Rezultate investitii trimestrul 3 2023
La inceputul anului 2023 publicam un articol in care imi detaliam strategia pe 2023.
Elementele principale din aceasta strategie:
- Ritm mai lent de acumulare pe companiile mari din indicele BET (BVB) pentru ca nu vedeam un potential prea mare de apreciere;
- Profitat la maximum de dobanzile mari la Fidelis in RON;
- Acumulat ETF-uri pe titluri de stat din SUA;
- Pe international concentrat pe ETF-uri broad market;
- Dupa ce am acumulat mult BIG Tech in 2022, sa o las mai moale si sa cumpar doar daca mai apar corectii mari pe aceste actiuni;
- Imobiliare hold;
- Crypto hold;
- Obligatiuni corporative nu prea mai am si nici nu intentionez sa cumpar in viitorul apropiat.
La jumatatea anului 2023, a aparut si o prima schimbare de strategie si anume sesizarea unei oportunitati excelente de a cumpara actiunile mari de la BVB (cele doua banci si companiile producatoare de energie) inainte de IPO-ul Hidroelectrica.
Voi detalia mai jos, in sectiunea despre BVB, ce miscari am facut pe portofoliul BVB pentru ca au fost multe si interesante. 🙂
Per total, rezultatele pe primele 9 luni ale anului 2023 m-au surprins si pe mine in mod placut, avand in vedere ca anul 2023 a fost si inca este plin de incertitudini si greu de “ghicit”.
Mai jos detaliez rezultatele obtinute, evidentiez atat elementele care au contribuit pozitiv, cat si pe cele care au contribuit negativ la rezultate.
Apoi, in sectiunea de concluzii, voi scrie ce miscari vreau sa fac pentru ultimul trimestru al anului 2023.
Rezultate BVB
Baza portofoliului a ramas pasiva – replicarea indicelui BET + o mare componenta in titluri de stat Fidelis in RON (unde am 7-8% yield pe an).
Aici au fost 2 schimbari importante in strategie, ambele cu impact masiv in portofoliu.
Le voi detalia pe amandoua:
1.1. Revenirea la cumparare pe companiile mari din indicele BET in iunie
La jumatatea anului 2023, a aparut si o prima schimbare de strategie si anume sesizarea unei oportunitati excelente de a cumpara actiunile mari de la BVB (cele doua banci si companiile producatoare de energie) inainte de IPO-ul Hidroelectrica.
Estimarea mea de la inceputul anului 2023 ca BET-ul o sa bata pasul pe loc a fost corecta timp de 6 luni, pana cand a aparut un eveniment care a catalizat totul: listarea Hidroelectrica realizata de Fondul Proprietatea.
Vedem mai jos cum BET-ul bate pasul pe loc 6 luni, pana cand se anunta mult asteptata (si amanata) listare a Hidroelectrica, prin vanzarea actiunilor detinute de Fondul Proprietatea prin Oferta publica de vanzare care urma sa atraga pe bursa sume enorme de bani.
Vedem si cum, inainte de listare, in iunie, BET-ul se corecteaza zile la rand in conditiile in care investitorii vindeau actiuni ale celorlalte companii pentru a strange bani pentru Hidroelectrica.
Acea saptamana de corectii sustinute din saptamana premergatoare startului IPO Hidroelectrica a fost perioada in care am cumparat cu 2 maini actiuni la celelalte companii mari din indicele BET (cele doua banci si companiile producatoare de energie).
Ma bazam pe cantitatea mare de bani care va intra in piata din multiple surse: IPO Hidroelectrica, dividende FP si ma gandeam eu ca vor urma si dividende speciale de la Petrom si, mai devreme sau mai tarziu, si dividende de la banci (care nu au dat dividende in primavara din motive prudentiale).
Rezultatul se vede cu ochiul liber pe grafic. De la final de iunie si pana astazi, final de septembrie, indicele BET a crescut ca Fat Frumos.
2. Curatare generala AERO si companii mici
O a doua miscare masiva pe care am facut-o in portofoliu a fost o curatare generala a portofoliului de companii neperformante, in special de pe piata AERO.
Aici am facut si eu greseli care m-au costat mult. Am crezut povesti frumoase si promisiuni frumoase pentru o serie de companii mai mici (in special de pe AERO) si, vazand ca nu se confirma, prin rezultate financiare mult mai slabe decat ma asteptam, am decis sa curat portofoliul de astfel de companii, pe cat posibil.
Am vandut in pierdere cateva simboluri, fara a ma mai uita in urma si fara regret. Am pastrat pe AERO doar ceea ce consider ca poate sa performeze bine pe viitor.
Din pacate am si o pozitie mare pe o companie de pe AERO care mi-a produs pierderi mari si pe care nu am cum sa o vand pentru ca nu exista suficienta lichiditate. Sincer, nici nu vreau sa o vand pentru ca rezultatele financiare sunt decente si perspectivele sunt bune ca business. Problema acolo vine din alta parte, din pacate. Sper sa se rezolve. Altfel, asta este, accept ca mai fac si investitii proaste.
Ca antreprenor, imi vine greu sa inteleg cat de prost pot unii antreprenori sa isi conduca companiile listate la bursa. Nu poate fi vorba decat de lipsa de competenta sau de rea intentie.
Portofoliul de RON de la BVB de pe Tradeville a ajuns la 60% titluri de stat, 40% actiuni.
Astfel, rezultatul de mai jos ar trebui privit din persectiva acestei ponderi foarte mari in titluri de stat dar si din perspectiva pierderilor asumate in portofoliu in acest trimestru:
Eu sunt foarte multumit, avand in vedere cat de conservator este acest portofoliu. 🙂
Trebuie sa tineti cont ca pentru mine Portofoliul de BVB este in special pentru venit pasiv. Sunt intr-o alta etapa a vietii de investitor decat majoritatea. Mi-am atins deja cifrele de independenta financiara si nu mai vreau sa risc aiurea pentru a vana nu stiu ce randamente spectaculoase.
Deja pentru mine principalul este sa obtin randamente bune la un risc cat mai mic.
Al doilea portofoliu de la BVB, cel de la Goldring – din pacate calculeaza doar profitul din castiguri de capital si ignora veniturile din dobanzi si dividende.
Aici am +13.43% in RON. In realitate, am primit si cupoane de dobanda (de la o obligatiune corporativa si un titlu de stat) si dividende. Astfel, randamentul real este sigur peste 20%, doar ca nu prea are sens sa calculez de mana trimestrial. 🙂 O sa calculez la final de an, probabil.
Rezultate portofoliu international de actiuni +ETF-uri
La 29 septembrie (ultima zi de tranzactionare a trimestrului), randamentul portofoliului meu principal pe international de la Interactive Brokers (actiuni si ETF-uri) a fost spectaculos 🙂 +39.24% in EUR.
Rezultatul este cu atat mai spectaculos cu cat are si o portiune de aprox. 25% in ETF-uri pe titluri de stat. In rest, portofoliul este concentrat pe actiuni si ETF-uri de actiuni. A batut cu mult indicele Vanguard Total World Stocks, care a obtinut 9.96% in EUR.
Rezultatul pozitiv vine in special din ce am construit anul trecut:
“In 2022 deja mi-am construit pozitii puternice pe cateva BIG Tech stocks din SUA (Google, Meta, Microsoft fiind cele mai mari pozitii).”
sursa: https://stiintabanilor.ro/in-ce-investim-in-2023/
Am securizat deja o parte din profit, vanzand partial din pozitiile pe BIG Tech si cumparand ETF-uri de titluri de stat din SUA.
Mai am doua portofolii mai mici pe international pe XTB, unul in EURO si unul in USD si, din pacate, din XTB nu stiu cum sa identific un castig YTD direct din platforma si trebuie sa imi calculez manual.
Portofoliul pe EURO are doar 2 ETF-uri: MSCI World si SP500 (stiu, stiu ca se suprapun mult, dar am un scop specific pentru care fac astfel).
Acest portofoliu are un randament de aprox. 12% in EURO, asa cum au si cele doua ETF-uri. Nu am facut decat buy and hold pe acest portofoliu.
Al doilea portofoliu de la XTB, cel in USD, abia anul acesta a fost alimentat cu sume mai serioase.
Are ca pondere principala ETF-uri pe titluri de stat din SUA + cateva actiuni high growth din SUA pe care am facut intrari tactice.
Pe acest portofoliu testez o strategie (pe care nu o stapanesc inca) prin care sa incarc titluri de stat, in principal, si intr-o pondere mai mica sa cumpar la corectii mari actiuni high growth.
In principiu, in titluri de stat voi avea tot timpul munitie foarte mare (care mai si produce undeva la 5% pe an) pentru achizitii doar in acele momente care au sens pentru intrari tactice, adica la corectii semnificative.
Avand o componenta defensiva atat de mare in portofoliu, pot linistit sa suport volatilitate extrema si, in cazul in care ies treburile, pot sa marchez si profituri mari.
Este o strategie pe care acum o testez.
Nu am calculat randamentul total pentru ca este un portofoliu destul de recent format si nu prea merita efortul sa fac manual acest calcul.
Vom trage linie la final de an.
Pe portofoliile internationale nu am facut decat sa cumpar lunar ETF-uri de actiuni si ETF-uri pe bonds + cumparat aditional tot ETF-uri acum, in septembrie, dupa ce s-au corectat indicii cu cateva procente.
Imobiliare
Totul merge struna. 🙂 Chiriile au crescut pentru o parte din proprietati, odata cu schimbarea chiriasilor.
Am finalizat amenajarea unei garsoniere care a si fost inchiriata la un pret pe care nici nu il visam anii trecuti. Chiriile chiar au crescut serios.
Garsoniera a fost contractata prin promisiune de cumparare in 2020 la un pret in jur de 41,000 de euro la gri. Achitata in decembrie 2022. In 2023 am investit aproximativ 15,000 de euro in amenajare de la gri la alb + in mobila si dotari, iar acum pretul de piata pentru o garsoniera similara, dotata si mobilata, este de 85,000 de euro. Profit de 29,000 de euro la o garsoniera + chirii lunare de acum inainte, inca vreo 80 de ani :))) Nu e rau.
Am inceput sa caut din nou oportunitati de achizitii apartamente noi in Bucuresti.
Sunt 3 mari factori care m-au atras sa ma uit din nou spre imobiliare:
1. preturile au stagnat in ultimul an sau chiar au scazut putin;
2. salariile au crescut, ajutate substantial si de inflatie;
3. chiriile au crescut destul de mult.
Acesti factori combinati au schimbat in sens pozitiv calculele legate de oportunitatea investitiei in apartamente.
Concluzii
In anul 2022 am avut pierderi pe actiuni internationale si pe BVB si am profitat de ocazie pentru a construi niste pozitii pentru viitor.
Mai exact, pe BVB am acumulat in special actiuni platitoare de dividende si titluri de stat Fidelis. Scopul a fost sa imi asigur venituri pasive, in primul rand.
In 2023 am stat cuminte cu BVB 🙂 pana cand, inainte de IPO Hidroelectrica, am inceput sa acumulez actiuni mari (blue chips), profitand de scaderile pre IPO.
Indicele BET-TR a crescut masiv incepand cu finalul lunii iunie 2023 (si pentru ca era nejustificat de ieftin) si ma astept ca aceasta tendinta de crestere sa continue si in urmatoarele luni.
Pe international am avut o abordare diferita. Am acumulat in 2022 actiuni Tech Quality pentru crestere de capital pe termen mediu, dar fara a-mi asuma riscuri prea mari datorita preturilor mici la care am intrat.
Odata cu cresterile spectaculoase de pe actiunile BIG Tech, am inceput sa marchez din profituri si sa mut pe ETF-uri de titluri de stat din SUA, titluri de stat din tarile emergente si ETF-uri de high yield bonds din tarile dezvoltate.
Practic, dupa o miscare tactica cu rezultat pozitiv pe Big Tech, fac miscarea tactica pe instrumente cu venit fix care au dobanzi foarte bune in contextul actual de inflatie in scadere si perspective une de apreciere in urmatorii 2-3 ani.
Acum, in septembrie, avem si o mica corectie pe bursele internationale, de care am profitat pentru a cumpara atat ETF-uri de actiuni, cat si de bonds. Septembrie, statistic, este o luna proasta pe burse. Nici octombrie nu este grozava 🙂 , tot statistic, insa din noiembrie incepe statistic perioada cea mai buna pentru actiuni.
Avem si an (2023) pre alegeri prezidentiale in SUA si 2024 anul alegerilor in SUA. Statistic, avem sanse bune ca pana in noiembrie 2024 sa mearga bine bursele.
Eu cred ca trendul pozitiv pe bursa va continua in 2023 si probabil ca si in 2024 si voi profita de orice corectie pentru a cumpara mai mult ETF-uri pe actiuni. In acelasi timp vreau sa ma pun si putin la adapost in instrumente cu venit fix, pentru orice eventualitate. Mai ales ca titlurile de stat platesc dobanzi foarte bune in perioada aceasta (5% la dolar!!!! – asa ceva nu s-a mai intalnit de cateva decenii).
Mult succes!
Valentin
PS. Pentru aprofundarea subiectului investitiilor la bursa iti recomand Cursul practic de investitii pasive – acopera toate tipurile de investitii (fonduri mutuale, ETF-uri, actiuni, obligatiuni, imobiliare, metale pretioase) – este ideal pentru cineva care vrea acum sa intre pentru prima oara in lumea investitiilor (update substantial in august 2023).
Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul StiintaBanilor.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul StiintaBanilor.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul StiintaBanilor.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.
Mulțumesc frumos Vali !
cu drag!
Salut,
Multumesc pentru cele mentionate.
Pentru bonds, e ok EUNA ? e tot in scadere de mult timp
Companiile germane cum iti par in aceasta perioada ? piata germana a tot scazut, sa fie o perioada buna acuma de cumparare ?
E ok EUNA. Toate bondurile au fost pe scadere in ultimii2 ani si jumatate.
Nu urmaresc actiunile din Germania in mod special.
Multumim! In afara de EUNA ce alte ETFs pentru bonduri target-ezi? JPEE?
IBTA – termen scurt si DTLA termen lung
Era frumos sa scri si companiile pe care ai avut pierderi pe aero. Nu e secret de stat.
Avand lichiditate mica prefer sa nu scriu pentru a nu influenta piata.
Salutare. Ce complexuri rezidențiale vizezi pentru următoarea achiziție imobiliara?
Voi lua probabil la un complex dintre cele unde vor intra Hubix la cumparare. Ma intereseaza ceva in sectorul 6 Bucuresti.
ultraconservator pe bvb! la mine e o regula, virsta e procent din portofoliu in titluri de stat. 60% la tine e cam mult. mai ales intr-un an in care ai asteptari bullish.
Contrabalanseaza international-ul unde am 75% actiuni. In plus eu sunt deja independent financiar si trebuie sa investesc mai conservator.
Salut, care e motivul pentru care ai si MSCI World si SP500 care se suprapun? Intreb pentru ca si eu am asa dar mereu am crezut ca nu e o decizie neaparat buna.
Pentru ca banii din cele doua etf-uri au destitatii separate. Unul este pentru copii iar celalalt este pentru alt scop.
Portofoliul meu principal pe international este pe Interactive Brokers. Cel de pe XTB are obiective punctuale.
Foarte bune rezultate financiare pt anul 2023. Felicitari. Ce parere ai de REIT in detrimentul investitiilor clasice in imobiliare (cumparare-inchiriare)?
Multumesc. Prefer imobiliarele clasice pentru a detine active si fara intermediari (brokeri)