rezultate investitii t3 2024

Rezultate investitii trimestrul 1 2024

La inceputul anului 2024, publicam un articol in care imi detaliam strategia pe 2024.

Elementele principale din aceasta strategie:

 • Acumulare lenta pe companiile mari din indicele BET (BVB);
 • Acumulare pe titluri de stat Fidelis in RON. Prefer Filelis in defavoarea ETF-urile de titluri de stat straine pentru ca sunt scutite de impozit;
 • Hold pe ETF-uri pe titluri de stat din SUA;
 • Pe international concentrat pe ETF-uri broad market;
 • Dupa ce am acumulat mult BIG Tech in 2022, sa o las mai moale si sa cumpar doar daca mai apar corectii mari pe aceste actiuni. Mai marchez din profituri.
 • Cumparat imobiliare in marile orase;
 • Crypto hold;
 • Obligatiuni corporative nu prea mai am si nici nu intentionez sa cumpar in viitorul apropiat.

Dupa primul trimestru din 2024, ma bucur ca sunt in grafic cu toate predictiile:

 • Companiile mari din indicele BET au crescut aproape zilnic 🙂
 • ETF-urile broad market au crescut aproape zilnic 🙂
 • Imobiliarele din marile orase (sincer, eu urmaresc doar Bucurestiul si inca 2-3 orase mari) cresc si chiar destul de vanjos;
 • BIG tech inca creste;
 • Dobanzile sunt in scadere si ofertele la Fidelis sunt din ce in ce mai slabe;
 • Crypto creste vanjos.

Bine, sunt doar primele trei luni din 2024. Anul este lung. Posibil sa apara ajustari ale strategiei la jumatatea anului.

Per total, rezultatele pe primele 3 luni ale anului 2024 au fost spectaculoase pentru un an care urmeaza unui alt an, 2023, la fel de spectaculos.

Mai jos detaliez rezultatele obtinute; evidentiez atat elementele care au contribuit pozitiv, cat si pe cele care au contribuit negativ la rezultate.

Apoi, in sectiunea de concluzii, voi scrie ce miscari vreau sa fac pentru restul anului 2024.

Rezultate BVB

Baza portofoliului a ramas pasiva – replicarea indicelui BET + o mare componenta in titluri de stat Fidelis in RON (unde am 7-8% yield pe an).

Portofoliul de RON de la BVB de pe Tradeville a ajuns la 70% actiuni si 30% titluri de stat.

Astfel, rezultatul de mai jos ar trebui privit din perspectiva acestei ponderi foarte mari in titluri de stat:

T1 2024

Eu sunt foarte multumit, avand in vedere ca acest portofoliu are o protectie puternica impotriva corectiilor (30% munitie de cumparare in caz de corectii). 🙂

Trebuie sa tineti cont ca pentru mine Portofoliul de BVB este in special pentru venit pasiv. Sunt intr-o alta etapa a vietii de investitor decat majoritatea. Mi-am atins deja cifrele de independenta financiara si nu mai vreau sa risc aiurea pentru a vana nu stiu ce randamente spectaculoase.

Deja pentru mine principalul obiectiv este sa obtin randamente bune, la un risc cat mai mic.

Rezultate portofoliu international de actiuni +ETF-uri

La 28 martie (penultima zi de tranzactionare a trimestrului), randamentul portofoliului meu principal pe international de la Interactive Brokers (actiuni si ETF-uri) a fost excelent pentru 3 luni: 🙂 +8.44% in EUR.

T1 2024 IB zoom in

Rezultatul este cu atat mai spectaculos cu cat are si o portiune de aprox. 25% in ETF-uri pe titluri de stat. In rest, portofoliul este concentrat pe actiuni si ETF-uri de actiuni.

Rezultatul pozitiv vine in special din ce am construit anul trecut:

“In 2022 deja mi-am construit pozitii puternice pe cateva BIG Tech stocks din SUA (Google, Meta, Microsoft fiind cele mai mari pozitii).”

sursa: https://stiintabanilor.ro/in-ce-investim-in-2023/

Am securizat inca o parte din profit, vanzand partial din pozitiile pe Meta Platforms (care a crescut spactaculos) si cumparand ETF-uri de titluri de stat din SUA.

Mai am doua portofolii mai mici pe international pe XTB, unul in EURO si unul in USD si, din pacate, din XTB nu stiu cum sa identific un castig YTD direct din platforma si trebuie sa imi calculez manual.

Portofoliul pe EURO are doar 2 ETF-uri: MSCI World si SP500 (stiu, stiu ca se suprapun mult, dar am un scop specific pentru care fac astfel).

Acest portofoliu are un randament de un pic peste 9% in EURO, asa cum au si cele doua ETF-uri. Nu am facut decat buy and hold pe acest portofoliu.

Pe portofoliile internationale, in afara de vanzarea unei parti din detinerea la Meta Platforms (marcare partiala de profit), nu am facut decat sa cumpar lunar ETF-uri de actiuni, in special si un pic de ETF-uri pe bonds.

Imobiliare

Aici eu v-am zis ca am o perspectiva pozitiva asupra pietei imobiliare din marile orase.

Am mai contractat cateva apartamente in Bucuresti.

Bineinteles ca nu putem vorbi de randamente la 3 luni. Sunt prea recente investitiile, insa sa nu va mirati daca peste vreo 2 ani, cand imi public rezultatele din investitii, veti vedea un randament la imobiliare de 30-40%.

Am mai folosit o data strategia asta in 2020, cand am contractat mai multe apartamente, tot in Bucuresti, si tot intr-un moment care mi s-a parut favorabil (era in plina pandemie), si apoi in 2022 s-au vazut rezultatele. In sume absolute, randamentele la acele apartamente au depasit 50% in 2 ani.

La chirii lucrurile merg struna. Chiriile au crescut per total (eu nu le-am crescut anul acesta) si am niste chiriasi super. De asta nici nu cresc chiriile. Colaboram foarte bine.

Portofoliul de crypto

Conform strategiei, am fost HOLD pe crypto, adica nu am cumparat si nu am vandut nici in 2024.

Portofoliul este format in mare parte din BTC si ETH + 2 proiecte romanesti unde am valori mici.

Nu mi-am batut eu capul prea tare, dar randamentul in EURO pe trei luni din 2024 este de 71% si crypto a ajuns sa ocupe peste 2% din portofoliu.

Si apropo, cea mai mare parte din portofoliu a fost acumulat in perioada 2018-2019. Atunci BTC era vreo 3.000 de dolari (acum este 70.000) si ETH era sub 200 de dolari (acum este 3.500).

Cam asta este treaba cu investitiile pe termen lung.

 

Concluzii

Anul 2023 a fost foarte bun pentru activele de risc (actiuni) si destul de slab pe titluri de stat, dar si pe imobiliare.

In primele 3 luni din 2024 pare ca tot activele de risc cresc. Cele defensive (titlurile de stat) sunt destul de stabile. De asemenea, piata imobiliara locala se misca bine.

Aceste lucruri erau usor de anticipat inca de anul trecut datorita faptului ca anul 2024 este an electoral in multe tari (inclusiv SUA). In anii electorali se arunca cu bani in stanga si in dreapta si probabil ca se si amana stirile mai putin pozitive.

Eu am tot scris ca anii 2023 si o parte a anului 2024 au sanse mari sa fie buni. Am tot scris in rapoartele mele trimestriale si chiar in articolul despre strategia de investitii pentru anul 2024.

Pe masura ce se apropie momentul alegerilor prezidentiale din SUA (noiembrie 2024), eu cred ca riscul creste pentru activele de risc (actiuni, crypto etc.).

Din acest motiv, pentru mine anul acesta este unul de Hold sau cel mult de acumulare lenta de active de risc.

Asa cum am facut la Meta Platforms, unde am marcat si anul acesta din profit, voi mai marca din profituri pe actiunile individuale pe parcursul anului.

Profiturile le voi duce in titluri de stat. Dobanzile au scazut putin, dar inca sunt atractive. De anul viitor nu cred ca vor mai fi dobanzi atractive, peste inflatie.

Pe ETF-uri acumulez pe termen lung, deci nu am motive sa marchez profituri. Cred ca vor fi mult mai mari in 5 ani.

La imobiliare vorbim de un alt ciclu de evolutie decat la actiuni. Avem o restanta de crestere pe piata imobiliara din ultimii 2 ani, cand pe ciclul normal ar fi trebuit sa creasca.

Ciclul normal de crestere a fost intrerupt de mai multi factori negativi, dintre care printre cei mai relevanti sunt:

 • razboiul de la granita care a speriat cumparatorii;
 • inflatia mare care a socat cumparatorii care nu au mai trait vremuri inflationiste. Adica i-a socat exact pe adultii tineri, care sunt si cumparatorii cei mai importanti din piata imobiliara;
 • Si mai ales dobanzile foarte mari la credite, dar si la depozite.

Acesti factori s-au diminuat sau sunt pe cale de a se ameliora. Astfel, este foarte posibil ca piata imobiliara sa incerce sa recupereze si sa ajunga cu preturile “la zi”.

Cam acestea ar fi gandurile mele legate de perspectivele pentru restul anului 2024.

Mult succes!

Valentin

PS. Astazi este ultima zi in care mai poti beneficia de super reducerea de 67% la Cursul de investitii active, (10 module si un total de 30 de ore).

Cu ocazia lansarii publice, in premiera, tu beneficiezi de o OFERTA care nu va mai fi egalata niciodata.

In plus fata de reducerea de 67%, am si cateva bonusuri pe care nu le-am mai oferit niciodata la acest nivel:

– Inregistrarile Conferintelor Money Days 2020,2021,2022 si 2023 (in valoare de 300 de euro) – aici vei avea 80 de ore de prezentari de investitii si finante personale de la peste 40 de speakeri diferiti.

Daca te-ai decis, atunci nu mai amana (este ultima zi) si inscrie-te la Cursul de investitii active AICI.

Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul StiintaBanilor.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul StiintaBanilor.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul StiintaBanilor.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *