noiembrie 2019

Rezultate investitii noiembrie 2019

Luna noiembrie a fost marcata de noi maxime istorice pe pietele internationale de actiuni. A fost o luna buna, de cresteri constante, fara miscari bruste.

A fost o luna asa cum imi place mie: Slow and Steady.

Rezultate investitii noiembrie 2019

portofoliu noiembrie 2019

Rezultat cumulat Portofoliu = 17.1% randament in RON la 11 luni (ianuarie-noiembrie 2019).

Majoritatea portofoliului este alocat pe EUR.

Miscari importante Portofoliu:

 • A fost o luna in care am redirectionat sume importante dinstre portofoliul financiar inspre imobiliare;
 • Am lichidat in mare detinerile de ETFs internationale atat de actiuni cat si pe bonds.
 • Actiunile de pe BVB sunt performele absolute ale portofoliului meu.
 • Am cumparat o garsoniera pentru inchiriere. Achizita a fost facuta cash, la un pret de aprox. 10% sub pretul pietei. Randamentul net al chiriei fiind ceva peste 6%. Voi reveni cu detalii.
 • Casa pe care o construiesc impreuna cu tatal meu este finalizata. Mai avem doar mobilarea si utilarea ei pentru la anul.
 • Aprecierea EUR fata de RON a ajutat portofoliul meu, avand o expunere foarte mare pe EUR si relativ mica pe RON.

Concluzii Noiembrie 2019

Vanzarile de ETFs internationale au venit si din necesitate (aveam nevoie de bani rapid pentru achizita garsonierei) dar si din cauza faptului ca in acest moment atat actiunile din SUA cat si titlurile de stat din SUA imi par supraevaluate.

Pot intelege faptul ca scad dobanzile in SUA si avem sume mari de cash impinse in economie si din acest motiv atat actiunile cat si titlurile de stat au crescut substantial si este posibil sa mai cresca pe termen scurt, insa pur si simplu nu ma simt confortabil sa am investite sume mari pe aceste piete in acest moment.

Inca din luna august am inceput sa regandesc alocarea portofoliului meu, crescand substantial pondarea investitiilor pe EUR, vanzand ETFs atat pe bonds, cat si pe actiuni si redirectionand sumele inspre imobiliare, obligatiuni corporative in EUR si cash.

In acest moment imi tin banii in obligatiuni corporative pe termene relativ scurte in EUR, imobiliare, actiuni BVB, aur si cash.

Miscarile mele nu ar trebui sa te influenteze pe tine, daca mergi pe o strategie pasiva 🙂 Eu am o strategie semi-pasiva care presupune schimbari de alocare a portofoliului in anumite momente ale pietei.

La sfarsitul acestui an imi voi stabili strategia pentru anul viitor. Sunt mai multe variabile pe care trebuie sa le iau in considerare.

Spor la bani!

Valentin

PS. Invata bazele investitiilor din Cursul video de investitii pasive si active. Noua varianta a cursului se afla in perioada de precomanda, la un discount de 45% fata de pretul obisnuit. Poti face precomanda AICI. Livrarea cursului se va face incepand cu 6 decembrie.

Obtine Ebook-ul 12 Surse de venituri suplimentare:

cover2Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul StiintaBanilor.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul StiintaBanilor.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul StiintaBanilor.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.

Similar Posts

3 Comments

 1. In ce zona este garsoniera, la ce pret a fost achizitionata si ce suprafata utila are? Bloc nou sau vechi? Consideri ca este mai subevaluata decat actiunile BVB sau ca nu vei resimti acut drawdown-ul in cazul unei crize pentru ca este un activ ilichid? Sau iti doreai garantia unui cashflow lunar, neinteresandu-te volatilitatea pretului imobilului cata vreme nu esti interesat sa o vinzi in perioada urmatoare, iar actiunile BVB te gandeai ca ar putea sa nu mai dea dividende?

  Obligatiunile corporative in EUR le vezi mai sigure decat indicii de actiuni internationali chiar daca nu sunt investment grade? Sunt listate/nelistate? Garantate/negarantate? Iti ofera o lichiditate suficient de mare in cazul in care vei dori sa cumperi actiuni in timpul crizei? Ce elemente iei in calcul in ceea ce priveste analiza de risc a acestora? Ne poti da cateva exemple de obligatiuni corporative in EUR pe care le detii si prin cine au fost cumparate? Ce sume investesti individual per obligatiune corporativa individuala pentru dispersia riscului?

  Nu in ultimul rand, care este alocarea portofoliului in prezent pe clase de active?

  Cele bune,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *