Rezultate investitii mai 2019
Luna mai a fost o luna mixta pentru pietele de actiuni, in conditiile in care BVB a crescut dar pietele internationale au scazut. A fost o luna in care am fost foarte activ si asta s-a vazut in portofoliu.
Rezultate investitii mai 2019
Rezultat cumulat Portofoliu = 9.8% randament in RON la 5 luni (ianuarie-mai 2019).
Alocare pe clase de active: 15% actiuni/ 65% obligatiuni/ 14% cash/ 4% alternative/ 3% speculativ
Alocare valute: 29% RON/ 71% EUR&USD.
Miscari importante Portofoliu:
- Vanzari ETFs actiuni internationale. La 20% profit in 4 luni am marcat pe IWDA.UK (MSCI World) la final de aprilie, inceput de mai la un pret mediu de 57.5 USD pe actiune. Am reintrat cu o parte din suma pe EUNL.DE (am schimbat pe varianta de ETF in EUR);
- Imobiliare = O parte din banii rezultati din vanzarea de IWDA.UK + banii din vanzarea unor fonduri de obligatiuni au fost redirectionati spre casa pe care o construiesc impreuna cu parintii mei, langa Bucuresti 🙂 Proiectul nostru de suflet, al familei Nedelcu. 🙂
- La CFDs sunt pe +46% din februarie de cand m-am apucat 🙂 Se pare ca nu imi pierd timpul. Am facut short pe SP500 la greu.
- Bitcoin se misca bine :). Continui strategia mea de a investi o suma mica lunar. La un moment dat voi si marca din profituri.
- Am crescut cash-ul din nou. Incep sa acumulez pentru o investitie in imobiliare.
Concluzii Mai 2019
Daca luna aprilie 2019 a fost o luna de diminuare a riscurilor, tendinta care a continuat si la inceputul acestei luni, mai a fost luna in care am deschis 2 noi directii:
- Cash pentru oportunitati viitoare – acumulez pentru o investitie in imobiliare.
- Trading CFDs – continui procesul de invatare si testare a strategiilor, cu rezultate bune pana acum. Explorez posibilitatea de a transforma tradingul de CFDs intr-o activitate constanta aducatoare de profit.
Portofoliul meu activ este in mare parte pe cash, portofoliul de trading + ceva obligatiuni high yield pe care astept sa le vand. Urmaresc oportunitati viitoare.
Portofoliul pasiv: obligatiuni nelistate high yield romanesti, Actiuni MSCI World, Actiuni BVB, ETFs pe titluri de stat din tarile dezvoltate si tarile emergente, ETF aur, ETF marfuri. Fara miscari pe portofoliul pasiv.
Investitiile speculative in CFDs si cripto au adus cele mai mari profituri luna aceasta insa deocamdata nu pe acestea ma bazez. Tot batranicioasele obligatiuni livreaza profituri constant si fara prea mari batai de cap. 🙂
Per total sunt foarte multumit cu acest randament de 9.8% in RON, la 5 luni, avand in vedere abordarea mea destul de conservatoare.
Proiect personal
Dupa multi ani de acumulare, am retras bani din piata pentru a-i sprijini pe parintii mei sa construiasca o casa (un camin) langa Bucuresti. Stiu, este un pasiv, dar satisfactia mea de a-i vedea pe parintii mei fericiti ca pot sa iti indeplineasca visul si pe copiii mei jucandu-se in curte NU are pret.
Construim pe terenul pe care l-am cumparat, impreuna cu tatal meu, acum 14 ani, din banii pe care i-am castigat in urma unui Work & Travel in UK din timpul studentiei. Au fost 5 luni in care am muncit la camp (eu care eram un city boy), am asudat si am sangerat si mi-au adus 5000 GBP in 2005. Aveam 21 de ani.
A fost prima mea INVESTITIE si acum aceasta investitie prinde viata. Prinde viata odata cu zidurile care s-au inaltat, cu sclipirea de bucurie din ochii tatalui meu care isi poate urma visul, cu rasetele copiilor mei care cutreiera prin curte in voie.
Zidurile acestei case vor dura 300 de ani si imi vor supravietui mie si copiilor mei insa nu zidurile vor fi mostenirea pe care o las copiilor mei, ci amintirile si sentimentul de unitate a trei generatii, intr-un scop comun, o constructie comuna.
Spor in investitii iti doresc!
Valentin
Obtine GRATUIT Ebook-ul 12 Surse de venituri suplimentare:
Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul StiintaBanilor.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul StiintaBanilor.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul StiintaBanilor.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă. Produsele derivate tranzacționabile în marjă oferite de X-Trade Brokers DM S.A. sunt riscante. Pierderile pot depăși marja blocată.
Ce mult imi place cum ai incheiat 🙂
Spor la treaba cu constructia.
Felicitari pentru rezultatele din investitii. Si mie mi-au adus rezultate bune short-urile de pe SP500, DAX si EURUSD 🙂
Multumesc Razvan!
Salut Valentin, pana acum ai mai investit in imobiliare sau planuiesti prima investitie pe o potentiala corectie? Mi se pare bun planul de acumulare de cash pentru a cumpara o garsoniera in urmatorii 2-3 ani.
Salut Victor, am cumparat acel teren pentru investitii, in rest am mai cumpart 2 apartamente dar pentru nevoile familei deci nu pentru cashflow. Acum ma pregatesc sa intru pe imobiliare pentru inchiriere. Nu cred ca stau sa astept o corectie mare pe piata (pentru ca nu astept) ci mai degraba as face o achizitie anul acesta sau la anul pentru cashflow – vreau sa gasesc un randament in EUR de 6% – mi se pare atractiv acum. Pentru urmatorii 2-3 ani imi vor ajunge la maturitate niste emisiuni de obligatiuni – vom vedea atunci.
Salut Vali,
Esti fericitul posesor de ETF-uri luate la timpul potrivit 🙂 Eu sunt pe minus in Mai YTD si sunt tot pe S&P si MSCI W cu acumulare. Inclusiv IWDA.UK… (bine, am intrat sus ce e drept).
Cred ca puteai sa mai astepti putin inainte sa intri pe EUNL 🙂
De asemenea, ETF-ul pe Emergent M bonds este cu rosu, cum ai reusit rezultat pozitiv Mai vs Apr?
Mi-a mers bine pe lei, intr-adevar. Ceea ce mi se pare putin anormal avand in vedere ce se intampla pe international.
Salut Vlad,
Am ETFs pe titluri de stat din tarile dezvoltate mai mult decat emerging markets bonds: AGGH care a crescut in paralel cu scaderea actiunilor.
Poate intrebarea mea e prea copilareasca pentru cei cu experienta in domeniu, dar totusi, incerc: in ce fel ati investit in aur, actiuni sau ETF-uri? Presupun ca nu toate pe platforme de tranzactionare.. Intreb, pentru ca sunt cu adevarat interesat, dar nu stiu unde sa merg: caut o adresa de broker in zona mea, merg la o banca sau ceva online? Online am gasit doar platforme de tranzactionare puse la bataie. Multumesc!
Este o intrebare foarte buna!
Eu am investit in aur prin intermediul unui ETF care are aur fizic. Am o detinere de ani de zile intr-un ETF care se numeste GLD.US pe care am luat-o prin intermediul brokerului romanesc Tradeville.
Pentru a cumpra un ETF care detine aur fizic aveti nevoie sa va faceti cont la un broker care sa va ofere acces la pietele internationale. De exemplu XTB (puteti sa va faceti cont online) ofera acces pe piata din Germania si UK unde sunt listate ETF-uri cu aur fizic: IGLN.UK (in dolari) si EGLN.DE (in eur).
In aur fizic, lingouri etc. nu am investit.
Buna!
Ce ETF folosesti pe emerging markets bonds?
Salut!
Poti sa-mi recomanzi carti sau site-uri de unde pot invata CFD-urile – ce sunt, strategii, notiuni? Ma intereseaza subiectul dar eu sunt genul care intai invata si apoi intra.
Multumesc
Salut, Valentin!
Stiu ca articolul de acum un an insa acum am dat de el. Care este avantajul sau de ce ai luat in considerare cumpararea in prima faza a ETF-ului MCSI World in dolari (IWDA.UK) si apoi migrarea catre etf-ul in EUR (EUNL.DE)? Care este diferenta intre cele doua dpdv al unui investitor tinand cont ca are acces la ambele? Multumesc!