Strategie de investitii la bursa in 5 pasi

Am inceput sa investesc pe bursa din Romania in anul 2005, an in care aproape ca mi-am dublat banii, fara niciun fel de strategie de investitii.

Stiam toate particularitatile companiilor listate, stiam totul despre managementul companiilor, dividende, grafice, stiri financiare. Imi lua foarte mult timp dar imi placea ceea ce faceam.

Urmatorii 2 ani, 2006-2007 au fost iarasi foarte buni dar anul 2008 mi-a adus o pierdere de 70-80% din total portofoliu.

Mi-am petrecut urmatorii 3-4 ani incercand sa recuperez pierderea si am ajuns in anii 2011-2012 cand criza datoriilor suverane (cand Grecia a fost aproape de faliment) mi-au adus din nou pierderi.

2013-2014 au fost ani in care am stat mult mai putin pe bursa si cu sume mult mai mici pentru ca simteam ca nu am inteles nimic din tot acest fenomen. Simteam ca am consumat foarte mult timp si resurse si rezultatele au fost mult sub asteptari.

Rezultatele erau mult mai slabe decat daca as fi investit o suma initiala in 2005 si as fi stat pe bara toata acesta perioada. Fara stres, fara timp pierdut dar cu castiguri mult mai mari.

Abia de prin 2014-2015 am inceput sa investesc pasiv, sistematic, fara adrenalina si dopamina care sa imi intunece judecata, exact ca un profesionist.

Si rezultatele au fost mult mai bune, reusind sa scot consistent peste 10% randament anual pe total portofoliu, fara sa aloc mai mult de 30% din portofoliu pe actiuni.

Mai jos, voi descrie cei 5 pasi pe care orice investitor ar trebui sa ii parcurga in stabilirea unei strategii de investitii.

Pentru a explica mai bine strategia, voi oferi si un exemplu ultra simplificat.

Strategie de investitii la bursa:

1. Autocunosterea

 • Ce imi doresc pe termen lung? Independenta financiara: 2000 USD venit pasiv pe luna.
 • In cat timp? 15 ani
 • Care sunt bornele intermediare pe care trebuie sa le ating? 500 USD pe luna, 1000 USD pe luna,
 • Cat timp sunt dispus sa aloc pentru investitii? 2-3 ore pe saptamana
 • Profilul de risc – cum ma simt si ma comport cand resimt o anumita volatilitate/ pierdere? Moderat – pot suporta o pierdere temporara de maxim 20-25% din portofoliu
 • Care sunt instrumentele pe care le prefer si in care am cea mai mare incredere? Actiuni si obligatiuni
 • Mi se potrivesc investitiile in valori mobiliare sau imobiliare, sau ambele? Investitii mobiliare pentru ca sunt mai comod si imi place sa stau cu nasul in laptop mai mult decat sa gestionez chiriasi.

2. Sa intelegi instrumentul in care investesti

Fie ca vorbim de actiuni, ETF-uri de actiuni, ETF-uri de obligatiuni,obligatiuni individuale sau alte instrumente mai complexe, pentru a avea succes in investitii trebuie sa intelegi foarte bine instrumentul financiar:

 • ce reprezinta la nivel concret;
 • cum creaza valoare adugata pentru investitor;
 • cand plateste dividendul, cuponul;
 • regulile de functionare;
 • care sunt riscurile asociate etc.

Sa zicem ca vrem sa investim in actiuni si obligatiuni. In acest caz INVATAM despre actiuni si obligatiuni pana ne este foarte clar ce reprezinta: economic, juridic, tehnic, psihologic, metafizic samd.

Glumeam cu metafizic 🙂 sau nu glumeam???

Idea este ca trebuie sa intelegem instrumentul in care investim. Sunt banii nostri in joc.

Dupa ce am invatat ce inseamna actiunile si obligatiunile, sa zicem ca am selectat doua ETFs in care sa investitm:

Un ETF care replica S&P500 – pe actiuni din SUA

Un ETF pe Barclays Capital U.S. Aggregate Bond Index – pe obligatiunile listate in SUA.

3. Sa cunosti istoricul investitiei

 • Ce randamente a adus acea investitie in trecut,
 • care a fost volatilitatea maxima,
 • cum performeaza in functie de cresterea economica, inflatie si evolutia tehnologica si alti factori specifici care o influenteaza.

Care au fost randamentele istorice si volatilitatea maxima pentru perioada 1987-2019:

Randamentul mediu anualizat pe ultimii 32 de ani pentru S&P500 a fost in jur de 10% si cel al Barclays Agregated Bonds – in jur de 5.9%.

Bineinteles, pentru a calcula exact,ar trebui sa gasim instrumente care replica acesti indecsi si sa ne uitam la istoricul lor concret.

4. Managementul riscului

Sa nu pierzi nicioata bani (pe termen lung).

 • Asta inseamna diversificarea activelor; Prin cei doi index funds deja ne-am diversificat pe cele mai importante 500 de actiuni din SUA si cateva mii de emisiuni de obligatiuni din SUA.
 • alocarea activelor in anumite proportii, instrumente financiare complementare (cand unul performeaza mai bine celalalt performeaza mai slab si invers); Actiunile si obligatiunile istoric se completeaza – cand actiunile scad este probabil (dar nu sigur) ca obligatiunile sa creasca.
 • diferentierea clara dintre banii pentru investitii si banii pentru alte scopuri; Nu intentionez sa imi iau casa, masina, vacante sau alte lucruri cu acesti bani ci sa ii investesc pentru minim 15 ani + am deja un fond de urgenta pus intr-un loc sigur.
 • rularea unei simulari a scenariului cel mai nefavorabil si a solutiilor optime in cazul in care acel scenariu se concretizeaza.

Hai sa vedem ce s-ar fi intamplat daca am fi avut o alocare de 50% pe actiuni si 50% pe obligatiuni:

La o astfel de alocare observam ca am fi avut crestere anuala compusa de 8.4% iar in cel mai prost an din toata perioada am fi avut o scadere de doar 16%.

Hmmm… nu e rau, mai ales ca vorbim de randament in USD. Daca am converti in RON acest randament am putea adauga lejer 2-3% la randamentul anual.

Pierdera maxima a fost in anul 2008 (evident) – undeva la 16% – ceea ce se situaza sub toleranta noastra la risc calculata la punctul 1 de 20-25%.

So, good to go….

5. Constanta

 • Economisire constanta; Sa zicem ca economisesc lunar 1000 USD
 • Plati lunare/trimestriale fixe, sau plati lunare variabile in functie de evolutia pietei (o strategie un pic mai avansata); Lunar investesc 1000 USD in SP500 iar luna urmatoare 1000 USD in Barclays index sau lunar cate 500 USD in fiecare.
 • Incredere in strategie indiferent de variatiile de moment; Istoria pe 30 de ani nu este neaparat obligatoriu sa se repete dar de obicei istoria se repeta. 
 • Reinvestirea constanta a profitului;
 • Cunosterea si integrarea notiunii de dobanda compusa.

Si apropo de dobanda compusa, ia sa vedem ce se intampla daca investim 1000 USD pe luna, timp de 15 ani, la o randament de 8.4%?

Dupa 15 ani avem aprox 358,000 USD portofoliu. La un randament mediu de 8.4% acest portofoliu va produce un profit de 30,000 USD pe an, adica aproximativ 2500 USD brut pe luna. Dupa ce scazi taxele, vei ajunge probabil pe la 2000 USD net pe luna. Nu aceasta era si tinta noastra de la punctul 1?

Poti face si tu tot felul de simulari AICI.

Concluzii

Fara a face recomandari de investitii (si acest material nu este o recomandare de investitii), va intreb daca credeti ca ati putea sa replicati aceasta strategie?

Cat timp v-ar solicita pe luna?

Cat timp ati economisi?

Cati ani de munca ati economi?

Cati ani din viata ati castiga?

Si acesta este doar o strategie ultra simplificata si concentrata doar pe piata cea mai mare si (teoretic) cea mai sigura de pe pamant: SUA. Exista si alte piete bursiere, nu doar SUA, exista si alte tipuri de obligaiuni, nu doar titluri de stat americane si obligatiuni foarte bine cotate din SUA (cele din Barclays bond index) – alte instrumente care aduc randamente mai mari (si riscuri ceva mai mari).

Instrumentele prezentate sunt doar pentru scop de exemplificare.

Mai sus ati vazut cum se formuleaza o strategie de investitii profesionista dar adaptata la nivelul unui investitor individual.

De ce sa stam cu banii in depozite sau mai rau sa ii cheltuim aiurea cand ne putem efectiv „cumpara” libertatea?

Care este cel mai bun moment pentru a incepe sa investesti? Ieri 🙂 Al doilea cel mai bun moment este ASTAZI.

Pe curand!

Valentin

PPS. Daca ti-a placut articolul si il gasesti util, te rugam sa il distribui si prietenilor tai.

PPPS. Alatura-te comunitatii noastre StiintaBanilor pentru a te imbogati spiritual, mental si material.

Obtine Ebook-ul 12 Surse de venituri suplimentare:

Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul StiintaBanilor.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul StiintaBanilor.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul StiintaBanilor.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.

6 comentarii la „Strategie de investitii la bursa in 5 pasi”

 1. Salut! Extrem de interesant articolul, ca intotdeauna. Multumim mult!

  Cred ca este o strategie foarte buna si cu siguranta o sa o pun si eu in practica si o sa incep sa investesc constant in viitorul apropiat. Doar ca mai trebuie sa invat cat mai bine cum si in ce sa investesc …

  As avea si o mica intrebare, ca tot ai pomenit de ETF-uri: exista momentan in Romania vreun broker mai cunoscut prin care poti cumpara, de exemplu, acele ETFs pe care le-ai mentionat la punctul 2 (sau de exemplu, un ETF care replica indicele MSCI word)?
  Mi se par instrumente foarte utile pentru diversificare … M-am uitat pe site-urile brokerilor xtb si tradeville dar nu prea le-am gasit. Multumesc!

  1. Intr-adevar informatii interesante, multumim!

   O intrebare: de ce randamentul mediu anualizat este mai mic decat randamentul mediu anual? Inteleg ca primul tine cont de efectul dobanzii compuse. Deci nu el ar trebui sa fie mai mare…?

   Si care este termenul exact folosit in engleza pentru „randamentul mediu anualizat”? Spre exemplu, la ETF-ul „iShares Core S&P 500 UCITS ETF” avem urmatoarele informatii relativ la „Performance”:

   Returns:
   1) Discrete
   2) Anualised
   3) Cumulative
   4) Calendar year

   Care termen din cele 4 se potriveste mai bine pentru „randamentul mediu anualizat”, 2 sau 3?

   Informatiile sunt furnizate de emitent aici:
   https://www.ishares.com/uk/individual/en/products/253743/ishares-sp-500-b-ucits-etf-acc-fund

   (si apropo de comentariul de mai sus al lui Dorin, acest ETF realizeaza o replica a indicelui SP500 si este listat la XTB sub cod-ul „CSPX.UK”)

   Multumesc,
   Vali

   1. Vali, este Anualised – randament anualizat, adica cel care tine cont de dobanda compusa. Cumulative – este randamentul total de la lansare. Asa este, CSPX.UK este un ETF care replica indicele SP500 (si are si un cost foarte mic). La XTB mai sunt vreo 3 ETFs care replica SP500 (din ce am identificat eu).

 2. Foarte interesant articolul! Este impresionant 10% randament pe total portofoliu cu o alocare de doar 30% pe actiuni. Cum este posibil asa ceva? Din cate intelesesem portofoliul lui Ray Dalio are un CAGR de doar 6.5% cu o volatilitate de 7%. Diferenta vine din faptul ca ne-am aflat pe un bull market in ultimii ani?

  Ar fi interesant de vazut ce instrumente financiare folositi pentru pietele internationale, fiindca un astfel de portofoliu m-ar interesa si pe mine. Mi-am dat seama ca profilul meu de risc este unul moderat conservator, inteleg volatilitatea, inteleg si faptul ca investitiile se fac pe termen lung, dar sunt destul de risk adverse si am constatat ca dorm mai bine noaptea cu volatilitate mai mica.

  Matematic vorbind, nu ar trebui sa te intereseze decat echitatea pe termen lung, deci volatilitatea nu ar trebui sa conteze. Insa chestia asta cu termenul lung e destul de greu de pus in practica cand intervin si factori psihologici si devenim results oriented. Probabil ca un mindset corect ar fi acela in care sa nu ne intereseze rezultatele daca strategia noastra este corecta pentru maximizarea profitului pe termen lung.

  Inca o data, felicitari pentru articol, este unul dintre cele mai interesante de pana acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *