10 metode de economisire fara efort care iti aduc sute de lei pe luna

economisireNu am fost niciodata adeptul metodelor de economisire extreme. Intotdeauna am preferat sa fac ceva in plus pentru a castiga mai mult, astfel incat sa imi permit un stil de viata mai apropiat de cel pe care mi-l doresc. Totusi, inca de dinainte de a intra in campul muncii, economisesc luna de luna. Pot spune ca acest obicei mi-a intrat in sange si nu cred ca m-as simti confortabil daca as sari vreo luna.

Si totusi, cum impac nevoia mea de a trai o viata confortabila, in care sa nu ma abtin de la lucrurile pe care mi le doresc cu adevarat, cu dorinta de a economisi luna de luna? Economisirea nu ar trebui sa fie dureroasa? Sa te abtii de la lucrurile pe care ti le doresti? Sa strangi din dinti in fata tentatiei? Sa te speli pe dinti cu apa rece? Sau sa nu te mai speli deloc ca sa nu consumi apa? 🙂

Nu dragii mei, nu este neaparat asa. Este suficient sa respecti 2 principii simple pentru a economisi si a nu te simti frustrat din cauza asta:

  • Sa accepti ca standardul tau de viata din acest moment este cel dat de venitul tau actual minus 10% (economiile ar trebui sa reprezinte cel putin 10% din venituri). Pur si simplu, daca castigi 5,000 de lei pe luna, pui deoparte 500 de lei si traiesti cu restul de 4,500. Fii cat se poate de fericit astazi cu bugetul pe care il ai. Maine cand vei castiga mai mult, iti vei creste si standardul de viata. Neacceptarea standardului de viata pe care ti-l permiti in acest moment duce la doua lucruri: datorii si depresie. Garantat.
  • Nevoile si dorintele tale sa fie ale tale, nu ale vecinului, ale advertiserilor sau ale colegilor. Multe nevoi si dorinte sunt create artificial prin publicitate si prin compararea cu ceilalti. Daca scapi de aceste capcane, vei reusi sa obtii mult mai multa valoare in schimbul banilor tai si nici nu vei mai cheltui atat de mult.

Respectand cele doua reguli simple de mai sus, te vei forta sa iti schimbi gandirea, sa te adaptezi la realitate, sa te concentrezi pe lucrurile cu adevarat valoroase pentru tine si sa gasesti solutii creative de a economisi fara ca acest lucru sa iti afecteaze viata in vreun fel.

Vei vedea ca poti gasi metode de a economisi, adaptate la stilul tau de viata si care iti vor aduce beneficii multiple. De fapt, cheia este creearea de sinergii in viata ta. Metodele de economisire trebuie sa iti aduca pe langa bani si alte beneficii cum ar fi timp economisit, un stil de viata mai sanatos, relatii mai implinitoare, practicarea unor hobbiuri etc.

De multe ori ne complicam viata inutil. De multe ori mai putin inseamna mai mult. Pastreaza in viata ta doar ce iti aduce valoare cu adevarat si elibereaza spatiul ocupat de celelalte lucruri. Cartea lui Dominique Loreau – Arta simplitatii te invata cum sa faci asta ca un profesionist.

Pentru a trece de la teorie la practica, de la abstract la concret, iti prezint mai jos zece metode de economisire, extrem de simple si care nu iti vor afecta standardul de viata:

  1. Contul curent cu zero cost de administrare si zero cost pentru platile online – ING are un astfel de cont curent dar sunt convins ca mai sunt si alte banci care au un astfel de serviciu. Pentru a economisi timp, incerc sa digitalizez si chiar sa automatizez toate tranzactiile pe care le fac. Astfel, am ajuns sa fac cel putin 10 plati lunar. Avand in vedere un cost de aproximativ 3.5 lei pe tranzactie cat si un comision mediu de administrare de aproximativ 5 lei, economisesc cel putin 40 de lei pe luna.
  2. Imi fac cumparaturile cu un card de credit cu cash back – Pentru haine si alte lucruri mai scumpe, folosesc un card de credit care acorda bonus la anumiti comercianti, intre 5-30% iar pentru celelalte cumparaturi, folosesc cardul Bancpost care ofera 1.5% cash back la fiecare cumparatura. In medie, mi-am calculate un beneficiu de aproximativ 50 de lei pe luna. Dar in lunile in care cheltui mai multi bani pe haine sau cadouri, bonusurile pot fi mult mai mari. Important este ca suma folosita de pe cardul de credit sa fie rambursata din banii pe care ii ai deja disponibili si neaparat in perioada de gratie. In acest fel, folosesti cardul de credit doar pentru a obtine reducerile de pret, nu pentru a te imprumuta.
  3. Schimb EUR pentru rata la casa la casele de schimb nu la banca. In cazul meu, am o casa de schimb in drumul meu spre casa, asa ca acest obicei nu ma costa timp, insa imi lasa cel putin 25 de lei in buzunar in fiecare luna;
  4. Am un abonament de telefon adaptat nevoilor mele. Abonamentul meu la telefon este de sub 50 de lei pe luna si este perfect adaptat nevoilor mele. Am rezistat tentatiei de a-mi face un abonament mai scump de fiecare data cand cei de la firma de telefonie mi-au facut “o oferta de nerefuzat”. Am multi prieteni care au abonamente de telefonie de peste 100 de lei si din ce vad eu, nevoile lor reale sunt similare cu ale mele. Da, au mai multe facilitati dar nu le folosesc decat in mica masura, consumul lor real fiind echivalent cu al meu. Si de aici economisesc 50 de lei pe luna, practic fara niciun efort. Stiu ca se poate si mai bine, pot sa ma mut pe cartela si sa ies si mai ieftin, voi analiza si aceasta posibilitate in viitorul apropiat.
  5. Imi fac cumparaturile de la un hypermarket mai ieftin. In cazul meu, este vorba de Auchan, unde am observat ca preturile sunt constante si constant mai ieftine decat in alte magazine din zona (Mega Image, Cora, Carrefour). Feriti-va de supermarketurile unde sunt preturi bune doar la anumite produse foarte populare (cele care iti raman in minte) si sunt diverse promotii punctuale pentru a te atrage in magazine. Aceste magazine sunt mai scumpe per total, avand adaos mai mare la acele produse care nu sunt in promotie sau nu sunt atat de vizibile, astfel incat per total vei iesi mai scump. Din calculele mele, economisesc intre 50 si 100 de lei pe luna doar prin simplul fapt ca imi fac cumparaturile la un magazin mai ieftin decat media, cumparand aceleasi produse si consumand exact acelasi timp la cumparaturi.
  6. Merg mult cu metroul in loc sa merg cu masina. Nu de fiecare data, dar cata vreme traseul meu merge pe o linie de metrou, las masina acasa si merg cu metroul. Motivatia mea principala pentru a utiliza metroul in detrimentul masinii nu tine de bani ci mai degraba de posibilitatea de a citi in metrou. In masina am incercat sa ascult audiobook-uri, dar am ajuns la concluzia ca imi place mult mai mult sa citesc decat sa ascult. Oricum, ca un efect secundar, economisesc cel putin 150 de lei pe luna la costurile cu benzina, prin aceasta metoda.
  7. Am renunatat la abonamentul TV. Nu, nu sunt unul dintre snobii care sa se laude ca nu se mai uita la televizor ca e prea ocupat cu alte lucruri mai importante. Nu am renuntat la televizor pentru ca mi-am propus, ci pentru ca acum ma uit la filme pe laptop si la altceva chiar nu mai am niciun interes sa ma uit. Stirile le aflu din presa online, daca vreau sa ma uit la un documentar il gasesc pe youtube, filmele le vad pe net si la altceva nu ma uit. Am scapat de o cheltuiala de cel putin 30 de lei pe luna cu abonamentul TV.
  8. De doua ori pe saptamana imi iau mancare la birou. Recunosc ca de aceasta metoda nu ma mai tin consecvent in ultimul timp, dar pana nu demult era o regula. De obicei erau zilele de luni si marti cand luam mancarea gatita in weekend. La un pret mediu de 15 lei pentru un pranz la birou, economiseam minim 120 de lei pe luna. Poate este timpul sa reiau obiceiul.
  9. Consum mai putin cand ies in oras. Asta desi acum ies la fel de des ca in urma cu cativa ani si totusi am calculat (imi tin evidenta cheltuielilor de mai multi ani) ca acum cheltui cu cel putin 200 de lei mai putin decat in urma cu cativa ani. Acest lucru nu a fost planificat ci este un rezultat al schimbarilor din stilul meu de viata. Principalul factor al reducerii cheltuielilor este ca acum iau in considerare mult mai multe variante de “iesit” decat inainte, variante care sunt si mai placute si mai ieftine (in anumite context). Am inlocuit multe dintre iesirile mele in baruri si cluburi cu iesiri la padure, in parc sau acasa la vreun prieten. Multi dintre cunoscutii si prietenii mei locuiesc la curte acum si pot foarte simplu sa merg la ei in vizita si sa ma simt ca la terasa. Bineinteles ca toata treaba iese si mult mai ieftin si mult mai placut.
  10. Imi fac carduri de reduceri oriunde exista aceasta posibilitate. Card de reduceri, de membru, de orice imi ofera un discount fata de pretul afisat. Cele mai utile carduri sunt cele de la farmacii, cinematografe, restaurante, magazinele de electronice si electrocasnice si magazinele de imbracaminte. Discounturile pe care le poti obtine pot depasi si 10%. Nu ma costa nimic, dureaza foarte putin sa le fac si in plus pot sa retin codurile acestor carduri pe telefon folosind aplicatia VirtualCards. Economiile pe care le poti obtine prin aceasta metoda sunt de 50-100 de lei pe luna, depinzand de nivelul de cumparaturi pe care le ai de facut intr-o anumita luna. Deosebit de profitabile sunt lunile in care iti iei haine, electrocasnice si chiar lunile in care toata familia a luat o raceala si trebuie sa se trateze. Aceste discounturi pot fi cumulate cu cash back de la cardul de credit de la punctul 2.

Uitandu-te pe lista si adunand sumele economisite, ajungi lejer la un total intre 765 si 865 de lei pe luna economisiti folosind metode simple, care nu iti diminueaza cu nimic standardul de viata si care necesita putin sau deloc efort. Anualizat, ajungi la o suma de 10,380 lei. In zece ani asta inseamna 103,380 de lei, adica jumatate de apartament in Bucuresti. Si ce am prezentat mai sus este variant light a economisirii, in care nu iti schimbi stilul de viata si nici nu faci cine stie ce efort.

Daca aplici macar una din metodele de mai sus foarte bine, deja acumulezi puncte in atingerea independentei financiare. Atinge-le pe toate si vei fi semnificativ mai aproape de acest scop. Analizeaza-ti bugetul si gaseste sau creeaza si alte metode de economisire care sa fie simple si eficiente.

Majoritatea metodelor de mai sus, au sau au avut ca scop principal nu economisirea, ci un alt scop, iar economisirea a venit ca un rezultat secundar. Astfel, am cautat cu ardoare un cont curent fara niciun comision pentru a face toate platile online si a castiga timp, mersul cu metroul a venit din dorinta mea de a citi pe drumul spre job, renuntatul la TV a venit pentru ca preferam sa ma uit la filmele pe care sa mi le aleg singur iar economiile din iesirile cu prietenii au venit pentru ca … mi-am schimbat o parte dintre prieteni.

Sunt foarte curios sa aflu ce alte metode de a economisi bani, fara efort prea mare si fara sa iti schimbi semnificativ stilul de viata cunosti si aplici tu?

Economisire usoara!

Valentin

PS. Te rog lasa un comentariu mai jos cu metodele de economisire pe care le folosesti tu. Sunt sigur ca avem multe de invatat de la tine. De asemenea, daca ti-a placut articolul si crezi ca este util, da un like si share pentru ca si prietenii tai sa beneficieze de pe urma lui.

PSS. De multe ori ne complicam viata inutil. De multe ori mai putin inseamna mai mult. Hai sa pastram in viata noastra doar ce ne aduce valoare cu adevarat si sa eliberam spatiul ocupat de celelalte lucruri. Cartea Arta simplitatii a lui Dominique Loreau te invata cum sa faci asta ca un profesionist.

Introdu-ti adresa de e-mail pentru a primi Planificatorul Financiar Personal:



  
 

 

Similar Posts

36 Comments

  1. Vali, buna dimineata! Foarte utile ponturile.

    As vrea sa impartasesc aici si experienta mea personala. Eu mai am de lucrat la cheltuielile cu iesirile in oras, desi am redus semnificativ suma 🙂 mie mi-a mai fost de ajutor sa lucrez cu frica mea de neajuns.

    Cu temerea ca voi ramane fara. Fara mancare, imbracaminte, incaltaminte, etc.

    Pana sa sap mai adanc si sa inteleg ca de fapt se poate trai cu putin si calitativ decat disperat in multe directii. Am realizat ca desi am fost mica in perioada de dinainte de ’89, am crescut in perioada in care s-a avut acces la resurse si am realizat ca am uitat pe undeva pe drum cumpatarea.

    Sau ca nimeni nu ne-a invatat cum sa fim cumpatati, intr-o lume cu multe tentatii. Inainte era cumpatarea impusa care dupa 90 a devenit revolta importiva cumpatarii…

    Personal am avut un soc cand am deschis dulapul intr-o zi si am vazut peste 60 de perechi de incaltaminte 🙂 peste 60… Cate din ele purtam? Max 10.. Restul? Restul cumparate pe principiul ” imi place” si nu pe cel de ” am nevoie”. Si asa le-am dat voie majoritatii sa plece acolo unde chiar este nevoie de ele. La mancare? Cumparam fara lista, fara sa fac un calcul cati bani se dau pe mancare, etc. Cand i-am pus pe foaie si am fost atenta ca de fapt aici se duc multi bani si mare parte din mancare o aruncam… Am avut iar un soc…Sunt vegetariana iar mancarea este mai perisabila. Asa imi ziceam 🙂 prostii!!

    Am cumparat sub impuls. Desi am magazinul la 2 pasi, eu imi fac provizii :)) pe care ulterior eram nevoita sa le arunc.

    In Cora majoritatea pleaca cu cosurile pline ochi.

    Si cu hainele la fel. Ar fi interesant sa te gandesti sa scrii un art si despre cumpatare 🙂 ca metoda foarte buna de economisit.

    De cand am lucrat cu fricile mele cred ca am facut pasi semnificativi spre reducerea cheltuielilor cu vreo 30-40%. Si nu glumesc. Fara sa reduc nivelul de trai. Asta poate se aplica doar in cazul meu.

    Intai mi-am facut curat in ganduri, apoi in acumularile materiale ( e greu sa inveti sa renunti ) pe principiul bucuriei. Am pastrat doar ce-mi aduce bucurie ( si suprinzator au ramas atat de putine), merg pe principiul gatitului produselor proaspete si atunci cand cumpar ceva gatesc o perioada pana se termina ( nu pana expira).

    “Surprinzator” nu mi-am mai cumparat decat lucrurile de care am avut nevoie si care imi bucura sufletul.

    Inca sunt in procesul debarasarii de credintele vechi. E de durata deoarece le tin cu mine de ani buni.

    Pe mine m-a ajutat enorm sa citesc franturi din cultura japoneza si modul lor de trai. Una din cartile cu care am pornit a fost ” Arta simplitatii” Dominique Loreau ( sper sa fie scris corect). Acela a fost primul meu pas.

    Si dupa 8 ani in care doar am visat cai verzi pe pereti si nu am actionat in vreun fel, anul acesta am reusit sa ne cumparam bilete pentru Thailanda 🙂 3 saptamani. Si ne pregatim sa ne inlocuim masina ( pentru siguranta) dar cu banii cash. Ptr ca mi-am inchis creditele 🙂

    Deci, se poate! Eu mi-am demostrat mie ca se poate. Cine e dispus sa lucreze cu adevarat cu credintele sale.

    Succes si iti multumesc ! Multe dintre discutiile cu tine au venit in incununarea eforturilor mele.

    1. Bravo Laura … esti un exemplu care ne arata ca se poate 🙂 keep on going … din cand in cand fac si eu ‘curatenie’ intre lucrurile mele si le dau voie sa plece la cei ce chiar au nevoie de ele… sunt sigura ca pe acelasi principiu putem sa lucram cu orice aspect din viata noastra
      Multumim Valentin pentru inspiratie!

  2. Buna Laura,

    Foarte utila interventia ta. Cu totii putem sa invatam din exemplul tau. Stiu o persoana care gateste cat pentru patru persoane (desi este singur) pentru ca are o frica ca nu va avea ce sa manance. Binenteles ca arunca mai mult de jumate din ce gateste. Acesta frica a aparut de cand era copil si a suferit de foame pentru ca erau 8 frati la masa si manca cine apuca primul. Stiu, este un caz extrem dar ni se aplica tuturor intr-o oarecare masura. Toti cumparam mai mult decat avem nevoie si risipim dintr-o anumita frica de a ne lipsi ceva.

  3. Această viziune este pe jumătate corectă și pe jumătate greșită.
    Este corect sa renunti la TV care te indobitoceste, este corect sa nu urmaresti publicitatea, sa-ti compari lucrurile cu cele ale altora – asta nu iti aduce fericire.
    Dar e o prostie sa iti iai carduri de reduceri pentru totul, sa faci unele economisiri atunci cand nu e cazul, sa numeri orice banut. Si asta pentru ca economisind 10 mii lei anual (pff ce suma mare…) renunti la ideea de a munci si castiga cu mult mai mult.

    1. Sunt de acord ca focusul principal trebuie sa fie pe ofensiva (sa castigi mai mult) dar nu trebuie uitata si defensiva (sa iti tii sub control cheltuielile). Ce s-ar intampla daca o echipa de fotbal ar avea un atac de vis si un portar foarte slab. Probabil ca nu ar ajunge prea departe.

  4. Eu am o cutie de carton de la un router vechi. Am “bandajat-o” cu scotch sa nu bag mana la botcanul cu miere, i-am facut o gaura liniara de aproximativ 5cm si in fiecare seara cand ajung acasa pun in ea tot ce am in buzunar pana la 10 lei (bancote si monede). Daca ajung acasa cu 17 lei in buzunar pun 7, daca ajung cu 3 lei ii pun pe aia. cand se umple cutia, o tai si adun recolta … in medie 200-250 RON pentru fiecare luna de utilizare.
    Sper sa va ajute.

  5. Salut!
    Ma bucur sa vad ca si altii sunt interesati sa economiseasca nu sa cheltuiasca ;). Pentru a economisi usor si fara stres, eu am gasit o metoda care functioneaza extrem de bine in cazul meu. Am 3 pusculite de economi: 1. pusculita principala – pentru lucruri importante si scumpe (ex: in aceasta pusculita am economisit pentru a-mi achizitiona o masina cu bani cash); 2. pusculita secundara – pentru lucruri de calitate si rasfat (ex: genti, pantofi, electrocasnice, laptop, telefon, vacanta, etc., toate mega urmarite, cu mega cercetari de piata, achizitionate doar daca prind reduceri semnificative de pret – acest obicei m-a invatat sa nu mai cumpar impulsiv si m-a scapat de a arunca bani pe lucruri de care nu am in realitate nevoie); 3. pusculita antistres, pentru zile negre si pensie – aceasta este cea mai simpatica pusculita a mea, care imi provoaca cele mai mari satisfactii, ma amuza copios si m-a ajutat sa scap de stresul banilor 🙂 – in aceasta pusculita recoltez din aprilie 2012 toate bancnotele de 1 leu pe care le primesc ca rest. In acest moment suma a ajuns la fix 8000 lei. In momentele in care sunt mega stresata din cauza banilor, dau fuga la pusculita mea de terapie, numar ce am acolo, si-mi spun: relax, dear! … you are a rich young women! 😀

  6. Salutare 🙂 acum ceva timp lucram intr-un salon de coafura si dându-mi seama ca o economie substantiala m-ar putea ajuta sa profit de orice oportunitate de a investi, m-am apucat de economisire organizata. Pentru ca nu puteam economisi dintr-o bucata suma de 1200 lei pe luna, am decis ca la salariu sa pun de-o parte 500 lei iar restul puneam de-o parte zilnic din bacsisul realizat, am avut succes timp de un an de zile si am realizat si investitia . Acum sunt concentrat tot timpul pe economisire, nici măcar un credit pentru investitii nu ar trebui sa tulbure somnul meu :). Spor la economisit oameni buni !

    1. Salut Nicusor. Foarte bine faci. Continua tot asa si invata sa investesti profitabil – acolo este cheia, arta si cea mai mare satisfactie.

  7. Nu toate metodele tale sunt fantastice insa nu asta e ideea! Recunosc ca nu as fi gasit usor 10 astfel de metode. Si puse cap la cap ajung sa dea rezultate semnificative! 😀
    Cred ca in principal trebuie sa ne concentram pe a face bani insa e musai sa incepem cu economisirea. Economisirea se poate face cu genul asta de metode simple si eficiente care o data inregimentate nu ne mai dau batai de cap… si apoi ne pute concentra pe adevarata lupta: a face mai multi bani in timp ce mentinem acelasi nivel de cheltuieli.
    Ca metoda de economisire recomand indentificarea problemelor si automatismelor emotionale care ne imping in patima achizitiilor nesabuite! Spre ex. “de ce sa imi cumpar o masina de 3-4.000 euro cand eu as putea strage dublu?” Intrebarea corecta insa este alta! “Am nevoie de o masina mai scumpa? Produc bani in mod direct mergand cu o masina mai scumpa? Voi fi de 2 ori mai fericit avand o masina mai scumpa?” Cel mai probabil alergam dupa iluzii. Insa ratele, dobanzile si chitantele ce raman ulterior deciziilor sunt cat se poate de reale!

    1. Metodele de economisire sunt adaptate unui anumit stil de viata si personalitate. Chiar te provoc sa iti faci tu o lista, 10-15 metode de economisre care sa functioneze pentru tine si sa fie croite pe stilul de viata pe care ti-l doresti. Parerea mea, important este ca economia sa vina ca un beneficiu secundar al unui beneficiu mai mare. Un exemplu foarte simplu: ma las de fumat pentru ca vreau sa fiu mai sanatos si ca o consecinta salvezi si vreo 500 de lei :). Sunt sigur ca fiecare dintre poate gasi multe astfel de metode, daca isi pune la lucru inteligenta si creativitatea.

  8. Recomand o evidenta buna a finantelor.

    Nu cred in strategia de a economisii in lucruri mici insa cred in a vedea unde cheltuiesti bani cu adevarat. Tocmai din aceasta cauza, folosesc YNAB (You Need A Budget) pentru a tine evidenta cheltuielilor si a stabilii bugete.

    Ce am descoperit cu asta?
    – Cheltuieam mult prea mult pe taxi. Mi-am cumparat FitBit in schimb.
    – Mancatul in oras costa mult prea mult. Tot mananc in oras dar aleg localuri mici, de familie.
    – La un moment dat, cheltuiam aproape 1500 RON pe luna pe tigari, in Marea Britanie. M-am lasat de fumat pur si simplu. A fost un miracol ca am putut. Pretul unui pachet, in jur de 50 RON.
    – Aveam tot felul de subscriptii online care nu le mai foloseam – am pastrat NetFlix si am anulat aproape totul in rest.
    – Cumparam filme pe iTunes. Am investit intr-un VPN si m-am uitat la NetFlix US, eliminand nevoia.
    – Am cheltuit atat sa repar un laptop incat puteam sa cumpar unul nou. Cand s-a stricat din nou, asta am facut.
    – O suma obscena se ducea spre Coca Cola, Pepsi, etc. Am inceput sa beau apa.

    Ideea este ca toate lucrurile acestea sunt de bun simt. Nu este nimic extraordinar. Diferenta, in cazul meu cel putin este ca pot sa vad, intr-un singur loc, cat cheltuiesc pe diverse categorii. Este usor sa spui ca X nu conteaza pana vezi ca ti s-a dus 20% din buget acolo. In retrospectiva, toate realizarile erau clare dar uneori nu vedem padurea din cauza copacilor. Este similar cu metroul – ai putea spune ca nu il foloseste foarte des si preferi sa cumperi doua calatori in loc de un abonament. Ai fi surprins sa vezi ca la sfarsitul lunii, economiseai 50% daca cumparai un abonament.

    De exemplu, cand am avut probleme medicale, nu aveam abonament la MedSana si am platit destul de mult. Mi-am dat seama ca daca imi faceam abonamentul dinainte, practic aveam tratamentul gratuit si vreo 4 luni de abonament.

    Cea mai usoara cale de a bugeta este sa realizezi mai intai ce cheltuiesti. De exemplu, am gasit acum o intrare din 2014 si am in jur de 150 RON pe brichete intr-un singur an, pentru ca tot le pierdeam. Nu sunt singurul. Am peste 150 RON pentru TV si nici macar nu aveam televizor insa a venit la pachet cu conexiunea de internet si mi s-a parut un pret destul de mic incat sa nu conteze.

    Asa ca recomand ca oricine este serios sa economiseasca, sa inceapa prin a tine evidenta. Nu este nevoie pentru fiecare articol dar pentru fiecare categorie in general. Nu este nevoie de un program specializat dar un spreadsheet sau chiar si un carnetel.

    1. C. bune observatii. Nici eu nu recomand economie la sange ci doar taierea acelor risipe pe care le facem din comoditate, fara sa ne aduca vreun beneficiu. Practic, cred ca ai adus in discutie inca vreo 10 surse de risipa care pot fi taiate fara sa iti afecteze stilul de viata. Felicitari!

  9. Buna! Foarte bine punctată si treaba cu cardurile de fidelitate. Am observat asta utilizând cardul Lyoness cu cashback la cumpăraturi făcute in rețeaua de parteneri. Prin simpla disciplinare de a cumpara din aceste magazine, am fost surprinsă sa văd cashbackul economisit la sfârsit de luna. Deci merita!

  10. Imi cultiv o parte din mancare. Iti da si o satisfactie foarte mare, petreci timp in aer liber, te conectezi cu sentimente de care nici nu stiai. Semintele le obtin gratuit de la prieteni si de la bancile de seminte. Am investit foarte putin in uneltele de gradinarit si am luat unele bune, care chiar sa ma ajute. Am adoptat o metoda ecologica de cultivare – permacultura si deci nu dau bani pe fertilizatori si ierbicide. Si ma bucur mereu de abundenta. Inca nu am ajuns sa vand dar am surplus cat sa conserv pentru iarna si sa ofer celor din familie.

  11. As adauga si negocierea facturilor. Poate sa ia 30-60min o negociere/schimbare/anulare de contract, dar banii vor ramane in cont luna de luna, pe termen lung.
    Inca ceva ce nu am vazut este analiza cos gunoi. Asa vazui ca am prostul obicei de a cumpara 3 iaurturi pe sapt. si de fapt consumam numai 2 🙂 .
    Adaug pachet, mini gradinarit, cumparat sustenabil si de sezon, vandut/donat tot ce nu folosesc (ideea e ca spatiul in ordine ma ajuta sa am imagine la ce e nevoia mea adevarata) etc. si astea se vad in primul rand in sanatate.

    1. Super tare – chiar lucram la un articol cu titlul – “Alte 10 metode de economisire”. Tot asa, vreau sa includ doar acele cheltuieli super stupide pe care le facem si ne aduc beneficii foarte mici sau deloc (cum e asta cu cosul de gunoi).
      Multumesc 🙂

  12. OK, toate aceste sfaturi sunt bune si utile, iar comentariile sunt pertinente. Insa toate vin din partea unor oameni care deja au un anumit status si salariu. E mai usor sa economisesti cand ai la ce sa renunti, dar ce faci cand tu deja nu fumezi, nu mananci in oras, nu ai 60 de perechi de pantofi, etc. De unde poti sa faci rost de acel surplus de bani?

    Un articol pentru noi, astia abia iesiti din facultate, care suntem la primul job ar fi foarte util. Un articol care sa nu contina detalii despre cum sa completezi chestionare pe internet ca sa faci bani sau vreo metoda minune de a investi in bursa si de a castiga $100 peste noapte.

  13. Buna Daniela. te inteleg perfect. Sunt situatii in care veniturile nu permit o rata de economisire prea mare. Totusi, chiar si in aceste situatii trebuie sa existe un procent economisit luna de luna, chiar daca este mic. Important este formarea obiceiului. La tine, solutia este creserea venitului. Poti sa citetsi un articol din care poti invata cum sa iti cresti salariul: http://stiintabanilor.ro/3-pasi-siguri-pentru-a-ti-creste-salariul-an-de-an/ . In plus, lucrez acum la un material prin care vor fi prezentate un numar de metode de a genera venituri suplimentare. Aboneaza-te la blog si il vei primi de indata ce este gata.
    Numai bine!
    Valentin

  14. Foarte tare articolul, Valentin! Și eu sunt fan ING de 5 ani. Sunt foarte tari și țin pasul cu tehnologia. Serviciul direct debit, plăți recurente, notificări pe SMS cât și conturile de economii sunt salvatoare de timp și de bani.

  15. Am renuntat la cablu, am renegociat contractele de telefonie mobila (sub 30 de lei iar pentru mine am cerut telefon de serviciu), am congelat in vara fructe si legume si iarna cheltuim f putin pe mancare, cand cumpar ceva caut informatia pe diverse site-uri apoi intru pe olx si cumpar produsul nou sau aproape nou cu o reducere de 30-40%.. Haine imi cumpar doar din second-hand.
    Sa va spun si cum cheltui pe partea pe care nu sunt echilibrata?
    .

  16. Cumpăr multe multe cărți pentru baiatul meu.( Nu-i cumpăr haine și jucării iau puține și educative). Cumpăr bilete de avion și deși încerc să optimizez la maxim tot se duc mulți bănuți. ( Anul trecut am găsit zbor la Munchen cu 5E/sens/persona și nu m-am putut abține dar per total am cheltuit peste 500 de Euro.) Anul ăsta am găsit tot așa pentru Londra și deși n-am ajuns niciodată acolo, m-am abținut. Anul ăsta am planuri mari pentru economisire. Între timp învăț și despre investiții.

  17. Salut. Foarte tare articolul si cum a mai spus cineva mai sus și comentariile foarte pertinente.
    O regulă generală a mea, de a fi econom, este sa fiu cat mai simplist și minimalist. Indiferent despre ce vorbim. Exact ce s-a mai spus, nu iau decât ce imi trebuie, nimic din ce ar putea da bine la imagine, poftele sunt multe, dar dacă cedăm tentațiilor nu ajungem nicăieri. Nu o spun la un mod extremist, dar cumpătat. Un exemplu concret: ma tund singur. Inainte, ma duceam la frizer, doar ca sa imi arate și mie capul într-un fel anume. Dar am realizat ca nu o fac pentru mine, ci pentru altii. De atunci mi-am luat masina de tuns. Chiar dacă o mașină costă în jur de 100 lei, o tunsoare costă de la 15 lei in sus (15 pentru că am obiceiul de a căuta cele mai ieftine lucruri, mai ales cand sunt repetitive). Un calcul simplu, demonstrează că tunsul acasă aduce niște economii.
    As putea da multe exemple, însă cel mai corect este sa o spun la modul general, cumpătare, analizarea nevoilor și satisfacerea acelor nevoi cu adevărat necesare. O sa se vada in portofel.

  18. Interesant articolul si comentariile.
    As vrea sa adaug si eu ceva.
    Tot o sursa de cashback e cardul Lukoil: primesti 0.1 lei la 20 platiti.Nu e mult,dar eu alimentez mult,uneori si in interes de serviciu, si se aduna. Ii folosesc cand am bani mai putini. Aici aveti reduceri la benzina 98 in weekend.
    -Alt card pe care il folosesc e Rompetrol(600 lei credit). Nu e cashback, platesc luna viitoare ce am consumat luna asta(o plata amanata).
    -Carti cumparate de pe olx/okazii. Am cumparat de curand o carte cu 18 lei (noua 34). Economie 47%. Nu e mult 16 lei,dar ii transform in investitii.
    Ps: cred ca art a fost modificat. Citisem ceva cu branduri proprii. Ne vedem diseara!

  19. Pentru schimb valutar iti recomand Revolut, la cursul valutar din timpul saptamanii, plus ca nu ai comision de transfer cand transferi banii in contul bancii, sau cand alimentezi contul Revolut.
    Eu imi aduc mancare de 3 Ori pe saptamana de aks pt pranzul la birou. Cand iau pranzul afara, imi propun sa nu depasesc o anumita Suma. Iesirile in oras le- am transformat in a chema prietenii pe la noi sau a merge in vizita.
    Sarbatorile le petrecem cu familia acasa, pregatind in casa cat Mai multe dintre produse.
    Gatesc pentru masa de seara sau mancam salate.
    Imi iau biletele de Avion cu un an inainte, sau la promotii.
    Fac cumparaturi de la piata.
    Diverse produse de care am nevoie, le cumpar online de pe Amazon Mai ieftine decat in magazin.
    Pentru vacante, imi rezerv din timp cazarea, chiar si cu un an inainte ca sa pot alege cazari bune si la preturi rezonanile.
    Imi cumpar hainele online si de obicei la reducere, le primesc aks, le probez, ce nu imi place trimit inapoi.
    Daca vreau in parfum, il miros in magazin si il cumpar de pe Amazon.
    Am renuntat la a plati branduri in favoarea produselor cu brand necunoscut, dar de calitate. De exp imi cumpar geanta de piele de la o fabrica de pielarie din Vaslui, de fff Buna calitate, dar care are un brand necunoscut.
    Am inlocuit iphone- ul cu xiaomi.
    Am abonament la telefon de 2 euro de la Digi.
    Cand am nevoie de ceva, daca nu e urgent, astept reducerile din ianuarie sau Black Friday. Cumpar copilului haine la reducerile din ianuarie pentru tot anul urmator.( De obicei cu 40-50% Mai ieftine)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *