Usa abundentei sau cusca lipsei – tu ce alegi? (II)
Bine te-am regasit!
Iti spunam in articolul anterior ca pentru a deschide usa abundentei este absolut necesar sa incepi la nivel MICRO, sa stii unde te afli, care-s credintele care te-au adus in acest punct al existentei tale, unde vrei sa ajungi si sa-ti asumi parcurgerea drumului dintre cele doua puncte.
Iti mai spuneam ca de multe ori ceea ce te impiedica in atingerea obiectivelor tale (financiare) nu este lipsa unui plan bine definit, a unor informatii de specialitate, a educatiei sau a inteligentei, ci in majoritatea covarsitoare a cazurilor este autosabotarea.
La un nivel mai profund autosabotarea apare atunci cand exista o discrepanta intre doua elemente cognitive (tipare comportamentale, convingeri, conditionari) care se anuleaza sau se contrazic reciproc si care genereaza disconfort. Leon Festinger a definit-o ca fiind disonanta cognivita. Cum am zice noi romanii atunci cand avem 2 idei care ne trag una-n hais si alta-n cea.
Astazi te voi ghida intr-o calatorie de 8 pasi, ce-ti va purta atentia pana la cele mai indepartate amintiri ale copilariei (legate de subiectul banilor) si ce te poata elibera de atasamentele nefolositoare.
Iti vei lua atat de multa valoare pe cat iti stabilesti intentia sa-ti iei. Acesta este unul dintre cadrele de lucru pe care le aplic in sesiunile de coaching cu clientii mei atunci cand lucram cu tiparele relationale, insa aceasta este prima oara cand il fac public. Motiv pentru care imi doresc enorm sa-ti fie de folos!
Esti pregatit/a?
Calatoria in 8 pasi pentru eliberarea de convingeri nefolositoare
Recomandarea mea este sa-ti alegi un spatiu confortabil, in care sa te simti in siguranta, sa-ti acorzi timp si sa-ti concentrezi intreaga atentie pe ceea ce urmeaza sa lucrezi. Pentru fiecare punct ar trebui sa iti aloci minimum 2 minute si te invit sa scrii absolut tot ce-ti trece prin minte.
Primul 1 pe care te invit sa-l faci este sa-ti setezi o intentie cu care sa-ti incepi calatoria. Poate fi sa deblochezi anumite tipare, sa te concentrezi total pe cadrul de lucru, sa aduci blandete in proces, sa lucrezi profund etc. Tu decizi, insa nu pleca la drum fara sa-ti fi setat intentia.
Pasul 2 este sa scrii tot ce asociezi in prezent cu banii. Poate fi timp liber, libertate, distractie, neplacere, responsabilitate sau orice altceva.
Pasul 3 Cum ai descrie relatia ta curenta cu banii? Gandeste-te pentru cateva momente si scrie ce simti vis a vis de: a castiga bani, a cheltui, a economisi, a dona, a imprumuta bani ( de la banca sau de la prieteni), de a da cu imprumut si despre a primi bani de la cineva ( fara a fi necesar sa-i returnezi).
Dupa ce ai terminat de scris observa te rog ce fel de emotii genereaza fiecare activitate in parte si scrie in dreptul fiecareia. Observi ceva conditionari, convingeri sau tipare atasate?
Pasul 4 – Acum este momentul sa ne intoarcem un pic in timp, in amintirile tale din copilarie. Esti pregatit/a? Inspira si expira profund de cateva ori si da-ti voie sa-ti reamintesti de copilarie, de casa in care ai crescut, de locurile de joaca, de prieteni, de scoala, de familie.
Care este prima ta interactiune cu banii?
Ce ai invatat despre bani atunci?
Ce comportamente ai observat in familia ta cand se discuta despre bani?
Ce convingeri ai asimilat din comunitate, de la vecini, de la prieteni?
Iti amintesti sa fi avut mai multi bani ca altii sau mai putini?
Ai avut o copilarie lipsita de griji materiale sau ati avut perioade in care ati suferit din cauza lipsei banilor?
Cum te facea sa te simti si cum crezi ca a impactat oare modul in care te raportezi astazi la bani?
In familie, care era rolul tau cand venea vorba despre bani?
Erai implicat/a sau nu in deciziile familiei?
Dar rolul mamei care era?
Ce mesaje verbale ti-a transmis ea legate de abundenta, de bani?
Dar comportamentul ei non verbal ce ti-a transmis?
Lipsa educatiei financiare este si ea in sine tot o educatie. In ce masura ai copiat rolul ei in relatie cu banii sau in ce masura te-ai revoltat?
Dar tatal tau?
Dar de la oamenii importanti din viata ta ce mesaje ai primit?
Te invit sa-i iei pe fiecare pe rand si sa-ti amintesti ce valori ti-au transmis ei. Noteaza tot ce-ti amintesti.
Pasul 5 Cu totii tragem dupa noi si ne cream atasamente constiente sau inconstiente de povestile trecutului nostru.
Acum ca ti-ai concentrat atentia pe valorile/ comportamentele/ convingerile pe care le-ai primit acum multi ani in urma, sunt curioasa, tu cum iti retraiesti trecutul in relatia curenta cu banii?
Care sunt covingerile mostenite pe care inca le porti cu tine?
Repeti trecutul, esti total revoltat impotriva lui sau ai reusit sa-ti construiesti o noua poveste a abundentei?
Observi credinte care inca se regasesc in “vocile din cap” care te saboteaza in momentele in care intri in contact cu banii?
Cumva acelasi bagaj il proiectezi si-n viitor?
Pasul 6 ar fi sa scrii tot ce ai putea realiza, ce dorinte ti-ai putea indeplini, ce visuri ti-ai bifa, cum te-ai simti daca ai avea abundenta financiara in viata ta si nu ar trebui sa-ti mai faci vreo grija in privinta banilor. Da-le un scop. Scrie tot ce-ti trece prin minte.
Da, da-ti voie sa visezi! Vreau sa asociezi cat mai multa placere si libertate de bani, ca astfel sa-ti poti schimba polaritatea convingerilor.
Pasul 7 Ce credinte noi despre bani si despre tine in relatie cu banii ar trebui sa achizitionezi ca sa poti deschide larg usa abundentei?
De exemplu – Daca voi avea bani, pot sustine cauzele in care cred. Pot salva, pot construi, pot ajuta, pot atinge mult mai multe destine etc.
Pasul 8 Felicitari ca ai ajuns pana aici! Indiferent de cate raspunsuri ti-ai oferit, este vremea recompensei si a imbratisarii. Te invit sa-ti acorzi un gand de multumire deoarece ti-ai dat voie sa lucrezi la un nivel atat de profund.
Cu siguranta experimentezi o sumedenie de emotii si imi doresc sa le integrezi in siguranta. Absolut tot ce simti este perfect normal si sanatos. Poti simti o stare de entuziasm, energie, furie, durere, bucurie sau pur si simplu sa te simti coplesit/a, este in regula.
Acorda-ti doar alte cateva momente in care sa faci ceva ce-ti place, sa dansezi, sa te odihnesti, sa asculti muzica etc.
Iti las mai jos o melodie care ajuta la integrare si relaxare:
Concluzie
Daca iti doresti intr-adevar sa dezvolti noi obiceiuri, sa-ti setezi obiective indraznete sau sa deblochezi convingeri/ tipare limitative, iti recomand o reteta cu 2 ingrediente: disciplina si rabdare. Iar cel de-al treilea dar nu si cel din urma ar fi sa soliciti ajutorul specialistilor in domeniu iar Valentin este unul dintre ei 🙂
Iti mai recomand 2 carti ce mi-au ghidat pasii Trezeste uriasul din tine – Tony Robbins si Putere nemarginita – Tony Robbins.
Te felicit pentru curaj si iti multumesc ca ai ajuns pana aici! Sa-ti fie de folos!
Sunt Laura Gheorghica, life coach si dondatoarea blogului imiasum.ro. Pe parcursul a doua articole am abordat impreuna dintr-o perspectiva micro, una dintre cele mai controversate relatii ale noastre, cea a banilor.
PS. Daca ti-a placut articolul nu uita sa dai like si share.
PSS. Alatura-te comunitatii noastre StiintaBanilor pentru a te imbogati spiritual, mental si material.
Introdu-ti adresa de e-mail pentru a primi Planificatorul Financiar Personal:
MULTUMESC MULT ! ARTICOLUL este FOARTE BUN ! V.
Cu drag. Ne bucuram ca ti-a fost de folos 🙂
Bun articol, am scos unele idei foarte interesante din materialul tau, incerc sa le aplic sa vedem ce iese.
Salut Ciprian, ma bucur ca ti-a fost util.
Numai bine!
Valentin