Titluri de stat 2019, cu dobanzi intre 4-5% neimpozabile

titluri de stat 2019Ministerul de finante a lansat pe 4 martie, patru noi emisiuni de titluri de stat din seria Tezaur, pe 1, 2,3 si 5 ani si dobanzi de 3.5%, 4%, 4.5% si 5% pe an. Dobanzile sunt neimpozabile.

Gasiti comunicatul mai jos:

“Românii pot subscrie de luni, 4 martie 2019, pentru patru noi emisiuni de titluri de stat destinate exclusiv populației din cadrul Programului Tezaur, cu scadențe la 1, 2, 3 și 5 ani şi dobânzi anuale de 3,5%, 4%, 4,5% și, respectiv, 5%. Veniturile aferente sunt neimpozabile. 

Titlurile de stat pot fi cumpărate:
· în perioada 4 – 22 martie 2019 de la unitățile operative ale Trezoreriei Statului
· în perioada 4 – 21 martie 2019 prin rețeaua de oficii poștale ale Companiei Naționale Poșta Română, din mediul urban, iar în perioada 4 – 20 martie 2019 din mediul rural.

Sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii. A fost eliminată plafonarea sumelor care pot fi investite de persoanele fizice în cadrul acestor emisiuni. 

Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate prin depunerea, în perioada de subscriere, a unei cereri de anulare. Ulterior, subscrierile sunt irevocabile și nu mai pot fi anulate.

Titlurile de stat sunt în forma dematerializată şi au valoare nominală de 1 leu. Dobânda este plătibilă la termenele prevăzute în prospectul de emisiune.

De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur pot fi transferabile si se pot răscumpăra în avans. 

În cazul decesului, dreptul de proprietate asupra titlurilor de stat se transferă moștenitorilor, care prezintă documentele legale care le atestă calitate.

Emiterea titlurilor de stat pentru populație va continua pe parcursul anului 2019. În fiecare lună perioada de subscriere va fi de trei săptămâni iar maturitățile vor fi stabilite în funcție interesul manifestat de investitori. 

Prospectul de emisiune și orice eventuale modificări ale acestuia vor fi publicate pewww.mfinante.gov.ro, www.datoriepublica.mfinante.gov.ro, www.comunicatii.gov.ro,www.posta-romana.ro.

sursa: Ministerul de Finante

Analiza

De asemenea, notam ca rata inflatiei la decembrie 2018 a fost de 3.27% iar tinta de inflatie BNR pentru 2019 este de 2.5% (plus, minus 1%) – probabil tinta este mai degraba spre 2.5% + 1% = 3.5%.

Argumente Pro titluri de stat Tezaur

1. Siguranta. Titlurile de stat sunt considerate cele mai sigure investitii, mai sigure decat depozitele bancare. Riscul se poate concretiza doar daca Statul intra in incapacitate de plata.

2. Dobanzile pentru toate scadentele (3.5%-5%) sunt mult peste alte instrumente cu venit fix si grad de risc scazut, cum ar fi depozitele bancare.

3. Venit neimpozabil din dobanzi, spre deosebire de alte instrumente platitoare de dobanda care sunt impozabile cu 10%.

4. Suma minima de intrare este de doar 1 leu.

Argumente Contra titluri de stat Tezaur

1.  Inflatia ramane un animal imprevizibil. Nu stim cat va fi inflatia peste 1 an, 2 sau 5 ani si exista deja tendinte inflationiste pe RON.

2. Imobilizarea banilor. Aceasta emisiune de titluri de stat este netranzactionabila la bursa. Poate fi rascumparata inainte de scadenta, insa, cu pierderea dobanzii acumulate pana in acel moment.

In ce conditii merita sa investeti in titlurile de stat?

Din punctul meu de vedere ar fi cateva cazuri:

 • Strangi bani pentru o achizitie majora peste 1, 2, 3, 5 ani, de exemplu o casa, un apartament, un teren etc.
 • Ai ceva bani stransi si refuzi sa ii investesti in orice instrument mai riscant decat depozitele bancare. In acest caz, aceasta emisiune de titluri de stat iti va aduce un randament aproape dublu fata de un depozit bancar.
 • Ai un portofoliu de investitii extins si vrei sa diversifici un anumit procent in titluri de stat.
 • Anticipezi ca va veni o criza financiara majora, nu intentionezi nici sa pierzi nici sa castigi in urma ei, vrei doar siguranta banilor tai.

In oricare dintre situatii, iti recomand ca inainte sa plasezi bani in aceste titluri de stat sa ai un Fond de urgenta care sa iti acopere costurile de trai pe 6-12 luni. Acest fond de urgeta ar trebui tinut intr-un instrument care sa iti poata permite retragerea sumelor in orice moment, cum ar fi depozitele bancare sau fondurile monetare sau de obligatiuni.

In ce conditii nu merita sa investesti in titlurile de stat?

 • Daca ai economii prea putine. Mai intai asigura-ti fondul de urgenta de 6-12 luni de costuri de trai;
 • Urmaresti randamente peste rata inflatiei. Dupa cum ai vazut, dobanda este foarte putin peste inflatie. Doar urmarind randamente peste rata inflatiei putem ajunge independenti financiar.
 • Ai credite la banci. La cat a crescut Robor-ul in ultimul timp si cat va mai creste este foarte posibil sa iesi mai bine achitandu-ti creditele. Fa-ti un calcul simplu comparativ. Daca exista o “investitie” mai sigura decat titlurile de stat, aceasta este achitarea creditelor.
 • Ai un profil de risc peste medie. Daca preferi investitiile in actiuni, imobiliare, criptovalute si altele cu acest profil, cel mai probabil un randament de 5% pe an nu te va duce acolo unde iti doresti;

O analiza mai detaliata a acestor titluri de stat o puteti gasi aici. Aceste noi emisiuni de obligatiuni sunt foarte asemanatoare cu cele precedente, asa ca argumentele pro si contra, cat si comparatiile cu alte plasamente similare, raman valabile.

De luat in considerare

Vreau sa punctez cateva lucruri de luat in considerare inainte de a decide:

1. “NU vreau sa sustin acest guvern” – nu este un argument din punctul meu de vedere. Deja il sustii cand cumperi orice din Romania (TVA, accize etc.), cand incasezi orice venit (impozit pe venit), cand depui banii la banca sau ii tii in contul curent (o importanta parte a banilor din depozite sunt investite mai departe in titluri de stat romanesti).

2. “Banii vor fi risipiti de guvernanti” – o parte da, alta parte nu. Situatia bugetului de stat nu este roz si sunt multe “lucruri” dubioase acolo, INSA fara bani, un Stat dispare. O parte a banilor de la buget vor ajunge in spitale, scoli, politie, armata, infrastructura, bani de pensii, alocatii pentru copii si asistenta sociala pentru cei care CHIAR AU NEVOIE. Eu nu vreau sa ajung apatrid si nici vasalul nimanui.

3. Inflatia – DA, este un pericol real, mai ales pentru emisiunile de titluri de stat pe termen mai lung. Inflatia ne loveste pe toti, acum de vazut care sunt alternativele reale, la acelasi grad de risc, pentru ca dobanzile bancare platesc mai putin si sunt si impozabile.

4. Riscul de incapacitate de plata – Va exista intotdeauna pentru orice emisiune de obligatiuni si pentru orice stat. Dar acest risc este mult mai mic decat investitiile in actiuni, imobiliare, obligatiuni corporative si chiar depozite bancare.

5. Sunt mai sigur in imobiliare – NU. Chiar daca sunt active fizice, imobiliarele au dezavantajul ca sunt … imobile, deci nu pleaca nicaieri. Maine se pot creste taxele pe proprietati, venituri din chirii, taxe noi pe mostenire, transfer de proprietati etc. si pufff. Si nu mai vorbesc de alte riscuri cum ar fi degradarea fizica, demografia, scaderea preturilor etc.

6. Alternative mai bune la acelasi grad de risc sau chiar mai mic- DA. Exista, dar sunt mai greu accesibile. Titluri de stat din SUA (3% in USD), titluri de stat romanesti (4-5% in EUR/USD), titluri de stat din tarile emergente (5-6% in USD) samd. Pentru multe astfel de investitii vei avea nevoie de un cont la un broker international. Eu folosesc brokerul XTB de care sunt foarte multumit.

7. Nu pot fi tranzactionate – DA, un dezavantaj major. Poti totusi sa faci un carusel de titluri de stat – in fiecare an sa ajunga la maturitate una dintre emisiunile detinute.

8. Sunt mai sigur pe tarile dezvoltate – cu siguranta DA, atat pe riscul valutar, cat si pe siguranta investitiei. In general insa vei gasi randamente mai mici la titluri de stat. Pe de alta parte, ETFs pe actiuni iti pot livra randamente mult mai mari, cu un risc ceva mai mare. Vor fi si mult mai volatile. Tine de gradul tau de risc acceptabil. Si aici vei avea nevoie de un broker international cum este XTB.

9. Randament prea mic – Da si Nu. Da, este mic in comparatie cu alte tipuri de investitii mai riscante, Nu pentru acest grad de risc. Orice portofoliu de investitii ar trebui sa contina si titluri de stat.

10. Nu ma voi imbogati din titluri de stat – NU. Te vei imbogati din afaceri si investitii inteligente pe termen lung. Titlurile de stat sunt pentru conservarea banilor + un randament mic peste inflatie.

Concluzie

Ai suficiente informatii mai sus + in articolele anterioare pe acest subiect pentru a-ti face singur o analiza. Ia o decizie rationala si asumati-o.

Un investitor analizeaza 10 oportunitati diferite pana sa aleaga una. Astfel, el isi formeaza un exercitiu in a identifica cat mai multe oportunitati si a le alege pe cele mai potrivite profilului lui de risc, contextului de piata si strategiei personale de investitii. Din aceste alegeri corecte, vine si profitul.

Pe curand!

Valentin

PS. Daca ti-a placut articolul si il gasesti util, te rugam sa il distribui si prietenilor tai.

PPS. Alatura-te comunitatii noastre StiintaBanilor pentru a te imbogati spiritual, mental si material.

Obtine Ebook-ul 12 Surse de venituri suplimentare:

Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul StiintaBanilor.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul StiintaBanilor.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul StiintaBanilor.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă. Produsele derivate tranzacționabile în marjă oferite de X-Trade Brokers DM S.A. sunt riscante. Pierderile pot depăși marja blocată.

23 de comentarii la „Titluri de stat 2019, cu dobanzi intre 4-5% neimpozabile”

 1. trebuie sa recunosc ca este greu sa comentez pct. 1 de mai sus evitand complet o disputa a patimilor si a emotiei, ceea ce nu face niciodata bine unui investitor “nemuritor si rece” asa cum, pe buna dreptate, sustine Valentin intr-un excelent articol mai vechi. DAR!! dar…. ceva, ceva tre’ sa comentez.
  Valentin, constructiv – NU sunt de acord. In primul rand ca mod de exprimare: “Nu vreau” – determina o optiune, posibilitatea de a alege. Cand avem de ales daca platim TVA sau nu platim impozit pe venit? Nu prea se compara, nu-i asa? In schimb, putem spune: “Nu vreau” cand chiar am optiunea sa nu vreau :). Iar datoria morala a oricarui om, cat de cat cu capul pe umeri, este sa faca tot ce poate (mult, putin) ca sa determine matutarea cat mai grabnica a acestor impostori. Si nu o spun cu patima, ci pragmatic. Cum sa investesti intr-un produs ce va fi gestionat de cuplul orlando-valcov? nu se poate, trece peste orice limita a rationamentului economic. Avem si o datorie civica, exact cum spui mai jos, tocmai ca sa nu ajungem apatrizi – sa nu fim partasi la incercarile disperate (si toate semnele arata ca asa sunt) a acestui…. “guvern” de a aduna bani. Banii se vor duce in nimic! Fara ei va curge sange in viitorul apropiat? Da, este foarte posibil, dar macar pe termen lung salvam pacientul! Ne putem centurile de siguranta si ne facem datoria. Asta e parerea mea

  1. Salut Vlad, apreciez punctul tau de vedere. Sa stii ca pentru mine investitiile nu trec in fata ratiunilor morale chiar si daca avem un calcul matematic la rece in spate care sa indica profit mare. Si nici nu este cazul aici la randamentele acestea. Pur si simplu cred ca statul nu inseamna guvernul. Inca am nevoie de protectie pe strazi, scoala copiilor, infrastructura, am rude care au nevoie de protectie sociala si tot ce inseamna institutii de stat, chiar daca nu functioneaza la parametrii optimi. Si cred in tranzitii ordonate, prin educatie si vot.

   1. Vom avea mereu nevoie de stat, nu spune nimeni ca este inutil, suntem o societate.
    Dar trebuie facuta o distinctie intre a trai in societate(tva si ce exemple ai mai dat tu) si a sustine acea societate.
    Sa finantezi in acest moment guvernul inseamna ca esti de acord cu politica lor. Profiti de uimitoarea dobanda de 4% in lei dar vor urma alte oug 114 si confiscarea pilonului 2. Apoi ne vaitam pe grupuri ce iresponsabil este acest guvern …

  2. La banci daca tii banii , esti clar pe dobanzi real negative …
   Castiga bancile din banii tai
   tinuti la ele … castiga prin
   acordarea de credite cu marje
   astronomice conparativ cu
   marjele din zina euro , castiga
   chiar cumparand titluri de
   stat din banii tai …
   Asa ca de ce sa nu cumperi titluri de stat cu sanse mai mari
   de a obtine in final o acoperire a inflatiei ?!?! Atentie , Isarescu
   nu incurajeaza economisirea , asa ca pentru multa vreme dobanda de referinta va ramane 2,5% cu implicatiile de rigoare in ce priveste dobanzile la depozite – saracire programata !

 2. Dumnezeule, vad ca si aici se revarsa ura fata de Guvern, cand aceste titluri de stat au fost emise si vor fi emise oricand cata vreme va exista statul român.

  De pilda, pe guvernarea Ciolos, au fost emise titluri de stat cu randamente de 2.15% pe an timp de 2 ani. Cu muuuult sub ceea ce oferă băncile la depozite. Acum sunt măcar peste 4%, dublu față de bănci.

  Uite, de-al naibii am să cumpăr și aceste instrumente ca “să-l finanțez pe mustăcios”, după unii talibani pe aici.

  În realitate, voi cumpăra titluri de stat românești fix pentru diversificarea portofoliului. Și ca să râd de cele 50 de miliarde de euro care băltesc în bănci la 1.2% anual 🙂

  1. Mihai, tu ai motivele tale pentru care cumperi, eu am motivele mele pentru care nu cumpar.
   Motivele fiecaruia tin de perspective diferite. Eu nu contest randamentul (desi ar fi o discutie – daca ne raportam la inflatia reala si perspectivele sumbre), tu nu ai problemele pe care al am eu. Deci orice contradictie devine un non-subiect pentru ca nu este nimic in argumentatiile fiecaruia care sa se bata cap in cap.
   Probabil ca daca umaream si comentam in acest blog, afirmam in 2016 sau 2015 ca dobanda ce 2.25 sau 2.5 este penibila si nu merita investitia. Acum, am cu totul altfel de motive, dobanda chiar nu ma intereseaza.

  2. Pai asta este si rationamentul. Si o parte din banii de la banca se duc in titluri de stat + pensiile private … doar ca tu primesti mai putin de jumatate din castig. De ce sa nu finantezi direct?

 3. Un articol foarte bine scris care impreuna cu analiza titlurilor de stat m-a ajutat sa iau decizia sa investesc banii copilului (din primul an de viata) in titluri de stat pentru a le da un randament mai bun si in acelasi timp a fi in siguranta. Singurul lucru care nu mi-e clar este in ce masura devalorizarea leului in raport cu moneda europeana influenteaza randamentul in conditiile in care cel mai probabil in momentul cand copilul va folosi banii (pentru educatie, o casa etc) cel mai probabil Romania va fi aderat deja la zona euro. Chiar si in prezent multe bunuri (mobile si imobile) au pretul de referinta in euro nu in moneda nationala

  1. Bogdan, este clar ca va influenta. Acest randament la RON este echivalent la aproape 1% in EUR sau USD, de aceea alternativele lui Valentin de la pct 6 sunt mai mult decat binevenite. Insa daca ai de gand sa investesti pe termen lung (18 ani asa cum lasi sa se inteleaga) atunci poti folosi cu incredere puterea randamentului compus (reinvestit) care BATE orice inflatie sau depreciere de curs.
   Eu personal, voi opta pentru concluzia nr. 6 propusa de Valentin pentru diversificare si protectie. Si categoric voi folosi dobanda compusa.

  2. RON pierde in medie pe an (in ultimii 10 ani) in jur de 1.7-1,8% fata de EUR. Statistic, un 5% pe an in RON este echivalentul unui 3% in EUR. Greu de gasit 3% in EUR astazi in altceva decat piata de actiuni.

 4. Deci NU pentru 9 din cele 10 motive de mai sus (sa zicem ca incapacitatea de plata e putin utopica avind in vedere populismul care vine de la guvernare). Si o mentiune : “NU vreau sa sustin acest guvern” si “Banii vor fi risipiti de guvernanti” sunt, DIN CONTRA, argumente foarte puternice. Faptul ca sustin OBLIGAT acest guvern prin taxe si impozite nu inseamna ca trebuie sa ma ofer voluntar sa suplimentez cu ceva nebunia lui. Iar banii pentru spitale, scoli, alocatii si asistenta sociala pot sa-i dau eu personal in diverse moduri si nu sa-i pun in mina statului sa faca EL cum crede de cuviinta.

  1. Ruiz, foarte bine! Este o alegere personala si te felicit ca ti-o sustii si esti consecvent. Asa sunt si eu consecvent cu opiniile si convingerile mele. Asa se nasc oamenii puternici – cu opinii puternice si consecventi pe acele opinii, dar cu respect pentru cei care au alte opinii la fel de puternice.

 5. Interesant articol. Ultima emisiune ma atrage si pe mine, cea cu scadenta de 1 an, pentru ca reduce mult din riscul aprecierii inflatiei si deci a cresterii dobanzilor. In plus, asa cum sustineati si in articol, eliminarea de impozite si alte comisioane ne ofera un randament curat si ne scuteste de drumurile la ANAF unde trebuie declarate veniturile.

  Pe de alta parte, pentru clasa de active cu risc scazut, eu nu stiu sa existe alternative mai profitabile. Unde ati vazut titluri de stat romanesti in alte valute (EUR/USD)? Eu nu stiu sa existe, poate doar titluri de stat internationale emise de alte state. Acolo intr-adevar, imi imaginez ca este nevoie de un broker international.

  Va rog sa ma edificati si pe mine daca exista alternative la titlurile de stat in RON si in EUR, fiindca m-ar interesa sa plasez investitii si in moneda europeana. Repet, eu nu cunosc sa existe asa ceva, dar poate fi efectul asimetriei informationale si sa imi fi scapat mie acest aspect. Multumesc anticipat!

 6. Mai este un aspect de avut in vedere, si anume dobanda reala oferita de stat. Daca de exemplu ati avut un depozit bancar care a expirat pe 4 martie si ati transferat banii la trezorerie ca sa cumparati titluri de stat pe 1 an, banii dvs. nu vor produce nici o dobanda pana pe 25 martie cand este emisiunea de titluri. Deci dobanda reala pe perioada 4.03.2019 – 4.03.2020 nu va fi de 3,5% net, ci mai mica, 3,29% net in exemplul de mai sus, adica circa 3,66% brut (echivalent depozit bancar). Chiar si asa, dobanda e mai buna decat la marea majoritate a depozitelor, dar e bine sa tineti cont cand va calculati randamentul real.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *