crestere a venitului de trei ori

Cum mi-am dublat venitul activ 3 ani la rândul?

Această experiență este povestea de viață relatată de Alexandru Ionescu, membru al comunității Știința Banilor.

Povestea începe așa:

 • am avut o neplăcere apăsătoare: stăteam în chirie iar patroana a venit să-mi facă scandal că m-a prins cu aragazul murdar.
 • asta m-a determinat să-mi fac credit și să-mi cumpăr apartamentul meu, unde nu voi mai fi bătut la cap de orice patroană
 • am realizat că nu vreau să fac rată pe 30 de ani pentru că voi plăti cel puțin de două ori valoarea apartamentului, dar o rată mai mare mi-ar fi mâncat destul de mult din salariu
 • m-am pus pe treabă să mă educ pe subiectul negocierii salariului
 • prima dublă s-a produs din networking, un prieten s-a angajat la o multinațională de top în IT, acea firmă avea nevoie și de un om cu skill-urile mele, m-a introdus la interviu, am câștigat postul și bam, prima dublă s-a produs.
 • având acum salariul destul de mare cât să-mi permit credit pe 15 ani, m-am dus și am rezolvat treaba, am făcut credit cu rata de 1700 RON pe lună
 • la firma asta lucram pe o poziție de inginer level 2 care presupunea munca în ture. Mie nu-mi place deloc să lucrez în ture, așa că am vrut să devin inginer level 3 pentru că ei munceau ore normale, de la 9 la 6.
 • de aici a început munca serioasă, timp de 1 an am învățat, am exersat, m-am antrenat pentru ca să obțin certificări Cisco care să ateste expertiza mea și le-am propus celor de la firmă să mă facă măcar ucenicul inginerilor level 3 și să lucrez și eu pe tură de zi.
 • M-au refuzat de 3 ori, până într-o zi când unul dintre inginerii level 3 și-a dat demisia. Apoi au urmat 5 luni în care am ocupat locul de level 3, fără o mărire de salariu sau o promovare oficială. Veneam la tura de zi, făceam munca, dar fără recompensele normale, deși eu am insistat că merit să le primesc.
 • În tot acest timp am dat 7 examene, 5 pe banii mei, 2 pe banii firmei, și am urmat training-uri costisitoare atât de bani cât mai ales de timp. Seara după muncă am băgat la cursuri, mi-am cumpărat și un mic laborator unde să exersez și un iPad de pe care să citesc mai ușor cărțile Cisco care aveau în jur de 1000 de pagini.
 • după 5 luni a venit evaluarea anulă pentru care m-am pregătit intens și unde am vrut să obțin o creștere cu 50% a salariului. A fost o negociere dificilă, nici ei nu lăsau, nici eu nu lăsam. Apoi, în scurt timp, proiectul s-a mărit, au obținut fonduri extra, cu condiția să asigure și on-call de la inginerii level 3. A venit Managerul, ne-a întrebat dacă vrem să ne ocupăm și de asta, și dinamica puterii s-a schimbat în favoarea mea. Am obținut și mărirea cu 50% și o mărire adițională cu 30% (pentru acel on-call), deci practic așa am obținut dubla a doua.
 • Apoi, s-a adunat o altă frustrare pentru că eram level 3, aveam tura de zi, dar eram responsabil de performața echipei de level 2, fără ca să am o titulatură oficială de Team Leader. E foarte dificil să fi lider atunci când ai acea putere oficială, da păi să nu o ai, devine de 2 ori mai dificil. Frustrat că în timp ce eu munceam, colegii de level 2 se uitau pe YouTube și râdeau în hohote care îmi distrăgeau atenția de la muncă, m-am apucat să cercetez soluții.
 • Am descoperit că fie caut un post de Manager, dar de obicei Managerii trebuie să fie disponibili mai mereu, să meargă în delegații etc., așa că nu prea mi-a surâs această idee. Apoi, o altă variantă ar fi fost să mă fac Consultant. Ca și Consultant, nu ești obligat să mergi în delegații sau să fi disponibil pentru proiecte peste weekend, ci ai libertatea de a-ți alege în ce proiecte de implici. Asta mi-a plăcut și mai mult. Așa că m-am apucat să fac iar muncă extra și să mă specializez ca și Consultant.
 • Îmi aranjez LinkedIn-ul, îl pregătesc pentru următorul pas în carieră.
 • Într-o zi primesc un telefon de la Londra. Ciudat, eu nu aveam contacte acolo. Era un englez de la o firmă de headhunting care era angajat de o firmă de top din România să caute un Consultant fix pe specialitatea mea. Hopa!
 • Îmi spune că trebuie să-mi fac firmă, să trimit factură pe orele lucrate și să-mi plătesc singur taxele. Super! Doar că rata pe oră dată de el era destul de mică. Obțineam doar vreo 30% mărire la salariul actual. Mi s-a părut că nu se merită, mai ales că nu știu în ce mă bag.
 • Am refuzat oferta.
 • După vreo 3 luni, iar mă sună. Ei bine, acum știam că dinamica puterii s-a schimbat în favoarea mea și am cerut o rată care să mă facă să simt că merită acest pas în necunoscutul riscant. Am fost la interviu cu clientul final, l-am câștigat. Și bam, a treia dublă s-a produs.

Practic, am obținut 3 duble în 3 ani consecutivi așa:

dubla 1: cresterea venitului cu ajutorul networkingului

dubla 2: din promovare internă

dubla 3: din trecerea de la angajat la Consultant

Ce este comun tuturor dublelor prin care am crescut venitul activ?

 • am avut o frustrare apăsătoare care venea la pachet cu o certitudine că se poate să fie mai bine
 • chiar dacă oportunitatea a venit prin networking, tot a trebuit să muncesc pentru ca să câștig postul și pentru ca să-l păstrez
 • am băgat muncă extra în afara orelor de lucru în mod constant timp de ani de zile
 • am cumpărat pe banii mei cursuri, echipamente și posibilitatea de a da examen pentru a obține certificări
 • nu am dat înapoi de la primul refuz, am încercat de cel puțin 3 ori

Să-ți fie cu folos! Forță de muncă și la cât mai multe duble!

Alexandru Ionescu


Dacă ai o poveste pe care vrei să o împărtășești cu noi și consideri că ar putea fi un model inspirațional pentru cititori, trimite-mi un mesaj la valentin @ stiintabanilor.ro

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *