Fidelis cover

Titluri de stat in RON si EUR – programul Fidelis 2020

Poate una dintre cele mai bune vesti de anul acesta pentru investitorii romani si mai ales pentru dezvoltarea pietei de capital din Romania este lansarea a trei emisiuni de titluri de stat pentru propulatie prin programul Fidelis. Avem doua emisiuni de titluri de stat in RON, pe 2 ani cu 4% pe an, pe 4 ani cu 4.5% pe an si una in EUR, pe 5 ani cu 2% pe an.

Guvernul Romaniei a lansat 3 oferte de titluri de stat destinate exclusiv polulatiei, prin intermediul programului Fidelis. Acest lucru nu este o noutate, in conditiile in care ne-am obisnuit in ultimii ani cu emisiunile de obligatiuni pentru populatie din programul TEZAUR insa ceea ce aduce nou programul Fidelis fata de programul Tezaur este ca titlurile de stat vor fi listate la BVB.

Mai jos, detaliile celor trei emisiuni de titluri de stat.

Fidelis 2020

sursa

De mentionat ca dobanzile sunt neimpozabile.

Poti participa la plasamentul celor trei emisiuni de titluri de stat ori direct prin intermediul sindicatului de intermediere format din: BT Capital Partners (firma de brokeraj afiliata Bancii Transilvania), Banca Transilvania, BRD si BCR.

De asemenea, poti subscrie si prin intermediul altor brokeri autorizati BVB. Mai jos o lista a acestor brokeri:

intermediuari titluri de stat

sursa

Subscrierile se vor face fara comision iar ulterior vanzarile pe BVB vor fi comisionate de catre sindicatul de intermediere cu 0.05% din valoarea ordinului.

Ceilalti intermediari autorizati (cei care nu fac parte din sindicatul de intermediere: BT Capital Partners, Banca Transilvanie, BRD si BCR) vor aplica propriul sistem de comisioane.

De verificat cu fiecare intermediar in parte care sunt costurile totale pe toata durata contractului.

Eu am verifict cu brokerul pe care il folosesc cel mai mult pe BVB, cu Tradeville si au doar un comision de vanzare (se aplica doar daca vei dori sa vinzi titlurile de stat pe BVB) de 0.1% si nu au niciun alt comision.

Iti poti deschide cont la Tradeville aici.

Riscurile asociate titlurilor de stat

Sunt detaliate in Prospect. Iti recomand sa le studiezi.

Ce vreau sa punctez pentru cei care sunt mai putin familiarizati cu piata de capital este ca titlurile de stat vor fi listate la BVB si vor avea fluctualii de pret. Mai exact, vor creste sau vor scadea in valoare in functie de cerere/ oferta, rate de dobanda din piata, inflatie, ratingul de tara si alti factori.

In plus, ar trebui sa urmarim in ce masura dobanzile oferite ne vor aduce un randament peste inflatie. Momentan ne aduc peste inflatie, in conditiile in care inflatia raportata de BNR la luna iunie 2020 este de 2.58% iar tinta de inflatie pe 2020 este de 2.5%.

Comparatia cu titlurile de stat din program Tezaur

Titlurile de stat pentru populatie oferite prin programul Tezaur au dobanzi similare. Sunt doar mici diferente date de durata fiecarei emisiuni de obligatiuni (este normal ca la o scadenta mai mare sa ai o dobanda mai mare anuala).

Diferente principale:

 1. Subscriere: Tezaur – subscriere la Trezorerie sau Posta (implica birocratie si multiple deplasari); Fidelis: subscriere la sindicatul de intermediere si la brokerii BVB (mai putina birocratie si posibilitatea de a face totul online);
 2. Suma minima: Tezaur – suma minim de 1 RON; Fidelis – 5000 RON sau 1000 EUR;
 3. Volatilitate: Titlurile Tezaur nu vor fi listate (nu vor varia in pret) pe cand cele din programul Fidelis vor fi listate si vor avea variatie de pret;
 4. Posibilitate de rascumparare anticipata: Tezaur – pot fi rascumparate mai devreme dar cu pierderea dobanzii acumulate, Fidelis pot fi vandute pe BVB cu obtinerea dobanzii cumulate la zi;
 5. Colectare dobanda/ Rambursare principal: Tezaur – implica drumuri la Posta sau la Trezorerie pentru a colecta dobanzile si principalul, Fidelis – se colecteaza direct in contul bancar sau in contul de tranzactionare la broker.

 In ceea ce priveste dobanzile, vei vedea ca sunt relativ silimilare atat pentru programul Tezaur cat si Fidelis.

Dobanzi program Tezaur iulie 2020

tezaur iulie 2020sursa

Comparatia cu dobanzile bancare

Am facut o comparatie cu dobanzile la depozitele pe 2 ani oferite de banci. De comparat cu DAE (dobanda efectiva dupa scaderea costurilor), nu cu dobanda afisata.

dobanzi 2 ani

Sursa

Se pare ca titlurile de stat Fidelis ies in avantaj semnificativ + ca sunt si neimpozabile.

La EUR nici nu are rost sa caut comparabile J Slabe sansa sa gasesti ceva peste 1%, chiar si cu scadente lungi. Plus ca la depozite, daca retragi anticipat pierzi dobanda.

Concluzie

Este clar ca astfel de titluri de stat nu vor imbogati pe nimeni. Nici nu sunt menita sa faca acest lucru, avand in vedere ca sunt considerate investitiile cu gradul cel mai mic de risc.

Randamentul este corelat cu riscul asumat.

Un avantaj important al acestor titluri de stat este ca vor fi listate si astfel, cel putin teoretic, daca vom avea lichiditate, investitorii vor putea sa le vanda sau sa le cumpare oricand, cu pastrarea dobanzii acumulate.

Astfel, aceste titluri de stat vor putea face parte dintr-un portofoliu de investitii dinamic care sa cuprinda mai multe tipuri de active (actiuni, titluri de stat etc.).

Este un mare pas inainte si pentru BVB pentru ca se vor deschide multe conturi de tranzactionare la brokeri. Astfel, avem sansa ca o parte dintre acesti noi investitori sa intre, mai devreme sau mai tarziu si pe piata de actiuni. Ar fi si pacat sa nu faca acest lucru pentru ca randamentele reale se obtin din investitiile in actiuni. 🙂

Sper ca ti-a fost de folos aceasta mica analiza.

Pe curand!

Valentin

Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul StiintaBanilor.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul StiintaBanilor.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul StiintaBanilor.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.

Similar Posts

47 Comments

 1. Sunt foarte interesat in aceste titluri. Ma tot gandesc ce sa fac. Am cativa mii de EUR cu care nu vreau sa fac nimic timp de 1-2 ani. Ce credeti, care este posibilitatea ca pretul titlurilor va fi mai mic peste 1-2 ani pe bursa?

  1. Pe bursele mari, lichide, preturile obligatiunilor statului roman cu maturitatea de 5-6 ani au un randament de 1.5- 1.8%, la pretul ofertei de cumparare. Asta inseamna ca o obligatiune Fidelis s-ar putea vinde inainte de maturitate la un pret nominal, sau chiar putin mai mare. Daca piata BVB ar fi lichida. Ori BVB este notorie, o mai scriu o data, NOTORIE, pentru lipsa de lichiditate. Mai ales obligatiuni. Praf, pur si simplu doar praful de pe toba. Sunt perioade din an cand s-ar putea gasi obligatiuni (pentru ca nu stiu ce fond face niste rebalansari sau rambursari).
   Iata niste cifre: BVB in lunile mai si iunie 2020 (altfel, destul de active) a tranzactionat intre 1.7 si 2.8 mil lei la obligatiuni in lei, si respectiv 0.3-0.6 mil euro la obligatiuni in euro. Din totalul de 700-800 mil lei tranzactii. Adica nimic. Zero barat. Sunt zile in care nu se face nicio tranzactie de obligatiuni. Iar asta nu pentru ca nu ar fi obligatiuni disponibile pe piata. Toata datoria statului roman este tranzactionabila. Dar nu este scoasa la vanzare.
   Fidelis nu va schimba aceasta stare de fapt. Nu este la prima emisiune. Au mai existat pe vremea lui Ciolos. Lichiditate minima.
   Deci, da, riscul pe care il aveti este sa nu puteti sa le vindeti, mai ales daca va grabiti. Daca lasati ordinul de vanzare o luna, doua, atunci posibil sa apara cineva. Insa principalul concurent va fi chiar statul. De ce ar cumpara cineva de la dv la un pret mai mare, daca il poate lua de la Trezorerie, printr-o noua emisiune, la un pret nominal de 1000 euro?
   In sumar, piata secundara de obligatiuni in Romania este ZERO BARAT. Nu v-as sfatui sa fiti primul in ea. As lasa sa vad ca se creeaza.
   Pe de alta parte, pastrarea euro a fost o idee proasta in ultimii ani, cel putin de cand exista Tezaurul cu 5%. Ati pierdut anual intre 1.5 si 1.8% din puterea de cumparare a acelor euro. Pe langa pierderile cauzate de comisioane (daca i-ati tinut in banci si nu la saltea). Fidelis in euro va permite sa iesiti macar pe zero. Din acest punct de vedere, Tezaur in lei la 5% a fost cea mai buna optiune pentru pastrarea banilor.

   1. De acord cu tine, dar nu cumva emisiunea aceasta introduce obligativitatea intermediarilor de a asigura luchiditatea? Sau am inteles gresit din prospectul emisiunii?

    1. Prospectul este neangajant pentru sindicatul de intermediere. Scria acolo ca Sindicatul trebuie sa ofere cotatii ferme. Si atat.
     Apoi mai scrie “Metoda de intermediere este metoda celei mai bune execuţii, ceea ce implică luarea măsurilor pe care Sindicatul de Intermediere le consideră necesare şi oportune pentru obţinerea celor mai bune rezultate cu privire la plasarea Titlurilor de stat fără însă a însemna că Sindicatul de Intermediere îşi asumă sau garantează în vreun fel faptul că va plasa oricare sau toate Titlurile de stat sau că oferă orice declaraţie sau garanţie cu privire la succesul Ofertei.”

     Nu exista nicio garantie privind volumul minim de lichiditate pe care ei sa il ofere.
     Dincolo de asta, totusi faptul ca jucatorilor institutionali nu le este permis accesul si observand istoria celeilalte emisiuni din 2016 la care am dat graficul pretului si volumul de tranzactii, cred ca putem fi optimisti ca nu vor fi sincope. O medie de 500 de titluri pe zi. Este mult? Este putin? Cam asta este ce consideram eu “praf pe toba”. Sincer, ma astept ca emisiunea in euro sa aiba si mai putine tranzactii.

   2. @Make: Wow ce raspuns. Multumesc Make. Chiar ma ajuta mult. Mai am bani si in firma. Pentru PJ ce optiuni sunt? Ce recomandati?

  2. Atentie ca in prospect, investitorii in euro sunt tratati diferit de cei in lei. Cei in euro au nevoie sa deschida un cont de investitii pe BVB. Cont care implica niste costuri de mentenanta si de inactivitate (nu faci nicio tranzactie cateva luni de zile, platesti un comision de cateva zeci de lei, poate 100 lei). Plus ca unii brokeri bancari te obliga sa deschizi si cont curent in euro, cont pentru care se platesc comisioane de 1-2 euro / luna. Iar anumiti brokeri au praguri sub care nu iti vor deschide contul de tranzactionare (la BCR este 10 000 euro).

   Prospect Fidelis: “Subscrierile pentru emisiunea in Euro se pot realiza numai în baza unui contract valid de servicii de investiţii financiare încheiat de investitori cu unul dintre membrii Sindicatului de Intermediere, respectivBT Capital Partners, BCR, BRD sau cu Participanţii Eligibili”

   Subscrierile in lei par a se putea face fara cont de tranzactionare pe BVB la Banca Transilvania. La BCR sau BRD ai nevoie tot de cont de tranzactionare.

 2. Am multi bani in Tezaur. Este singura solutie in Romania ca sa ai obligatiuni de stat.
  Alta solutie nu exista. Sa mergi la dealerii primari pentru obligatiuni noi emise de stat, platesti un comision foarte gras intermediarului iar dobanda iese ca la niste depozite.
  Sa cumperi obligatiuni pe piata secundara este tot o porcarie pentru ca lichiditatea pur si simplu nu exista. Toate obligatiunile sunt tinute cu dintii de fondurile de pensii. Si vorbim de sute de miliarde de lei care nu sunt scoase in piata la tranzactionare. Sunt tinute pana la maturitate de posesori. Se vand extrem, extrem de putine la preturi aiuritoare.
  Fidelis va avea aceeasi soarta. De ce ar fi altfel? Este iluzorie ideea ca se va crea lichiditate. Rascumpararea finala sau una anticipata la Tezaur se face la pretul nominal, plus ca are dobanda cea mai mare. Rascumpararea anticipata la Fidelis va fi facuta intr-un mediu lipsit de lichiditate. Iar jucatorii profesionisti din piata vor avea ordine de cumparare la niste preturi dezavantajoase.

  1. La Fidelis vor fi doar investitori de retail + membrii sindicatului de intermediere (BT Capital partners si cele trei banci) vor asigura lichiditate, sunt market makeri. Din aceste motive cred ca va fi lichiditate.

  2. Buna Make , se vede de la distanta ca esti un investitor versat, caruia nu-i place sa piarda si in consecinta , investesti ca atare. Poate ma ajuti intr-o dilema … Am si eu Tezaur, toate la 3 ani pana acum… nu am inca Fidelis … Intre Tezaur la 3 ani cu 4,25% pe an si Fidelis la 4 ani cu 4,5% pe an , tu ce ai alege ? Multumesc !

   1. Fidelis la 4 ani. Poti alege Banca Transilvania parca, scrie in prospect, la care nu ai nevoie sa deschizi cont pentru servicii de investitii. Vei avea nevoie de el doar la vanzare. Asta reduce comisioanele platite.
    Intre Tezaur 3 ani si Fidelis 4 ani, Fidelis castiga la toate capitolele: flexibilitate superioara, dobanda mai mare.

    Discutia ar fi fost mai dificila intre Tezaur 5 ani si Fidelis 4 ani. Dobanda in plus la unul, flexibilitate superioara la celalalt.

    1. Multumesc MAKE ! Asta este si feeling-ul meu , insa , stii cum e, uneori ai nevoie si de o confirmare din partea cuiva care se pricepe mai bine ca tine 🙂
     Nu am cumparat nici in trecut TEZAUR pe 5 ani la 5% pe an … mi se pare un orizont de timp prea lung … insa apropos de Fidelis , e o dilema acum , ce-mi sunt 4 , ce-mi sunt 5 ani … Sa inteleg ca tu ai prefera TEZAUR pe 5 ani la 5% in loc de Fidelis la 4 ani cu 4,5% ? Multumesc !

     1. Alegerea intre cele doua depinde mult de contextul personal. La o suma foarte mare (cum are Georgescu de 3 mil lei), diferenta de 0.25% anual incepe sa conteze. Este o vacanta de vreo doua saptamani in Grecia. O vrei sau nu? Trebuie sa pui suma concreta pe care o ai in plan, sa vezi daca 0.25% reprezinta ceva semnificativ. Apoi situatia personala care te-ar pune in situatia sa ai nevoie de acei bani (Georgescu clar nu se bazeaza pe ei pentru ca are un salariu super generos de la BNR si cred ca si o pensie). Fiecare isi cunoaste obiceiurile si rezervele financiare. Alegerea este una foarte personala.

 3. Am o intrebare.
  Imi poate exlica si mie ciineva ce inseamna mai exact ” investitorii vor putea sa le vanda sau sa le cumpare oricand, cu pastrarea dobanzii acumulate.” , adica daca le-am tinut o luna primesc dobanda cumulata pe luna respectiva? 😀 intreb si eu.

    1. Ba da, Eugen.
     Iar eu gasesc chiar un aspect util pentru Fidelis. Este comisionat atat de putin incat devine un instrument interesant pentru investitorii PF la BVB. Chiar ma intrebam ce sa fac acum cand BVB bate pasul pe loc. Sa vand? Si ce fac cu banii? Ii bag in Fidelis. Cand va fi ceva mai multa agitatie la BVB, sau ne vom apropia de primavara dividendelor, reintru pe actiuni.

     1. Buna Make , se vede de la distanta ca esti un investitor versat, caruia nu-i place sa piarda si in consecinta , investesti ca atare. Poate ma ajuti intr-o dilema … Am si eu Tezaur, toate la 3 ani pana acum… nu am inca Fidelis … Intre Tezaur la 3 ani cu 4,25% pe an si Fidelis la 4 ani cu 4,5% pe an , tu ce ai alege ? Multumesc !

 4. Titlurile de stat din programul Fidelis, daca sunt pastrate pana la scadenta, sunt la fel de sigure ca cele din programul Tezaur? Sau faptul ca sunt oferite prin banci le face mai putin sigure?

  Asa pare din capitolul “Riscuri” al prospectului:
  “Dacă Deţinătorul de Titluri de stat cu rata fixă păstrează Titlurile de stat până la scadenţă, modificările dobânzii de piaţă nu sunt relevante pentru un astfel de Deţinător de Titluri de stat deoarece acestea vor fi rambursate la valoarea nominală.”

  Emisiunea in euro pare interesanta, in contextul in care actualele decizii politice/economice din tara noastra nu par sa ne duca pe drumul cel bun in viitorul apropriat. Desigur, nimeni nu are un glob de cristal…

  1. Glob de cristal nu. Dar foi Excel da. Oricine a tinut cash/depozite in euro a pierdut in ultimii patru ani (cel putin 10%). Ai de multumit ECB pentru asta. Iata avertismentul autoritatilor germane catre proprii cetateni. “Pierzi bani tinand euro”. Asta se intelege.
   https://youtu.be/t6m49vNjEGs?t=103

   1. Buna Make , se vede de la distanta ca esti un investitor versat, caruia nu-i place sa piarda si in consecinta , investesti ca atare. Poate ma ajuti intr-o dilema … Am si eu Tezaur, toate la 3 ani pana acum… nu am inca Fidelis … Intre Tezaur la 3 ani cu 4,25% pe an si Fidelis la 4 ani cu 4,5% pe an , tu ce ai alege ? Multumesc !

 5. Cu titlurile de stat nu te alegi în final cu aproape nici un câștig, deoarece băncile aplica comisioane consistente care te descurajează sa mai cumperi TS.

   1. Buna Make , se vede de la distanta ca esti un investitor versat, caruia nu-i place sa piarda si in consecinta , investesti ca atare. Poate ma ajuti intr-o dilema … Am si eu Tezaur, toate la 3 ani pana acum… nu am inca Fidelis … Intre Tezaur la 3 ani cu 4,25% pe an si Fidelis la 4 ani cu 4,5% pe an , tu ce ai alege ? Multumesc !

 6. Titlurile de stat nu îți aduc în final nici un câștig deoarece cheltuielile cu ele comisioanele nesimțite ale băncilor singurele care câștigă și inflația anulează tot câștigul, plus ca valoarea lor fluctuează ieși sigur în pierdere.

 7. Am o intrebare:de ce sa subscriu in euro cu 2% pe 5 ani,daca la lei e 4,5% pe 4 ani? Sa ma astept sa creasca cursul de schimb incat sa compenseze diferenta de 2,5%?

 8. Mersi Mame,e clar cu Isărescu. In legătură cu Tezaur vreau să precizez că am deschis un cont la Trezorerie și am transferat banii on-line(nu e neapărat nevoie să te deplasezi la Poștă sau Trezorerie). Dobânda s-a încărcat automat în contul de la Trezorerie. Dacă le dai contul de la bancă pot să facă ei transferul dar se comisionează. Dar trebuie să te deplasezi la ei să semnezi deschiderea de cont și contractul la termen care a durat câteva minute.

 9. Am 15000 R ( la 4,83 euro) = 3105,59 E
  La titlurile Tezaur la 5 ani = 15000 x 4.75 =712,5 ( dobanda 1 an )x 5 ani = 3562,5 R = 737,58 E
  La Fidelias: 3105,59 x 2% =62,12 E ( pe an ) x 5 ani = 310,6 E
  Am gresit oare undeva ?

 10. O intrebare.

  Daca cumpar titluri de stat Tezaur pe 5 ani, insa dupa 1,5 ani am nevoie de bani, le mai pot vinde? Daca da, cum ramane cu dobanda?

 11. Salut!
  Se merita sa optez pentru FIDELIS in euro (schimbarea lor in RON mi-ar aduce pierderi!), 5 ani, 2% / an? Vreau sa cumpar titlurile prin BRD (sucursala de la mine din oras). Pana la urma, daca tin TS pana la scadenta si scad comisioanele bancii (care nu se stie cate si cat sunt acum si la momentul rambursarii) si alte cheltuieli, mai raman cu ceva din acea dobanda de 2%?
  Un calcul pentru, sa zicem, 1000 de euro mi-ar fi de ajutor.
  Multumesc.

  1. Spre deosebire de investitorii in lei, care nu sunt obligati sa deschida un cont de investitor (de servicii pe piete de capital) la una sau doua institutii mentionate in prospect, investitorii in euro trebuie sa deschida un astfel de cont. Citeste grila de comisioane a BRD pentru contul Piete de Capital.
   https://www.brd.ro/_files/pdf/Ghid_tarife_comisioane.pdf
   Comisionul pentru custodia titlurilor de stat in euro se plateste de catre posesor. Scrie in Prospect: ” Orice comisioane percepute de băncile care asigură intermedierea cu privire la plățile efectuate ca urmare a detinerii de Titluri de stat denominate în Euro vor fi suportate de către Deținătorii de Titluri de stat.”
   Sa vedem cat este comisionul pentru un cont Piete de Capital la BRD:
   – comision cont curent euro pe luna (4.2 lei echiv): deci cam 10 euro / an
   – custodie Fidelis: 0.03% / an, deci aproape zero la 1000 euro, dar… urmeaza comisionul minim…
   – Dacă valoarea totală lunară cumulată a comisioanelor pentru serviciile de păstrare în
   siguranţă a instrumentelor financiare pe pieţele locale şi a comisioanelor pentru serviciile de
   păstrare în siguranţă a instrumentelor financiare pe pieţele externe nu depăşeste valoarea
   de 10 eur (calculat la cursul publicat în ultima zi lucrătoare a lunii), se va percepe comision
   de păstrare în siguranţă de 10 eur.
   Comisionul de 10 eur nu se percepe în ipoteza în care clientul nu are deţineri în portofoliu
   – min 10 EUR/ lună

   Deci, de fapt, comisioanele minime la contul de broker al BRD sunt de minim 11 euro / luna (comision minim de custodie plus cel de cont curent), deci 132 euro / an.

   Pentru investitorul care plaseaza 1000 euro in titlurile Fidelis, acesta va castiga o dobanda de 20 de euro (minus 0.05% comision de subscriere, platit o singura data, ar fi neglijabil), dar va plati 132 de euro / an catre BRD, comision pentru contul de piete de capital.

   1. Salut.
    In acest calcul cred ca nu ai luat in considerare si comisionul de retragere numerar – majoritatea bancilor au un comision de 1%-2% la retragerile in valuta de la ATM sau casierie.
    Din calculul tau trag concluzia ca pentru o investitie de 1,000 Euro la final te alegi cu mai putini bani decat ai depus initial, corect ? 🙂
    Daca in schimb ai depune 150,000 Euro la editia Fidelis 17 martie – 01 aprilie 2022 unde dobanda pe 2 ani este de 1.6% , situatia ar fi alta. Problema principala ramane acel comision de retragere numerar ca se aplica la toata suma depusa, nu doar la dobanda. Ai vreo solutie pentru aceasta situatie ? Sincer nu prea inteleg de ce ar lansa acest serviciu si pentru persoanele fizice daca la final ies in pierdere…

    1. eu am comsion zero la retragerea de valuta la unicredit. Oricum nu prea inteleg de ce ai retrage banii cash. Ce sa faci cu sume mari in euro cash? Sa ii tii in sifonier?

     1. Era o intrebare generala, de informare corecta pentru toata lumea interesata.
      In particular si eu am prins oferta Unicredit de Black Friday cu 0 comisioane pe viata (inclusiv la retragere valuta din casierie, ca la ATM inca se comisioneaza) dar posibil sa mi se perceapa comision de catre unul dintre membrii “Sindicatului de Intermediere” la transferul catre Unicredit.
      De fapt vroiam sa fim constienti de toate costurile care apar in aceste tranzactii si in ce masura afecteaza ele acea dobanda neimpozitabila. Din graba, este usor sa crezi ca este vreo mare afacere si la final sa vezi ca de fapt ai pierdut bani si ca mai bine ii tineai la saltea in valuta sau ii puneai in lei la Tezaur (Trezoreria nu percepe comisioane daca te duci la ghiseu iar comisionul de transfer intr-un cont este mult prea mic, nesemnificativ as zice, parca 5 lei pe tranzactie).
      Pana acum se pare ca o persoana fizica care depune banii cash si vrea sa-i retraga tot cash, cam iese in pierdere la Fidelis in Euro daca nu a avut noroc de un cont fara comision de retragere in valuta. Gresesc ?

 12. Românii au investit în prima emisiune Tezaur din anul 2020, care a fost lansată de Ministerul Finanţelor Publice, peste 700 mil. lei în titluri de stat cu scadenţă pe 1, 2, 3 şi 5 ani şi dobânzi anuale de 3,5%, 4%, 4,25% şi 4,75%, potrivit informaţiilor transmise de reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice.

  Aproape 17.000 de români au investit în cadrul acestei emisiuni de titluri de stat dedicată populaţiei.

  Acest numar este similar cu celelalte depuneri la Tezaur din anii precedenti. In iulie 2018 suma era comparabila
  Ministerul Finanţelor: Românii au investit peste 786 de mili. lei în emisiunea de titluri de stat.

 13. Salut Valentin ,

  Oare cine sa fie romanul care a plasat 400 000 000 lei in titluri Fidelis pe 4 ani ?
  Eu zic ca poate fi unul din fratii Paval , de la Dedeman …
  Rata de alocare ar putea fi subunitara , ce parere ai ? Inca nu s-a publicat …

 14. Salut!

  As vrea sa vad niste calcule pentru Fidelis prin Tradeville.

  Sa zicem 4 ani in RON suma de 10000 la o dobanda de 4,5% prin Tradeville (sau alt broker). La sfarsitul primului an voi avea o dobanda de 450 RON. Aceasta suma se adauga automat la valoarea investitiei sau se transmite in contul meu de la Broker? Altfel spus, va functiona cu dobanda compusa sau dobanda aleg eu daca o pastrez sau o reinvestesc anual?
  Mersi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *