Alocarea portofoliului meu scaled

Alocarea portofoliului meu de investitii

Salutare,

Ma gandesc ca poate ajuta sa prezint modelul meu de alocare a portofoliului.

Portofoliul tinta pe care merg eu este de forma: 30-30-30-10, unde cate 30% sunt actiuni, imobiliare si fixed income si 10% ii las la liber pentru a fi investiti in ceea ce consider ca poate aduce un beneficiu superior intr-un anumit moment.

30% actiuni – in mod normal, aici tintesc sa investesc preponderent pe international in ETF-uri. Momentan, insa, am o alocare mai mare pe BVB datorita rezultatelor foarte bune din anul 2021. Plus ca din toamna trecuta BVB-ul a fost o directie prioritara de investitii.

30% ii vreau in imobiliare – aici intra dorinta mea de stabilitate a unui venit pasiv + dorinta de stabilitate a unei situatii extreme de genul … “se inchide bursa 10 ani”.

30% – fixed income – aici pot sa intre si titluri de stat, si cash, dar si obligatiuni corporative high yield. Ca idee, totusi, nu exagerez cu obligatiunile corporative high yield si le las undeva la 10% din total portofoliu (dupa ce le aleg cat de bine pot eu).

In ultimii 10% pot sa intre crypto, metale pretioase, speculatii de moment si cam orice altceva consider la un moment dat ca imi poate aduce beneficii. Astfel, acesti 10% se pot muta oriunde, in functie de context: in actiuni, metale pretioase, crypto, cash …whatever.

La 30 septembrie 2021 portofoliul meu arata astfel:

Alocare portofoliu 30 septembrie

In acest moment, partea de cash este mai mare decat de obicei, motivul fiind simplu si intuitiv. In cazul in care vin ceva corectii, mai mici sau mai mari, chiar nu vreau sa fiu prins descoperit. In aceasta asteptare imi asum pentru aceasta parte a portofoliului o mica pierdere din cauza inflatiei.

In situatia de mai jos este prezentat doar portofoliul net, adica:

 • Am exclus locuinta sau alte detineri imobiliare destinate folosintei proprii sau a familiei;
 • Am exclus orice alt bun care nu este investitie (ex. masina);
 • Am scazut din cash datoriile;
 • Am scazut fondul de siguranta.

Mai mentionez ca este un portofoliu care mi se potriveste mie, pe profilul meu de risc, varsta, context etc. Luati-l ca pe un exemplu in scop educativ, nu ca pe o recomandare sau model de urmat.

Spor la investitii!

Valentin

Similar Posts

6 Comments

 1. Cum calculez portofoliul net pe imobiliare dacă detin un apartament proprietate în care stau, o garsoniera proprietate (evaluata la 42.000 eoro) închiriată și o garsoniera (evaluata la 42.000 euro) inchiriata la care mai am sold la credit de 16.000 euro. Mulțumesc mult, Valentin

 2. Salutare!

  Am o întrebare. Ne-ai prezentat un model procentual de portofoliu. Întrebarea este, faci rebalansarea lui periodică, sau nu?

  Daca investești 30% în imobiliare, și acestea, într-un an, 2, 5, cresc accelerat și ajung să însemne 45% din portofoliu, menții acestă alocare, sau revii la cea inițială?

  La crypto e și mai complicat, având în vedere că e o investiție cu risc asimetric mare, adică cei 3% inițiali, pot ajunge, foarte ușor, la 20% sau 30%. Și asta într-un timp foarte scurt.

  Sau nu ai o alocare standard a portofoliului în funcție de apetitul la risc personal și te miști mai mult din feeling?

  Mulțumesc!

  1. Salut, nu sunt atat de strict in a rebalansa portofoliul total. Target-ul este cel scris mai sus insa pe parcurs pot sa devizez de la procente cu +(-) 10%. De exemplu pot sa merg pana la 40% actiuni fara probleme si in contraparte sa reduc fixe income la 20%. Crypto au loc sa cresca pana la 10% din portofoliu fara probleme, este acea parte din portofoliu pentru X factor. Eu imi fac situatia lunar asa ca am lunar o imagine a unde ma aflu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *