Rezultate investitii la 6 luni 2020

Rezultate investitii la 6 luni 2020

Am avut o prima jumatate de an foarte interesanta in 2020, cu un inceput de an foarte bun economic, apoi o pandemie mondiala in plina desfasurare, o cadere accelerata a burselor, urmata de o crestere accelerata, un blocaj pe piata imobiliara din Romania, o prabusire economica, somaj, panica, dar si o revenire surprinzator de rapida.

2020 este o poveste in plina desfasurare.

Avand in vedere toate aceste evenimente, investitiile arata surprinzator de bine:

Rezultate BVB

Aici am, pe langa actiuni, si ceva obligatiuni corporative.

La 30 iunie, randamentul pe BVB a fost de +5.7% in RON vs evolutia indicelui BET TR de la inceputul anului si pana pe 30 iunie, care a fost de aprox. -11%.

Evolutia pozitiva, peste indicele de referinta, s-a datorat achizitiilor suplimentare consistente din luna martie (in plina panica).

Rezultate pe pietele internationale

La 30 iunie, randamentul portofoliului meu de ETF-uri pe pietele internationale a fost +5.3% in EUR.

Portofoliul este mixt, preponderent actiuni + aur si emerging market bonds.

Dupa cum se vede, am renuntat la ETF-uri pe titluri de stat din tarile dezvoltate datorita faptului ca dobanzile sunt foarte jos si riscurile de depreciere pe termen lung sunt mai mari decat beneficiul pe care mi le-ar aduce astfel de ETF-uri.

Am inlocuit “protectia” pe care mi-ar fi adus-o titlurile de stat din tarile dezvoltate cu detineri cash, in special in EUR si RON. In plus, probabil ca voi achizitiona si titluri de stat in RON si EUR din seria de titluri de stat Fidelis.

Am decis in martie sa merg mai ofensiv pe portofoliu (fara ETF-uri de titluri de stat din tarile dezvoltate) si in paralel sa adun cash pe langa portofoliu. In caz de corectii, voi cumpara in trepte pe corectie (la fel ca si in martie).

Cat timp corectiile nu apar, continui sa acumulez lunar o anumita suma doar pe actiuni si, in paralel, economisesc o suma in cash, pentru a o folosi in caz de corectii.

Imobiliare

In perioada de pandemie am pierdut chiriasul la garsonierea luata in noiembrie anul trecut. Cu aceasta ocazie, m-am apucat sa o renovez. Acum este gata si isi asteapta un chirias nou. Din pacate, observ ca cererea de inchiriere este foarte slaba si nu am gasit pana acum un chirias potrivit.

Am avut cateva oportunitati de achizitii bune in perioada aceasta, insa am amanat orice achizitie pe mai tarziu. Vreau sa vad cum evolueaza situatia actuala cu pandemia pentru ca are implicatii cat se poate de practice pe partea de inchiriere. Pe partea de preturi, am observat chiar o crestere a preturilor in Bucuresti, nu o scadere, insa la inchirieri situatia este inversa – mult mai putina cerere.

Cred ca implicatiile pandemiei sunt pe termen scurt, ma astept ca pe termen mediu (1-2 ani) situatia sa revina la normal. Pana atunci, nu m-as supara sa vad o corectie de 10-15% a preturilor. Cred ca acest lucru se va intampla daca penuria de chiriasi continua pe o perioada mai lunga. Altfel, nu ma bazez neaparat pe o corectie, avand in vedere ca economia isi revine si se adapteaza la situatia de pandemie si a aparut si programul de stimulare a achizitiilor imobiliare “Noua casa”.

Pe urmatoarele 6 luni

Aceeasi strategie, dar pe o alocare diferita – investitii in actiuni lunar + lunar pus bani cash deoparte. Deci mixul principal devine: actiuni + cash + ceva aur.

In plus, voi face un plasament si in titlurile de stat Fidelis. Scopul ar fi pastrarea banilor pe dobanzi decente pentru oportunitati. Ramane de vazut cat de lichide vor fi pe BVB. Pentru mine, ar fi ideal sa aiba o lichiditate buna, pentru a le putea vinde la un pret cel putin egal cu valoarea nominala atunci cand vor aparea oportunitati pe piata.

Apropo de oportunitati. Se anunta oportunitati interesante pe BVB in aceasta toamna, atat IPO-uri pe actiuni (de exemplu 2performant mi-a atras atentia), cat si pe obligatiuni.

Pe imobiliare, vor mai urma achizitii pentru ca ma astept ca urmatorul deceniu, cel putin pentru Bucuresti, sa aduca cresteri sustinute. Acum insa am nevoie sa se mai clarifice lucrurile referitoare la aceasta pandemie. Nu as vrea sa fac o achizitie si sa stau luni de zile cu proprietatea goala pentru ca tocmai am reintrat in stare de urgenta.

Concluzii

Observ o foarte mare confuzie si opinii contradictorii ale specialistilor referitoare la o actuala sau viitoare criza economica, evolutia burselor, evolutia pietei imobiliare din Romania.

Intr-un astfel de mediu “alarmist” si “senzational” este usor sa fii confuz si sa nu faci nimic. Cu cat stii mai multe, cu atat esti mai confuz.

Eu cred ca sunt cateva informatii care ar trebui luate in considerare:

 1. FED-ul, Banca Centrala Europeana si cam toate bancile si guvernele lumii sunt hotarate sa injecteze cantitati foarte mari de bani pe piata;
 2. Exista foarte multi bani pe piata, iar acesti bani se duc spre investitii (actiuni, imobiliare, bonds) si mai putin in consum. Astfel, avem inflatie la active si mai putin sau deloc la bunuri si servicii;
 3. Economia se adapteaza la conditiile setate de pandemie: migreaza spre online, se adapteaza pe offline prin masuri specifice de protectie;
 4. Companiile mari, in mare parte, prospera si vor prospera; IMM-urile si companiile din anumite industrii (turism, transport persoane etc.) sunt cele care au probleme.
 5. Se lucreaza in mod continuu la noi tratamente si vaccinuri care sa combata pandemia;
 6. Oricand se poate intampla orice, inclusiv o mutatie a virusului, o scapare de sub control a datoriilor suverane, o explozie a inflatiei sau deflatiei.

In aceste conditii, un portofoliu diversificat este singurul care poate oferi o anumita protectie si, in plus, sa aiba perspectivele de a aduce un randament pozitiv pe viitor.

Raspunsul nu este cash sau investitii, ci cash + investitii. Pe termen lung, cash-ul va fi cu siguranta pierzator, insa, pe termen scurt, cash-ul iti poate oferi oportunitati nebanuite + iti poate oferi o protectie fantastica in caz de corectii pe bursa, avand munitie pentru achizitii pe corectii.

Nu vreau sa dau lovitura in perioada aceasta, ci sa incetinesc ritmul, sa imi vad de investitiile mele pasive si sa observ unde se indreapta lucrurile.

Totusi este de mentionat ca …

Mi-am luat Play Station 🙂 … bineinteles ca pentru copii :))))

M-am plimbat un pic in perioada asta.

Am petrecut mai mult timp cu familia.

Imi iau mai mult timp de odihna si contemplatie vara aceasta.

Life is good.

Pe curand!

Valentin

Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul StiintaBanilor.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul StiintaBanilor.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul StiintaBanilor.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.

Similar Posts

7 Comments

 1. Salutare,

  Vei mai pastra cash in EUR pe langa emisiunea de titluri de stat FIDELIS? Cam cat procentual din componenta low risk? Eu ma gandeam sa merg all in pe emisiunea EUR si sa pastrez doar 10-15k EUR pentru corectii bursiere. Riscul mare este al lichiditatii, dar cu exceptia investitiei in apartamente (care momentan nu ma atrage), nu vad la ce mi-ar folosi lichiditatea. Plus ca ma mai gandesc la ceva, cu cat trece timpul si ne apropiem de scadenta, sunt sanse sa se vanda cu premium si YTM sub valoarea nominala, respectiv sa fi incasat deja dobanzi. Chiar daca s-ar vinde cu discount, dupa 2-3 ani poti iesi tot pe plus cu dobanzile incasate pana atunci.

  1. Pe mine ma atrage mai mult emisiune de obligatiuni in RON la 4.5% pe 4 ani. Teoreti, ar trebui sa aduca mai mult decat emisiunea in EUR cu 2% pe an, avand in vedere ca in ultimii 10 ani EUR s-a apreciat vs RON cu aprox 2%. pe de alta parte, intr-un an de criza, cum a fost 2008, EUR poate sa sara si cu 10%. Ma astept ca cea in RON sa se tranzactioneze cu premium pentru a egala in mare dobanzile de pe piata de depozite. Probabil ca si cea in EUR tot cu premium se va tranzactiona in cea mai mare parte a timpului. Cand va veni ceva pe extern, cum a fost in martie, se vor tranzactiona la discount.

   Astfel, voi merge si pe EUR si pe RON.

   Cred ca cea pe RON va avea o lichiditate mai buna datorita accesului mai facil al investitorilor de retail prin intermediul brokerilor dar si a faptului ca pot fi usor rebalansate cu detinerile de actiuni. Pe EUR trebuie sa faci niste pasi in plus pe care cei mai multi investitori BVB nu stiu daca i-au facut sau sunt dispusi sa ii faca. In plus, nu prea ai cu ce sa rebalansezi pe BVB la EUR. Probabil ca multi vor ramane cu titlruile de stat in EUR in afara bursei.

   Nu merg all in pe EUR pentru ca 2% nu reprezinta o miza pentru mine neaparat, daca nu va exista lichiditate. Pe mine ma intereseaza mai mult sa pastrez EUR pentru o corectie pe pietele externe. Astfel, daca nu exista lichiditate pe EUR nu imi ating scopul. Iarasi, daca vine o corectie pe extern pe actiuni sigur se vor vinde si titlurile de stat din ro tot la discount. Astfel, voi face ce fac de obicei in astfel de cazuri cand sunt argumente pro si contra, merg 50%/50%. Am nevoie si de cash pur in EUR pentru corectii si acolo chiar nu conteaza daca trebuie sa astept cu ei 3 luni, 6 luni sau mai mult fara dobanda de 2%.

   1. Inteleg ce spui. Eu regret ca am avut la un moment dat 80% expunere pe RON si in loc sa ii tin in depozite/titluri de stat unde castigam din diferentialul de dobanda mai mult decat din deprecierea cursului de schimb, am tot schimbat pe parcurs in EUR dupa ce deja se depreciase semnificativ si unde am mai platit si comision de schimb valutar. Pe de alta parte, acum nu mai am lichiditati in RON (decat niste rezerve pentru actiuni BVB pe corectie), ce mai am e blocat in TEZAUR pana in martie.

    Avand preponderent EUR si facand deja greseala schimbului valutar, nu am de gand sa ii mai schimb la loc in RON, chit ca pierd acel potential 0.5%-0.75%/an din diferential. Scopul final e sa achizitionez tot active denominate in EUR, deci sa am majoritate in RON nu ma ajuta neaparat decat pentru speculatii short term pe curs valutar. E clar ca lichiditatea e discutabila pe BVB si ca e nevoie sa pastrezi EUR si pe cont curent pentru corectii, dar intrebarea e care e proportia optima?

    Daca am 25,000 EUR bagati in piata de actiuni si 75,000 EUR care stau pe contul curent, mi se pare cam mult sa pastrez 50,000 EUR pe cont curent cu dobanda 0. Parca o alegere mai logica ar fi sa intru cu 50,000 EUR in titluri de stat in EUR si sa pastrez doar 25,000 EUR pe cont curent pentru corectii. Adica sa iti ramana si lichiditate dar sa nu pierzi nici prea mult stand cu dobanda 0 in asteptarea unei oportunitati care poate sa vina sau nu.

    Pe urma sa zicem ca nu vrei sa cumperi actiuni ci imobiliare. Pai la cat de scumpe sunt, nu te ajuta cu nimic sa intri chiar si doar cu 25,000 EUR in titluri de stat. Nu e ca si cum de diferenta iti permiti sa cumperi ceva. Deci in cazul imobilului, decizia e de totul sau nimic. Fie intri cu toti banii, fie ii tii pe contul curent. In cazul cumpararii de actiuni, poti lasa o parte mai mica cash pentru corectii, iar partea mai mare in titluri de stat. Analizand risk reward => doua optiuni care fac sens:

    a) nu investesc deloc si pastrez toti banii cash pentru o mega lichiditate fie pe imobiliare fie o prabusire a burselor

    b) investesc 50,000 EUR in titluri de stat in EUR si pastrez 25,000 EUR pe cont curent pentru corectii pe pietele bursiere

    Varianta b) mi se pare cea care face cel mai mult sens in acest moment.

    1. Victor,îți mai propun o variantă,eu ii spun “Sfânta Treime’: o treime acțiuni-o treime titluri-o treime cash!! Zic și eu

 2. Salutare Valentin! Ma bucur ca impartasesti cu noii veniti la SB ideile,opiniile si experienta ta in investitii..Eu am subscris si la Tezaur si la Fidelis doar in RON,pe BVB sunt 50% actiuni restul cash,am cumparat pe scadere dar ma asteptam sa coboare mai jos,nu-i nimic, astept pe urmatoarea..Acum acumulez in EUR desi de la d-ul guvernator nu stiu la ce sa ma astept(are si dansul o varsta)..

 3. Ar mai fi și punctul 7 în lista respectivă, mai specific României, dar major, trebuie să fie luat în seamă:

  7) Agențiile de rating atârnă ratingul României de un singur lucru, anume restaurarea echilibrului bugetar. PNL a dat promisiuni ferme că o va face, dar după alegeri. Va fi forțat să o facă pentru că după “perspectivă negativă” o să vină retrogradarea.

  Iar un comentariu despre imobiliare și București care nu este Praga. Îmi pare că România a ajuns la capătul acestui model de dezvoltare a forței de lucru ieftine. Care nici nu mai este atât de ieftină. Forța de muncă lipsea cu desăvârșire acum câteva luni. Iar odată pandemia trecută, diaspora va pleca la loc. Oficialii de la BNR (Isărescu și Lazea) comentează din 2016 aproape în fiecare an despre “middle income trap”.

  2016 Isărescu: “Totodată, este important să conştientizăm faptul că, în absenţa unui efort constant de creştere a productivităţii multifactoriale, economia poate fi prinsă în așa-numita ”capcană a venitului mediu”. Experiența istorică indică faptul că tranziția de la o economie cu venit redus la una cu venit mediu reprezintă o situație foarte des întâlnită, însă puține sunt țările care reușesc să facă saltul de la o economie cu venit mediu la una cu venit ridicat: conform unui studiu din 2012 al Băncii Mondiale, din 101 economii cu venit mediu în 1960, doar 13 au reușit această din urmă transformare. Odată atins un anumit nivel al venitului per capita, creșterea economică încetinește substanțial în majoritatea țărilor.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *