Taxe noi si taxe vechi – cum ne afecteaza pe fiecare dintre noi

Taxe noi si taxe vechi – cum ne afecteaza pe fiecare dintre noiNici nu si-au revenit romanii bine din mahmureala de la revelion ca s-au si trezit peste noapte cu modificari substantiale de taxe si impozite prin OUG 3/2017. Au fost afectate doar unele categorii de persone, pe cand altele nu sunt afectete deocamdata.

Ce mi se pare interesant este ca modificarile de taxe parca au fost facute pe cadranul banilor a lui Kiyosaky, vrand parca sa demonstreze inca odata ca unul dintre principalele avantaje ale antreprenorilor/investitorilor in fata angajatilor sunt taxele mai mici.

Sa incepem.

1. Taxe angajati

Eliminarea plafoanelor la CAS (pensie) si CASS (sanatate) –  in termini simpli, cei cu salarii mari, peste aproximativ 13,400 RON brut vor plati mai multe taxe. Ceilalti nu vor fi afectati.

Cine intra in aceasta categorie? In principiu top managementul din mediul privat, unii specialisti foarte buni din anumite industrii, mai ales cei din industria IT cat si probabil cei care primesc bonusuri anuale de performanta la inceputul acestui an, bonus care le poate duce venitul peste plafonul de 13,400 RON.

Impozitarea totala a unui angajat este de aproximativ 43% din total costuri salariale, indiferent cat castiga. Mai exact, la un venit net de 100 de lei, se cheltuiesc 176 de lei in total, dintre care 100 de lei ajung la angajat, 76 de lei la stat.

Pierzatorii clari ai inceputului de an 2017 sunt angajatii cu salarii mari cu o impozitare de 43%.

2. Taxe microintreprinderi

Scadere a impozitului pe micro de la 2% la 1% pentru cele care au unul sau mai multi salariati.

Cresterea plafonului pana la care se pot incadra microintreprinderile de la 100,000 EUR la 500,000 EUR.

Cresterea salariului minim la 1,450 RON pe luna. O masura pe care o pun la categoria micro pentru ca in practica, cei afectati de aceasta masura vor fi antreprenorii din anumite domenii de activitate cu valoare adaugata mai mica, care isi platesc angajatii cu salariul minim. In acest caz, ei vor fi nevoiti sa scoata mai multi bani din buzunar, atat pentru angajati cat si pentur taxele salariale aferente.

Scaderea impozitului pe micro de la 2% la 1% pentru unul sau mai multi salariati este o masura pozitiva compensata cel mai probabil de cresterea salariului minim pe economie.

Pe de alta parte, cresterea plafonului de incadrare la impozitul pe micro de la 100,000 EUR venituri la 500,000 EUR este o masura care avantajeaza o mare parte a micilor antreprenori, mai ales a celor care activeaza in domeniul serviciilor si au marje de profit mari. Astfel, ei trec de la un impozit de 16% pe profit la un impozit pe venit de 1%. Mai departe, pentru a scoate banii din firma, platesc un impozit de 5% pe dividende (in cazul in care au si un contract de munca incheiat pe numele lor).

Daca marja de profit a microintrepinderii este de, sa zicem, 50%, atunci la un impozit pe micro de 1%, ar rezulta un impozit pe profitul realizat de 2%. La cei 2% adaugam impozitul pe 5% pe dividende si ajungem la o impozitare totala de 7%. Bineinteles, se mai adauga si taxele salariale pe care le plateste antreprenorul pentru salariul propriu (conditie pentru a beneficia de scutirea de CASS la dividende). Hai sa zicem ca ajungem la un 10% impozit total.

Microintreprinderile, mai ales cele din domeniul serviciilor, cu cifra de afaceri intre 100,000 EUR si 500,000 EUR sunt marile castigatoare ale modificarilor codului fiscal cu impozitare de aproximativ 10%.

3. Taxe investitori

Neimpozitarea vanzarilor de proprietati imobiliare pana la valoarea de 450,000 RON. Anterior, impozitul era de 2% sau de 3%, in functie de perioada de detinere a imobilului.

Scutire de CASS pentru veniturile din investitii (dividend, dobanzi, castiguri de capital). O prevedere absurda care a fost corectata. Practic, nu se mai datoreaza CASS de 5.5% la aceste castiguri, cu singura mentiune ca investitorul sa fie si angajat, pensionar, PFA sau sa obtina un alt tip de venit pentru care se datoreaza deja CASS.

Investitorii sunt alti castigatori clari cu:

0% impozit pentru vanzari de proprietati sub 450,000 RON;

– 3% impozit pentru vanzarea de proprietati, pentru ce depaseste 450,000 RON;

– 5% impozit pe dividende;

–  16% impozit pe castigurile de capital;

– 9.6% impozit pe venituri din chirii + 5.5% CASS

Concluzie

Persoanele avantajate de aceste masuri sunt in principal investitorii si micii antreprenori iar cele dezavantajate sunt angajatii cu salarii mari.

De ce se intampla acest lucru?

In primul rand, este foarte clar ca angajatii au putine arme de a se proteja de eventuale cresteri de taxe si impozite, ei fiind oarecum captivi ai sistemului. Sunt putine lucruri pe care un angajat le-ar putea face daca statul hotaraste sa ii creasca taxele. In cel mai rau caz poate alege sa emigreze sau sa nu mai munceasca dar de cele mai multe ori nu va face nici una nici cealalta.

Pe de alta parte, antreprenorii si investitorii pot sa isi optimizeze taxele mult mai usor, avand o mai mare libertate legislativa, avand contabili si consultanti fiscali care sa ii ajute sa faca asta. De asemenea, in cazuri extreme, in care volumul impozitelor creste peste un anumit nivel de toleranta, evaziunea fiscala infloreste. Cand taxele sunt mici, nimeni nu isi mai asuma riscul sa faca evaziune fiscal. Pur si simplu nu merita.

In al doilea rand, posibil sa fie avantajat capitalul si initiativa, ceea ce este pana la urma normal, avand in vedere ca antreprenorii si investitorii sunt cei care creaza locuri de munca, creaza bunuri si servicii si fac astfel sa creasca fluxurile de bani dintr-o economie, iar banii care circula in economie dau nastere la noi taxe si impozite pentru stat.

 

In final, pare ca cea mai avantajoasa situatie este aceea in care obtii venituri si ca angajat si ca antreprenor/investitor, scutirea de CASS pentru majoritatea veniturilor din investitii fiind conditionata de obtinerea de venituri salariale.

Decizii intelepte si profitabile va doresc!

Cu drag,

Valentin

PS. Lasa-mi un comment mai jos in care sa imi spui ce provocari fiscale ai la inceputul acestui an.

PSS. Daca ti-a placut articolul, te rog da un like si share.

PSSS. Alatura-te comunitatii noastre StiintaBanilor pentru a te imbogati spiritual, mental si material.

Similar Posts

8 Comments

 1. Salut Bogdan, din pacate doar dividendele din romania sunt impozitate cu 5%.

  Cele din afara sunt impozitate in tara in care sunt generate prin retinere la sursa, cu impozitul tarii respective. Daca esti rezident roman (ai domiciliul in romania) atunci trebuie sa le declari si in romania si pe baza Conventiei de evitare a dublei impuneri, probabil ca vei ramane cu impozitul precizat in fiecare conventie in parte (conventiile de evitare a dublei impuneri sunt incheiate cu fiecare tara in parte), care este in general mai mare de 5%.

  1. Corect. Insa eu ma gandeam la o evitare mai mare a taxelor, utilizand paradise fiscale.De ex, daca iau un ETF cu distribuire de dividende domiciliat in Irlanda, atunci nu am taxa de impozitare din partea Irlandei. Singurele taxe vor fi in Romania. In schimb nu stiu cat inseamna aceste taxe. 5% ? Sau 16% ? De asemenea, daca ETF-ul e cu acumulare de dividende, mai sunt taxat ? Aceste lucruri le stiu pentru Belgia, tara in care sunt rezident, dar pentru Romania e un calvar sa aflii orice informatie…

   1. Conform Codului Fiscal – dividend – o distribuire în bani sau în natură, efectuată de o persoană juridică unui participant, drept consecință a deținerii unor titluri de participare la acea persoană juridică, exceptând următoarele:

    a) o distribuire de titluri de participare noi sau majorarea valorii nominale a titlurilor de participare existente, ca urmare a unei operațiuni de majorare a capitalului social, potrivit legii;

    b) o distribuire efectuată în legătură cu dobândirea/răscumpărarea titlurilor de participare proprii de către persoana juridică;

    c) o distribuire în bani sau în natură, efectuată în legătură cu lichidarea unei persoane juridice;

    d) o distribuire în bani sau în natură, efectuată cu ocazia reducerii capitalului social, potrivit legii;

    e) o distribuire de prime de emisiune, proporțional cu partea ce îi revine fiecărui participant;

    f) o distribuire de titluri de participare în legătură cu operațiuni de reorganizare, prevăzute la art. 32 și 33.

    Se consideră dividende din punct de vedere fiscal și se supun aceluiași regim fiscal ca veniturile din dividende:

    (i) câștigurile obținute de persoanele fizice din deținerea de titluri de participare, definite de legislația în materie, la organisme de plasament colectiv;

 2. Deci distributia de dividende a ETF-ului se impoziteaza cu 5%. Daca nu se face distributia de dividende, nu se impoziteaza. Se va impozita la vanzarea ETF-ului, ca si castig de capital (capital gain), dar cu 16%.

 3. La dividende se taxeaza intotdeauna si in tara de unde se plateste dividendul si i tara ta de rezidenta. Taxarea este totusi limitata prin conventii de evitare a dublei impuneri dintre cele 2 tari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *