Strategii de imbogatire care functioneaza
Anul acesta avem o invazie de reclame pe social media cu tot felul de scheme de imbogatire rapida de genul “Tiriac iti recomanda sa investesti in Hidroelectrica pentru a castiga un venit de 7500 de lei pe luna. Trimite banii aici…”
Sunt evident fraude grosolane care se folosesc de numele unor persoane foarte cunoscute si ale unor active foarte cunoscute (Hidroelectrica, Romgaz etc.).
Culmea este ca doar acum cateva luni a avut loc IPO-ul Hidroelectrica in care chiar puteai sa cumperi actiuni la aceasta companie.
Totusi, investitia reala iti promitea un dividend de sub 10% si nu imbogatirea peste noapte. Fraudele si tzepele sunt mult mai atractive de atat 🙂
Tot in Romania suntem campioni si la “pacanele”. Am citit un calcul facut de Ziarul Financiar, ca romanii au cheltuit in 2021 9,1 miliarde de lei (aproape 2 miliarde de euro) in sali de jocuri de noroc si cazinouri.
Tot in 2021, citeam o estimare in ziarul Bursa, ca sunt peste 1 milion de investitori in crypto in Romania (si sunt convins ca majoritatea nu erau de genul buy and hold BTC, ci mai degraba “ce cryptomonezi” pot sa faca macar un 100X pe an).
Tot asa, in anul pandemiei, 2020, a fost o explozie de conturi noi la bursa, in special pe international, pe aplicatii mobile, cand o gramada de noi investitori au cumparat tot felul de companii growth populare care acum sunt la -60,70,80%.
Pierdem ani de zile incercand fara succes sa gasim o metoda rapida de imbogatire cand … in toti acesti ani, puteam sa folosim o metoda de imbogatire lenta, dintre multele care exista si iti aduc un rezultat pozitiv aproape sigur.
Metoda de imbogatire lenta este foarte simpla si aproape sigura:
- Du-te la munca, fie angajat, fie freelancer, fie antreprenor si fa-ti bine treaba. Ideal ar fi sa iti placa ceea ce faci.
- Economiseste. Nu da banii pe prostii. Ideal sa ajungi sa economisesti 20%, 30% sau chiar mai mult din venit.
- Investeste folosind o strategie decenta, care a fost testata in timp si a functionat in trecut. Trebuie sa stii strategia si sa te tii de ea.
Strategiile care functioneaza si aduc rezultate sunt o multime. Alegi una sau mai multe, in functie de personalitatea, contextul si preferintele tale.
Exemple de strategii care functioneaza si pot fi intelese si aplicate si de oameni care nu sunt investitori profesionisti:
- Investitii pasive in ETF-uri;
- Investitii pasive intr-un portofoliu diversificat (ETF-uri, companii blue chips, titluri de stat);
- Diverse strategii de stock picking (selectie a actiunilor);
- Strategia DGI (dividend growth investing);
- Cumpara apartamente cash sau prin credit si inchiriaza-le;
Si mai sunt si altele, bineinteles. Dar trebuie sa te educi financiar si investitional pentru a le intelege si aplica decent pentru ca, in realitate, tu trebuie sa iti formezi propria ta strategie (inspirat de cele clasice care au functionat), conform propriei personalitati si contextului de viata.
Adica tu trebuie sa fii confortabil cu strategia ta pentru a ramane cat mai mult pe piata.
Sunt importante 3 aspecte:
- Mental, emotional – trebuie sa intelegi ca “schemele de imbogatire rapida” nu functioneaza, ci se mai nimereste, statistic, cate unul (din 1000), la care a functionat. Nu il lua pe ala ca model pentru ca a fost o intamplare ca i-a iesit.
- Ca te poti imbogati lent, fara riscuri majore, aplicand o strategie decenta si trebuie sa te educi si sa ai rabdare pentru asta.
- Sa perseverezi cel putin 5 ani in orice strategie (decenta). Abia dupa 5 ani incepi sa vezi rezultatele si vei avea motivatia sa continui.
Strategiile care au functionat, adaptate la contextul meu de viata si personalitatea mea
2005-2014
Din 2005 si pana prin 2014 am investit haotic, fara vreo strategie. Nu am castigat mare lucru, desi aveam experienta de 10 ani pe piata 🙂
2015-2018
Aveam nevoie de stabilitate si predictibilitate.
Din 2014 si pana in 2018 am trecut prin mari schimbari personale, printre care si demisia din 2018 din corporatie si implicarea full time in proiectul Stiintabanilor.
Astfel, am avut nevoie de o stabilitate a portofoliului si volatilitate cat mai mica.
Strategia mea a fost sa investesc preponderent in instrumente cu venit fix + o parte mai mica in actiunile principale din indicele BET (o replicare a indicelui BET, investind in primele 6-7 companii).
La inceputul perioadei foloseam fondurile de obligatiuni si mai apoi am inceput sa investesc destul de mult in obligatiuni corporative high yield. Unele listate, majoritatea nelistate, atat in RON, cat si in EURO.
Am invatat in perioada aceea cum sa le analizez si sa le selectez.
Scopul a fost atins: inflatia medie la RON in perioada respectiva a fost foarte mica, undeva la 2% (a fost chiar negativa in 2015 si 2016), iar eu am obtinut undeva, in medie, 10% la RON din obligatiuni corporative.
Trecand prin atat de multe schimbari personale si asumandu-mi riscuri atat de mari (pe plan personal si profesional), ultimul lucru de care mai aveam nevoie era sa imi asum riscuri mari si in investitii si sa imi iau batai de cap in plus si aici.
In 2016 am inceput sa investesc timid si in ETF-uri din SUA. Comisioanele erau foarte mari la brokerii din Romania, asa ca nu am insistat. 🙂 Comisionul de cumparare era … 25 de dolari pe tranzactie.
In 2018 am inceput serios sa investesc in ETF-uri europene pe strategia pasiva.
Pentru ca nevoia mea principala era aceea de stabilitate, am ales sa investesc relativ pasiv, cu o alocare a portofoliului “All weather a lui Ray Dalio” – adica:
- Maximum 30% in ETF-uri de actiuni;
- Maximum 70% in ETF-uri de obligatiuni;
- Si ceva aur 🙂 intr-un ETF de aur.
Din nou, destul de defensiv, anti volatilitate. In acelasi timp, insa, aveam perioada care a fost deflationista sau cu inflatie foarte mica si obligatiunile au fost favorizate de acest context.
2019-2021
To the moon 🙂
Dupa ce m-am linistit ca nu am facut o prostie catastrofala lasandu-mi jobul si vazand ca am un cashflow constant din business-ul meu, am inceput sa fiu din ce in ce mai putin interesat de stabilitatea portofoliului si mult mai interesat de castiguri de capital.
Usor, usor am inceput sa vand sau sa imi ajunga la scadenta obligatiunile corporative.
Am renuntat la portofoliul Ray Dalio pentru ca era mult prea defensiv pentru mine. Am vandut ETF-urile pe titlurile de stat din SUA. Am pastrat doar ETF-urile pe actiuni si aur.
Am realocat banii spre imobiliare si actiuni.
Am inceput sa intru si in tranzactii speculative si anii 2020-2021 au fost excelenti pentru astfel de tranzactii.
In a doua parte a anului 2021, totul mi se parea scump (mai putin imobiliarele din Romania) si am inceput sa vand si sa imi iau castigul pe ce era speculativ si am pastrat ce aveam pe termen lung (ETF-uri pe actiuni, companiile mari din BET etc.)
Am inceput sa strang cash si sa slabesc ritmul investitiilor.
2022 – 2023
In sfarsit, mai multe oportunitati
In 2022 am cumparat companii de tehnologie mari, cu doua maini, la preturi de discount. Chiar am avut unde sa imi pun banii stransi in 2021.
In 2023 am vandut o parte din actiunile BIG Tech pentru a marca partial profiturile si, in schimb, am cumparat titluri de stat din SUA de unde ma astept sa vina cresterea mare in 2024.
Tot in 2023 mi-am curatat in mare portofoliul de pe BVB de companii mici (AERO) care nu au performat si am intrat puternic la cumparare in companiile mari din BET (banci si producatoare de energie) cu putin timp inaintea listarii Hidroelectrica.
De asemenea, in 2023 am fost un cumparator constant al noilor titluri de stat Fidelis in euro pentru dobanzile destul de mari in euro de 5.3-5.85%.
Am facut acest lucru pentru a pune niste sume la pastrare in titluri de stat, atat pentru dobanzi, cat si pentru a ma asigura ca nu raman fara bani de achizitii daca apar corectii pe piata de actiuni (avem chiar in perioada aceasta astfel de corectii).
Concluzie
Asa cum vezi, stilul meu se bazeaza pe 3 piloni:
- Prudenta – orice s-ar intampla, chiar si invers decat am prevazut eu, sa pot sa am miscari pe care sa le fac;
- Context personal/ personalitate – folosesc strategia cea mai potrivita pentru mine in contextul meu din perioada respectiva + stiu ce riscuri suporta si nu suporta personalitatea mea;
- Ma folosesc de ciclurile economice pentru a ma pozitiona inaintea schimbarii de trend.
Mai departe, daca ar fi sa iti fac o recomandare, iti recomand sa eviti ce am facut eu in perioada 2005-2014 – adica investit haotic, fara o strategie clara si pe care sa o intelegi.
In schimb, invata 2-3 strategii care s-ar potrivi cu personalitatea si contextul tau de viata.
Noi am dezvoltat cursuri de investitii care acopera urmatoarele strategii:
- Investitii pasive in ETF-uri;
- Investitii pasive intr-un portofoliu diversificat (ETF-uri, companii blue chips, titluri de stat);
- Diverse strategii de stock picking (selectie a actiunilor);
- Strategia DGI (dividend growth investing);
- Cumpara apartamente cash sau prin credit si inchiriaza-le;
In final, iti vei forma propriul stil, insa, pentru asta, trebuie sa cunosti cateva strategii. 🙂
Daca nu ai prea mult timp de alocat pentru studierea mai multor strategii, atunci strategia pasiva de investitii ar trebui sa fie suficienta. Nu vei escalada Everestul, dar pentru 15 minute pe luna, cat iti ia, ai toate sansele sa obtii randamente mai mult decat decente.
Iti reamintesc, Black Friday StiintaBanilor incepe in noaptea de joi spre vineri, ora 00.00, pe 3 noiembrie. Toate cursurile noastre vor avea CELE MAI MARI REDUCERI DIN ACEST AN.
Pe curand!
Valentin
Este impresionant să vedem cum v-ați evoluat strategia de investiții de-a lungul anilor, adaptându-vă la schimbările personale și la cele de pe piață.
multumesc!