Unde sa iti pui banii in 2022

Unde sa iti pui banii in 2022?

S-au dus vremurile cand era relativ usor sa faci bani din investitii si, in acelasi timp, s-au dus vremurile cand nu pierdeai foarte mult tinand banii la banca.

Situatia actuala vine cu provocari pe toate planurile:

  1. Inflatia nu mai este ceva ce se simte doar in statistici – astazi se simte de fiecare data cand cumperi ceva. Vezi cum efectiv trebuie sa scoti mai multi lei de fiecare data cand iti umpli cosul de cumparaturi sau cand alimentezi la benzinarie;
  2. Corectii bursiere, dar nu chiar de Black Friday. Au fost corectii maricele, dar nu chiar de Black Friday, de 15-20% pe indici. Intr-adevar, pe unele actiuni individuale au fost corectii mult mai mari, insa au compensat actiunile din “economia veche” de resurse naturale care nu au lasat indicii sa scada prea mult. In plus, bursele au si recuperat aproximativ jumatate din corectii. Astfel, situatia actuala nu este chiar de buy the dip cu totii banii ca este sange pe strazi. Ci mai degraba … a inceput sa curga un pic de sange pe strazi … si nu stim daca ajungem sa punem plasturi si gata sau este doar inceputul.
  3. Pe langa covid care pare ca revine … mai avem si razboi la granite … Superb, si mai multa incertitudine, mai multa frica, mai multe emotii negative.
  4. Imobiliarele, hedge-ul perfect in perioade inflationiste … dar cu razboi la granita, imobiliarele din Romania pot sa o ia ori in sus, ori in jos destul de mult … depinde de rezultatul razboiului, mai mult decat de inflatie.
  5. FED-ul nu mai este cu noi – Zana cea buna si darnica care a injectat trilioane de USD in economie si a lasat dobanzile la zero tocmai a inceput sa creasca dobanzile si din mai va incepe probabil sa isi diminueze bilantul de 9 trilioane de dolari. Nu stim in ce ritm si in ce mod vor scapa de cele 9 trilioane de dolari injectate in economie.
  6. Supply chain si economia – In esenta, ca sa fie bine economia, trebuie sa continue sa creasca. Astfel, companiile vor continua sa faca profituri. Dar … daca aceste companii nu mai pot produce la fel de mult pentru ca nu le vine nu stiu ce microcip sau nu stiu ce surub special … atunci toate companiile vor fi afectate in lant, inclusiv cele care presteaza servicii pentru cei care produc produse fizice. Acest lucru creeaza si mai multa inflatie si creeaza si incetinete economica.
  7. Materiile prime – Toate se scumpesc si scumpesc la randul lor toate produsele. Conteaza in special scumpirea energiei pentru ca energia (petrol, gaze, energie electrica) face parte din costurile oricarei fabrici. Acum, si din cauza razboiului dintre Rusia si Ucraina, tocmai avem 2 mari producatori de materii prime (produse energetice, mancare, metale industriale) care sunt pe butuci.
  8. Tensiuni la nivelul superputerilor – Sanctiuni, diminuarea comertului international, lipsa de incredere – toate afecteaza si mai mult economia.
  9. Riscul de criza economica – Punctele 5, 6, 7 si 8 de mai sus pun presiune pe economie si pe profiturile companiilor. Problemele sunt mai ales pe partea de supply (oferta). Totusi, daca inflatia continua sa erodeze banii populatiei (care inca are economii substantiale acumulate in ultimii 2 ani), atunci am putea avea o problema si la nivel de consum.
  10. Potentialul de escaladare a conflictului militar – Si mai multa incertitudine. Incertitudinea face ca anumite investitii si cheltuieli sa fie amanate atat la nivelul corporatiilor, cat si a populatiei.

Ce este de facut in aceasta perioada?

1. In primul rand, trebuie sa ne pastram calmul.

Sa nu ne aruncam sa tragem concluzii pripite si nici sa nu paralizam la gandul unui scenariu catastrofal.

Sa nu cadem in capcana unor ganduri de genul “Va spun eu, va veni o criza pe langa care 2008 a fost mic copil” sau, si mai crunt … “Asta e al treilea razboi mondial”.

Astfel de ganduri, insotite de emotii puternice, nu vor face decat sa te paralizeze si sa te faca sa actionezi impulsiv.

2. In al doilea rand – continua sa produci, sa muncesti, sa investesti

Cine se opreste din activitate in momentele de tensiune, panica etc. este cel mai expus la o criza economica personala. Plus ca pune umarul si la intrarea economiei tarii in recesiune.

3. Vezi realitatea asa cum este – Romania este o tara de granita, RON-ul este o moneda emergenta

Asta inseamna ca trebuie sa iti diversifici investitiile global, mai ales spre economiile dezvoltate.

De asemenea, o mare parte din economii ar trebui tinute si investitite in EURO si USD.

4. Doar tu poti sa ai grija de tine si de banii tai

Asta apropo de faptul ca multi se revolta de faptul ca dobanzile bancare si titlurile de stat sunt mult sub inflatie – nimeni (stat, banci, BNR etc.) nu are ca scup ca economiile lui Gigel sa fie protejate de inflatie.

Toti iti vor da dobanda cea mai mica posibila pe care o vei accepta in lipsa de alternative. Faptul ca Gigel pierde putere de cumparare – este doar statistica – se numeste rata inflatiei si se publica lunar.

De asemenea, din pacate, niciun guvern, banca centrala sau institutie bancara nu are interesul sa il invete pe Gigel cum sa isi inmulteasca el banii. Gigel trebuie sa mearga la job, sa plateasca taxe si sa consume. Toate astea intra in statistica (ca aia conteaza), faptul ca Gigel ajunge mai prosper si sa aiba o viata buna nu conteaza pentru institutii (nu intra in statistica faptul ca Gigel ajunge independent financiar si este prosper si fericit).

Asa ca … doar Gigel are ca prioritate propria sa bunastare.

5. Banii neinvestiti se pierd prin inflatie, banii investiti prost se pierd prin scaderi

Banii care stau pierd 10% pe an din inflatie si nu se mai recupereaza niciodata.

Banii care sunt investiti prost se pot pierde 100% inca din primul an.

Banii investiti smart pot pierde niste procente anul asta si sa le recupereze pe toate si chiar sa ajunga pe plus anul viitor.

Ideea este ca nu vad astazi alternative decente pentru investitiile in actiuni. Doar ca nu toti deodata si nu in orice fel de actiuni.

Varianta safe este sa mergi pe ETF-uri globale si eventual pe factori sau sectoriale bine gandite.

Varianta si mai buna, dar mult mai grea, este sa mergi pe acele actiuni care produc exact ce se cere mai mult in acest moment si pe ce este scump si se scumpeste: energie, agricultura, banci, metale industriale. Dar aici trebuie sa fii atent ca va trebui sa si iesi din ele la un moment decent.

Si o varianta contrarian – mai perioculoasa, dar cu sanse de castiguri mai mari, ar fi sa cumperi actiuni de tehologie la preturi decente, cand apar acele preturi decente.

Concluzie

Toate acestea ar fi bine sa fie facute cu rabdare si disciplina, nu prin miscari bruste. Inca sunt mari incertitudini pe piata.

Toate abordarile noastre insa ar trebui sa fie rationale. Sa ne gestionam emotiile si sa nu actionam din impuls.

Mai multe despre cum ne gestionam banii si investitii pentru restul anului 2022 vom discuta in webinarul “Investitii fara frica in 2022″, luni, pe 28 martie, ora 19.00.

Mai exact, vom discuta despre:

– Contextul macroeconomic in 2022
– Siguranta personala si financiara
– In ce monede ne tinem banii si in ce monede investim
– La ce sunt bune titlurile de stat si cum putem obtine castiguri substantiale in urma folosirii lor
– Cum evolueaza activele in perioade inflationiste
– Cum evolueaza activele in perioadele de razboi
– Rotatia capitalurilor pe pietele financiare
– Cum ne protejam de stagflatie si cum profitam de pe urma ei

Inscrie-te la webinarul gratuit AICI.

Ne vedem la webinar!
Valentin

Disclaimer: Nu oferim servicii de consultanta in investitii iar cursurile noastre nu fac parte din categoria de cursuri de formare/certificare profesionala sau de pregatire profesionala continua pentru specialistii din industria financiara. Prin cursurile noastre ne dorim sa promovam importanta educatiei financiare la nivel global si ne adresam publicului larg.

Similar Posts

3 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *