Cei 1 cei mai bogati

Tranzitia de la Middle class la Cei 1% cei mai bogati

M-am surprins zilele trecute, intr-o discutie, relaxat, la o terasa, abordand subiectul banilor. Yap, mi se intampla des sa vorbesc despre acest subiect la tot felul de ocazii sociale. Pana la urma, si facutul banilor este o pasiune, nu? Si tot timpul apar oportunitati interesante, mai ales cand sunt discutate intr-un mediu relaxat.

Apropo de subiectul discutiei, vorbeam despre oameni bogati si am observat o diferenta de perceptie dintre interlocutor si mine. Interlocutorul vorbea despre persoane care au anumite pozitii de management in corporatii (ca fiind bogate, avute etc.) si despre cat castiga acele persoane, insa aceste aspecte nu prea treceau de filtrul meu. Adica eu nu intelegeam de ce acele persoane sunt considerate bogate.

Pe mine nu ma interesa castigul lunar salarial, ci imi venea sa intreb: Ce detine acea persoana? Si nu, nu ma refer la ce masina si ce casa, ci la ce active detine: terenuri, cladiri, depozite, firme, actiuni, portofolii etc.

Eu lucrez si am lucrat cu foarte multi oameni, asa ca stiu cat se castiga din diverse functii, business-uri, activitati. Am vazut si multe portofolii si situatii financiare personale cu multe zerouri :), asa ca am observat diferenta enorma de bogatie materiala dintre o persoana care castiga 8000 de euro pe luna si atat si cineva care are active de 1 milion de euro care ii genereaza 5000 de euro pe luna.

Primul, cel care castiga mult, are un stil de viata pe care si-l poate permite/ mentine de la o luna la alta – adica nu stie niciodata daca si-l va mai permite si luna viitoare.

Cel de-al doilea traieste cu sentimentul ca isi va permite acest stil de viata in perpetuitate. In mare, daca nu se intampla vreun dezastru de proportii, cam are si dreptate.

Astfel, am inteles un lucru:

Veniturile iti ofera un anumit stil de viata ASTAZI, insa Activele sunt cele care iti securizeaza acel stil de viata si pentru MAINE, POIMAINE si, potential, pentru tot restul vietii.

Middle class

Cred ca majoritatea cititorilor blogului stiintabanilor.ro sunt pe undeva prin categoria “middle class” (clasa mijlocie), fie ca vorbim de ITisti, ingineri, medici, mici atreprenori sau freelanceri sau o multitudine de alte profesii care necesita studii superioare sau nu.

Nu o sa intru in detalii cu privire la diversele subclasificari ale “middle class” (lower, middle, upper etc.), dar este important de mentionat ca acestea sunt destul de largi si poti fi middle class intr-o tara ca Romania si cu 800 de euro pe luna, si cu 8000 de euro pe luna. La nivel macro esti tot middle class.

Acest middle class este un sweet spot (loc confortabil) pentru foarte multi oameni, desi exista si aici destul de multe provocari si frustrari legate de bani.

Acest sweet spot (loc confortabil) iti adoarme simturile si te face sa nu mai acorzi atat de multa atentie viitorului. Totusi, pe fundal, vei observa ca sunt tot felul de frici si ingrijorari care te macina. Iti simti pozitia amenintata de tot felul de factori exteriori: seful, corporatia, mediul economic in general, inflatia, apropierea batranetii etc.

Cand esti in middle class, depinzi de un venit activ (salariu, venituri din profesii liberale etc.) si de acel venit sunt legate nivelul tau de trai si siguranta ta.

La nivel macro, dezvoltarea unei clase mijlocii cat mai numeroase si mai prospere este foarte importanta pentru ca asigura:

1.       Stabilitate sociala;
2.       Crestere economica prin valoarea adaugata adusa;
3.       Consum (deci si mai multa crestere economica);
4.       TAXE (multe, multe taxe).

La acest nivel standardul de viata este aproape exclusiv dependent de veniturile tale din munca.

De asemenea, la acest nivel, averea personala creste mai ales datorita economiilor lunare. Ritmul de crestere este destul de lent si anevoios. Exceptie sunt cei care economisesc multe zeci de procente din venit.

Cei 1% sau Cei din dreapta cadranului (R. Kiyosaki), The Owner Class

Am gasit mai multe denumiri ale acestei clase, insa, pe scurt, vorbim de cei bogati. 🙂

Acum si aici sunt mai multe subclase, dar iar nu intram in subcategorii. Oricum, nu vorbesc de superbogatii lumii, ci de cei care au o avere neta de peste 1 milion de dolari (luam ca etalon aceasta suma fara a avea pretentia ca ar fi vreun calcul stiintific in spate).

Procentual, cei 1% controleaza intre 40 si 50% din averea lumii, deci cam cat toti ceilalti 99% la un loc.
Principala diferenta fata de middle class este aceea ca la acest nivel veniturile vin, nu exclusiv, dar mai ales, din capital si nu din munca. Mai exact, o mare parte din venituri vin din detinerile persoanei (imobiliare, afaceri, actiuni etc.), nu din munca.

Daca vorbim de milionari mai mici :)) (adica din cei care au doar cateva milioane), standardul lor de viata nu difera foarte mult de cel al unor middle class mai prosperi.

Diferenta fundamentala pe care o percep eu este aceea ca cei 1% au mai multe optiuni, de la cele mai practice: in caz de nevoie, pot plati mult mai mult pentru un anumit serviciu (medici, avocati etc.) pana la cele mai … filosofice, cum ar fi optiunea de a lua o pauza de la munca lunga sau foarte lunga, iar acest lucru sa nu ii lase fara casa, masina, pisica etc.

Un lucru foarte interesant este ca la acest nivel averea personala creste mult mai repede fiind alimentata in principal de cresterea in valoare a activelor detinute.

Tranzitia de la middle class la cei 1%

In trecut acest nivel de “1%” se cam mostenea. Era mult mai greu sa urci la acest nivel.

Astazi, insa, mi se pare mult mai usor de ajuns acolo, din mai multe motive:

1.       Acces facil la educatie, modele, informatie prin intermediul internetului;
2.       Bariere de intrare foarte facile pentru aproape orice. Vrei sa investesti in actiuni? Iti faci un cont la broker intr-o zi direct de pe telefon (sau in cateva ore); Vrei sa iti faci un SRL? Iti ia cateva zile si cateva sute de lei; Vrei sa iti faci o afacere online? Poti incepe efectiv intr-o zi.
3.       Un middle class din ce in ce mai numeros inseamna si un consum din ce in ce mai mare de servicii complexe (nu doar nevoi de baza);
4.       Culmea, concurenta este din ce in ce mai slaba pentru ca sunt din ce in ce mai putini oameni care sunt dispusi sa iasa din zona de confort si sa isi asume amanarea recompensei. Traim in era gratificarii instante.

Mi se pare mie sau este din ce in ce mai usor sa ajungi in categoria celor 1%?

Nu ai nevoie sa fii nici geniu;

Nici sa vii din nu stiu ce familie;

Nici sa fii ITist neaparat :)))

Ai nevoie de:

1.       Un mindset specific celor 1%;
2.       Disciplina si organizare peste medie;
3.       Ceva noroc (de fapt eu ii spun Gratie Divina 🙂

Doar acestea trei? Pai cred ca sunt suficient de cuprinzatoare.

Mindset

Un mindset corect te scoate din cutiuta si te face sa vezi oportunitatile, sa inveti lucruri noi, sa incerci, sa explorezi posibilitatile.

Elementul esential de mindset care ii diferentiaza pe cei 1% de cei din middle class este ca primii tintesc sa isi creasca averea (sa acumuleze active), iar cei din middle class tintesc sa isi creasca venitul.

Activele produc venituri in perpetuitate (o actiune cumparata astazi va plati dividend si anul acesta, si anul viitor, si peste 10 ani, cel mai probabil).

Veniturile din munca produc venit doar in momentul in care munca este prestata.
De aici vine si diferenta de rezultate.

Muncesti o data si colectezi o data vs. muncesti o data si colectezi toata viata.

Disciplina si organizarea te ajuta sa si actionezi consecvent 

Conform celor dictate de mindset.

Daca tinta ta este sa acumulezi active, atunci vei folosi ce ai la dispozitie pentru a acumula active.
Daca ai un salariu, atunci vei economisi si vei investi in actiuni si imobiliare.

Daca ai timp si abilitati, iti vei face o afacere.

Daca ai cunostinte si abilitati, iti vei face produse pentru care sa incasezi redevente.

Daca esti un bun antreprenor, iti vei dezvolta o afacere si o vei lista pe bursa.

Fiecare lucreaza cu ce poate si are :), insa tinta este aceeasi: Cresterea Averii nete.

Si, bineinteles, ai nevoie si de ceva sansa (Gratie Divina)

pentru ca daca iti cade un avion in cap in timp ce te plimbi pe strada, chiar nu mai conteaza mindsetul si disciplina.

Eu cred ca este sanatos si util sa avem asa… un mic grad de smerenie si sa fim recunoscatori pentru tot ce am primit pe gratis de la Univers: inteligenta, sanatate, sanse, faptul ca nu a dat un camion peste noi cand treceam strada etc.

Eu nu stiu daca tu iti doresti sa ajungi printre cei 1% sau esti super multumit sa ramai in middle class, insa daca iti doresti, ce pot sa spun este ca acum este mult mai usor decat oricand in istorie.

Ar fi pacat sa nu incerci. 🙂

Mult succes!
Valentin

Similar Posts

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *