titluri de stat scaled
|

Titluri de stat Fidelis iunie 2022

Avem o noua serie de titluri de stat Fidelis si, asa cum anticipam, dobanzile se apropie de 8% in RON, semnificativ mai mari decat precedentele emisiuni.

In acelasi timp, rata inflatiei pe ultimele 12 luni (mai 21-mai 22) este de 14.49%. Dobanzile sunt mult sub inflatie dar acest lucru nu este o noutate. Traim intr-o paradigma de dobanzi sub inflatie de ani de zile si cam in toate economiile lumii.

“Persoanele fizice rezidente și nerezidente cu vârsta peste 18 ani pot subscrie, în perioada 6 – 21 iunie 2022, prin intermediul bãncilor partenere BT Capital Partners&Banca Transilvania, Banca Comercială Română, B.R.D. – Groupe Société Générale și Alpha Bank, în titlurile de stat FIDELIS denominate în lei și în euro, care sunt listate la Bursa de Valori București.

Titlurile de stat în lei au scadențe de 1 an și 3 ani cu dobânzi anuale de 7,2% și respectiv 7,8%, iar cele în euro au scadențe de 1 an și 2 ani și dobândă anuală de 1,40%, respectiv 2,30%.

Valoarea nominală a unui titlu de stat FIDELIS este de 100 de lei pentru emisiunea în lei și 100 de euro pentru emisiunea în euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro.”

sursa: mfinante.ro

fidelis iunie

sursa: bvb.ro

De mentionat ca dobanzile sunt neimpozabile.

Poti participa la plasamentul celor trei emisiuni de titluri de stat direct, prin intermediul sindicatului de intermediere format din: BT Capital Partners (firma de brokeraj afiliata Bancii Transilvania), Banca Transilvania, BRD si BCR.

De asemenea, poti subscrie si prin intermediul altor brokeri autorizati BVB, asa cum este Tradeville.

Iti poti deschide cont online la Tradeville aici.

Si aici poti vedea cum se fac subscrierile prin Tradeville, direct online.

Comparatie cu inflatia

Daca vorbim de titlurile de stat in EURO, la dobanzi de 1.4% pe un an si 2.3% pe doi ani vs inflatia de 8% la EURO + perspectivele de inflatie pe urmatorii 2 ani (mult peste 2%) + perspectiva ca si Banca Centrala Europeana sa inceapa cresterile de dobanda din toamna – chiar nu are rost sa facem vreo comparatie 🙂

La RON, rata inflatiei pe ultimele 12 luni (mai 21-mai 22) este de 14.49%. Aceasta inflatie este cea care deja a erodat puterea de cumparare a RON-ului.

Mai relevanta ar fi rata inflatiei pe urmatorul an (pentru cele cu scadenta de 1 an) si pe urmatorii 3 ani.

Astfel, potrivit BNR, proiectiile de inflatie pe urmatorii ani arata astfel:

proiectie inflatie bnr

sursa: BNR

Astfel, potrivit acestei proiectii, am cam ajuns la varful inflatiei (in jur de 15%) si inflatia urmeaza sa decelereze in urmatoarele luni.

Inflatia pe urmatoarele 12 luni ar fi undeva pe la 12-13%. Astfel, la titlurile de stat pe 1 an, avem randament sub inflatie sigur.

Inflatia pe urmatorii 3 ani – acolo am putea iesi cu randamente apropiate cu inflatia sau chair peste daca intr-adevar inflatia in anii 2 si 3 (adica iunie 23 – iunie 24 si iunie24 – iunie25) se va situa pe la 5-6%. Astfel, de-abia acopera proiectia de inflatie.

Totusi, sunt doar proiectii si nimeni nu stie cat va fi inflatia in mod real in urmatorii 3 ani.

Comparatie cu dobanzile bancare

In acelasi timp, dobanzile titlurilor de stat sunt semnificativ peste majoritatea dobanzilor bancare care sunt foarte mici la bancile mari si medii, undeva intre 3 si 4% pentru depozitele pe 12 luni (impozabil).

Doar cateva banci mici ofera dobanzi care se apropie de ceea ce ofera titlurile de stat Fidelis.

depozite iunie 22

sursa: Finzoom

Concluzie

Eu nu cred ca am atins inca varful de inflatie. Inca mai sunt multi bani de ars pana sa ajungem la un echilibru.

Totusi, cred ca inflatia va intra in cateva luni pe o panta descendenta atat datorita masurilor monetare ( cresterea dobanzilor si QT (sterilizarea masei monetare de catre Bancile Centrale)), cat si datorita scaderii consumului pe viitor.

Consumul va scadea cand vom intra in recesiune si oamenii vor fi terminat: 1. economiile facute in pandemie 2. isi vor fi satisfacut nevoia de distractie/ calatorii etc. determinate de frustrarile din pandemie 3. va creste somajul din cauza recesiunii/ falimentelor/ taierilor de costuri.

Atunci vom avea oportunitati bune in titlurile de stat. Pana atunci, oricine cumpara titluri de stat acum, ar trebui sa se astepte la ceva durere (dobanzi sub inflatie si scaderea cotatiilor titlurilor de stat).

Dintre cele 4 emisiuni de titluri de stat Fidelis, cele pe 1 an in EURO si RON sunt clar sub inflatie.

Cele in EURO pe 2 ani mi se par neinteresante pentru ca dobanda este prea mica.

Poate doar cele pe 3 ani in RON sa fie cat de cat interesante si cu ceva sanse sa aduca randamente real pozitive – dar atentie ca, acestea, fiind pe 3 ani, sunt si mai volatile pe bursa.

In final, titlutile de stat Fidelis din iunie 2022 sunt interesante pentru cei care vor sa parcheze niste bani pe 1-3 ani si altfel i-ar fi tinut doar in depozite/ cont de economii/ cont curent/ saltea.

Altfel, eu cred ca vor veni si exista deja si oportunitati mult mai bune pe piata de actiuni. Doar ca pentru asta ai nevoie de educatie investitionala pentru a intelege ce cumperi si pentru a tolera volatilitatea.

Mult succes!

Valentin

PS. Apropo de educatie financiara si investitionala. Ai o super sursa la dispozitie: Inregistrarea Conferintei Money Days 2022 – ai 23 de prezentari practice si actuale (este filmata luna aceasta) pe majoritatea temelor relevante: mindset, finante personale, investitii in actiuni, titluri de stat, imobiliare, crypto etc. Doar pana astazi, 14 iunie, mai poti beneficia de reducere de 100 de lei prin cuponul de reducere “valentin”. Poti comanda inregistrarile conferintei AICI.

Disclaimer – acest articol contine link de afiliere pentru brokerul Tradeville. 

Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul StiintaBanilor.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul StiintaBanilor.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul StiintaBanilor.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *