i see you scaled

Dezvelirea sufletului

Din cand in cand mai intra oameni pe grupul de facebook StiintaBanilor, stau, citesc, invata cateva luni, dupa care, la o promovare de curs sau un alt motiv, incep sa arunce cu denigrari si jigniri in mod direct sau indirect, intr-un mod mai subtil sau nu – fiecare dupa cat il duce mintea.

Sincer, eu m-am saturat repede de astfel de interactiuni si le inchei rapid si in mod definitiv. Inainte mai incercam sa explic, sa atrag atentia … dar de ceva vreme nu imi mai pierd timpul … timpul meu este pretios si pot sa il petrec cu familia, invatand ceva sau scriind un articol util pentru voi.

La intrebarea daca sunt milionar in EUR, de ii invat pe ceilalti sa investeasca bani, va raspund ca nu (inca).

Ceea ce vreau sa transmit mai departe, este ceea ce cunosc, am experimentat si experimentez personal. Fiecare decide daca are ceva de invatat de la mine.

Vreau sa punctez cateva lucruri

1. M-am nascut in cel mai sarac cartier din Bucuresti – Ferentari, dintr-o familie modesta. Nu am mostenit nimic. Tot ce am, am cladit singur.

2. Desi investesc din 2005 (de la 20 de ani), nu am avut milioane de eur in bursa in perioada aceasta. Am inceput cu 2000 RON in 2005, am ajuns la 10,000 EUR in 2007, am pierdut o mare parte dintre  ei in timpul crizei 2007-2008, urmatorii ani am investit constant in bursa sume relativ modeste (cateva sute de ron pe luna), atat cat puteam sa economisesc in acea perioada, din salariul meu de 5-6000 RON, cu rata la banca pentru primul meu apartament, 2 copii mici si sotia care a fost in concediu de ingrijire a copiilor 4 ani de zile. Primul meu copil a venit cand aveam 25 de ani si tot atunci am cumparat si primul meu apartament, de 3 camere, pe credit. Urmatorii 5 ani am fost singurul income provider pentru o familie de patru.

3. Dupa 5 ani de casnicie foarte grea, la 30 de ani, am divortat si i-am lasat aproape tot fostei sotii.

4. Dupa un an de depresie crunta, cautari spirituale si coborat in cel mai jos infern, m-am impacat cu mine si cu viata. Am inceput sa infloresc pe toate planurile, inclusiv cel financiar.

5. Fiind foarte muncitor, destul de inteligent (cred eu) si avand un spirit antreprenorial bine dezvoltat + liniste sufleteasca, mi-am dublat veniturile intr-un an si am continuat sa le cresc pana la o medie de 3-4000 EUR pe luna. Am ajuns senior manager regional pe taxe la varsta de 31 de ani. Cel mai tanar senior manager din firma. Media era pe la 40-45 de ani pentru peers-ii mei.

6. Din 2015 am inceput sa investec profesionist si sume mult mai consistente, ajungand acum, in 2019, sa am un portofoliu 6 digits in EUR.

7. La inceputul anului 2018 mi-am parasit definitiv locul caldut si bine platit in corporatie, dedicandu-mi tot timpul proiectului StiintaBanilor;

8. Am suficiente venituri pasive pentru a fi independent financiar, potrivit anumitor standarde, dar nu potrivit standardului meu de viata. Estimez ca voi ajunge la nivelul dorit undeva in 3-4 ani.

9. Muncesc mult pe gratis, din placere pentru comunitatea StiintaBanilor – aprox 70% din timp; 30% este munca remunerata: coaching, cursuri etc.

10. Daca nu ar exista si munca remunerata, m-as simti frustrat ca aloc atat timp unei activitati care nu imi produce si rezultate financiare, eu fiind o persoana cu o puternica orientare spre rezultate concrete.

11. Principala motivatie a muncii mele este sa cresc nivelul de prosperitate, fericire, dezvoltare a romanilor. Banii sunt doar o a doua motivatie. De facut bani, pot sa fac din orice, cata vreme ii acord atentia mea concentrata, lucru pe care l-am demonstrat de-a lungul carierei mele.

12. Talentul meu la scris vine si dintr-o aptitudine naturala, dar mai ales din cei 11 ani de consultanta fiscala la cel mai inalt nivel. Situatie in care am scris literalmente sute si sute de rapoarte si memorandumuri, in care explicam concepte financiare foarte complexe, pentru un public care nu avea neaparat un background financiar.

13. Sunt constient ca traiesc intr-o enclava pe care am construit-o impreuna cu acesta comunitate. O enclava in care nu cautam perfectiunea, ci progresul si in care valori precum competenta, bunul simt, integritatea si intrajutorarea sunt primordiale. Si in viata mea offline traiesc intr-o astfe de enclava. Oamenii din jurul meu sunt croiti astfel si realitatea este diferita. Din acest motiv sunt atat de surprins cand aud lucruri atat de negative despre Romania, desi am devenit in ultimul timp constient ca exista o mare diferenta intre enclava in care traiesc eu si mediul social generalizat.

14. Oricine rezoneaza cu valorile expuse mai sus, cu mesajele promovate in acesta cominitate si cu mine ca persoana este bine venit, pentru a creste impreuna.

15. Putem privi aceasta comunitate ca pe o casa a noastra, pe care o construim zi de zi prin intrebari, raspunsuri, idei, opinii, articole, video-uri etc.

16. Cine nu rezoneaza cu aceasta directie si vine in casa noastra, pentru a aduce tot ce este murdar in societatea noastra: denigrare, invidie, cinism, rautate, prostie, viclenie etc. il rog sa plece acum, pentru ca nu ne vom intelege.

Concluzie

Robert Kiyosaki a scris o carte despre fake money, fake teachers etc. Eu as scrie o carte despre fake people, o carte despre noi, cei care, din nestiinta, frica sau mandrie vrem sa parem altceva decat suntem, cand, de fapt, noi stralucim cu adevarat atunci cand suntem noi, cei reali.

Ma uit in ochii celor cu care interactionez si vad ce vor sa imi arate: siguranta de sine, formalism, aroganta, jovialitate etc.- fiecare ce vrea sa afiseze, insa, ceea ce vad mai pregnant este ce se ascunde in spatele acestor ochi: un copil ranit, un suflet zdrobit, un strigat de ajutor, o nevoie de validare si, in acelasi timp, o forta inimaginabila, forta izvorata din faptul ca acest om a supravietuit si a prosperat in pofida traumelor, loviturilor, suferintelor…

Si omul se deschide pentru ca “l-am vazut”. “Te vad” este expresia suprema a prieteniei si “vede-ma” este expresia suprema a curajului.

“Vede-ma” pentru ca tu esti important pentru mine si pentru ca eu sunt atat de puternic, incat iti dau voie sa ma vezi.

Acum, vedeti-ma si aratati-va si straluciti cu toata puterea!

Valentin

Similar Posts

8 Comments

 1. Felicitări Valentin pentru tot ce faci!

  Un mentor îmi spunea mai demult, că ceea ce faci e de impact, abia atunci când încep să apară cârcotașii care se agață de orice chichiță să te tragă în mocirla lor.

 2. Mai lipseste un headline catchy. 🙂

  Articolul acopera cam tot ce putea fara sa devina prea lung si poate cateva persoane pot invata ceva din el. Desi in majoritatea cazurilor, adevarul este ca cei care sunt intr-un anumit fel nu se vor schimba prea usor, iar cei care stiu sa aprecieze vor aproba in timp ce citesc sau vor lasa un comentariu.

  Cum ai spus si tu, probabil pentru mai toata lumea e nevoie de acel moment mentionat in pasul 4 pentru a putea “inflori”.

 3. Atit timp cit avem oamenii curajosi sa ne invete si sa invatam de la ei.
  IN lume va exista mereu respect, dragoste, prosperitate, multumim pt timpul tau dedicat oamenilor si faptul ca ai adunat alaturi de tine profisionali ce isi impart cu noi din greseli, rezultate pozitive!
  Tu aduci valoare societatii Române si R. Moldova!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *