Schimburi valutare

Schimburi valutare si transferuri in EUR la costuri zero

Sunt tot timpul surprins sa vad cat de multi bani pierd oamenii pe comisioane bancare, schimburi valutare si alte costuri asociate cu notiunea de “circulatie a capitalului”.

De multe ori, ma mir cand aflu ca oamenii inca mai au orice fel de costuri asociate unui cont curent in RON, inca mai schimba RON in EUR la cursuri de schimb aberante si inca mai platesc comisioane pentru platile in EUR.

Pana nu de mult, intradevar, nu existau foarte multe optiuni, insa astazi ai o gramada de modalitati si metode de a ajunge practic la costuri zero pe persoana fizica, cand vorbim de servicii bancare de baza.

Voi vorbi doar despre costurile pe persoana fizica. Pe persoana juridica costurile sunt mult mai mari si mai greu de gestionat.

Sa le luam pe rand.

Contul curent in RON –  zero tot

Eu folosesc ING si am costuri zero de administrare, de transfer bancar, de extragere de la orice bancomat, ING sau non-ING.

Serviciu se numeste ING Card Complet si pentru a obtine beneficiile de mai sus ai nevoie de incasari lunare de 700 RON si de cel putin o plata lunara.

Sunt convins ca mai sunt si alte banci care ofera astfel de beneficii. Daca banca la care ai contul curent in RON iti ia orice fel de comision, ar trebui sa te gandesti sa o schimbi.

Contul curent in EUR –  zero tot

 1. Raiffeisen Premium, zero cost de administrare, zero costuri de transfer in Romania si UE. Pentru a aplica ca si client Premium, ai nevoie de un rulaj mediu de minimum 2000 EUR pe luna. Aceasta suma trebuie rulata pe tot parcursul lunii. Nu trebuie sa ai un venit de 2000 EUR (echivalentul in RON) pe luna, ci trebuie ca pe parcursul lunii sa rulezi pe conturile Raiffeisen suma aceasta.
 2. Cont Unicredit – zero tot 🙂 De doi ani de zile Unicredit are campania aceasta de Black Friday. Iti ofera posibilitatea sa ai cont in RON, EUR, USD cu zero costuri de administrare, transfer bancar, depunere, retragere … tot. Daca nu ai prins oferta anul trecut, urmareste-o anul acesta de Black Friday. Este pe viata si este priceless.
 3. Libra Bank – zero costuri de administrare si zero costuri de transfer bancar.

Schimb valutar EUR/RON– zero diferenta fata de cursul BNR

Nici aici nu ar trebui sa ai niciun cost suplimentar. Ai o sumedenie de optiuni.

Voi lista cateva:

 1. Pentru sume mai mici (si mai mari) poti utiliza Revolut. De cele mai multe ori ai un curs de schimb foarte apropiat de BNR.
 2. Pentru sume mai mari, poti apela la o casa de schimb valutar. Este imposibil sa nu gasesti una cu care sa nu negociezi un curs mai mic, egal sau foarte aproape de BNR. Aici se aplica daca ai de schimbat sume mai mari de 20,000 EUR.
 3. Pentru clientii Raiffeisen Premium, ai in fiecare zi un fel de happy hour, de la ora 10 la 11 dimineata, posibilitatea de a schimba pana la 1500 EUR zilnic, la cursul BNR, direct in platforma de internet banking.
 4. Cont Unicredit – zero tot 🙂 Are happy hour zilnic, intre orele 13:15 si 14:15 pentru schimburi valutare din RON in EUR sau USD si invers, in limita a 1000 EUR sau USD pe zi.

Concluzie

Optimizeaza-ti costurile bancare la maximum pentru ca sunt destule optiuni.

La inceput pot parea costuri neglijabile, insa pe masura ce devii “mai sofisticat” si mai ales pe masura ce incepi sa investesti in diverse active, vei vedea ca aceste costuri pot deveni semnificative.

Mult succes!

Valentin

PS. Tu ce modalitati de optimizare a costurilor bancare si de conversie valutara folosesti?

Similar Posts

8 Comments

 1. Si la garanti au un curs acceptabil daca schimbi online, la brd si probabil alte banci mari cursul e slab. Din garanti in alta banca am transferat 5000 eur cu o taxa de 5ron, nu am mai considerat necesara trecerea prin revolut. Cred ca bancile mici au inceput deja sa mai micsoreze comisioanele.

 2. Pentru un SRL fara activitate ce recomanzi?Am avut primul an gratis la Transilvania iar acum platesc 21 lei pe luna.Se poate si mai bine?In curând vreau sa dau drumul la activitate.Schimb valutar mai bun ca la casele de schimb valutar nu am gasit(este mai bun ca la BNR).

  1. Buna Raluca,

   Da se poate face top up si cu lei si cu euro in revolut si, in general cam cu orice card care este atasat unui cont in valuta sau lei.
   Din revolut in ING banii iti intra in maxim 3 zile. Eu i-am avut de fiecare data a2a zi sau chiar in aceeasi zi .

 3. Salut Valentin. sunt posesor de Raiffeisen Premium si iti voi lasa mai jos un extras din contractul pachetului premium. Este vorba de venit lunar, nu de rulaj. Asta se considera chiar daca tu ai 2000 de euro pe care ti-i transferi lunar din contul altei banci, ii scoti, ii pui la loc si repeti procedura:
  Conditia de Venit mediu lunar, aplicabila doar pentru contul curent tip pachet Premium, se considera indeplinita daca in
  cadrul fiecarei Perioade de referinta, asa cum acestea sunt definite mai jos, rezultatul raportului dintre valoarea totala a sumelor creditate in toate conturile curente deschise pe numele Titularului la Banca, indiferent de moneda in care acestea sunt deschise si numarul de luni ale Perioadei de referinta, este cel putin egal cu 2.000 (douamii) Eur; echivalentul in Eur a sumelor creditate se va calcula utilizandu-se cursurile de schimb BNR .

 4. Am vazut ca bancile au inceput sa taxeze Revolut cu minim 1.5%.
  Nu am o lista updatata dar parca bancile initiatoare au fost BRD si ING.
  Mai este rentabil sa transferi sume de 50k usd/euro catre Revolut, schimb valutar in Revolut prin card premium sau metal?
  Este acceptata achizitia unui imobil de pe Revolut?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *