rezultate investitii martie 2019

Rezultate investitii martie 2019

Luna martie a fost o a treia luna a anului 2019 foarte buna pentru investitii, cam pe toate liniile. Practic, cam toate clasele de active au adus randamente bune, atat pe international cat si cele din Romania.

In acest an, asa cum mi-am propus, m-am ocupat ceva mai mult de portofoliul “alfa”, cel de investitii active si pana acum lucrurile merg bine.

Rezultate investitii martie 2019

martie 2019

Un randament de 7.1% la 3 luni pentru un portofoliu moderat conservator.

Alocare: 25% actiuni/ 62% obligatiuni/ 4% alternative/ 7% cash/ 2% speculativ

Alocare valute: 30% RON/ 70% EUR&USD.

Miscari importante

  • Am scos o suma importanta de bani din fonduri de obligatiuni in RON si le-am investit in ETFs pe obligatiuni si actiuni in USD si EUR. Am vandut din activele cele mai putin profitabile si am cumparat active mai profitabile. In plus, prin aceasta miscare, am trecut o suma de pe RON pe EUR/USD;
  • Vanzari de obligatiuni small cap romanesti – un profit de peste 10% in 6 luni. Din banii rezultati am cumparat actiuni BVB, anticipand o clarificare pe Ordonanta 114;
  • Imi fac ucenicia pe trading de CFDs de vreo 2 luni. Randamentul dupa 2 luni este de peste 29%. Stiu, norocul incepatorului :). CFDs vor fi o parte importanta a strategiei mele in urmatorii ani. Bineinteles, pe langa portofoliul de investitii pasive.
  • Am crescut alocarea pe cash, in special pe EUR.
  • Continui migratia de pe RON spre EUR/USD.
  • Trading activ pe BVB – randament de 14.2%, cu 50% peste benchark-ul BET care a crescut cu aproape 10%.
  • Ceva investitii in crypto, nu sume mari.
  • In rest, business as usual, investitii constante in MSCI World si indicele BET.

Concluzii

Martie a fost o luna foarte buna, pe toate clasele de active (mai rar acest lucru).

Rezultatele foarte bune au doua cauze principale: reversarea corectiilor puternice ale pietelor de actiuni de la finalul anului 2018 + o activitate mai intensa pe investitii active.

Singurul meu regret (dar nu mare) este ca nu am fost expus mai mult pe actiuni. Randamentul meu ar fi fost aproape dublu 🙂

In acelasi timp, cum nu mi-am gasit prin pod globul de cristal (cum zice Dan), nu stiu cand va urma o corectie mai importanta. Astfel, continui sa fiu prudent pentru ca dorm foarte linistit noaptea in acest fel 🙂 si in plus,vreau sa am cat mai multe rezerve pentru a cumpara pe corectii. In noiembrie-decembrie, cumpararile de actiuni pe corectii au mers de minune.

Spor la investitii profitabile!

Valentin

PS. O parte a investitiilor mele internationale le fac prin brokerul XTB. Te incurajez sa iti deschizi si tu un cont demo si sa le testezi platforma.

PSS. Daca ti-a placut articolul si il gasesti util, te rugam sa il distribui si prietenilor tai.

Obtine Ebook-ul 12 Surse de venituri suplimentare:

cover2

Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul StiintaBanilor.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul StiintaBanilor.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul StiintaBanilor.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă. Produsele derivate tranzacționabile în marjă oferite de X-Trade Brokers DM S.A. sunt riscante. Pierderile pot depăși marja blocată.

 

 

Similar Posts

6 Comments

  1. Salut Valentin,

    Este foarte interesanta alocarea portofoliului tau cu 25% actiuni si 62% obligatiuni. Eu inca nu am intrat pe piata investitiilor financiare, fiindca cel putin pe partea de actiuni, astept o corectie. In absenta acestei corectii, consideri oportuna intrarea inca de acum macar pe partea de obligatiuni? Daca da, am urmatoarele 2 intrebari:

    a) Cum se comporta ETFurile de obligatiuni pe timp de criza daca vrei sa iesi din ele sa cumperi pe corectie? Vinzi in castig sau in pierdere (titluri de stat vs. corporative)

    b) In ce ETFuri de obligatiuni investesti si ce ponderi?

    c) Consideri ca daca am lua in calcul si o potentiala corectie pe imobiliare, adaptat la piata locala si nevoile individuale, ar fi echilibrat urmatorul tip de portofoliu?

    ETF MSCI World – 25%
    ETF Obligatiuni – 25%
    Imobiliare – 50%

    Evident, am facut abstractie de fondul de rezerva, respectiv sumele cash/depozite bancare pe care nu le-am inclus ca facand parte din portofoliul investitional.

  2. ETF bonds international – 9,02% la martie ?!! nu bine, FOARTE bine!
    Felicitari! ai prins vreo gasca de aur sau sunt ceva reveniri dupa corectie?

  3. Salut,
    impresionante randamentele obtinute!
    Referitor la “ucenicia pe trading de CFDs”, poti recomanda documentatie sau cursuri?

  4. Salut,
    Randul de “depozite” ia cumva in considerare aprecierea valutelor? Altfel nu inteleg cum poate fi randament 2% pe luna pentru depozite. Ai avea mai mult de 24% pe an.

    Numai bine,
    Mihnea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *