strategie investitii

Strategie de investitii la bursa in 5 pasi

Am inceput sa investesc pe bursa din Romania in anul 2005, an in care aproape ca mi-am dublat banii, fara niciun fel de strategie de investitii.

Stiam toate particularitatile companiilor listate, stiam totul despre managementul companiilor, dividende, grafice, stiri financiare. Imi lua foarte mult timp, dar imi placea ceea ce faceam.

Urmatorii 2 ani, 2006-2007 au fost iarasi foarte buni, dar anul 2008 mi-a adus o pierdere de 70-80% din total portofoliu.

Mi-am petrecut urmatorii 3-4 ani incercand sa recuperez pierderea si am ajuns in anii 2011-2012, cu criza datoriilor suverane (cand Grecia a fost aproape de faliment), care mi-au adus din nou pierderi.

2013-2014 au fost ani in care am stat mult mai putin pe bursa si cu sume mult mai mici pentru ca simteam ca nu am inteles nimic din tot acest fenomen. Simteam ca am consumat foarte mult timp si resurse si rezultatele au fost mult sub asteptari.

Rezultatele erau mult mai slabe decat daca as fi investit o suma initiala in 2005 si as fi stat pe bara toata aceasta perioada. Fara stres, fara timp pierdut, dar cu castiguri mult mai mari.

Abia de prin 2014-2015 am inceput sa urmez o strategie de investitii prin care sa investesc pasiv, sistematic, fara adrenalina si dopamina care sa imi intunece judecata, exact ca un profesionist.

Si rezultatele au fost mult mai bune, reusind sa scot consistent peste 10% randament anual pe total portofoliu, fara sa aloc mai mult de 30% din portofoliu pe actiuni.

Mai jos, voi descrie cei 5 pasi pe care orice investitor ar trebui sa ii parcurga in stabilirea unei strategii de investitii.

Pentru a explica mai bine strategia, voi oferi si un exemplu ultra simplificat.

Strategie de investitii la bursa:

1. Autocunoastere

  • Ce imi doresc pe termen lung? Independenta financiara: 2000 USD venit pasiv pe luna;
  • In cat timp? 15 ani;
  • Care sunt bornele intermediare pe care trebuie sa le ating? 500 USD pe luna, 1000 USD pe luna;
  • Cat timp sunt dispus sa aloc pentru investitii? 2-3 ore pe saptamana;
  • Profilul de risc – cum ma simt si ma comport cand resimt o anumita volatilitate/ pierdere? Moderat – pot suporta o pierdere temporara de maxim 20-25% din portofoliu;
  • Care sunt instrumentele pe care le prefer si in care am cea mai mare incredere? Actiuni si obligatiuni;
  • Mi se potrivesc investitiile in valori mobiliare sau imobiliare, sau ambele? Investitii mobiliare, pentru ca sunt mai comod si imi place sa stau cu nasul in laptop mai mult decat sa gestionez chiriasi.

2. Sa intelegi instrumentul in care investesti

Fie ca vorbim de actiuni, ETF-uri de actiuni, ETF-uri de obligatiuni, obligatiuni individuale sau alte instrumente mai complexe, pentru a avea succes in investitii trebuie sa intelegi foarte bine instrumentul financiar:

  • ce reprezinta la nivel concret;
  • cum creeaza valoare adaugata pentru investitor;
  • cand plateste dividendul, cuponul;
  • regulile de functionare;
  • care sunt riscurile asociate etc.

Sa zicem ca vrem sa investim in actiuni si obligatiuni. In acest caz INVATAM despre actiuni si obligatiuni pana ne este foarte clar ce reprezinta: economic, juridic, tehnic, psihologic, metafizic samd.

Glumeam cu metafizic 🙂 sau nu glumeam???

Ideea este ca trebuie sa intelegem instrumentul in care investim. Sunt banii nostri in joc.

Dupa ce am invatat ce inseamna actiunile si obligatiunile, sa zicem ca am selectat doua ETFs in care sa investim:

Un ETF care replica MSCI World – pe actiuni din tarile dezvoltate;

Un ETF pe Aggregate Bond Index – pe titluri de stat si obligatiuni investment grade.

3. Sa cunosti istoricul investitiei

  • Ce randamente a adus acea investitie in trecut;
  • Care a fost volatilitatea maxima;
  • Cum performeaza in functie de cresterea economica, inflatie si evolutia tehnologica si alti factori specifici care o influenteaza.

Care au fost randamentele istorice si volatilitatea maxima pentru perioada 1987-2019:

Randamentul mediu anualizat pe ultimii 33 de ani pentru MSCI World a fost in jur de 8% (vezi sursa) si cel al Global Bonds – in jur de 5% (am gasit date doar pe US care sa mearga 30 de ani in urma si randamentele sunt ceva mai mari de 5%).

Bineinteles, pentru a calcula exact, ar trebui sa gasim instrumente care replica acesti indecsi si sa ne uitam la istoricul lor concret. Din pacate, ETF-urile europene sunt destul de noi si nu avem cum sa simulam mai mult de cativa ani in urma (irelevant), asa ca ne vom baza pe simularile pe indicii de baza.

4. Managementul riscului

Sa nu pierzi niciodata bani (pe termen lung).

  • Asta inseamna diversificarea activelor – prin cei doi index funds deja ne-am diversificat pe cele mai importante 1600 de actiuni din tarile dezvoltate si cateva mii de emisiuni de obligatiuni investment grade;
  • Alocarea activelor in anumite proportii, instrumente financiare complementare (cand unul performeaza mai bine, celalalt performeaza mai slab si invers) – actiunile si obligatiunile istoric se completeaza – cand actiunile scad, este probabil (dar nu sigur) ca obligatiunile investment grade sa creasca;
  • Diferentierea clara dintre banii pentru investitii si banii pentru alte scopuri – nu intentionez sa imi iau casa, masina, vacante sau alte lucruri cu acesti bani, ci sa ii investesc pentru minimum 15 ani + am deja un fond de urgenta pus intr-un loc sigur;
  • Rularea unei simulari a scenariului cel mai nefavorabil si a solutiilor optime in cazul in care acel scenariu se concretizeaza.

Hai sa vedem ce s-ar fi intamplat daca am fi avut o alocare de 50% pe actiuni si 50% pe obligatiuni:

strategie de investitii

La o astfel de alocare, observam ca am fi avut crestere anuala compusa de 7.22%, iar in cel mai prost an din toata perioada am fi avut o scadere de 21%.

Hmmm… nu e rau, mai ales ca vorbim de randament in USD. Daca am converti in RON, la acest randament am putea adauga lejer 2-3% la randamentul anual.

Pierderea maxima a fost in anul 2008 (evident) – undeva la 22%, ceea ce se situeaza sub toleranta noastra la risc calculata la punctul 1 de 20-25%.

So, good to go….

5. Constanta

  • Economisire constanta – sa zicem ca economisesc lunar 1000 USD;
  • Plati lunare/trimestriale fixe sau plati lunare variabile, in functie de evolutia pietei (o strategie un pic mai avansata) – lunar investesc 500 USD in MSCI World si 500 USD in Bonds;
  • Incredere in strategie indiferent de variatiile de moment – istoria pe 30 de ani nu este neaparat obligatoriu sa se repete, dar iti ofera un indiciu asupra viitorului;
  • Reinvestirea constanta a profitului;
  • Cunoasterea si integrarea notiunii de dobanda compusa.

Si apropo de dobanda compusa, ia sa vedem ce se intampla daca investim 1000 USD pe luna, timp de 15 ani, la un randament de 7.22%?

15 ani 50 50

Dupa 15 ani avem aprox 323,000 USD portofoliu. La un randament mediu de 7.22%, acest portofoliu va produce un profit de 23,300 USD pe an, adica aproximativ 2000 USD brut pe luna. Dupa ce scazi taxele, vei ajunge probabil un pic sub cei 2000 USD net pe luna pe care i-ai avut ca tinta. Esti pe drumul cel bun, probabil va trebui sa mai continui 1-2 ani.

Acest calcul este super simplist pentru a puncta o idee. In realitate, vei avea nevoie sa tii cont de mai multi facori pentru a determina momentul retragerii.

Poti face si tu tot felul de simulari AICI.

Concluzii

De asemenea, pentru a pune in aplicare strategia de mai sus, vei avea nevoie de un broker pe pietele internationale.

Incepand din octombrie 2020, brokerul XTB a redus comisionul de tranzactionare pe actiuni si ETF-uri la zero (in limita unui rulaj de 100,000 EUR pe luna). De asemenea, vei avea customer service in limba romana (avand sucursala in Romania) si conturile bancare ale brokerului in Romania, pentru a eficientiza costurile de transfer bancar.

Poti sa iti deschizi un cont demo sau real .

Fara a face recomandari de investitii (si acest material nu este o recomandare de investitii), va intreb daca credeti ca ati putea sa replicati aceasta strategie?

Cat timp v-ar solicita pe luna?

Cat timp ati economisi?

Cati ani de munca ati economisi?

Cati ani din viata ati castiga?

Si aceasta este doar o strategie ultra simplificata.

Instrumentele prezentate sunt doar pentru scop de exemplificare.

Mai sus ati vazut cum se formuleaza o strategie de investitii profesionista, dar adaptata la nivelul unui investitor individual. Apropo de strategii de investitii, am scris aici mai demult un articol despre principalele strategii de investitii care sunt urmarite de investitori.

De ce sa stam cu banii in depozite sau, mai rau, sa ii cheltuim aiurea, cand ne putem, efectiv, “cumpara” libertatea?

Care este cel mai bun moment pentru a incepe sa investesti? Ieri 🙂 Al doilea cel mai bun moment este ASTAZI.

Pe curand!

Valentin

PS. Daca ti-a placut articolul si il gasesti util, te rugam sa il distribui si prietenilor tai.

PPS. Alatura-te comunitatii noastre StiintaBanilor pentru a te imbogati spiritual, mental si material.

Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul StiintaBanilor.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul StiintaBanilor.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul StiintaBanilor.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.

 

Similar Posts

10 Comments

  1. Salut! Extrem de interesant articolul, ca intotdeauna. Multumim mult!

    Cred ca este o strategie foarte buna si cu siguranta o sa o pun si eu in practica si o sa incep sa investesc constant in viitorul apropiat. Doar ca mai trebuie sa invat cat mai bine cum si in ce sa investesc …

    As avea si o mica intrebare, ca tot ai pomenit de ETF-uri: exista momentan in Romania vreun broker mai cunoscut prin care poti cumpara, de exemplu, acele ETFs pe care le-ai mentionat la punctul 2 (sau de exemplu, un ETF care replica indicele MSCI word)?
    Mi se par instrumente foarte utile pentru diversificare … M-am uitat pe site-urile brokerilor xtb si tradeville dar nu prea le-am gasit. Multumesc!

    1. Intr-adevar informatii interesante, multumim!

      O intrebare: de ce randamentul mediu anualizat este mai mic decat randamentul mediu anual? Inteleg ca primul tine cont de efectul dobanzii compuse. Deci nu el ar trebui sa fie mai mare…?

      Si care este termenul exact folosit in engleza pentru “randamentul mediu anualizat”? Spre exemplu, la ETF-ul “iShares Core S&P 500 UCITS ETF” avem urmatoarele informatii relativ la “Performance”:

      Returns:
      1) Discrete
      2) Anualised
      3) Cumulative
      4) Calendar year

      Care termen din cele 4 se potriveste mai bine pentru “randamentul mediu anualizat”, 2 sau 3?

      Informatiile sunt furnizate de emitent aici:
      https://www.ishares.com/uk/individual/en/products/253743/ishares-sp-500-b-ucits-etf-acc-fund

      (si apropo de comentariul de mai sus al lui Dorin, acest ETF realizeaza o replica a indicelui SP500 si este listat la XTB sub cod-ul “CSPX.UK”)

      Multumesc,
      Vali

      1. Vali, este Anualised – randament anualizat, adica cel care tine cont de dobanda compusa. Cumulative – este randamentul total de la lansare. Asa este, CSPX.UK este un ETF care replica indicele SP500 (si are si un cost foarte mic). La XTB mai sunt vreo 3 ETFs care replica SP500 (din ce am identificat eu).

  2. Foarte interesant articolul! Este impresionant 10% randament pe total portofoliu cu o alocare de doar 30% pe actiuni. Cum este posibil asa ceva? Din cate intelesesem portofoliul lui Ray Dalio are un CAGR de doar 6.5% cu o volatilitate de 7%. Diferenta vine din faptul ca ne-am aflat pe un bull market in ultimii ani?

    Ar fi interesant de vazut ce instrumente financiare folositi pentru pietele internationale, fiindca un astfel de portofoliu m-ar interesa si pe mine. Mi-am dat seama ca profilul meu de risc este unul moderat conservator, inteleg volatilitatea, inteleg si faptul ca investitiile se fac pe termen lung, dar sunt destul de risk adverse si am constatat ca dorm mai bine noaptea cu volatilitate mai mica.

    Matematic vorbind, nu ar trebui sa te intereseze decat echitatea pe termen lung, deci volatilitatea nu ar trebui sa conteze. Insa chestia asta cu termenul lung e destul de greu de pus in practica cand intervin si factori psihologici si devenim results oriented. Probabil ca un mindset corect ar fi acela in care sa nu ne intereseze rezultatele daca strategia noastra este corecta pentru maximizarea profitului pe termen lung.

    Inca o data, felicitari pentru articol, este unul dintre cele mai interesante de pana acum!

  3. Buna ziua. Am vazut ca in exemplul de portofoliu Global Bonds sund unhedged, dar linkul duce catre catre AGGH un ETF iShares hedged.
    Ce influenta are? este preferabil cel hedged?
    Multumesc anticipat!

    1. Ma incumet eu sa-ti raspund 😀 .
      Bonds-urile de obicei au profituri semnficativ mai mici decat actiunile. Si atunci riscul de conversie valutara devine destul de mare. Asta se aplica in special atunci cand elementele din care e compus ETF-ul sunt in alta moneda decat moneda ETF-ului. Si atunci s-au inventat ETF-urile care sunt Hedged pentru a reduce din acest risc valutar.
      Prin urmare, daca e disponibila varianta Hedged a unui ETF cu obligatiuni, atunci clar e de preferat in locul variantei obisnuite. Pentru ETF-uri cu actiuni sau alte instrumente, acolo nu prea conteaza daca e Hedged sau nu (de obicei nici nu vei vedea ETF-uri Hedged decat la ETF-uri pe obligatiuni).

  4. Salut Valentin,
    Apreciez foarte mult ceea ce faci,cochetez si eu cu bursa, dupa ce am deja 3 apartamente inchiriate si parca mi-a ajuns gestionarea lor si nu m-as mai incumeta momentan sa trec la inca unul.
    Eu mi-am facut cont la XTB datorita articolelor tale(multumesc) si am 4 intrebari, eu vreau sa investesc pasiv pe bursa, pe termen lung, similar investitiei in apartamente inchiriate…
    1)nu ar fi ideal sa investesc si intr-un ETF si pentru pietele emergente? IS3N.DE(Ishares Core MSCI EM UMI UCITS ETF(acumulare),asa am completa toata piata sa zicem….

    2) daca investesc deja in EUNL.DE ( Ishares Core MSCI World UCITS ETF(acumulare), e prea mult daca investesc si in S&P500? as fi prea expus pe Sua? avand in vedere ca oricum se investeste mult pe SUA prin ETF(Apple, Amazon, FB….)

    3)ETF-ul ales de tine in obligatiuni am vazut ca e din 2017 doar si nu pot urmari randamentul pe o perioada mai mare, as putea inlocui partea cu obligatiuni cu un ETF in aur? EGLN.UK( Ishares Physical Gold ETC)-acumulare, in perioade de criza aurul creste si asa as avea un portofoliu echilibrat?(randamentul pe 5Y e 10.85%)

    4) si promit ca e ultima 🙂 daca as investi intr-un ETF cu companiile farma, avand in vedere covid si viitoarele pandemii :(, sau technology… as fi prea expus pe un anumit domeniu doar pentru niste randamente foarte mari care poate pe termen lung nu merita?
    PS:raman si cu depozite lei si euro in banci, dar randamentul lor e dezamagitor
    Multumesc anticipat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *