din aceasta diferenta pe care o poti cere in plus la chirie, eu personal am ajuns la concluzia ca nu prea renteaza financiar, dar tot prefer sa renovez pentru ca imi aduce chiriasi mai buni care stau perioade mai lungi.
In primul rand un calduros “La Multi Ani ! “.In al doilea rand multumesc pentru ca impartasesti planurile tale financiare si mai ales eventualele erori ! Si pentru mine 2019 a fost un an foarte bun cu un profit de 58,13% din portofoliu ( depasind performanta din 2017 ,cu 49,85% ),investind in BVB.Si eu cred ca 2020 nu va mai fi un an cu rezultate atat de spectaculoase si ca acumularea cash-ului pentru vremuri mai tulburi este o actiune cat se poate de chibzuita.
Mult succes in continuare !
Super feliciatari pentru randamente! Si pentru mine BVB a fost cu + peste 40%.
La multi ani si 2020 profitabil!
Multumesc frumos,Valentin ! Si eu iti multumesc,din nou,pentru munca pe care o depui si altruismul de care dai dovada prin impartasirea cunostintelor de educatie financiara de care are atata nevoie poporul nostru ! Mult,mult succes in investitii si nu numai !