Dragi cititori,

Bine ati venit in comunitatea StiintaBanilor. Numele meu este Valentin Nedelcu si sunt consultant fiscal si financiar, coach, trainer si investitor.

Inca din timpul facultatii am pornit pe drumul frumos al independentei financiare, un pic haotic si abordand toate caile posibile. Mi-am construit o cariera in diverse companii multinationale, am investit pe pietele de capital si in imobiliare si am avut diverse initiative antreprenoriale. Am avut multe reusite, dar si cateva esecuri care m-au dat inapoi. Totusi, de fiecare data, m-am ridicat si am luat-o de la capat.

Primele mele experiente antreprenoriale si investitionale au fost in timpul facultatii, cand ajunsesem sa castig mai multi bani decat parintii mei si asta inainte sa ma angajez. Dupa ce m-am angajat castigam de doua ori mai mult decat ei. Terminasem ASE-ul, ce vrei, daca nici economistii nu stiu sa faca bani, atunci cine? Ce vremuri romantice, credeam ca voi ajunge independent financiar pana la 26 de ani.

Momentul trezirii a fost in 2008, an in care toate resursele mele erau investite pe piata de capital si in imobiliare. Odata cu venirea crizei financiare din 2008, am pierdut mai mult de jumatate din tot ce aveam. In plus, am fost aproape sa imi pierd jobul in 2009, odata cu restructurarile masive din acea perioada. Acest lucru nu s-a intamplat. De fapt, succesul viitor al carierei mele se datoreaza in mare masura acelui moment in care am reusit sa rezist celei mai negre perioade economice din istoria recenta a Romaniei.

Dupa acest soc, o perioada am fost tentat sa renunt la acest vis de-al meu, de a ajunge independent finanicar, insa nu m-a tinut mult. Pierzi, castigi, viata trebuie traita si drumul spre scopul dorit trebuie urmat. Am continuat sa muncesc, sa ma educ si sa investesc, dar un pic altfel, mai cu cap, mai organizat, mai inteligent. As vrea sa spun ca de atunci au urmat doar reusite pe banda rulanta, dar nu a fost asa. Au mai urmat si alte esecuri si unele m-au costat chiar mai mult decat primul. Greselile au fost altele de fiecare data, dar invataturile au fost la fel de valoroase. Se spune ca esecurile timpurii sunt temelia viitoarelor succese – asa si este.

Prin intermediul acestui blog, impartasesc cu voi tot ce am invatat in toti acesti ani, ce a functionat, ce nu a functionat, unde sa fiti atenti, ce greseli sa evitati. Acest blog este jurnalul meu financiar in care documentez si voi documenta drumul meu spre independenta financiara. Intentionez sa parcurg acest drum pana la capat, impreuna cu voi.

Despre Blog

Acest blog se adreseaza in primul rand angajatilor din multinationale (asa numitilor corporatisti) care au pornit sau vor sa porneasca pe drumul independentei financiare. Ma adresez in primul rand lor pentru ca stiu din propria mea experienta care sunt provocarile, dificultatile si frustrarile lor. Stiu ca sunt multi care, exact ca mine, isi doresc ca intr-o buna zi sa ajunga independenti financiar, dar ori nu stiu cum, ori nu sunt destul de disciplinati, ori isi fac iluzii ca acest lucru se va intampla undeva in viitor printr-un miracol. Nu spun ca miracolele nu exista, insa nu mi-as baza strategia de viata pe aceste premise.

In al doilea rand, se adreseaza tuturor oamenilor care sunt sau vor sa porneasca pe calea spre independenta financiara, indiferent daca sunt angajati, liber profesionisti, antreprenori sau investitori. Sunt convins ca avem nevoie unii de altii, sa impartasim experientele, cunostintele si metodele care au dat si dau rezultate aici, in Romania.

Cartile americane de finante personale ne pot ajuta pana la un punct, dar nu sunt adaptate realitatii economice din Romania. Istoria si experientele din trecut ne pot ajuta si ele pana intr-un punct, insa viteza cu care se schimba lucrurile in ziua de astazi ne obliga la o adaptare continua si la schimbarea si imbunatatirea continua a cunostintelor, aptitudinilor si metodelor folosite.

In acest context, solutia pe care am gasit-o este sa creez aceasta comunitate in care noi, cei aflati pe drum, indiferent daca suntem la inceput de drum sau aproape de final, sa ne ajutam reciproc, sa crestem impreuna, sa ne sustinem pentru a face drumul mai lin, mai scurt si mai placut.

Scopul blogului este acela de a documenta aceasta calatorie, a mea si a comunitatii StiintaBanilor.

Spor la bani!

Valentin