Rezultate investitii mai 2021
Dupa un prim trimestru din 2021 peste asteptarile mele din toate punctele de vedere, trimestrul al doilea a inceput ceva mai domol, cu randamente decente si cu miscari mai putine.
Internationalul s-a miscat lent, insa BVB-ul, asa cum am anticipat, a fost saltaret si i-a rasplatit cu generozitate pe investitori.
Rezultatele de mai jos sunt exprimate ca randamente pe perioada ianuarie-mai 2021.
Rezultate BVB
Aici am inceput cu un portofoliu preponderent format din actiuni si ceva obligatiuni corporative si titluri de stat Fidelis.
Baza portofoliului a ramas pasiva – replicarea indicelui BET. Am trecut la replicarea indicelui BET prin achizitia primelor 12 companii din indice. Acum il replic in proportie de 95%.
A doua componenta a fost de investitii active in companii mai mici si plasamente private.
In al treilea rand, am vandut toate obligatiunile corporative in RON. Am pastrat numai ceva obligatiuni corporative listate in EUR.
Si in al patrulea rand, am vandut aproape toate titlurile de stat in RON (inainte ca inflatia sa devina o certitudine).
Randamentul pentru primele 5 luni ale anului este ametitor +60.01% in RON.
Am si marcat la greu din profituri (pe actiuni mici si obligatiuni corporative si titluri de stat Fidelis) si astfel mi-am rotunjit rezervele de cash, bifand si acest obiectiv (sa am sume cash in caz de corectie).
Rezultate portofoliu international de ETF-uri
La 31 mai, randamentul portofoliului meu pe pietele internationale a fost de +11.61% in EUR.
Portofoliul este mixt, preponderent din ETF-uri pe actiuni (total market, factor based, sectoriale) + aur si emerging market bonds + recent, cateva actiuni individuale.
Portofoliul a devenit ceva mai complex pentru ca …. si viitorul a devenit ceva mai complex. In 2020 era simplu, toate nu se puteau duce decat in sus :)))
Imobiliare
Astazi sunt foarte fericit ca am contractat anul trecut 2 apartamente care vor fi gata unul anul acesta si celalalt anul viitor. Sunt si platite in proportie de 50% la preturile din 2020 (din pandemie) si la cursul valutar din august 2020 care era cu vreo 2% sub cursul de astazi.
De ce sunt atat de fericit? Preturile materialelor de constructii au explodat, efectiv, cu zeci de procente anul acesta. De asemenea, ma astept sa explodeze si costurile cu mana de lucru.
Prin contract, toate aceste costuri vor fi suportate de dezvoltator (din marja lui de profit), eu avand preturile apartamentelor fixate inca de anul trecut.
Foarte posibil ca aceste cresteri ale preturilor materialelor de constructii (si in curand costurile cu mana de lucru) sa fie transferate in parte catre cumparatori. Mai exact, ma astept sa creasca preturile constructiilor noi.
Piata inchirierilor este inca foarte afectata si este de inteles sa fie asa … work from home, studentii nu se duc la facultate, HORECA s-a redeschis recent si inca este subdimensionata ca personal. Eu ma si mir ca mai exista chiriasi.
Totusi, anticipez ca anul viitor sau chiar mai devreme, in toamna asta, se va intampla si pe piata chiriilor ce se intampla acum la restaurant – preturi mai mari si oferta mai putina. Adica proprietarii, dupa ce au suferit aproape 2 ani, vor fi, cum sa o spun elegant, cam nemilosi cu preturile, odata ce vor avea din nou cozi la inchiriere.
Obligatiunile corporative nelistate
Sunt investitii despre care am vorbit mult mai putin pentru ca, nefiind listate pe o bursa, nu sunt accesibile oricui.
Eu sunt foarte selectiv si pentru mine au fost si sunt foarte profitabile. Totusi, nu le-as recomanda celor care nu stiu sa analizeze o investitie punctuala in detaliu (contabilitate, analiza financiara, intelegerea modelului de business etc.).
Toate obligatiunile pe care le mai detin (o parte au fost deja rambursate si incasate de mine) sunt in EUR.
Sunt excelente surse de venit pasiv pentru mine si au un randament mediu anual de aprox. 9% in EUR.
Portofoliul de crypto
Nice and easy si total pasiv pentru mine acest portofoliu compus doar din BTC si ETH cumparate de-a lungul timpului.
Randamentul in USD in primele cinci luni din 2021 este spectaculos: +110%
Investitiile mele in crypto sunt investitiile X factor – adica cele de genul ori la bal, ori la spital.
Portofoliul speculativ international
Aici fac speculatii pe CFD-uri si speculatii pe actiuni individuale. Adica exact ce ii invat pe ceilalti sa nu faca :))
Este un portofoliu mai mic.
Aici am avut 28.3% in EUR in primele 3 luni ale anului 2021. Profit cu care am si ramas pentru ca l-am mutat in portofoliul mare, unde am intrat pe cateva ETF-uri sectoriale (despre care voi vorbi alta data). Deci acest portofoliu a fost deja marcat si dus inspre long term.
Aproape tot profitul a venit din doua instrumente: cateva speculatii pe ETH (instrument derivat, nu moneda reala) si speculatii pe Tesla (listarea din DE).
Mi-am dat seama ca daca tot vreau sa am un portofoliu speculativ, ar fi bine sa il am de la inceput pe USD (pentru stock picking pe US), asa ca am pornit unul nou si in care o sa bag sume mai consistente. Deja am facut cateva achizitii de actiuni. Caut sa maresc expunerea pe high growth companies. Sunt un pic pe minus deocamdata din cauza … ei bine, Tesla. Dar este singura actiune pe minus din portofoliu.
Probabil ca o sa ma ocup mai mult de el in vara cand voi avea mai mult timp.
Concluzii
Dupa un an 2020 de exceptie, primele cinci luni ale anului 2021 au fost mai bune decat tot anul 2020.
Mi-am marcat o parte din castigurile realizate la BVB in primele cinci luni si am ramas acum cu majoritatea portofoliului in companii din indicele BET (care au si adus o crestere mirifica in ultimele luni) + cateva plasamente private care inca nu au ajuns la listare.
Urmaresc noile plasamente private + IPO-ul de la One United Properties. Din aceasta arie tot mai apar oportunitati frumoase.
Cum vad restul anului? Moderat – adica un ritm mai lent de investitii si continuat de pus la pastrare niste cash. Exact cum mi-am stabilit la inceputul anului.
Adevarul este ca nici nu mai vad prea multe oportunitati evidente cu potential mare de castig in urmatoarea perioada. Anul trecut au fost o groaza de chilipiruri pe tot parcursul anului.
Ceea ce este insa sigur este ca vor mai aparea oportunitati si pe viitor. Tot timpul se intampla ca o anumita clasa de active, arie geografica sa ramana in urma, sa devina subevaluata.
Pe curand!
Valentin
PS. Iti reamintesc ca pe 11,12 si 13 iunie se va desfasura MoneyDays 2021 – Conferinta nationala de finante personale si investitii. In acest moment sunt 17 speakeri confirmati (dintre care un speaker international de renume). Inca te poti inscrie la conferinta, beneficiind de o reducere de 100 de lei prin folosirea codului de reducere “valentin”. Te poti inscrie AICI.
Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul StiintaBanilor.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul StiintaBanilor.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul StiintaBanilor.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.
Valentin cum rezolvi cu chiriasii? Ai property manager? As vrea sa investesc si eu in imobiliare dar nu-mi place sa ma ocup cu administrarea proprietatiilor.
Salut!
Multumim inca o data pentru informatii pretioase.
Ar fi foarte interesant daca ai putea prezenta o strategie de “investitii”in CFD-uri.
Eu am avut mare noroc, sa spun asa, cu aceste CFD-uri dar am si urmat anumite strategii (stop loss, take profit, investitii pe termen ff,scurt….)
Am inceput cu actiuni individuale dupa care am incercat si indici. Ideea este ca necesita foarte mult timp si nervi tari.
Bafta multa in tot ceea ce intreprinzi!