sa faci un milion de euro

Tu vrei sa cheltuiesti un milion de EURO sau sa faci un milion de EURO?

“O zi perfecta”, cam asa se numea articolul care m-a inspirat acum vreo 7-8 ani.

Era scris de Sam de la FinancialSamurai – blog-ul de FIRE (independenta financiara) care m-a inspirat sa imi fac blogul StiintaBanilor.

In acest articol, Sam descria o zi din viata lui de independent financiar, in insoritul San Francisco, combinand in timpul zilei diverse activitati, atat personale, cat si legate de investitiile lui si blogul lui.

“O ora de tenis, apoi vizitat una dintre proprietatile lui, apoi ceva tranzactii pe bursa, apoi scris un articol … apoi altele si altele…” toate intr-un ritm lent, fara graba.

Atunci cand am citit articolul, mi-am dorit si eu, cu toata pasiunea, sa traiesc astfel de zile. Sa fiu liber.

Zilele trecute, in timp ce conduceam alene prin oras, pe malul Dambovitei, mi-am dat seama ca ceea ce mi-am dorit atunci cu pasiune astazi este realitate in foarte multe zile.

Trezit fara ceas, mic dejun linistit, stat vreo 2 ore pe terasa la cafea si citit chestii care ma intereseaza, verificat bursa – e pe crestere  , dus unul dintre copii la o activitate, apoi trecut pe la o proprietate aflata in amenajare pentru a face receptia, plimbat putin printr-un parc nou din apropiere pentru a vedea in ce masura imi va creste valoarea proprietatii, cumparat niste bunatati de la un mic magazin, apoi acasa, jucat un pic pe telefon si apoi scris acest articol.

Acum parca as manca si m-as culca putin.   Pe seara, daca nu ploua, poate ma duc 1-2 ore la pescuit pe Dambovita … cam asta e.

Dar …. exista un dar.

Eu am fost intotdeauna un hustler. Pentru a ajunge aici, am decis acum aproape un deceniu ca voi plati pretul.

Am fost inspirat, entuziasmat, extaziat de imaginea vietii pe care mi-o doream, insa nu am ramas la nivelul de dorinta si imaginatie, ci am DECIS ca voi plati pretul pentru a ajunge acolo si nu ma voi opri pana nu voi reusi.

Pretul a constat in:

  1. Munca, in primul rand;
  2. Curajul de a risca si face lucruri noi si cu rezultat incert;
  3. Bani pentru cursuri – da, eu nu am vanat mocaciuni de unde sa invat eu sa fac miloane fara ca eu sa platesc 10 euro in schimb;
  4. Bani pentru terapie si consultanti;
  5. Sa fac economii: sa ma retin din a cheltui bani pentru a avea ce sa investesc;
  6. Timp mult alocat cititului, studiatului, testatului etc.
  7. Timp si energie pentru a construi si fundamenta relatii;
  8. Timp si energie pentru a-mi forma si perfectiona abilitatile de investitii, scris, predat, marketing, vanzari etc;
  9. Timp si energie pentru a ma gandi cum sa gasesc solutii;
  10. Rezilienta la critica, frustrare, lipsuri etc;
  11. Rabdare, multa rabdare;
  12. Dezvoltare personala si eu cu mine prin procesul de analiza, exercitii, introspectie, nu doar asteptat mura in gura de la psiholog sa ma dezvolte.

Pentru a reusi sa ajungi acolo, in preajma zilelor ideale pe care vrei sa le ai, in primul rand trebuie sa te gandesti foarte bine ce anume iti doresti si apoi sa DECIZI sa platesti pretul care va fi probabil o combinatie dintre elementele enuntate mai sus.

Dar merita din plin. O viata ai! Si mai ales ca se poate …

Zilele trecute imi povestea un fost cursant ca pentru el ziua perfecta cuprinde o plimbare in parc in care sa vada ratuste pe apa.

Tot asa, o fosta cursanta isi defineste ziua perfecta prin mersul in padure pe diverse trasee sau dupa ciuperci.

Ambii si-au castigat libertatea de a face aceste lucruri destul de des.   Ambii investesc constant pentru a avea un grad de libertate si mai mare.

Oricum iti definesti ziua perfecta, vei vedea ca ea presupune de multe ori mai putin partea de “cheltuit bani” si mai mult partea de “libertate de a face ce vrei tu”.

Ei bine, tocmai asta este cheia: cea mai mare valoare pe care o pot aduce banii este libertatea si nu cheltuielile.

Banii iti aduc libertate cand ii investesti si genereaza alti bani pentru care nu trebuie sa muncesti si asa ai timp si spatiu sa faci ce iti doresti tu.

Altfel, daca ii cheltuiesti, s-au dus si maine iar trebuie sa te trezesti dupa ceas, sa mergi la birou pana seara, sa asculti de superiori si sa faci ce vor ei, sa dai raportul, sa ceri voie, sa nu ai voie etc.

Cam asta este.

Tu vrei sa faci un milion de EURO? Sau sa cheltuiesti 1 milion de EURO?

In functie de acest raspuns, pot sa iti spun ce sanse ai sa ajungi sa iti traiesti zilele ideale.

Cu drag,

Valentin

PS. In cazul in care vrei sa inveti cum sa iti gestionezi banii mai eficient, cum sa investesti la bursa sau in imobiliare cursurile StiintaBanilor ar putea sa te ajute sa iti realizezi obiectivele financiare. Vezi lista de cursuri AICI.

Similar Posts

3 Comments

  1. Uite… eu am o gaură, nu È™tiu dacă e la fel la tine acum, nu am social media, nu È™tiu de tine în afara articolelor.

    Cu ajutorul tău, a cărților recomandate, a interacțiunii pe ȘtiințaBanilor pe Facebook de atunci, a oamenilor pe care i-am descoperit așa, a determinării și frustrării mele, dar fundamentate de curiozitate și interes autentic (aveam deja buget creat intuitiv din 2016 când aveam zero cunoștințe de profil și zero oameni cu care să discut bani), banii mei sunt în ordine clară, de la cheltuieli, la economii, la investiții pe termen lung. Nu-s independent financiar pe baza formulei, cifra mea e 500,000 EUR, net worth-ul meu total acum e cca. 80,000 EUR, zero liabilities dpdv financiar, chirie cu 200 EUR în zonă premium de 7 ani, apartament cu o cameră de 42 mp cu balcon cu priveliște faină spre apus de la etajul 6. Mă rog, poate am ispitit universul postând ce caut în disperare pe Facebook până am găsit, în ciuda râsului altora.

    Ideea-i că locuiesc singur cu 3 biciclete. Superbe, dar nu mângâie și nu vorbesc. Nu am iubită/soție/parteneră și cu golul ăsta, parcă nimic nu are sens/gust/bucurie. Are pentru scurt timp, că mă entuziasmez de zone în care am competențe și-mi place să-mi bibilesc conturile bancare și Excel-ul fiindcă-s în mod natural orientat spre migăleală și detalii.

    Din 27 aprilie nu mai lucrez. Nu a fost deloc spontan È™i necugetat. Mi-am dat demisia. Câștigam 13,000 RON/lună, care la mine era chiar bine, trăiesc din cca. 4,000, considerând că È™i fumez. Da, È™tiu… dar din câte văd, cam aÈ™a-mi acopăr de multe ori tensiunea È™i durerea. Mi-am permis să plec dintr-un loc nepotrivit pentru mine fiindcă aveam fond de siguranță, dar È™i încrederea că pot să risc să fiu concediat dacă ridic în companie anumite practici ineficiente È™i neetice, mereu însoÈ›ite de soluÈ›ii propuse. AÈ™a că am făcut tot ce È›inea de mine până în acel punct, cu curaj È™i cu competență.

    Nu îmi doresc să nu mai lucrez, doar că nu-mi doresc să lucrez oricum. Simt ce zice Ray Dalio: meaningful work & meaningful relationships.

    Oricum, pe scurt, trăiesc ca și cum aș fi independent financiar, fiindcă doar din fondul de siguranță, fără alte bugete realocabile, sunt independent financiar până în Decembrie 2022 inclusiv.

    Iar asta e cam cum îmi imaginam, plus/minus: ador ritmul lent de care zici, plimbări, trezit fără ceas etc. Îmi place că dacă nu-s stresat devin creativ în unele aspecte în moduri pe care nu le credeam neapărat posibile la mine. Adică pot, uneori, să văd the big picture, nu doar detalii și nu doar zoom-in.

    Ce vreau să zic, în teorie deocamdată, e că, aÈ™a cum mi s-a părut că ai menÈ›ionat È™i tu în alte articole cu alte cuvinte, dacă independenÈ›a financiară te prinde neîmpăcat… viaÈ›a-i tot de câcat.

    Să nu-mi mai zici de psihologi/psihoterapeuți, te rog, că am scris recent un articol de cca. 17 minute timp citire în care i-am înjurat cu nume și prenume pe toți 10 la care am fost din 2005 până în 2023. Zilele astea, mi se pare mai vindecătoare o conversație cu omul care tunde iarba în parcul din zona unde locuiesc și mă plimb des decât cu oricare din terapeuții neîmpăcați (și, cu mintea de acum, aș zice incompetenți/cerebrali/lipsiți de viață și autenticitate/neoameni) ei cu ei în primul rând de care am dat în timp.

    Ce apreciez cel mai mult în final la tine, fiindcă asta apreciez și la mine, e curajul.

    Am în minte acum imaginea cu malul Dâmboviței, mai ales în lumina și temperatura de la apus. Să-ți pice bine.

    1. Andrei, ai inteles un lucru foarte important pe care il transmit in mai toate articolele mele: Este important sa iti pui banii si finantele in ordine si sa iti construiesti din timp venituri pasive pentru a putea sa traiesti din ele – da, iti va lua timp dar vei ajunge la destinatia si … este foarte bine ca iti va lua timp pentru ca acel timp il poti folosi pentru a te lamuri ce iti aduce implinire in viata asta, ce iti place, ce este negociabil, ce nu este negociabil, sa iti construiesti relatii, sa te autocunosti.

      Altfel, si cu independenta si fara independenta financiara, daca nu te autocunosti tot nu vei avea satisfactie.

      Este excelenta peroada asta de ritm lent pe care o experimentezi acum. In perioade de genul acesta iti vin raspunsurile in timp ce te plimbi, sau faci alte lucruri relaxante in ritm lent.

      Mult succes si relaxare!

  2. Viata trebuie traita asa cum iti place, tu stiind bine ca ai luptat pentru asta si nimeni altcineva nu ti-a oferit-o, iti ofera un sentiment de libertate si satisfactie profunda si poate chiar mai mult decat asta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *