exercitii de recunostinta

Trei exercitii de recunostinta care te vor intari mental si spiritual

Vreau sa iti pun o intrebare: Tu esti constient cat de privilegiat si norocos esti? Cat de multe atuuri ai? Cat de favorabile sunt vremurile pe care le traiesti (chiar si cu tot cu pandemie)?

Iti voi expemplifica si te rog sa iti iei timp sa te gandesti la fiecare punct in parte.

Aplicabil de la caz la caz.

1) Ca te-ai nascut in Romania – unde esti liber, ai internet ieftin si la discretie (necenzurat), nu traiesti in teroare, poti sa iti faci firma si sa prestezi servicii oriunde in lume, ai taxe mici pe business si multe, multe alte beneficii si libertati;

2) Ca a existat cineva care te-a tinut la scoala macar 8 clase – astfel, nu esti analfabet si ai si un pic de cultura generala si abilitati numerice de baza si poti intelege un text scris;

3) Ca esti sanatos sau, in mare parte, esti suficient de sanatos pentru a munci;

4) Ca ai acces la foarte multe informatii gratuite pe internet, inclusiv pe grupul StiintaBanilor;

5) Ca astazi, cu ajutorul retelelor sociale si a altor inovatii tehnice (zoom, skype etc.), poti intra in contact cu oameni care sa te scoata din bula ta limitata;

6) Ca ai un nivel de confort pe care nici regii nu il aveau acum cateva sute de ani (masina de spalat, toaleta in casa, aragaz, acoperis care nu curge, incalzire centralizata etc.);

7) Ca nu ai fost traumatizat ireversibil cand erai copil;

8) Ca ai un IQ functional;

9) Ca sunt persoane in jurul tau care te iubesc sau macar te apreciaza/ te cauta/ stiu ca existi;

10) Ca practic nu ai granite, decat cele pe care ti le pui tu (si legea). Poti sa crezi in ce vrei tu, sa faci ce profesie vrei, sa locuiesti unde vrei, sa calatoresti unde vrei, sa faci cati bani esti in stare sa faci.

Eu cred ca daca constientizezi ca ai mare parte dintre privilegiile de mai sus, iti vei da seama ca ai toate armele si resursele de care ai nevoie pentru a avea o viata de vis.

  • Poti face multi bani;
  • Poti sa iti faci familia pe care ti-o doresti;
  • Poti sa ai stilul de viata pe care ti-l doresti;
  • Poti avea viata interioara pe care ti-o doresti.

Si tot asa …

Bineinteles … un singur lucru nu a fost inlocuit de tehnologie, inovatie, progres tehnologic … MUNCA personala, dorinta de a INVATA continuu si SMERENIA de a nu te minti singur…

Si tocmai din acest motiv te invit la munca … interioara … adica cea mai grea si mai profitabila munca din cate exista.

Iti voi prezenta 3 exercitii foarte simple si foarte puternice care pe mine m-au ajutat sa ma intaresc psihic si spiritual si au pus umarul la cresterea mea pe toate planurile, inclusiv cel financiar.

Exercitiul 1: Lista recunostintei

Seara, inainte de culcare, listeaza pe o foaie, fara graba, fiind constient de ceea ce pui pe lista, 10 lucruri care ti s-au intamplat in ziua respectiva si pentru care esti recunoscator.

Ex. Mi-a zambit … pisica, a crescut bursa ☺, am vazut un film fain, am avut o conversatie misto cu y si tot asa …

Scopul este sa te conectezi la energia recunostintei. Psihologic, prin exercitiu, vei capata obiceiul de a aprecia lucrurile frumoase si a avea o perspectiva pozitiva asupra vietii … implicit de a le cauta, recunoaste, a le aprecia.

Exercitiul 2: Lista succeselor

Seara, inainte de culcare, listeaza pe o foaie, fara graba, fiind constient de ceea ce pui pe lista, 10 mici sau mari succese din ziua respectiva.

Ex. Am terminat task-ul x, mi-am facut exercitiile de dimineata, mi-am facut lista recunostintei (de mai sus) etc.

Scopul este sa te conectezi la energia succesului si sa constientizezi ca ai zilnic mici victorii si ca esti un invingator. Psihologic, te vei aprecia mai mult, iti vei creste increderea in tine si vei cauta sa adaugi cat mai multe victorii pe care sa le listezi pe foaia ta.

Exercitiu 3: Lista faptelor bune

Seara, inainte de culcare, listeaza pe o foaie, fara graba, fiind constient de ceea ce pui pe lista, 10 mici sau mari fapte bune pe care le-ai facut pentru ceilalti.

Ex. L-am ascultat pe x, l-am ajutat pe y sa finalizeze o sarcina, am sunat-o pe mama sa o intreb ce mai face etc…

Scopul este sa te conectezi la energia generozitatii. Sa constientizezi ca prezenta ta conteaza pentru ceilalti, ca esti parte importanta dintr-un ecosistem. De asemenea, vei cauta sa faci mai multe astfel de gesturi pe care sa le pui pe hartie.

Aceste exercitii nu sunt conceptia mea. Nu mai stiu de unde le stiu, cum aratau in forma originala. Stiu doar ca le-am aplicat, in forma in care le-am scris mai sus si mi-au fost de mare folos.

Pe curand!

Valentin

Similar Posts

3 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *