Rezultate in investitii pe bursa in 2021 dupa primele 6 luni. Un prim semestru de exceptie
Dupa un prim trimestru din 2021 peste asteptarile mele din toate punctele de vedere, acum odata cu finalul semestrului 2 din 2021 pot sa spun ca a fost o prima jumatate de an de exceptie, pentru investitiile la bursa.
Culmea este ca BVB-ul s-a miscat de 2-3 ori mai bine decat internationalul asa ca decizia mea de a-mi muta peste 50% din portofoliu pe BVB inca din toamna lui 2020 a fost super castigatoare.
Rezultatele de mai jos sunt exprimate ca randamente pe perioada ianuarie-iunie 2021.
Rezultate BVB
Inchei semestrul cu alocare de peste 90% pe actiuni pe BVB. Restul sunt titluri de stat FIDELIS.
Aproape tot ce am avut pe AERO a fost ori marcat si reinvestit in imobiliare 🙂 ori marcat si reinvestit in companii blue chips.
Inca mai am ceva invetstitii pe AERO dar reprezinta un procent mic din portofoliu.
Baza portofoliului a ramas pasiva – replicarea indicelui BET. Am trecut la replicarea indicelui BET prin achizitia primelor 12 companii din indice. Acum il replic in proportie de 95%.
Am continuat sa particip la plasamente private in acele companii unde consider ca pot obtine un premium la listare. Din fericire am evitat pana acum toate companiile de pe AERO care nu au evolut atat de bine dupa listare. Sunt pe plus semnificat pe fiecare (ori plus marcat ori cateva care inca trebuie sa se listeze)… deocamdata.
Randamentul pentru primele 6 luni ale anului este ametitor +66.95% in RON.
Rezultate portofoliu international de ETF-uri
La 30 iunie, randamentul portofoliului meu pe pietele internationale a fost de +13.75% in EUR.
Portofoliul este mixt, preponderent din ETF-uri pe actiuni (total market, factor based, sectoriale) + aur si emerging market bonds + recent, cateva actiuni individuale.
Acest portofoliu este relativ pasiv. Fac 1-2 tranzactii pe luna pe el.
Imobiliare
Astazi sunt foarte fericit ca am contractat anul trecut 2 apartamente care vor fi gata unul anul acesta si celalalt anul viitor. Sunt si platite in proportie de 50% la preturile din 2020 (din pandemie) si la cursul valutar din august 2020 care era cu vreo 2% sub cursul de astazi.
De ce sunt atat de fericit? Preturile materialelor de constructii au explodat, efectiv, cu zeci de procente anul acesta. De asemenea, ma astept sa explodeze si costurile cu mana de lucru. Eu am preturile finale fixate inca de anul trecut.
Prin contract, toate aceste costuri vor fi suportate de dezvoltator (din marja lui de profit), eu avand preturile apartamentelor fixate inca de anul trecut.
Foarte posibil ca aceste cresteri ale preturilor materialelor de constructii (si in curand costurile cu mana de lucru) sa fie transferate in parte catre cumparatori. Mai exact, ma astept sa creasca preturile constructiilor noi.
Piata inchirierilor este inca foarte afectata si este de inteles sa fie asa … work from home, studentii nu se duc la facultate, HORECA s-a redeschis recent si inca este subdimensionata ca personal. Eu ma si mir ca mai exista chiriasi.
Totusi, anticipez ca anul viitor sau chiar mai devreme, in toamna asta, se va intampla si pe piata chiriilor ce se intampla acum la restaurant – preturi mai mari si oferta mai putina. Adica proprietarii, dupa ce au suferit aproape 2 ani, vor fi, cum sa o spun elegant, cam nemilosi cu preturile, odata ce vor avea din nou cozi la inchiriere.
De asemenea, in prima jumatate a anului, am contractat un nou apartament, intr-un complex de blocuri noi, platit in full, cu discount aferent care va fi gata vara aceasta. Am avut ocazia sa redirectionez o parte din profiturile de pe BVB spre aceasta achizitie. Sunt foarte entuziasmat de aceasta noua achizitie 🙂
Stiu ca sunt multi care vorbesc despre imobiliare fara sa isi puna efectiv banii la bataie. Eu am spus de multe ori ca sunt bullish pe imobiliare, in special pe Bucuresti pentru urmatorii ani (termen mediu cel putin). Asa cum am spus asa am si facut, adica acolo unde imi pun vorbele imi pun si banii.
Obligatiunile corporative nelistate
Sunt investitii despre care am vorbit mult mai putin pentru ca, nefiind listate pe o bursa, nu sunt accesibile oricui.
Eu sunt foarte selectiv si pentru mine au fost si sunt foarte profitabile. Totusi, nu le-as recomanda celor care nu stiu sa analizeze o investitie punctuala in detaliu (contabilitate, analiza financiara, intelegerea modelului de business etc.).
Toate obligatiunile pe care le mai detin (o parte au fost deja rambursate si incasate de mine) sunt in EUR.
Sunt excelente surse de venit pasiv pentru mine si au un randament mediu anual de aprox. 9% in EUR.
Portofoliul de crypto
Nice and easy si total pasiv pentru mine acest portofoliu compus doar din BTC si ETH cumparate de-a lungul timpului.
Randamentul in USD in primele sase luni din 2021 este spectaculos: +102%
Investitiile mele in crypto sunt investitiile X factor – adica cele de genul ori la bal, ori la spital.
Portofoliul speculativ international
Aici fac speculatii pe CFD-uri (nu mia fac acum) si speculatii pe actiuni individuale. Adica exact ce ii invat pe ceilalti sa nu faca :))
Este un portofoliu mai mic.
Aici am avut 38.4% in EUR in primele 6 luni ale anului 2021.
Aici am ramas expus doar pe actiuni individuale si nu imi mai pierd vremea cu CFD-uri.
Probabil ca o sa ma ocup mai mult de el in vara cand voi avea mai mult timp.
Concluzii
Dupa un an 2020 de exceptie, pentru cei care au facut investitii pe bursa in 2021, primele sase luni au fost mai bune decat tot anul 2020.
Mi-am marcat o parte din castigurile realizate la BVB in primele sase luni si am ramas acum cu majoritatea portofoliului in companii din indicele BET (care au si adus o crestere mirifica in ultimele luni) + cateva plasamente private care inca nu au ajuns la listare.
Urmaresc noile plasamente private + IPO-uri insa nu ma supraexpun pe ele.
Cum vad restul anului? Moderat – adica un ritm mai lent de investitii si continuat de pus la pastrare niste cash. Exact cum mi-am stabilit la inceputul anului.
In final pot trage concluzia ca ceea ce am realizat anul acesta in investitii isi are radacinile in lucrurile pe care le-am facut in anii trecuti. Acum sunt doar efectele.
Investitiile profitabile se fac in ani de zile, nu de azi pe maine.
Pe curand!
Valentin
Cum de ești 102% plus pe crypto cu scăderile recente? Mulțumesc!
Am foarte mult ETH in portofoliu si ETH este la 3X vs ianuarie 2021
ETH a inceput anul la putin sub 800 usd iar acum este 2100 usd
Salut Valentin. Felicitări pentru rezultate!
Randamentul de 13.75% de pe IB (recunosc afișajul) nu ia cumva în calcul și depunerile? Eu așa am înțeles, și cred că randamentul propriu-zis din aprecierea activelor apare în Activity Statements – te rog să mă corectezi, nu-s sigur.
este randament curat, nu ia in considereare depunerile. Normal ca nu ia in considereare depunerile 🙂 ar distorsiona totul.
foarte fain.
Sunt totuși surprins ca nu ai încercat și elrond (deoarece e made in romania)
eu merg pe simplitate. Nu am avut timp/ energie sa analizez proiectul elrond sau alte mii de noi proiecte care tot apar.
Hello Valentin,
Felicitari pt un inceput de an excelent.
Totusi, cum nu inteleg ceva, te-as ruga sa imi explici.
Ma refer la:
“Randamentul pentru primele 6 luni ale anului este ametitor +66.95% in RON.”
Ceea ce, dupa mine ar da un randament anualizat de cca 134%, si nu 181.09% cum e trecut in articol.
Ce nu am inteles corect la calculul asta?
Asa imi afiseaza platforma de la Tradeville – nu stiu cum calculeaza
probabil ce ai calculat tu este daca pornești cu o suma fixa, dar ca tot omul a mai depus si retras banii
Pai tot Tradeville a calculat si pt primele 6 luni, nu?
Eu doar ma gandeam ca daca pt 6 luni e randamentul A, randamentul anualizat (pt 12 luni) ar trebui sa fie 2xA.
Nu se calculeaza cu regula de 3 simpla – este o formula care tine cont de noile sume de bani aduse cat si de retragerile de bani + perioada in care ai avut X valoare portofoliu. Nu este o formula simpla. Poti avea de exemplu in primele 3 luni un capital in jur de 500-600k si apoi sa retragi 100k incepand cu luna a 4a si in luna a 6ea sa adaugi inca 200k si tot asa.
Salut Valentin. Cum îți ți evidenta tuturor activelor de pe BVB? Mă refer la imaginea aceia unde se poate vedea randamentul perioadei.
Calculul randamentului si imaginea respectiva este ofertita de platforma brokerului pe care il folosesc pentru BVB: Tradeville.
Gasesti in platforma Tradeville:
Meniu –> Tranzactionare –> Portofoliu –> Performanta
Salut Valentin si felicitari pentru randametele realizate, spune-mi te rog ce randamente estimezi la cele 2 apartamente cumparate.
Multumesc
La garsoniera tintesc 7% net, la 2 camere 5-6%. Apartamentele au fost luate cu avans mare pentru a benefcia de un discout mai mare + vor fi livrate la gri si va trebui sa le amenajez eu la alb + mobilare + utilare. Sunt multe variabila in acest moment care vor influenta randeamentul net: preturile materialelor de constructii de care voi avea nevoie pentur a o aduce la alb, preturle pentur amenajare si dinamia chiriilor in anul viitor. Deocamdata am fixat un pret de achizitie inca din august 2020 cand piata era la un minim local de pret + obtinut un discount bun. Restul vedem cand sunt gata.
Felicitari Valentin pentru rezultatele impresionante! Care e explicatia randamentului de 60% pe BET daca ziceai ca in mare parte replici index-ul, index BET care a crescut cam 20% in primele 6 luni? Este o strategie valabila long-term?