Artboard 1 copy
|

6 ani de educatie financiara prin StiintaBanilor

Dragilor, astazi proiectul StiintaBanilor implineste 6 ani.

Pe 13 mai 2016, acum fix 6 ani, publicam primul articol pe blogul stiintabanilor.ro – era un articol despre “De ce-ul personal”.

Stransesem cu rabdare vreo 6-7 articole scrise de mine de prin februarie si tot nu aveam curajul sa incep sa le public.

Pe atunci imi lua o zi intreaga sa scriu 1 articol 🙂 Adica 8 ore :))))

Tot atunci am facut si grupul StiintaBanilor – Educatie financiara, unde ii invitam timid pe prietenii mei de pe profilul personal.

Pentru a construi ceeea ce se vede astazi, am muncit aproape non-stop in primii 4-5 ani, adica 14 ore pe zi, in medie, cam 6 zile din 7 pe saptamana.

Din 2016 si pana prin 2019 proiectul nu producea mare lucru. Abia de prin 2019 a inceput sa produca si bani mai seriosi.

Abia in ultimii 2 ani pot sa spun ca mi-am luat pauze mai lungi si am ajuns la un program de munca normal, avand o echipa intreaga care se ocupa de proiect, inclusiv cativa moderatori implicati, carora le multumesc cu aceasta ocazie: Cristian Istratescu, Robert Potlog, Razvan Stan.

Dupa 6 ani, StiintaBanilor, in cifre, arata foarte bine:

– Comunitatea StiintaBanilor pe Facebook a ajuns la 63.000 de membri;

– Abonati newsletter Stiintabanilor – 55.000 de oameni;

– Peste 600.000 de vizite pe site-ul stiintabanilor.ro doar in ultimul an;

– Peste 500 de articole scrise pe site-ul stiintabanilor.ro;

– Cel mai mare si activ grup de facebook din Romania, din aria finante personale si investitii;

– 1.420.542 de vizualizari ale postarilor de pe grup doar in ultimele 60 de zile!

– Un canal de Youtube (Valentin Nedelcu) – cu zeci de video-uri educative. Pe care, din pacate, nu am putut inca sa il dezvolt mai mult din lipsa de timp;

– Zeci de webinarii gratuite;

– Zeci de aparatii la televiziuni si in presa scrisa;

– Zeci de colaborari si parteneriate;

– Mii de postari pe grup si pe pagina StiintaBanilor;

– 3 ebook-uri gratuite;

– 8 cursuri video de educatie financiara si investitii;

– 2 Programe pe termen lung de educatie in investitii;

– Cateva zeci de rezumate carti de educatie financaira realizate de Sorin Scortan. Le poti vedea AICI.

– Peste 4500 de clienti unici pentru cursurile si serviciile noastre;

– 1 Conferinta anuala, MoneyDays, ajunsa la a 4-a editie.

Pe langa aceste realizari individuale, o mare realizare a proiectului StiintaBanilor este promovarea masiva a educatiei financiare din Romania.

Zeci de mii de oameni au inceput sa investeasca, sa isi imbunatateasca finantele personale, sa isi creasca veniturile si sa isi imbunatateasca prosperitatea in general, in urma contactului cu materialele de pe acest grup si de pe stiintabanilor.ro.

Toate aceste zeci de mii de persoane au devenit promotori ai educatiei financiare in familiile lor, in cercul lor social.

A pornit un trend in educatia financiara din Romania, cu accent pe scopul obtinerii independentei financiare.

A popularizat masiv o stategie de investitii pe care o poate implementa cu succes orice persoana: strategia investitiilor pasive.

A popularizat masiv ETF-urile, instrumente de investitii ideale pentru incepatori.

A popularizat masiv BVB-ul si l-a facut accesibil, intr-un mod safe si calculat si oamenilor fara cunostinte financiare avansate: prin idei simple, de genul replicarii indicelui BET prin top 6-12 companii sau ETF-ul pe indicele BET sau titlurile de stat Fidelis.

A colaborat in mod activ si pe termen lung cu o firma de brokeraj, XTB, pentru a oferi conditii cat mai bune investitorilor de retail din Romania. Printre realizari: comision ZERO la achizitia ETF-urilor si actiunilor, introducerea unui numar din ce in ce mai mare de ETF-uri pe platforma, introducerea formularului W8BEN pentru a reduce taxarea dividendelor de la companiile din SUA, webinar gratuit de fiscalitate anul acesta cu experti fiscali, conferinta Trading Masterclass in fiecare an, zeci de premii in carti si cursuri de investitii oferite de XTB + colaborare pe termen lung pentru educarea continua a clientilor prin diverse colaborari punctuale.

A popularizat masiv idei simple de diversificare a riscului: crearea unui back-up financiar, diversificarea portofoliului, evitarea speculatiilor, DCA, diversificare valutara, inchiderea creditelor etc.

Incurajarea oamenilor sa isi cumpere locuinta personala (daca isi permit si sunt stabili intr-un loc) si sa lase aburelile cu statul in chirie, inca din 2016, de la startul proiectului. Foarte multi oameni mi-au multumit pentru asta in ultimii 6 ani, ca au citit un articol/ postare sau au participat la cursul de investitii imobiliare si a fost decisiv in luarea deciziei si ca sunt foarte multumiti ca au luat acea decizie.

A combatut cat a putut schemele de imbogatire rapida, superficialitatea in investitii, tranzactionarea CFD-urilor fara o pregatire, robotei de tranzactionare, cryptomonede obscure, speculatiile gen wallstreetbets, investirea banilor pe hype-uri (gen EV all in cand era pe bula).

A incurajat, promovat, inspirat foarte multi educatori financiari/ bloggeri/ vloggeri sa promoveze educatia financiara si investitionala. Astazi avem acces la foarte multe materiale in limba romana despre educatie financiara si investitionala.

A incurajat si a insistat ca oamenii sa investeasca in educatia lor financiara, cumparand un curs sau program. Realist vorbind, doar 5% dintre oameni pot sa invete singuri, din materiale gratuite sau carti, abilitatea de a investi eficient si profitabil. Acestia sunt ca genul acela de soricei de biblioteca. Ei, da, citesc de rup din pasiune, mai ales; fac research structurat; pun cap la cap informatiile etc. – pot sa invete singuri.

Restul de 95% ori au nevoie de informatie structurata dintr-un curs cat se poate de practic, ori … alegerea pe care o fac cei mai multi … fac lucrurile superficial si au rezultate slabe sau dezastruoase, ori … stau pe bara.

De asta avem atatia oameni care isi pierd banii in tot felul de scheme de genul crypto Luna, speculatii de genul wallstreetbets, cumparat companii fara profit si apoi trezit cu -80% in cateva luni etc.

BTW, pana luni, 16 mai, am redus pretul Cursului practic de investitii pasive cu 40% – Te poti inscrie AICI.

Asta daca nu te-ai suparat pe mine ca am spus ca 95% dintre oameni nu pot invata singuri aceasta abilitate. 🙂 Dar tot asa, si 95% dintre oameni au nevoie de scoala de soferi ca sa invete sa conduca o masina 🙂 si nu este nicio rusine in asta, nu?

Si, in final, cel mai important lucru pe care l-a facut si il face proiectul StiintaBanilor, este ca deschide minti, sperante, pentru un viitor mai luminos.

Ofera perspectiva acelui: “Endless perfect summer days” care poate sa devina realitate pentru tine pentru ca poti, daca iti doresti suficient de tare si muncesti suficient de mult.

Si, in final, va las un citat care m-a motivat fantastic si pe care am visat ca il voi putea rosti vreodata in fata oamenilor.

Intre timp, a devenit realitate si o fac chiar acum:

“I’m standing here, living proof that, if you work hard enough, and you want it bad enough… dreams do come true. So follow them…”

citat din filmul Rockstar

(Sunt dovada vie ca daca muncesti suficient de mult si iti doresti suficient de mult, visurile se implinesc. Deci urmeaza-le.)

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *