3 titluri de stat

Titluri de stat 2019, cu dobanzi intre 4-5% neimpozabile

(Actualizare la octombrie 2019) Ministerul de finante a lansat pe 7 octombrie, trei noi emisiuni de titluri de stat din seria Tezaur, pe 1, 2 si 3 ani si dobanzi de 3.5%, 4% si 4.5% pe an. Dobanzile sunt neimpozabile.

Gasiti comunicatul mai jos:

Românii pot subscrie începând de luni, 7 octombrie 2019, pentru noi emisiuni de titluri de stat destinate exclusiv populației în cadrul Programului Tezaur, cu scadențe la 1, 2, și 3 ani şi dobânzi anuale de 3,5%, 4%, respectiv 4,5%. Veniturile aferente sunt neimpozabile.

“Programul Tezaur este un program de succes și o dovadă clară care certifică acest lucru sunt cei peste 50.000 de români care au investit mai mult de 2,6 miliarde de lei de la începutul anului până în prezent. Prin emisiunile de titluri de stat destinate exclusiv persoanelor fizice, Ministerul Finanțelor Publice oferă o alternative sigură de economisire cu dobânzi și maturități atractive pe care românii o pot accesa și pe viitor”, precizează dl Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice.

Titlurile de stat pot fi cumpărate:

    • în perioada 7 – 31 octombrie 2019 de la unitățile operative ale Trezoreriei Statului;
    • în perioada 7 – 30 octombrie 2019 prin rețeaua de oficii poștale ale Companiei Naționale Poșta Română, din mediul urban, iar în perioada 7-29 octombrie 2019 din mediul rural.

Sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii. A fost eliminată plafonarea sumelor care pot fi investite de persoanele fizice în cadrul acestor emisiuni.

Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate prin depunerea unei cereri doar în perioada de subscriere.

Titlurile de stat sunt în forma dematerializată şi au valoare nominală de 1 leu. Dobânda este plătită la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile și se pot răscumpăra în avans. În cazul decesului, dreptul de proprietate asupra titlurilor de stat se transferă moștenitorilor, care prezintă documentele legale care le atestă calitatea.

Emiterea titlurilor de stat pentru populație va continua pe tot parcursul anului 2019. În fiecare lună perioada de subscriere va fi de trei săptămâni iar maturitățile vor fi stabilite în funcție interesul manifestat de investitori.

Prospectul de emisiune, și orice eventuale modificări ale acestuia, se publică pe http://www.mfinante.rowww.datoriepublica.mfinante.gov.rohttps://www.comunicatii.gov.ro,https://www.posta-romana.ro .”

sursa: Ministerul de Finante

Analiza

De asemenea, notam ca rata inflatiei la august 2019 a fost de 3.89% iar tinta de inflatie BNR pentru 2019 este de 2.5% (plus, minus 1%) – probabil tinta este mai degraba spre 2.5% + 1% = 3.5%.

Comparatie cu depozitele bancare in RON (la octombrie 2019)

Pe scadente de 1 an:

1 an

Pe scadente de 2 ani:

2 ani

Pe scadente de 3 ani:

3 ani

sursa: conso.ro

Argumente Pro titluri de stat Tezaur

1. Siguranta. Titlurile de stat sunt considerate cele mai sigure investitii, mai sigure decat depozitele bancare. Riscul se poate concretiza doar daca Statul intra in incapacitate de plata.

2. Dobanzile pentru toate scadentele (3.5%-4.5%) sunt inca peste alte instrumente cu venit fix si grad de risc scazut, cum ar fi depozitele bancare.

3. Venit neimpozabil din dobanzi, spre deosebire de alte instrumente platitoare de dobanda care sunt impozabile cu 10%.

4. Suma minima de intrare este de doar 1 leu.

Argumente Contra titluri de stat Tezaur

1.  Inflatia ramane un animal imprevizibil. Nu stim cat va fi inflatia peste 1 an, 2 sau 5 ani si exista deja tendinte inflationiste pe RON.

2. Imobilizarea banilor. Aceasta emisiune de titluri de stat este netranzactionabila la bursa. Poate fi rascumparata inainte de scadenta, insa, cu pierderea dobanzii acumulate pana in acel moment.

In ce conditii merita sa investeti in titlurile de stat?

Din punctul meu de vedere ar fi cateva cazuri:

  • Strangi bani pentru o achizitie majora peste 1, 2, 3 ani, de exemplu o casa, un apartament, un teren etc.
  • Ai ceva bani stransi si refuzi sa ii investesti in orice instrument mai riscant decat depozitele bancare. In acest caz, aceasta emisiune de titluri de stat iti va aduce un randament aproape dublu fata de un depozit bancar.
  • Ai un portofoliu de investitii extins si vrei sa diversifici un anumit procent in titluri de stat.
  • Anticipezi ca va veni o criza financiara, nu intentionezi nici sa pierzi nici sa castigi in urma ei, vrei doar siguranta banilor tai.

In oricare dintre situatii, iti recomand ca inainte sa plasezi bani in aceste titluri de stat sa ai un Fond de urgenta care sa iti acopere costurile de trai pe 6-12 luni. Acest fond de urgeta ar trebui tinut intr-un instrument care sa iti poata permite retragerea sumelor in orice moment, cum ar fi depozitele bancare sau fondurile monetare sau de obligatiuni.

In ce conditii nu merita sa investesti in titlurile de stat?

  • Daca ai economii prea putine. Mai intai asigura-ti fondul de urgenta de 6-12 luni de costuri de trai;
  • Urmaresti randamente peste rata inflatiei. Dupa cum ai vazut, dobanda este foarte putin peste inflatie. Doar urmarind randamente peste rata inflatiei putem ajunge independenti financiar.
  • Ai credite la banci. Foarte posibil iesi mai bine achitandu-ti creditele. Fa-ti un calcul simplu comparativ. Daca exista o “investitie” mai sigura decat titlurile de stat, aceasta este achitarea creditelor.
  • Ai un profil de risc peste medie. Daca preferi investitiile in actiuni, imobiliare, criptovalute si altele cu acest profil, cel mai probabil un randament de 4.5% pe an nu te va duce acolo unde iti doresti;

O analiza mai detaliata a acestor titluri de stat o puteti gasi aici. Aceste noi emisiuni de obligatiuni sunt foarte asemanatoare cu cele precedente, asa ca argumentele pro si contra, cat si comparatiile cu alte plasamente similare, raman valabile.

De luat in considerare

Vreau sa punctez cateva lucruri de luat in considerare inainte de a decide:

1. “NU vreau sa sustin acest guvern” – nu este un argument din punctul meu de vedere. Deja il sustii cand cumperi orice din Romania (TVA, accize etc.), cand incasezi orice venit (impozit pe venit), cand depui banii la banca sau ii tii in contul curent (o importanta parte a banilor din depozite sunt investite mai departe in titluri de stat romanesti).

2. “Banii vor fi risipiti de guvernanti” – o parte da, alta parte nu. Situatia bugetului de stat nu este roz si sunt multe “lucruri” dubioase acolo, INSA fara bani, un Stat dispare. O parte a banilor de la buget vor ajunge in spitale, scoli, politie, armata, infrastructura, bani de pensii, alocatii pentru copii si asistenta sociala pentru cei care CHIAR AU NEVOIE. Eu nu vreau sa ajung apatrid si nici vasalul nimanui.

3. Inflatia – DA, este un pericol real, mai ales pentru emisiunile de titluri de stat pe termen mai lung. Inflatia ne loveste pe toti, acum de vazut care sunt alternativele reale, la acelasi grad de risc, pentru ca dobanzile bancare platesc mai putin si sunt si impozabile.

4. Riscul de incapacitate de plata – Va exista intotdeauna pentru orice emisiune de obligatiuni si pentru orice stat. Dar acest risc este mult mai mic decat investitiile in actiuni, imobiliare, obligatiuni corporative si chiar depozite bancare.

5. Sunt mai sigur in imobiliare – NU neaparat. Chiar daca sunt active fizice, imobiliarele au dezavantajul ca sunt … imobile, deci nu pleaca nicaieri. Maine se pot creste taxele pe proprietati, venituri din chirii, taxe noi pe mostenire, transfer de proprietati etc. si pufff. Si nu mai vorbesc de alte riscuri cum ar fi degradarea fizica, demografia, scaderea preturilor etc.

6. Alternative mai bune la acelasi grad de risc sau chiar mai mic- DA. Exista, dar sunt mai greu accesibile. Titluri de stat din SUA (3% in USD), titluri de stat romanesti (4-5% in EUR/USD), titluri de stat din tarile emergente (5-6% in USD) samd. Pentru multe astfel de investitii vei avea nevoie de un cont la un broker international. Eu folosesc brokerul XTB de care sunt foarte multumit.

7. Nu pot fi tranzactionate – DA, un dezavantaj major. Poti totusi sa faci un carusel de titluri de stat – in fiecare an sa ajunga la maturitate una dintre emisiunile detinute.

8. Sunt mai sigur pe tarile dezvoltate – cu siguranta DA, atat pe riscul valutar, cat si pe siguranta investitiei. In general insa vei gasi randamente mai mici la titluri de stat. Pe de alta parte, ETFs pe actiuni iti pot livra randamente mult mai mari, cu un risc ceva mai mare. Vor fi si mult mai volatile. Tine de gradul tau de risc acceptabil. Si aici vei avea nevoie de un broker international cum este XTB.

9. Randament prea mic – Da si Nu. Da, este mic in comparatie cu alte tipuri de investitii mai riscante, Nu pentru acest grad de risc. Orice portofoliu de investitii ar trebui sa contina si titluri de stat.

10. Nu ma voi imbogati din titluri de stat – NU. Te vei imbogati din afaceri si investitii inteligente pe termen lung. Titlurile de stat sunt pentru conservarea banilor + un randament mic peste inflatie.

Cum subscrii efectiv

“1. Va duceti la trezorerie (care vreti voi) si completati un formular pe baza caruia vi se deschide un cont IBAN pe loc (aveti nevoie doar de buletin)

2. Ajungeti acasa si trimiteti banii prin online banking catre contul vostru IBAN (la beneficiar treceti numele vostru, nu altceva, chiar daca intuitiv ar fi sa treceti trezoreria sa zicem). Mie mi-a luat 9 RON banca comision.

3. Dupa 3 zile cica intra banii in contul trezoreriei. Pentru a subscrie, nu este suficient sa faceti transferul, trebuie mers dupa 3 zile la trezorerie si completat formularul de subscriere (dupa ce ati depus).

4. Daca doriti sa aveti evidenta tranzactiei, mai faceti un drum dupa data cand are loc subscrierea efectiva si cereti gratuit sa va dea un extras de cont cu tranzactiile respective.

5. Dobanda se plateste la scadenta, anual. In cazul meu (am subscris la emisiunile din martie 2019), 25 martie 2020, respectiv 25 martie 2021. Eu am ales scadente de 1 an cu 3.5% dobanda, respectiv 2 ani cu 4%. Ambele neimpozabile. Daca aveti nevoie de bani mai repede, puteti sa cereti rascumpararea anticipata, nu pierdeti nimic, dar pierdeti dobanda (la fel ca la un depozit bancar). Cand vi se vireaza banii in contul vostru IBAN de la trezorerie, trebuie sa retrageti iar in contul bancar, caz in care se percepe doar comisionul Transfond. Cred ca costa 1 EUR sau ceva de genul, adica foarte putin. Nu aveti alte comisioane si nu platiti taxe.”

Cu multumiri pentru Victor Vulpescu care ne-a impartasit pasii efectivi facuti de el pentru emisiunile din martie 2019.

Concluzie

Ai suficiente informatii mai sus + in articolele anterioare pe acest subiect pentru a-ti face singur o analiza. Ia o decizie rationala si asumati-o.

Un investitor analizeaza 10 oportunitati diferite pana sa aleaga una. Astfel, el isi formeaza un exercitiu in a identifica cat mai multe oportunitati si a le alege pe cele mai potrivite profilului lui de risc, contextului de piata si strategiei personale de investitii. Din aceste alegeri corecte, vine si profitul.

Pe curand!

Valentin

PS. Daca ti-a placut articolul si il gasesti util, te rugam sa il distribui si prietenilor tai.

PPS. Alatura-te comunitatii noastre StiintaBanilor pentru a te imbogati spiritual, mental si material.

Obtine Ebook-ul 12 Surse de venituri suplimentare:
cover2

Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul StiintaBanilor.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul StiintaBanilor.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul StiintaBanilor.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă. Produsele derivate tranzacționabile în marjă oferite de X-Trade Brokers DM S.A. sunt riscante. Pierderile pot depăși marja blocată.

Similar Posts

40 Comments

  1. trebuie sa recunosc ca este greu sa comentez pct. 1 de mai sus evitand complet o disputa a patimilor si a emotiei, ceea ce nu face niciodata bine unui investitor “nemuritor si rece” asa cum, pe buna dreptate, sustine Valentin intr-un excelent articol mai vechi. DAR!! dar…. ceva, ceva tre’ sa comentez.
    Valentin, constructiv – NU sunt de acord. In primul rand ca mod de exprimare: “Nu vreau” – determina o optiune, posibilitatea de a alege. Cand avem de ales daca platim TVA sau nu platim impozit pe venit? Nu prea se compara, nu-i asa? In schimb, putem spune: “Nu vreau” cand chiar am optiunea sa nu vreau :). Iar datoria morala a oricarui om, cat de cat cu capul pe umeri, este sa faca tot ce poate (mult, putin) ca sa determine matutarea cat mai grabnica a acestor impostori. Si nu o spun cu patima, ci pragmatic. Cum sa investesti intr-un produs ce va fi gestionat de cuplul orlando-valcov? nu se poate, trece peste orice limita a rationamentului economic. Avem si o datorie civica, exact cum spui mai jos, tocmai ca sa nu ajungem apatrizi – sa nu fim partasi la incercarile disperate (si toate semnele arata ca asa sunt) a acestui…. “guvern” de a aduna bani. Banii se vor duce in nimic! Fara ei va curge sange in viitorul apropiat? Da, este foarte posibil, dar macar pe termen lung salvam pacientul! Ne putem centurile de siguranta si ne facem datoria. Asta e parerea mea

    1. Salut Vlad, apreciez punctul tau de vedere. Sa stii ca pentru mine investitiile nu trec in fata ratiunilor morale chiar si daca avem un calcul matematic la rece in spate care sa indica profit mare. Si nici nu este cazul aici la randamentele acestea. Pur si simplu cred ca statul nu inseamna guvernul. Inca am nevoie de protectie pe strazi, scoala copiilor, infrastructura, am rude care au nevoie de protectie sociala si tot ce inseamna institutii de stat, chiar daca nu functioneaza la parametrii optimi. Si cred in tranzitii ordonate, prin educatie si vot.

      1. Vom avea mereu nevoie de stat, nu spune nimeni ca este inutil, suntem o societate.
        Dar trebuie facuta o distinctie intre a trai in societate(tva si ce exemple ai mai dat tu) si a sustine acea societate.
        Sa finantezi in acest moment guvernul inseamna ca esti de acord cu politica lor. Profiti de uimitoarea dobanda de 4% in lei dar vor urma alte oug 114 si confiscarea pilonului 2. Apoi ne vaitam pe grupuri ce iresponsabil este acest guvern …

    2. La banci daca tii banii , esti clar pe dobanzi real negative …
      Castiga bancile din banii tai
      tinuti la ele … castiga prin
      acordarea de credite cu marje
      astronomice conparativ cu
      marjele din zina euro , castiga
      chiar cumparand titluri de
      stat din banii tai …
      Asa ca de ce sa nu cumperi titluri de stat cu sanse mai mari
      de a obtine in final o acoperire a inflatiei ?!?! Atentie , Isarescu
      nu incurajeaza economisirea , asa ca pentru multa vreme dobanda de referinta va ramane 2,5% cu implicatiile de rigoare in ce priveste dobanzile la depozite – saracire programata !

  2. Dumnezeule, vad ca si aici se revarsa ura fata de Guvern, cand aceste titluri de stat au fost emise si vor fi emise oricand cata vreme va exista statul român.

    De pilda, pe guvernarea Ciolos, au fost emise titluri de stat cu randamente de 2.15% pe an timp de 2 ani. Cu muuuult sub ceea ce oferă băncile la depozite. Acum sunt măcar peste 4%, dublu față de bănci.

    Uite, de-al naibii am să cumpăr și aceste instrumente ca “să-l finanțez pe mustăcios”, după unii talibani pe aici.

    În realitate, voi cumpăra titluri de stat românești fix pentru diversificarea portofoliului. Și ca să râd de cele 50 de miliarde de euro care băltesc în bănci la 1.2% anual 🙂

    1. Mihai, tu ai motivele tale pentru care cumperi, eu am motivele mele pentru care nu cumpar.
      Motivele fiecaruia tin de perspective diferite. Eu nu contest randamentul (desi ar fi o discutie – daca ne raportam la inflatia reala si perspectivele sumbre), tu nu ai problemele pe care al am eu. Deci orice contradictie devine un non-subiect pentru ca nu este nimic in argumentatiile fiecaruia care sa se bata cap in cap.
      Probabil ca daca umaream si comentam in acest blog, afirmam in 2016 sau 2015 ca dobanda ce 2.25 sau 2.5 este penibila si nu merita investitia. Acum, am cu totul altfel de motive, dobanda chiar nu ma intereseaza.

    2. Pai asta este si rationamentul. Si o parte din banii de la banca se duc in titluri de stat + pensiile private … doar ca tu primesti mai putin de jumatate din castig. De ce sa nu finantezi direct?

  3. Un articol foarte bine scris care impreuna cu analiza titlurilor de stat m-a ajutat sa iau decizia sa investesc banii copilului (din primul an de viata) in titluri de stat pentru a le da un randament mai bun si in acelasi timp a fi in siguranta. Singurul lucru care nu mi-e clar este in ce masura devalorizarea leului in raport cu moneda europeana influenteaza randamentul in conditiile in care cel mai probabil in momentul cand copilul va folosi banii (pentru educatie, o casa etc) cel mai probabil Romania va fi aderat deja la zona euro. Chiar si in prezent multe bunuri (mobile si imobile) au pretul de referinta in euro nu in moneda nationala

    1. Bogdan, este clar ca va influenta. Acest randament la RON este echivalent la aproape 1% in EUR sau USD, de aceea alternativele lui Valentin de la pct 6 sunt mai mult decat binevenite. Insa daca ai de gand sa investesti pe termen lung (18 ani asa cum lasi sa se inteleaga) atunci poti folosi cu incredere puterea randamentului compus (reinvestit) care BATE orice inflatie sau depreciere de curs.
      Eu personal, voi opta pentru concluzia nr. 6 propusa de Valentin pentru diversificare si protectie. Si categoric voi folosi dobanda compusa.

    2. RON pierde in medie pe an (in ultimii 10 ani) in jur de 1.7-1,8% fata de EUR. Statistic, un 5% pe an in RON este echivalentul unui 3% in EUR. Greu de gasit 3% in EUR astazi in altceva decat piata de actiuni.

      1. Ne dai te rog niste informații concrete legat de ce e de căutat pe XTB, pt a investi în eurobonduri și titluri de stat SUA? Ști cumva daca aceste investiții cum s-ar impozita?

  4. Deci NU pentru 9 din cele 10 motive de mai sus (sa zicem ca incapacitatea de plata e putin utopica avind in vedere populismul care vine de la guvernare). Si o mentiune : “NU vreau sa sustin acest guvern” si “Banii vor fi risipiti de guvernanti” sunt, DIN CONTRA, argumente foarte puternice. Faptul ca sustin OBLIGAT acest guvern prin taxe si impozite nu inseamna ca trebuie sa ma ofer voluntar sa suplimentez cu ceva nebunia lui. Iar banii pentru spitale, scoli, alocatii si asistenta sociala pot sa-i dau eu personal in diverse moduri si nu sa-i pun in mina statului sa faca EL cum crede de cuviinta.

    1. Ruiz, foarte bine! Este o alegere personala si te felicit ca ti-o sustii si esti consecvent. Asa sunt si eu consecvent cu opiniile si convingerile mele. Asa se nasc oamenii puternici – cu opinii puternice si consecventi pe acele opinii, dar cu respect pentru cei care au alte opinii la fel de puternice.

    2. Nu te obliga nimeni sa sustii acest guvern prin cumpararea de titluri.
      Ai optiunea de a face depozite la banci cu dobanda mai mica si impozaila sau si mai rau sa stai cu banii la saltea pe dobanda zero dar neimpozabila , dar astfel rezisti si sustii bancile daca asta te incalzeste la buzunar.

  5. Interesant articol. Ultima emisiune ma atrage si pe mine, cea cu scadenta de 1 an, pentru ca reduce mult din riscul aprecierii inflatiei si deci a cresterii dobanzilor. In plus, asa cum sustineati si in articol, eliminarea de impozite si alte comisioane ne ofera un randament curat si ne scuteste de drumurile la ANAF unde trebuie declarate veniturile.

    Pe de alta parte, pentru clasa de active cu risc scazut, eu nu stiu sa existe alternative mai profitabile. Unde ati vazut titluri de stat romanesti in alte valute (EUR/USD)? Eu nu stiu sa existe, poate doar titluri de stat internationale emise de alte state. Acolo intr-adevar, imi imaginez ca este nevoie de un broker international.

    Va rog sa ma edificati si pe mine daca exista alternative la titlurile de stat in RON si in EUR, fiindca m-ar interesa sa plasez investitii si in moneda europeana. Repet, eu nu cunosc sa existe asa ceva, dar poate fi efectul asimetriei informationale si sa imi fi scapat mie acest aspect. Multumesc anticipat!

  6. Mai este un aspect de avut in vedere, si anume dobanda reala oferita de stat. Daca de exemplu ati avut un depozit bancar care a expirat pe 4 martie si ati transferat banii la trezorerie ca sa cumparati titluri de stat pe 1 an, banii dvs. nu vor produce nici o dobanda pana pe 25 martie cand este emisiunea de titluri. Deci dobanda reala pe perioada 4.03.2019 – 4.03.2020 nu va fi de 3,5% net, ci mai mica, 3,29% net in exemplul de mai sus, adica circa 3,66% brut (echivalent depozit bancar). Chiar si asa, dobanda e mai buna decat la marea majoritate a depozitelor, dar e bine sa tineti cont cand va calculati randamentul real.

  7. Eu indemn, contrar fitilelor sofisticate/viciate, pe toti sa subscrie/sprijine Statul Nostru,EU am subscris la ambele initiative PATRIOTICE: Fondul Anual pentru Copii mei Minori<18ani dar si Fondul Tezaur, si voi continua subscrierile, dar am un Indemn/Comentariu si pentru fiecare dintre VOI si oricine altcineva, Romani Vesnici de-ai Nostri 😉 (din categoria celor 300 de Spartani).

    Nu Acuz pe Nimeni de Nimic dar zic:

    Tara in care T/Ne-am Nascut, care T/Ne-a Crescut, T/Ne-a Educat si NE-a Ocrotit Sanatatea, Libertatea si Linistea, merita Mult mai Mult decat FITILITA si/sau TRADATA zi-de-zi de Secaturi (erijate in tot felul de lideri, nedemni de inaintasii si viitorul nostri/u) cu capetele otravite hai-hui, pline de aiere viciate. EA MERITA SUSTINUTA, nicidecum Tradata si acum, asta-i o oportunitate si chemare la COEZIUNE/SPRIJINIREA TARII SI INTERESELOR NATIONALE, dece nu chiar impotriva intereselor politicoase straine daca sunt prea des si insistent subversive Neamlui, Cauzelor si/sau Sperantelor Noastre de MaiBine, in schimbul mizeriei in care NE-AU TINUT vor VESNIC sa ne TOT tina . AJUNGE !

    In vremuri nu demult apuse, ba char si in prezent, multi si-au dat si inca-si mai dau viata,… asa ca mai usor cu fitilele si indemnurile la tradarea gliei si oamenilor, carora LE esti Dator si TU, oricine si oricat de sofisticat te cezi, CHIAR SI TU la randul TAU le datorezi respect, sustinere (pentru investitia deja facuta si-n tine) si dece nu Cand e NECESAR (…si nu mai exista alta cale…), MERITA chiar Sacrificiul Suprem, pentru NEAMUL NOSTRU si Viitorul Lui.

    Aceste fonduri/subscrieri reprezinta cu adevarat Tezaurul Nostru, ca ne sprijina veniturile/ dezvoltatrea si ne feresc de Dobanzile inpovaratoare pe care altfel tot Staul Nostru va trebui sa le plateasca (bancilor straine – in paguba noastra) pentru binele nostru, iar contributia noastra ACUM inseamna Mai Binele Nostru in viitor, nu ? asta-i evident, adevarat, foarte corect si patriotic, fara marsavii si iz de tradare…

    Adevaratele si Obiectivele Avantaje precum si Procedur(a)ile prin care se pot cumpara lunar (in primele 3 sapt., prin Trezorerie si/sau Posta Romana) toate
    Titlurile de Stat de tip Tezaur pentru Populatie (fara limitari, cu valoarea nominala dorita de solicitant/beneficiar dupa puterea fiecarui; exemplu din leu-in-leu, pe 1,2,3,si 5ani cu dobanzi de f.bune de 3.5; 4; 4.5; respectiv 5%)
    se gasesc aici in link-urile/lista afisate central
    http://www.mfinante.ro/pagina.html?pagina=acasa&categoriebunuri=program-trezor-centenar

  8. Aceasi poveste cu emisiunile pentru populatie. Eu personal as investi in titluri de stat pe 2 sau 3 ani, sau chiar pe cele de 5 ani, dar faptul ca nu sunt tranzactionabile si mai ales ca se pot achizitiona doar de la posta sau trezorerie… multumesc, pas!
    La posta ar fi poate cel mai simplu, dar pot sa ma duc doar cu cash (au POS, dar nu merge); iar plimbatul de 3 ori la trezorerie… parca gasesc ceva mai bun de facut.
    Mai ales ca sunt alternative… 🙂

  9. Ăștia de la stat sunt ridicoli dacă își imaginează ca voi merge de 3 ori la trezorerie pentru cumpărare și încă cel puțin odată la finalul termenului.
    Prefer sa fac 2 clickuri la calculator și sa cumpăr titlurile altor state.

  10. Buna ziua
    trebuie sa stim ca daca dobinzile de la depozitele bancare si titluri de stat depasesc 12 salarii min pe economie intrun an-atunci vom achita cass 10% pe aceste dobinzi-valabil pt 2018 si 2019.
    Acest cass nu se retine la sursa cum procedeaza bancile ci vine decizie de la ANAF.
    Vad ca in legatura cu titlurile de stat nu spune nimnei de acest lucru.
    Neimpozitarea se refera numai la impozitul retinut la sursa-nu si la cass.

  11. Valentin,

    Nu am inteles daca dobanda anuala e capitalizata ca la un depozit bancar sau se plateste separat.

    Multumesc,
    Gigi

  12. Salut Valentin

    Ma gandeam sa investesc si eu in titlurile astea, am niste bani in euro in strainatate unde lucrez si vreau sa-i schimb in lei si sa cumpar titluri pe 2 / 3 ani.
    La banca dobanda e mica si mai este si impozabila, iar sa-i tin in euro nu se merita
    Daca investeam 10000 de lei in euro in 2014 cand cursul era de 4.43 luam 2257 de euro iar daca ma duceam sa-i vand acum luam 10744. Nu e mare diferenta cam 1.5% … nu se compara cu 5% !!!

    Dar ma gandesc ca exista 2 probleme

    1) Iau niste bani de care ANAF-ul nu stie nimic sii duc direct pe masa lor ))
    Ce sanse sunt ca ANAF-ul sa-mi inpuna un impozit pe aceste sume?
    Eu sunt angajat aici si platesc impozit in tara asta dar ANAF-ul e ANAF si ma gandesc ca mai rau fac ))

    2) Trecerea la Euro, cand o fi sa fie…, ce parere ai in preajma acestui eveniment ce valoare o sa aiba cursul euro? Cat de mult o sa creasca?

    Multam de sfaturi

  13. Pentru situatii neprevazute bancile asigura,garanteaza pina la 100000EU,aici nu zice nimeni nimic,ba chiar s-a ocolit subiectul.Cine mai are curajul sa riste dup cele intimplate cu:banca de comert exterior,banca religiilor,banca agricola,banca populara,banca ION TIRIAC,caritasul din CLUJ,etc si amd.

  14. Salut Valentin,

    De ce ar cumpara cineva titluri de stat pe mai multi ani daca dobanda nu se acumuleaza? Nu ar fi mai profitabil pentru oricine sa investeasca doar pentru un sigur an dupa care sa cumpere din nou titluri de stat anul viitor cu suma initiala + dobanda de 3.5%?

  15. Iau titluri de stat pe 5 ani cu 5% sa zicem. Trec 2 ani incasez 2 dobanzi. La 2 ani jumate lichidez pierzand dobanda. Ce se intampla cu dobanzile incasate in primii 2 ani?

    Multumesc,

  16. Salut.La titlurile de stat exista doar dobanda anuala.
    Dobanzile deja incasate pentru primii 2 ani ti le vor scadea din valoarea nominala in momentul in care iti retragi banii inainte de termen.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *