Titluri de stat romanesti pe 2 ani, cu 4.5% dobanda neimpozabila
Incepand de astazi, 26 noiembrie, s-a lansat o noua emisiune de titluri de stat romanesti pentru populatie, pe o perioada de 2 ani, cu o dobanda anuala de 4.5% neimpozabila.
Este a treia astfel de emisiune de titluri de stat dupa cea din iunie, pe 5 ani, cu 5% dobanda anuala si cea din august, pe 3 ani, cu 4.5%.
Avantaje:
1. Cel mai mic grad de risc dintre toate tipurile de investitii. Titlurile de stat sunt garantate de Stat (grad mai mic de risc decat depozitele bancare – acestea sunt garantate doar de Fondul de garantare, nu de Stat.)
2. Dobanda de 4.5% neimpozabila este echivalantul unei dobanzi de aproape 5% impozabil.
3. Dobanda peste orice depozit bancar disponibil pe piata. De exemplu, la 2 ani, dobanda maxima oferita la depozite este de 3.5% iar la 1 an este de 4.25% (impozabile).
Vezi cele mai bune oferte pentru depozite bancare.
4. Dobanda superioara cu 0.7%-1% fata de titlurile de stat disponibile pe piata secundara prin intermediul bancilor, pentru perioade asemanatoare.
sursa: Banca Transilvania
5. Un randament pozitiv intr-o perioada foarte volatila si putin prietenoasa cu investitorii: bursale internationale sunt pe minus sau zero de la inceputul anului, obligatiunile pe minus, marfuile pe minus. Anul acesta nu a fost prea prietenos cu investitorii. Mai sunt si astfel de perioade.
6. Rata inflatiei in Romania la octombrie 2018 a fost de 4.3%, potrivit Institutului National de Statistica, in scadere de la 5% in septembrie. Tinta BNR pentru tot anul 2018 ramane 3.5% rata de inflatie.
Dezavantaje:
1. Inflatia ramane un animal imprevizibil. Nu stim in ce masura inflatia isi va confirma trendul de scadere din luna octombrie.
2. In mare parte ramanem cu banii blocati timp de 2 ani din moment ce nu sunt listate la bursa. Pe de alta parte, Ministerul de Finante a declarat ca va publica un ordin prin care aceste titluri de stat sa poata fi transferate sau rascumparate inainte de scadenta. Vom vedea daca acest lucru se va concretiza pana la urma.
Cum putem investi:
“Ministerul Finanțelor Publice lansează o emisiune aniversară de titluri de stat către populație, cu ocazia sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, a treia în cadrul programului TEZAUR-ediția CENTENAR. Valoarea nominală a unui titlu de stat este de 1 leu, cu maturitate de 2 ani și o rată de dobândă de 4,5%, iar veniturile aferente sunt neimpozabile.
Titlurile pot fi cumpărate de către persoanele fizice rezidente care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii, inclusiv de cele care au participat și la emisiunile anterioare. Dobânda este anuală, plătibilă la termenele din prospectul de emisiune.
În perioada 26 noiembrie – 14 decembrie a.c., titlurile pot fi achiziționate prin unitățile operative ale Trezoreriei Statului și subunităților poștale din rețeaua Companiei Naționale Poșta Română – S.A, astfel:
– în perioada 26 noiembrie – 14 decembrie 2018 de la unitățile operative ale Trezoreriei Statului
– în perioada 26 noiembrie – 13 decembrie 2018 prin rețeaua de oficii poștale ale Companiei Naționale Poșta Română, din mediul urban, iar în perioada 26 noiembrie – 12 decembrie 2018 din mediul rural.
Valoarea maximă a subscrierii pe fiecare investitor este de 200.000 lei pentru subscrierile realizate prin intermediul unităților operative ale Trezoreriei Statului și 200.000 lei pentru subscrierile realizate prin subunitățile poștale din rețeaua C.N. ”Poșta Română” S.A.”
Bonusuri posibile
“După încheierea perioadei de subscriere MFP va organiza o tombola pentru toti investitorii în cadrul programului Tezaur – editia Centenar. Astfel, 1000 de investitori selectați vor primi un bonus de dobândă în valoare de 5.000 lei, care va fi acordat în perioada imediat următoare declarării câștigătorilor.
Lista câștigătorilor bonusului de dobândă va fi publicată pe site-ul MFP, fără a include detalii cu caracter personal ci doar informații indicative ale câștigătorilor.
Câștigătorii bonusului de dobândă vor fi notificați de către MFP și se va stabili un termen pentru ridicarea premiului de la o unitate a Trezoreriei Statului, inclusiv cei care au subscris printr-un oficiu poștal al Companiei Naţionale Poşta Română – S.A.”
De urmarit si Prospectul emisiunii de titluri.
Concluzie
Daca prima astfel de emisiune de titluri de stat, cea din iunie pe 5 ani nu mi s-a parut prea interesanta, aceasta noua emisune de stat, potrivit analizelor de mai sus, are o serie de avantaje.
Pentru o persoana cu un profil de risc mai scazut sau chiar si cu un profil de risc mai ridicat dar care isi doreste sa abordeze investitiile intr-un mod strategic, aceasta emisiune de titluri de stat pot fi o optiune.
In orice situatie, este important sa nu cadem in cele doua extreme date de necunosterea suficienta a domeniului investitiilor: nici toti banii la banca sau alte intrumente facile care ne vor aduce aproape nimic pe termen lung, nici toti banii in instrumente “moderne” dar foarte riscante care iarasi, pe termen lung este posibil sa ne aduca pierderi substantiale.
Investitiile se fac in mod strategic, diversificat inteligent si IN CUNOSTINTA DE CAUZA.
In cazul in care vrei sa aprofundezi subiectul investitiilor, iti recomand Cursurile de investitii pasive si active.
Cursurile reprezinta educatie pura, cunostinte obligatorii pentru orice persoana care nu doreste sa depinda exclusiv de o pensie de stat la batranete si pentru cei care isi doresc sa ajunga independenti financiar in timpul vietii active.
Aceste lucruri nu se invata in scoala, din video-uri motivationale pe youtube si nici la ASE. Aceste lucruri se invata din practica (si am aproape 14 ani de practica iar partenerul meu de curs Dan are 19 ani de practica) si din mii de ore de studiu temeinic si aici am zeci de mii de ore de studiu.
Am extras esentialul din toate aceste resurse si le-am pus in aceste doua cursuri astfel incat oricine sa poata incepe sa isi construiasca independenta financiara, pe baze sanatoase, inca de a doua zi.
Spor la investitii si in toate aspectele importante ale vietii tale!
Valentin
PS. Inainte sa inchei, vreau sa punctez faptul ca tot ce am scris in acest articol reprezinta analize si opinii personale. In niciun caz nu sunt recomandari de investitii. Fiecare investitor este dator sa isi faca propriile analize si sa investeasca in cunostinta de cauza.
PPS. Daca ti-a placut articolul si il gasesti util, te rugam sa il distribui si prietenilor tai.
PPPS. Alatura-te comunitatii noastre StiintaBanilor pentru a te imbogati spiritual, mental si material.
Desi celelalte emisiuni de obligatiuni nu mi-au captat interesul, aici mi-au atras atentia printro serie de beneficii:
– poti recupera banii integral atunci cand ai nevoie, insa pierzi dobanda (exact ca si la depozitele bancare la termen)
– tobola. practic cu 500 de lei invesitti intri in tragerea la sorti, iar daca castigi aduce un randament de 10x suma investita. Mai ceva ca la cripto, insa cu riscuri zero.
Razvan, pe cat este de interesant este de 2x imoral. O asemenea “tombola” oferita de statul roman in cea mai negra perioada a sa de credibilitate si interes pentru economia reala, reprezinta (in opinia mea) o pomana otravita si este contrara principiilor oricarui investitor matur si oricarui om care cauta bunastare si liniste mentala si materiala in acelasi timp. E de inteles ca Valentin sa nu poata exprima astfel de opinii intr-o analiza rece, EU o fac. Nu ma intereseaza sa stau la pomenile lui Orlando, platite (ca muuulte altele) din banii publici. Si se vorbeste de siguranta… Da, ai siguranta ca banii vor fi prost folositi, prost si netransparent administrati, si probabil destinatia lor se va schimba dupa cum bate crivatul in Teleroman etc. Cu alte cuvinte statul roman nu mai prezinta credibilitatea unui emitent serios, ci a unui organism disperat si decazut fara planuri sau strategii concrete CREDIBILE pe termen lung. Sunt unul din pagubitii unui alt program “garantat de stat” – economisire-creditare unde n-a fost deloc greu ca o vendeta personala a unui golanas sus-pus sa blocheze programul si platile catre participanti. Exista si componenta morala (atentie: nu spun emotionala) a unei investitii, iar eu personal prefer riscul unei pierderi nete la un emitent privat decat sa girez aceste actiuni imbracate patriotic dar ATAT de ipocrit in haina centenarului, de o gasca de neispraviti pe care nu stii daca-i mai vezi de la 1 saptamana la alta.
Parere pur personala!
Corect, tombola e imorala, dar e o modalitate prin care isi atrag investitori suplimentari. Din ce bani platesc tombola? Probabil din diferenda de dobanda, in loc de 5% cat au fost celelalte obligatiuni pe 5 ani, acum le-au facut 4.5% (e doar o speculatie a mea).
Statul e disperat dupa bani, asta o stiim cu totii. Daca nu aduna banii prin emisiunea aceasta de obligatiuni, se va imprumuta de pe pietele straine, cum a mai facuto in trecut. Cat despre plata titlurilor nu vad un pericol aici, pentru ca atunci cand v-a veni scadenta lor se v-a imprumuta din nou.
Nu sunt deacord deloc cu politica facuta de ei si nici cu modul de gestionare a finantelor. Dar pana la urmatoarele alegeri, pe astia ii avem, mergem inainte. Speram ca ne trezim si votam data viitoare oameni pregatiti, ancorati in realitatea economica.
VladM, pomenesti de un emitent privat, ai vreo varianta cat de cat, credibila?
Da, Adriana – Cam orice emitent privat care este capabil sa ofere o informatie coerenta si credibila si un minim de plan de business. Ceea ce evident ca statul roman nu poate face in conditiile actuale de calitate a personalului / viziune (lipsa). Cum spuneam: ma ard, dar o fac intr-o asumare de principii.
http://www.bvb.ro/info/Raportari/BNET/BNET_20180831161140_Raport-Semestrial-BNET—Semestrul-1-2018—RO.pdf
http://www.bvb.ro/FinancialInstruments/SelectedData/NewsItem/VNC24-Interest-rate-of-the-coupon-no-8/EC971
Cu tot respectul Valentin, la o inflatie oficiala de 5,2% dar reala undeva pe la 10%, nu stiu cat de convenabil este sa investesti in Titluri de Stat la acest ramdament. Nu degeaba cer strainii o dobanda de peste 5% la EURO pentru expunerea pe Statul Roman.
Dar, asa cum ai mentionat, pentru cei cu o aversiune mare la risc, este o optiune vs depozitul bancar clasic.
Multumim inca odata pentru tot ceea ce faci pe acest site, demn de tot respectul.
Cu stima pentru toti investitorii de retail.
Fix asta ma gandeam si eu, e doar un mod de a se imprumuta mai ieftin. Cumperi titluri de stat cu un randamemt de 15% mai mare decat un depozit bancar. Mare afacere. Si apoi baga si un impozit frumos ca sa fim mandri ca i-am sustinut prin aceste achizitii:))
Razvan, din ce am vazut eu in ordinul 3139/2017 (actualizat):
Art. 1 În înţelesul prezentului ordin, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
a)titluri de stat destinate populaţiei – titluri de stat în formă dematerializată, prin înscriere în cont, emise de Ministerul Finanţelor Publice prin subscripţie publică, prin intermediul unităţilor operative ale Trezoreriei Statului. Titlurile de stat nu pot fi răscumpărate înainte de scadenţă, sunt netransferabile şi nu se tranzacţionează. Acestea sunt nominative, fiecare având o valoare nominală de 1 leu şi dau deţinătorilor drepturi egale;
deci nu sunt transferabile si nu pot fi rascumparate inainte de scadenta.
Stiu ca intentionau sa modifice dar eu vad ca nu au modificat.
Poate avem un jurist care ne poate confirma.
Salut Valentin.
In prospect spune ca sunt transferabile si ca pot fi rascumparate inainte de scadenta.
http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/trezorerie/OMFP3648_23112018.pdf
Vezi pagina 3/6 (a PDFului) sau pagina 2 a prospectului, articolul 6 & 7.
Vlad,
La art 6&7 sune ca sunt transferabile in caz de DECES catre mostenitori & sunt rambursate la scadenta.
Nu ma uit eu bine?
Greseala mea. Am citit in diagonala articolul 7 referitor la rambusare.
Referitor la transfer, da, numai in caz de deces, catre mostenitori. Probabil ca asta este un aspect negativ pentru posibili investitori.
Acest lucru se poate schimba. Am vazut ca vor sa scoata o ordonanta prin care aceste titluri sa devina transferabile si sa se poata rascumpara inainte de scadenta.
https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/financiar/banci/oficial-titlurile-de-stat-pentru-populatie-vor-putea-fi-rascumparate-inainte-de-termen-si-tranzactionate-18297558?fbclid=IwAR0lIPWITeH-JBVWQZJHVQOo1ZIsoioFC2twuHMIQBEgaiFzEc3OQjIB1os
Salut Valentin,
Multumim de informatii.
O intrebare as avea legata de modul de cumparare al acestor titluri. Trebuie mers cu banii cash la tine la trezorerie sau posta? Si la fel cand trebuie sa iei dobanda pe ele, trebuie din nou mers personal la trezorerie sau posta de unde le-ai luat, stat la rand si ridicat banii? Daca e asa, as trece tot la capitolul dezavantaje.
Nu cred. La trezorerie poti sa iti deschzi un cont si sa faci virament bancar in acel cont.
Salut Valentin si multumim de informatii!
Sunt interesat si eu de procesul de achizitie ale acestor titluri. Daca se pot cumpara online de la distanta sau prin aplicatiile de homebank ale bancilor la care avem conturi? Sau daca e asa cum zice Daniel mai sus?
Din pacate nu se poate cumpara online sau de la distanta.
marea problema ce o vad este ca nu pot cumpara online/la distanta.
da, este o mare problema ca sistemul de subscriere este la nivel de 1900, nu 2018.
Un alt dezavantaj este sustinerea actualului guvern in mod direct prin aceasta achizitie. Pana baga un impozit frumos cat sa stearga orice castig aveti din titlurile astea :)))
Si daca tii bani la banca tot acest guvern il sustii. O mare parte a depozitelor populatiei sunt investite de banci in titluri de stat romanesti.
Sa nu mai spun ca orice taxa platita, orice cumparatura cu TVA, toate sustin guvernul.
Acest lucru nu este rau, oricat am fi de anti-guvern actual, o mare parte din banii virati catre bugetul statului sustin functionarea statului, cu toate serviciile publice (ale noastre) fara de care nu am putea exista: infrastructura, educatie, sanatate, administratie publica, securitate etc.
Imi cer scuze ca nu am inteles daca dobanda de 4,5% este pe an sau pentru doi ani adica 2,25% pe an?
Concret la 100 de lei dupa un an primesc 104,5 lei sau 102,25
Multumesc
Dobanda este de 4.5% pe an.
Multumesc
Fata de dobanzile de la banci, la care ti se mai ia 10% impozit, titlurile de stat sunt super-atractive.
Si prima emisiune, cu 5% dobanda, a fost foarte atractiva, chiar daca e perioada de maturitate de 5 ani, fiindca dobanzile sunt in scadere, odata cu inflatia.
Si emisiunile cu 4,5% sunt atractive, din aceleasi motive.
Iar la tombola participa investitorii din toate emisiunile, nu doar din asta de acum.
Da, fata de depozite bancare sunt mai atractive.
Am o intrebare: Aceasta dobanda poate fi capitalizata?
Adica daca cumpar titluri in valoare de 10.000 lei, pe o perioada de 5 ani, dupa primul an dobanda ar trebui sa fie 500 lei. In anul al doilea e tot de 500 lei, sau se calculeaza: 5%*10.500 lei, rezultand 525 lei?