timpul liber

Tie iti plac banii? Dar timpul liber?

Dragilor,

Noi, la StiintaBanilor, am fost primii care, incepand cu anul 2016, am promovat masiv ideea de Independenta Financiara (FIRE).

Astazi, ma bucur sa observ ca avem in Romania (si in comunitatile de romani stabiliti in alte tari) o intreaga subcultura FIRE (financial independence and retire early) care cuprinde cateva zeci de mii de persoane.

Sunt sigur ca va ajunge la sute de mii in curand!

Mie mi se pare fascinant ca avem asa ceva aici, intr-o tara fosta comunista, cu o educatie financiara precara, cu o educatie antreprenoriala precara, care inca este sufocata de coruptie, fraude, smechereli cu banii publici, dar si fraude 100% private care tot apar si dispar.

Filosofia StiintaBanilor a mers pe acesti 3+1 piloni:

1. Castiga mai mult prin antreprenoriat, intraprenoriat sau freelancing;

2. Economiseste mai mult;

3. Investeste constant;

4. Si acesta este, de fapt, PRIMUL si ULTIMUL pentru ca este circular: cunoaste-te pe tine insuti, ce este important pentru tine, ce fel de viata vrei sa traiesti … cu alte cuvinte, GANDESTE liber, mult si in profunzime.

Investitiile promovate de StiintaBanilor in ultimii 7 ani au mers pe o linie echilibrata si cu riscuri moderate, in special pe 3 directii principale:

1. Bursa internationala: in special ETF-uri si eventual companii blue chips;

2. BVB, in indice sau companiile mari din indicele BET;

3. Apartamente pentru inchiriere in orasele mari din Romania.

Toate au fost promovate ca investitii “lente”, in ritm de melc, adica prin investitii constante (luna de luna sau, dupa caz, la apartamente, mai rar, evident).

Si cred ca oricine a mers pe aceasta directie in ultimii ani si si-a insusit acest mod de gandire, cu investitii constante, pasive, in active bine alese, cred ca a castigat nu doar bani, ci si claritate, siguranta si liniste.

In paralel am vazut si am primit mesaje cu duiumul despre esecuri usturatoare in aventura aceasta a investitiilor de la persoane care au sperat la o imbogatire rapida din investitii.

Vorbim de scheme crypto, tot felul de esecuri in a investi in companii mici, dar cu “potential” de sute de procente pe an, de AERO, de MLM-uri deghizate in investitii si multe, multe altele.

In acelasi timp vad o gramada de oameni care asteapta de ani de zile cu banii la banca sa pice bursa sau sa pice piata imobiliara ca sa intre si ei odata … pana vor intra ei in investitii, cred ca ajung la varsta de pensionare si atunci tot vor mai cauta motiv pentru a astepta.

In viata si in investitii trebuie sa iti asumi riscuri calculate.

Daca nu iti asumi riscuri, pierzi sigur.

Daca iti asumi riscuri prea mari, iarasi pierzi aproape sigur.

Daca iti asumi riscuri calculate, insa, ai sanse mari sa castigi un grad de libertate si prosperitate pe care il au putini.

Ma refer la Timp liber + Bani. Aceasta este promisiunea independentei financiare.

Poti avea timp liber berechet, dar sa nu ai bani si din cauza asta sa traiesti in lipsuri. Sunt destui pierde-vara care au timp liber, dar nu au bani si nu cred ca o duc prea bine.

Poti avea bani berechet, dar sa nu ai timp nici sa respiri. Sunt destui milionari care au bani garla, dar nu pot avea un moment de liniste din cauza responsabilitatilor.

Cheia este sa le ai pe amandoua: timp liber mai mult + bani si acest lucru se poate realiza doar prin intermediul investitiilor pasive … sau sa mostenesti o avere :))) – daca nu ai asa ceva, ghinion, tot la investitii pasive ajungi.

Investitiile pasive sunt …. pasive … adica iti iau cateva ore pe luna si, statistic, aduc cele mai bune randamente pentru cei mai multi investitori neprofesionisti.

Insa au si un dezavantaj … rezulatatele nu apar peste noapte. Abia dupa cativa ani de investitii constante incepi sa simti beneficiile.

Daca investesti lunar multi bani, poti ajunge independent financiar in putini ani.

Daca investesti lunar putini bani, poti ajunge independent financiar in multi ani.

Oricum ar fi, mai devreme sau mai tarziu, poti ajunge independent financiar prin metoda investitiilor pasive.

Cea mai mare variabila este timpul si el tine foarte mult de cati bani investesti lunar.

Este firesc, logic si natural sa fie asa.

Anii oricum trec, responsabilitati oricum avem, de ce sa nu ne construim in paralel si un portofoliu de investitii pasive, care ne va ocupa doar cateva ore pe luna (sau chiar mai putin) si care ne va duce si la independenta financiara la un moment dat?

Mie imi este foarte greu sa inteleg de ce nu investeste toata lumea pasiv. 

Nu le plac banii? Nu le place timpul liber?

Cu drag,

Valentin

PS. Pentru aprofundarea subiectului investitiilor la bursa iti recomand Cursul practic de investitii pasive – acopera toate tipurile de investitii (fonduri mutuale, ETF-uri, actiuni, obligatiuni, imobiliare, metale pretioase) – este ideal pentru cineva care vrea acum sa intre pentru prima oara in lumea investitiilor. (update substantial in august 2023).

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *