Venituri pasive din dividende
Probabil multi dintre noi am auzit prima data de venituri pasive de la Robert Kiyosaki din cartea lui Tata Bogat Tata Sarac si am retinut in mare, ca a avea venit pasiv inseamna a castiga bani fara a mai munci pentru ei. Mai corect spus, muncim o singura data pentru a crea sursa venitului si apoi ne bucuram de veniturile din acea sursa ani de zile. Oau, para grozav dar in acelasi timp un pic ireal.
Probabil ca cei mai norocosi au intrat deja in contact cu ce inseamna venit pasiv, prin inchirierea garsonierei primite mostenire de la bunica sau mai stiu eu ce alte proprietati imobiliare dar realitatea pentru cei mai multi dintre noi este ca trebuie sa ni le cream singuri sau sa le procuram prin investitii.
Sursele de venit pasiv
Haideti sa vedem care sunt principalele tipuri de venit pasiv:
- Dobanzi;
- Dividende;
- Chirii si arende;
- Redevente;
In afara de veniturile din dobanzi, cu care majoritatea s-ar putea sa fie familiarizati, celelalte venituri pasive pot fi destul de departe de experianta majoritatii dintre noi. Totusi, pentru a atinge independenta financiara ar fi bine sa invatam sa jonglam si cu celelalte venituri pasive.
Daca veniturile din chirii si arende pot necesita un capital destul de substantial pentru investitia initiala iar redeventele necesita de multa ori o munca de creatie de lunga durata, veniturile din dividende pot fi obtinute de catre oricine, cu o investitie de timp si de bani relativ mica.
Sistemul pe care il prezint astazi este unul simplu, eficient si care se poate dovedi foarte profitabil pe termen lung. Acest sistem nu te va imbogati peste noapte dar are darul de a crea un obicei pozitiv in viata ta, de a te face sa fii consecvent in obiceiul de a investi si de a te obisnui cu ideea de venit pasiv.
Cine poate folosi sistemul
In principiu oricine si-a creat deja un obicei de a economisi, are deja un fond de rezerva pus la punct si isi doreste sa ajunga independent financiar.
Daca ai dubii ca esti pregatit sau nu, vezi care sunt cele 5 borne de atins inainte sa investim.
Cel mai simplu sistem de a obtine venituri pasive din dividende
Pasul 1. Deschide-ti un cont la unul dintre brokerii autorizati de la bursa din Romania (BVB);
Pasul 2. Vireaza din economiile tale suma minima necesara deschiderii contului. In general aceasta suma este cuprinsa intre 5,000 si 10,000 de RON;
Pasul 3. Stabileste exact care este sum ape care poti sa o economisesti (sau o economisesti deja) in fiecare luna. Sa zicem ca ar fi 1,000 de lei pe luna. Propune-ti ca jumatate din acesta suma sa fie investita in actiuni platitoare de dividend: 500 de lei pe luna.
Pasul 4. Dupa ce banii ti-au intrat in cont, cumpara in fiecare luna, folosind banii pe care ii ai deja in cont, de 500 RON (sau cat iti iese din calculul de la punctual 3) actiuni care au un istoric bun la plata dividendelor si pentru care se prognozeaza ca vor plati dividende si in continuare. Daca nu stii care sunt acelea, poti sa iti intrebi brokerul. Sigur iti va putea oferi o lista cu dividendele prognozate cat si cu cele platite in ultimii ani;
Pasul 5. Dupa ce iti investesti toata suma de bani platita initial (cei 5,000 sau 10,000 de RON) prin cumparari lunare succesive, continua sa virezi acea suma lunar in contul tau de bursa. Daca cumparai actiuni de 500 de RON, atunci vei continua sa cumperi in fiecare luna actiuni de 500 RON si tot asa.
Pasul 6. In fiecare vara vei incasa dividendele aferente acelor actiuni, dividende pe care iti recomand sa le reinvestesti in alte actiuni platitoare de dividende. In acest fel profiti de efectul dobanzii compuse.
Pentru a-ti face o idee asupra randamentelor pe care le poti obtine din dividende, iti recomand sa vezi ce venituri pasive s-au obtinut vara aceasta din dividendele de la BVB in Venituri pasive de 7-14% la indemana tuturor.
Reguli de urmat in aplicarea strategiei
- Investete doar in companii foarte mari si foarte sigure cum sunt cele din indicele BET sau indicele BETFI de la bursa. Vei vedea ca optiunile nu sunt chiar atat de multe J;
- Investeste pe o perioada lunga sau foarte lunga, de exemplu pe 10 ani. In acest fel, vei fi ferit de fluctuatiile multi anuale ale burselor care pot fi de zeci de procente in sus sau in jos;
- Ajustarile pe care le faci in portofoiu (eventuale vanzari si cumparari), le faci doar pentru a scapa de actiunile care au probleme financiare, nu mai sunt profitabile sau nu mai dau dividende de cativa ani. Nu faci speculatii cu acest portofoliu, este un portofoliu pe termen lung si foarte lung.
- Optional: Investeste in companiile a caror servicii si bunuri le folosesti. Vei avea un sentiment foarte fain atunci cand, de exemplu, vei face alimentarea cu benzina de la o companie petroliera unde esti si tu actionar sau cand aprinzi becul si stii ca o parte din factura ta de curent va reprezenta dividendul tau anul viitor;
Concluzii
Daca vrei sa devii un investitor profesionist, este posibil ca aceasta strategie sa nu fie mult prea simpla si plictisitoare pentru tine. In acest caz, iti recomand sa te apuci serios de studiu si practica. Poti incepe cu cartea de capatai a oricarui investitor, Investitorul inteligent a lui Benjamin Graham.
Daca esti mai la inceput cu educatia financiara si cu investitiile si vrei sa iti creezi obiceiul de a investi pentru venit pasiv sau pur si simplu vrei sa iti diverifici sursele de venit pasiv pe care le ai deja, poti folosi strategia propusa de mine.
Pe termene lungi si foarte lungi, vei castiga investind intr-un portofoliu diversificat de actiuni blue chips (companiile cele mai mari de pe burse). Stiu, pentru cei care il citesc pe Kiyosaki, ce am spus eu mai inainte suna exact ca opusul a ce promoveaza el. Adica eu promovez diversificare, el promoveaza concentrare. Diferenta dintre Kiyosaki si tine este ca el este un investitor profesionist (asta face zi de zi el si cu echipa lui de experti) pe cand tu te ocupi cel mai probabil cu altceva zi de zi si nu ai nici o echipa de experti langa tine. Pentru cei neprofesionisti, diversificarea este foarte buna.
In final, as vrea sa te las cu un calcul simplu, care demonstreaza puterea dobanzii compuse. Ce se intampla daca investesti in actiuni platitoare de dividende, cate o suma de 500 de lei, timp de 10 ani si ai un randament anual de 7%? Raspunsul este ca in 10 ani, vei ajunge la 88,700 RON. Poti verifica calculul sau sa te joci si cu alte sume aici.
http://www.moneychimp.com/calculator/compound_interest_calculator.htm
Spor la investitii!
Valentin
PS. Tu cum planuiesti sa iti cresti sursele de venit pasiv in urmatorul an?
PSS. Daca ti-a placut articolul, te rog da un like si share.
PSSS. Alatura-te comunitatii nostre StiintaBanilor pentru un boost in viata ta financiara si nu numai.
Acest material contine opinii personale bazate pe experientele mele pe piata de capital si nu reprezinta o recomandare de investitii.
Salut Vali,
Foarte util aritcolul. Asteptam si altele legate de bursa. 🙂
Numai bine,
Petru Gulian
http://www.gulian.ro
Salut Petru, cu siguranta vor urma si altete.
Numai bina,
Vali
Ador venitul pasiv. Sunt indragostit iremediabil de el si abia astept sa ma “pensionez” in tinerete datorita acestui concept.
Legat de investitiile pe bursa eu urmaresc cu sfintenie conceptul celor de la bogleheads.
In mare eu merg pe 2 ETF-uri pe actiuni cu dividende cu acumulare (total market si emerging market). Partea de bond e mai complicata. Tinand cont de contextul actual eu prefer sa o tin in depozite bancare unde am 1,2%/an pt EUR. ETF-urile sunt domiciliate in Irlanda deci 0 taxa pe dividende la sursa. Cireasa de pe tort,momentan traiesc in Belgia iar ETF-urile cu dividende cu acumulare nu se impoziteaza aici. De asemenea, in Belgia nu e taxa de capital gain daca-s tinute mai mult de 6 luni. Cu alte cuvinte nu platesc decat taxa de tranzactie la broker care e aprox 2.5EUR/tranzactie.
Salut Bogdan,
Ma bucur ca ai descoperit un sistem care functioneaza pentru tine si ca utilizezi avantajele fiscale in folosul tau. De multe ori, taxele pe care le platesti sau nu (legal) pot reprezenta un avantaj enorm in “pensionarea anticipata”. Si mie imi plac foarte mult veniturile pasive si dintre toate, cele din dividende sunt cele mai “pasive”.
Pana acum am tinut economiile fie pe termen scurt in depozit bancar (echivalentul a unui buget de 3 luni) si cele pe termen lung si f. lung in imobiliare.
De ceva timp ma roade ideea de a avea si dividende dar pentru ca nu am cunostinte solide, nu am nici incredere (au fost fluctuatii in ultimii 1-2 ani: criza bursei din Shanghai, brexit-ul etc) asa ca pe anul asta mi-am propus sa incerc (cu siguranta etf-uri).
Nu stiu insa ce inseamna punctul 4:Redevente.
Dintre colegi, am auzit si de ideea de scris o carte si vandut in timp (format electronic), si de drepturi de autor.
Anul acesta se vor da dividende generase la companiile de stat listate la BVB. Da, pot fi fluctuatii – din acest motiv am prezentat acesta tehnica de investiti graduala. Vorba lui Tony Robbins: cateodata este dureros sa investesti, dar daca vrei sa devii prosper nu ai de ales pur si simplu, singurul lucru care iti mai ramane este sa investi sa o faci cat mai bine.
Redeventa = drepturi de autor, drepturi de folosire a unui brand, inventie etc.
Ce taxe percep brokerii ?
undeva la 0,6-0,7% din valoarea tranzactionata