Succesul prin Calea Efortului Minim

succesul-prin-calea-efortului-minim-3In drumul nostru spre prosperitate si imbogatire, adesea suntem tentati sa strangem din dinti, sa facem sacrificii si sa amanam sa experimentam lucrurile care sunt cu adevarat importante pentru noi. Totul pentru a obtine succesul mult visat.

Suntem bombardati cu mesaje de genul “Nimeni nu a murit din cauza a prea multa munca” – serios? Pe ce lume ai trait pana acum?

Odata am intrat intr-o astfel de dezbatere pe facebook. Am zis eu “cred ca prea multa munca strica” – tipul respectiv, un tinerel la 20 si ceva de ani care descoperise recent “dezvoltarea personala” si evident ca nu prea a inteles mare lucru din ea, m-a blocat instant, nu inainte sa imi trimita un mesaj pe privat spunand ca sunt unul dintre aia care isi iroseste viata si ca el nu se asociaza cu astfel de persoane :).

Succesul prin sacrificii si zbatere

Ce imi mai plac mesajele si filmuletele de genul: “Trage de tine pana cazi lat, munceste mai mult decat oricine, transpira si uita de distractii. Doar asa vei ajunge cel mai bun, cel mai tare si cel mai mare”. Bun, poate nu vreau sa ajung cel mai tare si cel mai mare, vreau sa duc o viata implinita, autentica si armonioasa. Nu vreau sa ajung cea mai buna varianta a mea, vreau sa ajung cea mai implinita varinata a mea. :).

O mare capcana a oamenilor care vor sa ajunga independenti financiar (sau sa atinga orice obiectiv indraznet) este aceea ca in timpul procesului sacrifica totul pentru atingerea scopului. Ajung sa muncesca cate 14-16 ore pe zi, sa se supuna la tot felul de lipsuri, sa isi neglijeze relatiile, sanatatea, sa se lupte cu oricine si orice le sta in cale.

Da, sunt si oameni care reusesc prin calea sacrificiilor si muncii pana la epuizare, dar acestia sunt mai degraba exceptia decat regula. Uite-te in jur si vezi cati oameni lipsiti de succes traiesc in zbatere si sacrificii si compara-i ca numar cu cei care au reusit. Trage singur concluziile.

Suferinta vine de multe ori din cauza obiectivului ales, care poate sa nu fie nici potrivit persoanei si nici dorit cu adevarat. Un exemplu simplu: Obiectivul meu este sa devin doctor si ma zbat si ma chinui sa ajung doctor dar poate ca eu imi doresc in sinea mea sa fiu cantaret, dar am preluat dorinta tatalui meu de a fi doctor si am transformat-o in obiectivul meu personal.

Al doilea motiv al suferintei este acela ca multi oameni incearca sa atinga obiectivul dorit, facand lucruri care nu le plac. Un exemplu simplu: Incerc sa slabesc si ma duc la sala (nu imi place la sala) si bineinteles ca tot procesul este un chin. Mai bine slabesc facand un sport care imi place sau merg la dansuri. In acest fel fac ceva placut si mai si slabesc.

Efortul necesar atingerii obiectivului este enorm din simplul fapt ca acesti oameni vaslesc impotriva curentului. Cu alte cuvinte, se impotrivesc circumstantelor vietii, propriei personalitati, forteaza realitatea, vor sa controleze situatii si oameni si sa se impuna cu orice pret. Te recunosti? Eu da.

Chiar daca reusesti prin aceasta metoda, de foarte putine ori, un obiectiv atins prin ani de zile de sacrificii si lipsuri iti va mai aduce satisfactie.

O alta abordare – Succesul prin calea “Efortului minim”

Exista si o alta cale, calea “Efortului minim”. In principiu, aceasta cale ne spune ca putem obtine succesul cu un efort minim, fara griji si fara nesfarsitele zbateri si sacrificii.

Suna prea bine pentru a fi adevara? Suna bine, dar departe de a fi neadevarat.

Daca ne gandim un pic si observam realitatea din jurul nostru, vom constata ca cei mai multi oameni de succes au un punct comun: “Iubesc ceea ce fac” sau mai complet “Isi iubesc viata”.

Prin urmare, cheia urmarii acestei cai este continuta in urmatoarea fraza: “Efortul devine minim atunci când acţiunile noastre sunt motivate de iubire, căci natura este creată de energia iubirii” Deepak Chopra – Cele 7 legi spirituale ale succesului

In cuvinte simple, asa cum am inteles eu aceasta cale: Fa ceea ce iubesti, alege ceea ce iubesti, mergi pe calea pe care o iubesti si ai grija ca acest “ce iubesti” sa vina din interiorul tau si nu din nu stiu ce standarde pe care le-ai adoptat de la parinti, societate sau vecinul de deasupra.

Simplu, nu?

Totusi, nu trebuie sa intelegem gresit acest concept. Calea efortului minimal nu este in niciun caz calea lenesului care nu face nimic si isi doreste totul. Nu, pentru a ajunge ca aceasta cale sa functioneze pentru tine ai nevoie sa iti dezvolti unele abilitati:

  • Acceptarea – Sa acceptam ca momentul prezent este exact asa cum trebuie sa fie;
  • Responsabilitatea – Sa nu condamni pe nimeni sau nimic (nici macar pe tine insuti) pentru situatia in care te afli;
  • Renuntarea la apararea propriului punct de vedere – Sa iti mai consume energia in a-i convinge pe altii ca tu ai dreptate.

Se pare ca este putin de munca si pe aceasta cale. Oricum, beneficiile celor trei abilitati depasesc orice obiectiv ti-ai pune in minte.

Daca vrei sa inveti cum sa ai succes folosind calea “Efortului minim”, te sfatuiesc sa citesti cartea lui Deepak Chopra – Cele 7 legi spirituale ale succesului.

Concluzia

In final, concluzia la care am ajuns este ca degeaba actionezi ca nebunul si te crezi cel mai capabil si cel mai bun si chiar obtii ceea ce vrei daca in proces esti nefericit. Vei ramane nefericit si cand obtii ceea ce iti doresti. Nefericirea este un obicei pana la urma.

Calea care te duce mult mai aproape de implinire si succesul mult dorit este aceea in care obiectivele tale sunt autentice (proprii si personale) iar procesul de a le atinge este unul natural, placut si potrivit personalitatii tale. In final, nici nu va mai conta daca ti-ai atins obiectivul, pentru ca procesul in sine te-a facut sa te simti implinit.

Numai bine!

Valentin

PS. Te rog sa imi lasi un comment mai jos in care sa imi spui pe ce cale te afli tu in acest moment.

PSS. Daca ti-a placut articolul, te rog da un like si share.

PSSS. Alatura-te comunitatii noastre StiintaBanilor pentru a te imbogati spiritual, mental si material.

Introdu-ti adresa de e-mail pentru a primi Planificatorul Financiar Personal:



  
 

 

Similar Posts

5 Comments

  1. Articolul este de bun simț. Nimic nou. Doar că citind si recitind ne ajută să înțelegem mesajul la adevărata lui valoare.
    Mă aflu în plin proces de dezvoltare personală si spirituală. Sigur că provocările nu uită să îsi facă apariția.
    Acum citesc: FĂRĂ SCUZE! WAYNE W.DYER-o carte foarte bună din punctul meu de vedere.
    O seară frumoasă!

    1. Ma bucur ca ti-a fost de folos. De multe ori auzim sau cititm aceeasi informatie, dar spusa in alt mod. Informatia incepe sa iti fie de folos cu adevarat atunci cand ajunge in subconstientul tau si acolo ajunge prin repetitie, prin experimentare prin actiune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *